Як виховувати хлопчика 10 років

  1. Особливості раннього підліткового віку
  2. Особистісний та емоційний розвиток хлопчиків
  3. Складнощі виховання сина
  4. Психологічні рекомендації для сім'ї

Якщо в сім'ї росте хлопчик 10 років, психологія виховання надзвичайно цікавить батьків. Адже цей вік не дарма вважається перехідним між дитинством і дорослістю. У дитини різко змінюється гормональний фон або тільки виявляються передумови до змін у фізіології і психології підлітка. Завдання батьків - допомогти синові подолати цей непростий час, зробивши акцент на тому, що зміни - це нормально, і подорослішати.

Особливості раннього підліткового віку

Підлітковий вік є одним з найважливіших, що впливає на подальший розвиток особистості, критичним періодом у житті людини. Фізіологічні і психологічні перебудови, суперечливі тенденції зумовлюють різкі зміни в настрої, імпульсивність в поведінці дитини, а часом і неадекватність, несподівану зміну інтересів.

Підліткову пору називають часом другого народження особистості. І народження це не обходиться без мук. Страждають підлітки від нерозуміння з боку дорослих, від сум'яття почуттів, суперечливості намірів, інтересів, устремлінь. Мучаться дорослі: діти стали грубі, замкнуті, невідвертість. Світ підлітка складний, суперечливий, сповнений постійних змін. Але він відкритий для розуміння. Бути зрозумілим - найперше, чого хочуть підлітки.

Бути зрозумілим - найперше, чого хочуть підлітки

Підліток не може впоратися з наслідками змін, що відбуваються з боку нервової системи, і шукає причину в своєму оточенні - батьків і друзів. Батьки дратують дитини своїми вимогами, проханнями; друзі - нетямущістю, непослідовністю. Неврівноваженість психіки призводить до того, що у відносинах з друзями і дорослими відсутня стабільність. Не виключена і дружба з «поганий» компанією. У цьому випадку не варто критикувати друзів сина чи забороняти з ними спілкуватися, адже дитина зробить все навпаки просто тому, що панує відчуття суперечності. Завдання батьків - тактовно і спокійно пояснити дитині переваги та вади друзів, та й свої власні, і підвести його до певних висновків. Якщо підліток самостійно сформулює, яким повинен бути один, це буде його власна думка.

З 10 років відбувається перетворення процесу мислення. Абстрактні поняття, такі як дружба, любов, зрада і інші, наповнюються для дитини реальним змістом. Він починає помічати, що оточуючі люди можуть говорити одне, а робити зовсім інше. Розуміючи протиріччя думок, слів і вчинків, зростаючий людина починає більш критично ставитися до вимог дорослих, часто вступаючи з ними в конфліктні відносини. Більшою мірою це характерно для хлопчиків, які за своєю природою більш активні й агресивні.

Особистісний та емоційний розвиток хлопчиків

Для цього періоду показові як позитивні (прояв самостійності, охоплення нових сфер діяльності), так і негативні ( підвищена агресивність і конфліктність, дисгармоничность характеру) моменти.

Завдання розвитку, які виникають перед дитиною в десять років і тривають до закінчення підліткового віку:

  • формування статеворольової ідентичності;
  • розвиток навичок міжособистісного спілкування, ефективної комунікації;
  • зміна відносин в сім'ї на основі емоційної незалежності при збереженні матеріальної і моральної підтримки;
  • розвиток абстрактного мислення;
  • формування адекватної самооцінки і розвиток самосвідомості;
  • становлення ціннісних орієнтацій і світосприйняття.

Боротьба за прагнення бути як всі і в той же час виділятися призводить до емоційної нестабільності. Думка інших хлопців для сина стає важливіше думки батьків. Хлопчики самостверджуються за рахунок дружби зі старшими за віком хлопцями, сленгу, грубості або блазнювання, сили або запопадливості сильнішого. Цей період у всіх проходить по-різному. З різноманіття вимог і норм суспільства, зразків поведінки підліток вибирає ті, які згодом стануть основою його особистості - системою особистісних смислів.

