Як зміниться авторинок: заборона на ввезення, ЗВТ з Європою і нові мита з Росією

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

7 січня 2016, 8:48 Переглядів: 7 січня 2016, 8:48 Переглядів:   Подорожчають машини з РФ, але подешевшають деякі іномарки

Подорожчають машини з РФ, але подешевшають деякі іномарки. Фото: архів.

З 2016-го року в Україні рішенням Верховної Ради скасовані всі додаткові імпортні збори, в тому числі і на автомобілі (близько 5%). Крім того, в цьому році нову компенсаційне мито (від 10,41 до 17,66%) будуть стягувати з автомобілів, що експортуються з Російської Федерації. А транспортні засоби, які не відповідають екологічному стандарту євро -5, взагалі заборонили ввозити в Україну. Про те, як зміняться ціни на машини в поточному році, з'ясовував сайт "Сегодня.ua".

Дешевих машин з Європи не буде

З 1 січня Україна в рамках угоди про Зону вільної торгівлі скасувала мита на товари з Європейського союзу. Як розповіла директор з наукової роботи Центру економічних досліджень Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан, з метою захисту українського автопрому, мито на європейські іномарки збережеться. Тільки з другого року дії ЗВТ (з 2017-го), її почнуть знижувати на 1% щорічно.

Але навіть з наступного року, коли мита на машини з ЄС знизять на 1%, діятиме квота в розмірі 45 тисяч автомобілів. Якщо європейські автовиробники будуть продавати більше машин, ніж передбачено квотою, за кожну наступну іномарку доведеться платити мито в повному обсязі.

"ЗВТ передбачає і мита на ті автомобілі, які виробляються в Україні і можуть експортуватися в Європейський Союз. Це буде заважати будь-якому виробнику, тому що автомобілі, зібрані в Україні, будуть неконкурентоспроможними на ринку ЄС", - говорить директор Всеукраїнської Асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко.

"ЗВТ передбачає і мита на ті автомобілі, які виробляються в Україні і можуть експортуватися в Європейський Союз. Це буде заважати будь-якому виробнику, тому що автомобілі, зібрані в Україні, будуть неконкурентоспроможними на ринку ЄС", - говорить Олег Назаренко.

Українці змін в цінах на європейські машини не відчують і через кілька років. Вартість нової машини формується з ціни заводу-виготовлювача, збору при першій реєстрації, ПДВ, акцизного збору, мита і відрахування в пенсійний фонд. Для європейських виробників зміниться лише одна складова ціни - мито. При цьому змінюватися вона буде повільно. На даний момент розмір мита для автомобілів складає 10%, відповідно, через два роки буде 9%. З огляду на девальвацію гривні, українці змін не відчують.

Крім того, з 1 січня заборонено ввезення автомобілів, що не відповідають екологічним вимогам стандарту Євро-5, який став обов'язковим в Європі з вересня 2009 року. А, як відзначають експерти, автомобілі, що відповідають цьому стандарту, коштують дорожче.

Нагадаємо, Євро-5 - екологічний стандарт, що регулює вміст шкідливих речовин у вихлопних газах автомобілів, обов'язковий для всіх нових вантажних автомобілів, що продаються в Євросоюзі, з жовтня 2008 року і для всіх легкових авто - з 1 вересня 2009 року. Норми щодо викидів: СН до 0,05 г / км, CO до 0,8 г / км і NOy до 0,06 г / км.

Машини з Росії подорожчають

З 3 січня в Україні ввели компенсаційне мито (від 10,41 до 17,66%) на всі машини, вироблені в Російській Федерації. Як говориться в повідомленні Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, з 2011 по 2014-й рік Росія субсидувала виробників машин на своїй території. Дешеві автомобілі з РФ, які продавалися в Україні, впливали на вартість машин вітчизняного виробництва - ціни не росли.

Комісія для того, щоб захистити українських виробників, прийняла рішення на п'ять років ввести компенсаційне мито на машини, ввезені з РФ.

Корпарации "Соллерс - Далекий Схід" (УАЗ, ISUZU, SsangYong) доведеться платити компенсаційне мито в Україні в розмірі 17,66%, ВАЗу - 14,57%, іншим виробникам (автоконцерни Hyundai, Ford , Renault- Nissan, Volkswagen) - 10,44%.

