Як правильно вибрати кондиціонер

  1. На що слід звертати увагу при виборі кондиціонера?
  2. Вибір кондиціонера в залежності від виду пристрою
  3. моноблочні кондиціонери
  4. Спліт-системи
  5. Вибір кондиціонера в залежності від принципу роботи
  6. неінверторние кондиціонери
  7. інверторні кондиціонери
  8. Вибір кондиціонера в залежності від потужності
  9. Вибір кондиціонера залежно від бренду і ціни
  10. 1. "Преміум-рівень"
  11. 2. "Міцні середняки"
  12. 3. "Дешево і сердито"
  13. 4. "Не варто купувати ні в якому разі".
  14. Окремо про китайських кондиціонерах
  15. І пам'ятайте:
  16. висновки

Вибір кондиціонера - справа непроста. Найчастіше, люди вибирають кондиціонер в теплу пору року, що не зовсім правильно. В цей час кондиціонери розходяться дуже швидко, а ті компанії, які можуть якісно змонтувати кондиціонер, вже зайняті. Як то кажуть: "Готуй сани влітку, а кондиціонер взимку"!

Починаючи даний матеріал, довго не міг навіть в думці структурувати його, адже користувачі, підбираючи техніку для себе, керуються різними мотивами і вимогами. Ми спробували об'єднати і систематизувати всю інформацію для надання читачеві.

У статті буде розглянуто тільки побутовий сегмент обладнання, який задовольнить потребу кондиціонування повітря в більшості приватних будинків і квартир.

На що слід звертати увагу при виборі кондиціонера?

Хотілося б виділити основні моменти, на яких слід акцентувати увагу:

  • По-перше, підбирайте кондиціонер, виходячи з типу приміщення: віконні та мобільні кондиціонери найкращим чином підійдуть для установки на дачі, так як вони мають відносно невеликий розмір, а мобільні зокрема - ще й не вимагають монтажу. Спліт-системи найбільшого поширення набули в квартирах, будинках і офісах.
  • Крім того, важливим фактором є ціна кондиціонера. Пам'ятайте, що не завжди висока вартість ототожнюється з високою якістю. Звертайтеся за консультацією до фахівців, щоб не переплатити лише за "ім'я" виробника. Якісна, але менш відома марка може нічим не поступатиметься дорожчому популярному аналогу.
  • Звертайте увагу і на монтаж кондиціонера: не замовляйте монтаж у сумнівних компаній, так як ефективність роботи кондиціонера часто залежить від якості монтажних робіт при його установці.

Тип управління

інверторні

Охолодження

2,5 кВт

Теплопродуктивність

2,8 кВт

Тип управління

інверторні

Охолодження

2,5 кВт

Теплопродуктивність

3,3 кВт

Тип управління

інверторні

Охолодження

2,4 кВт

Теплопродуктивність

3,4 кВт

Щоб ваш вибір був обґрунтований особистими потребами, а не бажаннями продавця, потрібно володіти деякими знаннями в цій області. Найчастіше продавець намагається нав'язати покупцеві той товар, який для нього найвигідніше продати. Щоб не купити помилково неякісний продукт, ми пропонуємо прочитати цю статтю до кінця.

Спочатку потрібно розібратися, які ж бувають кондиціонери.

Вибір кондиціонера в залежності від виду пристрою

Залежно від конструкції, побутові кондиціонери можна поділити на два типи: моноблочні і спліт-системи.

моноблочні кондиціонери

Моноблочні кондиціонери включають в себе два види пристроїв: віконні та мобільні агрегати.

віконні кондиціонери

З таких охолоджувальних пристроїв почалося масове використання кондиціонерів. Це моноблочні пристрої, які найчастіше монтуються у віконний отвір, іноді в отвір в стіні. Останнім часом такі кондиціонери практично не використовуються, тому що мають дуже високі шумові характеристики.

переваги:

  • простота установки, навіть технічно не підкована людина може встановити такий кондиціонер;
  • ціна, яка на 40-50% нижче, ніж у мобільних «родичів» і побутових спліт систем.

Компресор моноблочного кондиціонера, так само, як і всі інші складові, знаходиться в одному корпусі.

Віконні кондиціонери, які користувалися популярністю ще років 10-15 назад, зараз поступилися своїми позиціями на ринку. І на це є ряд причин.

недостакі:

  • великий рівень шуму при роботі, який неодмінно виникає через те, що всі деталі кондиціонера знаходяться безпосередньо в приміщенні.
  • обмежена площа дії: віконні кондиціонери не здатні охолоджувати великі приміщення, а їх ефект відчувається тільки при безпосередньому контакті.

