Як правильно вибрати карту пам'яті microSD

  1. Сумісність
  2. ШВИДКІСТЬ
  3. ПРИЗНАЧЕННЯ
  4. ЯКІСТЬ

Зовсім недавно вибір карти пам'яті для гаджета був завданням не з легких. Різноманітність форм-факторів і форматів змушувало купувати різні: T-Flash, XD, SD, MiniSD, MS, MicroSD, M2, MMC і витрачати на це значні гроші. У наші дні виробники домовилися, що в переважній більшості пристроїв використовуються карти форм-фактора microSD. Здавалося б, тепер вибрати карту стало найпростішим справою, але є кілька чинників на які треба звертати увагу прівиборе.

Сумісність

Зовсім недавно вибір карти пам'яті для гаджета був завданням не з легких

Фото: Attila Simo / shutterstock.com

Перша ознака, за яким розрізняються карти SD (Secure Digital) - це форм-фактор. Їх два - власне SD і microSD. Другий набагато більш поширений, повсюдно використовується в сучасних цифрових пристроях. За типом карти Secure Digital діляться на три типи:

SD (Secure Digital) або microSD (micro Secure Digital) - прості накопичувачі малого обсягу (до 2 ГБ) у вихідному форматі FAT16, працюють на будь-яких сучасних пристроях;

SDHC (SD High Capacity) або microSDHC (microSD High Capacity) - накопичувачі «висока ємність» об'ємом до 32 ГБ і вихідному форматі FAT32, не мають зворотної сумісності і працюють на пристроях тільки з підтримкою SDHC і SDXC (всі гаджети, випущені після 2008 року , коли з'явилася специфікація SDA 2.0);

РЕКЛАМА

SDXC (SD Extended Capacity) або microSDXC (microSD Extended Capacity) - накопичувачі «розширена ємність» об'ємом від 32 ГБ до заявлених 2 ТБ (поки зроблені носії з максимальною ємністю 512 ГБ) і вихідному форматі exFAT. Також не мають зворотної сумісності і працюють тільки на пристроях з підтримкою SDXC (гаджетів зі специфікацією SDA 3.0, тобто випущені після 2010 року).

Заявлена ​​виробником підтримка microSDXC далеко не завжди означає підтримку карт цього типу з будь-яким обсягом і може залежати від можливостей конкретного пристрою. Важливий момент по картах microSDXC пов'язаний з тим, що їх файлову систему exFAT підтримують операційні системи з 2008 року: Windows з найпізніших версій XP, в OS X вона з'явилася, починаючи з версії 10.6.5 (Snow Leopard), в Linux-дистрибутивах підтримка exFAT реалізована, але за замовчуванням працює далеко не завжди.

ШВИДКІСТЬ

Фото: Luca Lorenzelli / shutterstock.com

Класифікація швидкості запису і читання даних на SD (microSD) -Карта досить складна, її можна ранжувати за чотирма ознаками, які використовують виробники карт.

Високошвидкісний інтерфейс UHS

Карти форматів SDHC (microSDHC) і SDXC (microSDXC) можуть підтримувати інтерфейс UHS (Ultra High Speed) версії I або II, який за умови апаратних можливостей гаджета, забезпечує більш високі швидкості передачі даних (UHS-I до 104 МБ / с і UHS- II до 312 МБ / с).

РЕКЛАМА

швидкісний клас

Маркування класу швидкості (Speed ​​Class) для карт пам'яті представляє собою цифру, вписану в латинську букву C. Вона позначає мінімальну швидкість запису в мегабайтах за секунду. Всього швидкісних класів чотири: Class 2 - від 2 МБ / с; Class 4 - від 4 МБ / с; Class 6 - від 6 МБ / с; Class 10 - від 10 МБ / с.

Карти з підтримкою високошвидкісного інтерфейсу UHS поки маркуються двома класами швидкості: Class 1 (U1) - від 10 МБ / с; Class 3 (U3) - від 30 МБ / с.

максимальна швидкість

Класу швидкості зазвичай вистачає для порівняння карт при виборі, але деякі виробники використовують в описі максимальну швидкість в МБ / с, причому найчастіше швидкість читання даних, а не швидкість запису, яка завжди нижче.

Так як ця характеристика - результат тестів в ідеальних лабораторних умовах, які малореальні при звичайному використанні, орієнтуватися на неї варто в останню чергу

множник швидкості

Ще один варіант класифікації - множник швидкості. Це приблизно той же показник, що використовувався для вказівки швидкості читання і запису оптичних дисків. Всього їх більше десяти, від 6х до 633х.

Множник 1х дорівнює 150 КБ / с, тому найпростіші 6х-карт здатні прочитати дані зі швидкістю 900 КБ / с. Найшвидші з множником 633х можуть зчитувати зі швидкістю 95 МБ / с.

ПРИЗНАЧЕННЯ

Фото: StepanPopov / shutterstock.com

Вибір карти пам'яті повинен бути обумовлений конкретними завданнями. Це не означає, що, купивши найбільшу і найшвидшу, можна бути спокійним за свій гаджет. У певних випадках і обсяг може бути занадто великим, і швидкість надлишкової.

Наприклад, для смартфона обсяг необхідний в першу чергу - зберігати безліч різноманітних даних на «розумних звонилка» сьогодні потрібно всім. А ось швидкість читання і передачі даних вторинна - на смартфоні вона практично не відчувається, адже мобільні телефони з підтримкою 4K-відео ще не настільки поширені.

Камери, що знімають HD- і 4K-відео, - це зовсім інша справа: тут однаково важливі і швидкість, і обсяг. Для 4K-відео виробники камер рекомендують використовувати карти UHS U3, для HD - звичайні Class 10 або хоча б Class 6.

Багато професійних фотографів використовують відразу декілька карт не найбільшого обсягу для підстраховки в разі форс-мажору і втрати всіх знімків. Що стосується швидкості, то тут пряма залежність від формату фото. Якщо камера знімає RAW, є сенс придбати недешеві microSDHC або microSDXC класу UHS U1 і U3 - тоді вони розкриються повною мірою.

ЯКІСТЬ

На жаль, навіть в наші дні купити підроблений товар простіше простого. Кілька років тому одна з найвідоміших фірм-виробників SanDisk виступила із заявою, що третя частина карт пам'яті з лейблом фірми є на ринку контрафактної. Щоб уникнути розчарування при покупці, треба слідувати звичайним правилам: утримуватися від покупки у продавців, які заслуговують довіри; триматися подалі від пропозицій «оригінальних» карт, ціна яких в рази нижче ринкової.

Перевірити справжність картки можна за допомогою спеціальних утиліт: «H2 testw» (Windows), «F3» (MacOS і Linux).

за матеріалами lifehacker.ru , sandisk.com . ichip.ru . expertcen.ru .

РЕКЛАМА

Новости