Корпарации Соллерс - Далекий Схід (УАЗ, ISUZU, SsangYong) доведеться платити компенсаційне мито в Україні в розмірі 17,66%, ВАЗу - 14,57%, іншим виробникам (автоконцерни Hyundai,   Ford   , Renault- Nissan, Volkswagen) - 10,44%

Фото: архів

"Я б зрозумів, якби ввели мита проти АвтоВАЗу, але чому починати торгову хвилю з Renault? Наприклад, калінінградський BMW, калузький Peugeot, московський Renault і ін. - вони всі належать європейським, японським, американським заводам-виробникам. Ця логіка мені не дуже зрозуміла ", - говорить Олег Назаренко.

Якщо російські виробники автомобілів стануть неконкурентоспроможними в Україні в результаті введених мит і підуть з ринку, це, як зазначає експерт, може негативно відіб'ється на всьому ринку.

"У нас все впливає на ринок, але в різному ступені. Теоретично можна очікувати, що якщо вибивають конкурента, змінюється і ціна на інші автомобілі. Якщо багато конкурентів, вони демпінгують і споживачеві від цього вигідно. Якщо російський виробник йде ізх ринку, значить, конкурентне середовище стає менше. В такому випадку зростають ціни ", - говорить гендиректор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів.

"Можна очікувати, що якщо вибивають конкурента, змінюється і ціна на інші автомобілі. Якщо багато конкурентів, вони демпінгують і споживачеві від цього вигідно. Якщо російський виробник йде ізх ринку, значить, конкурентне середовище стає менше", - говорить експерт.

Які машини можуть подешевшати

У той час як російські автомобілі подорожчають, б / у іномарки, згідно із законопроектом №3251, можуть значно подешевшати. Акцизний збір, який на даний момент діють на підтримані іномарки, пропонують прирівняти до того, який платять за нові автомобілі. Так, акцизний податок на новий легковий автомобіль з бензиновим двигуном об'ємом від 1,5 до 2,2 літра становить 0,276 євро за 1 куб. см, а на 4-річну машину з такими ж параметрами - 1,643 євро за куб. см.

В асоціації "Укравтопром" впевнені, якщо законопроект приймуть, це буде черговий "удар" по українському виробнику. "Якщо наша Верховна Рада це прийме, вона посприяє згортання виробництва українських автомобілів взагалі", - говорить віце-президент асоціації Юхим Хазан.

Крім того, в кінці минулого року Рада скасувала імпортний збір на автомобілі та складові частини в розмірі 5%. В результаті чого частка автомобілів, що відповідають стандарту Євро-5, може подешевшати на 3-4%, вважає Олег Назаренко. У той же час скасування імпортного збору компенсує подорожчання автомобілів Євро-4, ввезення яких з цього заборонений. "З цього року ввозяться тільки Євро-5 автомобілі, вони дорожче, ніж Євро-4. Ціна на них може вирости на 200-500 доларів, але як раз це може компенсуватися за рахунок скасування імпортного збору"

У Всеукраїнській Асоціації автомобільних імпортерів і дилерів впевнені, в 2016-му році ситуація на автомобільному ринку практично не зміниться.

Фото: архів

До слова, за даними "Укравтопрому", лідером продажів минулого року став японський бренд Toyota, продажі автомобілів якого скоротилися на 52% і склали 4,903 тисяч машин.

Друга позиція у французьких Renault з об'ємом продажів 4,215 тис. Од. і зниженням до минулого року на 20%. Третє місце у Запорізького автомобілебудівного заводу - за рік автомобілів ЗАЗ продано 2,868 тис. (На 64% менше, ніж у 2014 році), і ЗАЗ зумів утримати позицію 2014 року в рейтингу продажів.

За даними організації, в грудні в Україні продано 5,419 тис. Легкових автомобілів, що на 29% менше, ніж в грудні-2014, але на 5% більше, ніж в листопаді-2015.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Як зміниться авторинок: заборона на ввезення, ЗВТ з Європою і нові мита з Росією". інші Авто новини дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Олександр Литвин

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Новости