Мобільні кондиціонери

Такі кондиціонери є даниною сучасним вимогам. Часто в охолодженні повітря потрібні приміщення, в яких немає сенсу або можливості встановлювати кондиціонер.

переваги:

  • не вимагає монтажу, для установки не потрібно володіти спеціальними навичками, ви просто включаєте його в розетку і отримуєте холодне повітря.
  • дані агрегати можна використовувати в місцях, де установка зовнішнього блоку класичної спліт системи неможлива: наприклад, портативні моделі кондиціонерів широко використовуються в музеях, бібліотеках і в будівлях з високою архітектурною цінністю.

Мобільні (переносні) кондиціонери не позбавлені недоліків віконних моделей.

недостакі:

  • володіють значними шумовими характеристиками через роботу компресора безпосередньо в приміщенні, що обслуговується;
  • в зв'язку зі своєю мобільністю і портативністю мають більш високу вартість у порівнянні з іншими типами кондиціонерів, яка іноді перевищує ціну навіть спліт-системи;
  • складність і дорожнеча сервісного обслуговування;
  • незручність використання (необхідність постійного зливу конденсату вручну і так далі).

Спліт-системи

Спліт-системи - найбільш поширений вид кондиціонерів. Саме вони найчастіше використовуються для підтримки температури в будинках і квартирах. Назва таких кондиціонерів говорить про те, що дані пристрої складаються з двох блоків - зовнішнього і внутрішнього, і є практично ідеальним рішенням. Такий поділ дозволяє зменшити гучність роботи кондиціонера.

Залежно від типу внутрішнього блоку, «сплити» діляться на кілька видів:

  • настінні,
  • канальні,
  • касетні,
  • універсальні та ін.

Для побутових цілей найчастіше використовуються системи настінного типу з-за відносної простоти установки і невеликій вартості.

Монтаж такого кондиціонера повинен проводитися фахівцем, але зате він прослужить вам довгі роки.

Так само побутові спліт-системи мають масу додаткових, дуже зручних функцій:

  • робота як на обігріву, так і на охолодження;
  • очітка (фільтрація повітря);
  • можливість управління роботою кондиціонера на за допомогою гаджетів (наприклад, взимку можете включити кондиціонер на режим обігріву тільки виїжджаючи з роботи і, коли ви преедете додому, то там вже буде тепліше).

Сучасні настінні кондиціонери мають величезну перевагу - це можливість обігріву приміщення. Вони можуть обігрівати приміщення при зовнішній температурі до -15º С. Окремо взяті пристрої, такі як Mitsubishi Electric Zubadan, можуть обігрівати приміщення навіть, якщо температурний стовпчик на вулиці опускається до -25º, що в наших кліматичних умовах може стати повноцінним отоплівающім пристроєм взимку.

Іноді в приватних будинках або квартирах монтують канальні кондиціонери , Але для реалізації такого типу кондиціонування необхідно заздалегідь передбачити місце для розведення повітропроводів і розміщення внутрішніх блоків в приміщенні. Крім того, необхідно чітко спроектувати розміщення всіх внутрішніх елементів.

Вибір кондиціонера в залежності від принципу роботи

Основне завдання кондиціонера - охолоджувати приміщення в літній період часу. Але переважна більшість пристроїв можна використовувати для обігріву. Повноцінно опалювальні прилади кондиціонери замінити не здатні, але вони відмінно справляються з підігрівом приміщень в міжсезоння: навесні і восени.

Залежно від принципу роботи і найважливішого елемента - компресора, все спліт-системи кондиціонування діляться на інверторні і неінверторние.

неінверторние кондиціонери

Неінверторние моделі зі звичайним компресором - це ті пристрої, які працюють за стандартним принципом: досягають потрібного рівня температури і відключаються, але після певних коливань температури знову включаються. Такий принцип є досить витратним за рахунками за електроенергію.

інверторні кондиціонери

інверторні кондиціонери - це більш складні кліматичні пристрої. Інвертор запускає компресор спочатку на максимальний режим роботи, по досягненню потрібної температури не відключати його, а підтримує роботу компресора на мінімальних обертах. Такий підхід до управління компресором істотно заощаджує витрачену електроенергію і робить кондиціонер більш ефективним, так як відсутні скачки температури.