Складнощі виховання сина

У цьому віці психологічний моніторинг виявляє занижену самооцінку дітей, неприйняття себе, свого тіла і здібностей, сором'язливість, невпевненість в собі. По відношенню до батьків дитина може себе вести грубо і зухвало, так він намагається продемонструвати свою дорослість і висловити накопичилися переживання. Він постійно перевіряє свою хоробрість і силу волі. Подібні зміни в особистості сина неминуче вимагають перебудови дитячо-батьківських відносин - від авторитету послуху до рівноправного партнерства.

Складність підліткового віку визначається особливостями 2 суперечливих процесів, які у хлопчиків протікають в більш гострій формі, ніж у дівчаток:

  • відокремлення підлітка від світу дорослих, розвиток незалежності, позбавлення від статусу дитини (хоча він як і раніше залежить від батьків матеріально і психологічно);
  • інтеграція дитини зі світом дорослих, пошук свого місця і становлення особистості.

Протиріч підліткового віку неможливо уникнути, можна тільки почати діяти заздалегідь. За допомогою вмілої виховної роботи труднощі згладжуються, послаблюються, а при невмілої - загострюються, призводять до нерозуміння і конфліктів. Бажано, щоб батьки були прикладом і зразком для наслідування, були послідовні в виховних впливах, тоді їх авторитет збережеться на довгі роки.

Від того, як сформується ставлення хлопчика до себе, до інших людей і світу, буде залежати його життєва орієнтація, ставлення до життя і саме життя. Завдання, яке стоїть в цьому випадку перед дорослими, - тактовна допомога синові в навчанні, в оволодінні навичками самостійної роботи і становленні системи життєвих цінностей. У такому випадку через рік-другий дитина буде з вдячністю згадувати цей час.

Психологічні рекомендації для сім'ї

Багато батьків замислюються, як виховувати хлопчика 10 років, коли він фактично підійшов до початку підліткового кризи. Що робити в даний період розвитку, як допомогти дитині, адже виховання хлопчика - непростий процес навіть для повної сім'ї, не кажучи вже про матерів-одиначок .

Батькам нічого не залишається, як змиритися з тим фактом, що дитина дорослішає, віддаляється від сім'ї. Контроль необхідний, але набагато більш м'який і наполегливий. Син повинен розуміти, що є певні межі, виходити за які в своїх вчинках не можна. У той же час у нього повинна бути певна свобода у виборі додаткових занять, друзів, як проводити дозвілля і т.п.

Важливо спілкування з обома батьками. Мати дасть раніше такі необхідні емоційно тепло і турботу, а батько - чоловічі моделі поведінки , Розвине сміливість і рішучість. У цьому віці дитина прагне контактувати з будь-яким чоловіком, що опинилися поблизу, всіма доступними йому засобами. Якщо ж батька або вітчима поблизу немає, матері необхідно подбати про позитивний чоловічому вплив на сина. Це може бути дідусь, небайдужий сусід, тренер у спортивній секції і т.п. В іншому випадку хлопчик має високі шанси вирости м'яким і нерішучим.

Поради психолога батькам синів підліткового віку:

  • Не зловживайте покараннями і заборонами, знайдіть причину такої поведінки, пам'ятайте, що до вашого сина потрібен індивідуальний підхід.
  • Проявляйте інтерес до захоплень дитини, підтримуйте його в будь-яких починаннях, намагайтеся бути синові іншому.
  • У ситуаціях конфлікту починайте ні з критики на адресу дитини, а спробуйте зрозуміти мотив його вчинку і разом знайти вихід.
  • Визначте сильні сторони, якості дитини і розвивайте їх, даючи посильні завдання. Величезне значення має для хлопчика випробувати щастя, радість від успіху.
  • Допомагайте синові бути хорошим, розумним, добрим, сміливим. Помічайте його чоловічі вчинки і вірте в нього, підлітку необхідно відчувати себе значущим, особливим, потрібним. Це буде сприяти становленню його самооцінки.
  • Допомагайте підлітку в формуванні у нього життєвих цілей, навчіть його з упевненістю відстоювати свою точку зору в різних ситуаціях.
  • Чиніть з дитиною так, як ви хочете, щоб він надходив з вами і іншими людьми.

Якщо батьки поважають в сина особистість, він виросте гармонійно розвиненою людиною з почуттям власної гідності, успішним, сміливим і рішучим - яким і повинен бути справжній чоловік.

Рекомендуємо також прочитати на цю тему:

Новости