Як вибрати сковороду: 7 головних порад, огляд видів (фото, відео)

  1. Розбираємося в сковорідках з антипригарним покриттям
  2. Огляд матеріалів: чавун, нержавіюча сталь, мідь
  3. 7 головних порад: ціна, бренди, ознаки якості

Смак і якість стейків, млинців і навіть простого омлету багато в чому залежить від якості сковороди, на якій була приготовлена ​​їжа. В ідеалі на кухні має бути кілька сковорідок різних по діаметру, товщині і висоті стінок, а також за матеріалами, адже не дарма професійні кухарі готують різні страви на різних сковорідках. Так, наприклад, для смаження м'яса більше підійде рифлена сковорода-гриль, а для смаження яєць згодиться будь-яка сковорода з антипригарним покриттям.

Але так як ми не шеф-кухарі та найчастіше користуємося тільки 1-2 сковорідками, то в цьому матеріалі мова піде про те, як вибрати сковороду для універсального користування, тобто круглу середнього діаметра 24-28 см.

Розбираємося в сковорідках з антипригарним покриттям

Покриття сьогодні бувають найрізноманітнішими. Давайте розберемося, якими вони бувають і яке буде краще?

  1. Тефлонове покриття, а саме політетрафторетилен - найбільш ходовий тип покриття сковорідок з алюмінію.

Тефлонове покриття, а саме політетрафторетилен - найбільш ходовий тип покриття сковорідок з алюмінію

Плюси: легкі за вагою, прості в догляді, можна готувати практично без жиру.

Мінуси: тефлон не можна сильно нагрівати (оптимальна температура - 200 C °), інакше він починає виділяти канцерогенні токсичні гази і, звичайно, він боїться гострих предметів.

Термін служби: максимум 1 рік.

Порада: Позитивні відгуки заслужив всім відомий Tefal, сковороди якого можна нагрівати до 260 C °.

  1. Керамічне покриття - це антипригарне покриття не з обпаленої глини, як здається з-за назви, а з нанокомпозитного полімеру з наночастинками піску в складі.

Плюси: На відміну від тефлонового сковорода з керамічним покриттям не виділяє шкідливих речовин при сильному нагріванні (можна нагрівати до 450 градусів) і прекрасно підходить тим, хто любить готувати з мінімальною кількістю масла. Вона рівномірно і швидко прогрівається. Крім того, алюмінієві сковороди з керамічним покриттям відносно легкі.

Мінуси: керамічний шар боїться механічних пошкоджень, падінь з висоти, миття в посудомийній машині, луги і різких перепадів температур, не підходить для індукційної плити.

Термін служби: близько 1-2 років при дбайливому використанні.

Порада: не купуйте дешеві моделі, так як псуються вони дуже швидко. Позитивні відгуки заслужили бренди TVS, Fissler, Moneta.

  1. Мармурове покриття - це антипригарне покриття з того ж тефлону, але з додаванням мармурових крихт.

Мармурове покриття - це антипригарне покриття з того ж тефлону, але з додаванням мармурових крихт

Плюси: сковорода з мармуровим покриттям важить легше чавунної, рівномірно і дуже швидко прогрівається. Крім того, на відміну від кераміки і тефлону вона повільніше остигає, менше боїться гострих предметів, випадкових падінь, перепадів температур, а тому має довгий термін служби. А ще такий посуд незвично і добротно виглядає.

Мінуси: вони випускаються як в дешевих, так і в дорогих категоріях, але хороша сковорода (з покриттям від 3 шарів) і потовщеним дном коштує не менше 2000 рублів, ще один недолік - часто вони продаються без кришок.

Термін служби: залежить від кількості шарів покриття - чим більше шарів, тим довше прослужить посуд. При правильному догляді багатошарова сковорода може прослужити до 25 років, як обіцяють виробники.

Порада: якщо є можливість, то придбайте посуд з 5-шаровим мармуровим покриттям і дном завтовшки більше 6 мм. Періодично змащуйте чисту сковороду маслом, а потім витирайте його серветкою (прожарювати не потрібно).

  1. Титанове, діамантове, гранітне покриття - нанокомпозитні покриття, надійні і найдорожчі.

Титанове, діамантове, гранітне покриття - нанокомпозитні покриття, надійні і найдорожчі

Плюси: рівномірний і швидкий нагрів, зносостійкість, не бояться металевих вилок, віночків та лопаток, довговічність, практично не вимагають використання масла, безпечні для здоров'я і максимально наближені до якості чавунного посуду, але при цьому більш легкі.

Мінуси: не підходять для індукційної плити, коштують значно дорожче всіх інших видів сковорідок.

Термін служби: до 25 років.

Порада: Позитивні відгуки мають бренди категорії преміум Swiss Diamond, Woll і Risoli.

  1. Є ще один вид покриття, який, мабуть, можна назвати найбезпечнішим і довговічним, і це, звичайно ж, натуральне «антипригарне» покриття з вбрався в пори чавунної сковороди масла. Але про це читайте в наступному розділі.

Огляд матеріалів: чавун, нержавіюча сталь, мідь

  1. Чавунна пательня

Плюси: саме цей посуд можна справедливо назвати найкращою в категорії «універсал», адже в ній можна навіть запікати пироги в духовці. У ній виходять найсмачніші страви, саме з чавуну роблять сковороди-гриль для смаження м'яса. Він рівномірно прогрівається і довго остигає. Чавунний посуд не боїться навіть ножів і падінь з висоти, крім того вона абсолютно безпечна для здоров'я і навіть корисна, тому що в процесі смаження їжа наповнюється невеликою кількістю заліза. А головна її особливість - це натуральне «антипригарне покриття», яке створюється через те, що пориста структура чавуну вбирає масло, тому посудом можна користуватися вічно в прямому сенсі цього слова.

Мінуси: чавун важкий, вимагає догляду, тобто періодичного прожарювання з сіллю і змазування маслом. Чавунний посуд не можна мити в посудомойке і довго зберігати в ній їжу, так як чавун може заіржавіти.

Термін служби: практично не має терміну придатності.

Порада: в співвідношенні ціни-якості хорошим вибором стане сковорода від Lodge. Втім, будь-яка чавунна начиння буде хороша.

  1. Сковорода з нержавіючої сталі

Сковорода з нержавіючої сталі

Плюси: На сковородах з нержавійки без будь-якого антипригарного покриття готують багато професіоналів, так як вона максимально зберігає смак і колір інгредієнтів. З нержавіючої сталі також роблять посуд гриль. Вона довговічна, не боїться ножів і виделок, а також миття відразу після смаження їжі. Легка в догляді, якщо правильно нею користуватися.

Мінуси: до неї потрібно пристосуватися - вчасно перемішувати їжу і гарненько прогрівати масло, інакше страва пристане. А ще на «нержавійці» дуже складно посмажити яйця.

Порада: довіри заслуговують дорогі бренди Fizzler, De Buyer і Lagostina, з більш доступних - Silampos «Гурман».

  1. Мідна сковорода з покриттям з нержавіючої сталі

Мідна сковорода з покриттям з нержавіючої сталі

Плюси: дуже гарний зовнішній вигляд, мідний посуд відмінно підходить для приготування страв, які вимагають періодичних змін температури, так мідь швидко остигає і так само швидко нагрівається.

Мінуси: складність готування, висока ціна.

Термін служби: довговічна.

Порада: Falk, Matfer Bourguet, Mauviel.

7 головних порад: ціна, бренди, ознаки якості

Як правильно вибрати сковороду і не розгубитися, стоячи в магазині? Ми підготували 8 головних рекомендацій щодо вибору сковороди для універсального користування.

  1. Якщо ви вирішили вибрати алюмінієвий посуд з антипригарним напиленням, то звертайте увагу на литий алюміній, з потовщеними стінками і дном. Добрі відгуки мають: вже згадані Risoli і Woll, а також менш дорогі Casta і Vari.
  2. Діаметр, який вказується виробником, вимірюється по верху посуду, а не по дну. Діаметр 24 см оптимальний для однієї людини, 26 см - сім'ї з 3 осіб, 28 см - підходить для великих сімей.
  3. Яка сковорода краще з двох однотипних моделей? Та, у якої товщі стінки і дно, вага важче, а антипригарних шарів більше.
  4. Для запікання в духовці вибирайте посуд зі зйомною ручкою або ручкою з металу без пластикових елементів.
  5. для склокерамічною варильною панелі небажаний контакт зі сковорідками з дном з міді або алюмінію, тому що вони залишають сліди.
  6. Для індукційної плити підійде тільки спеціальний посуд, яка позначена особливою маркуванням.
  7. Хороша сковорода, як правило, коштує не менше 1500 рублів.

(Оцініть матеріал! Вже проголосувало: 303 середня оцінка: 4,35 з 5)
(Оцініть матеріал Завантаження ... Підтримайте проект - поділіться матеріалом зі своїми друзями в соціальних мережах: Читайте також:

Давайте розберемося, якими вони бувають і яке буде краще?
Яка сковорода краще з двох однотипних моделей?

Новости