В першу чергу споживачеві кидається в очі різниця в ціні: в залежності від виробника, вона може становити від 20% до 50%. Ми не будемо детально пояснювати принцип роботи інверторного кондиціонера, скажемо тільки, що використовуючи побутовий кондиціонер, ви:

  • істотно економите споживання енергії,
  • швидше і точніше регулюєте температуру в приміщенні,
  • отримуєте надійний товар, який прослужить довше, ніж неінверторних модель.

Кондиціонери з інверторним керуванням коштують дорожче звичайних, але при нескладному підрахунку можна зрозуміти, що інверторний окупиться вам найближчим часом після початку роботи. Доведено, що такий кондиціонер не призводить своєю роботою до постійних захворювань, так як відсутні скачки температури.

Завдяки зміні частоти обертання на низьких оборотах кондиціонер інверторного типу створює менше шуму. Тому наша рекомендація - при виборі кондиціонера в першу чергу зверніть увагу на інверторні моделі.

Наочне порівняння інверторних і неінверторних кондиціонерів:

Вибір кондиціонера в залежності від потужності

При підборі кондиціонера для приміщення необхідно включати безліч факторів. Ми пропонуємо розглянути спрощений варіант підбору кондиціонера. Для цього потрібно скористатися подібною формулою:

Потужність охлаженія кондиціонера (кВт) = Обсяг приміщення (м³) х Коефіцієнт теплопритоков приміщення (в середньому від 30 Вт / м³ для затемненого приміщення до 45 Вт / м³ для приміщень на сонячній стороні) / 1000 + Теплопритоки від людей (в розрахунку 0,1 кВт на людину в спокійному стані і 0,2 кВт для кожної людини, який займається фізичними вправами) + теплопритоки від побутової техніки (в середньому 0,3 кВт від комп'ютера і 0,2 кВт від телевізора).

Приклад: потрібно підібрати побутовий кондиціонер для спальні. Розміри приміщення: довжина 4 м, ширина 3 м, висота стель 2,5 м. У кімнаті будуть перебувати два дорослих людини, є один телевізор. Вікна великі, виходять на південь, кімната добре освітлюється. Орієнтовна потужність кондиціонера становитиме

Потужність кондиціонера = 4 * 3 * 2,5 * 45 (коефіцієнт теплопритоков) / 1000 + 0,2 (теплопритоки від 2 людей) + 0,2 (телевізор) = 1,75 кВт. Підбираємо найбільш підходяще значення: кондиціонера з потужністю охолодження 2кВт повністю вистачить, щоб забезпечити комфортну температуру в такому маленькому приміщенні.

Виробники найчастіше випускають кондиціонери стандартизованої потужності: 2,0 кВт, 2,6 кВт, 3,5 кВт, 5,3 кВт і 7,0 кВт.

Ці цифри деякі виробники вказують у маркуванні своїх спліт-систем (наприклад, Daikin FTX 25 має потужність охлаженія 2,5 кВт).

Іноді потужність охолодження кондиціонера вимірюють в Британських теплових одиницях (БТЕ / BTU). 1000 БТЕ одно 293 Вт. Деякі види виробників скорочують потужність охолодження BTU і використовують її значення в маркуванні кондиціонерів.

Таким чином, стандартна потужність охолодження кондиціонерів, буде виглядати так:

  • 7000 БТЕ = 2 кВт - кондиціонер «сімка» (наприклад, Toshiba RAS -07 PKVP - ND / RAS -07 PAVP - ND)
  • 9000 БТЕ = 2,6 кВт - кондиціонер «дев'ятка»
  • 12000 БТЕ = 3,5 кВт - кондиціонер «Дванадцятка»
  • 18000 БТЕ = 5,3 кВт - кондиціонер «восемнадцатка»
  • 24000 БТЕ = 7 кВт - кондиціонер «двадцять чотири».

Вибір кондиціонера залежно від бренду і ціни

Тип управління

інверторні

Охолодження

3,3 кВт

Теплопродуктивність

3,5 кВт

Тип управління

Чи не інверторні

Охолодження

3.2 кВт

Теплопродуктивність

3.2 кВт

Тип управління

інверторні

Охолодження

2,63 кВт

Теплопродуктивність

2,93 кВт

* Інформація, представлена в даному розділі, не претендує на звання істини в останній інстанції і є виключно нашим особистою думкою відповідно до досвіду роботи.

В першу чергу, при виборі бренду кондиціонера, варто поставити перед собою мету: чого dи хочете домогтися.

Умовно всі бренди за якістю складання кондиціонерів і ціновій політиці можна поділити на 4 класи:

1. "Преміум-рівень"

представлений кондиціонерами Daikin , Mitsubishi Electric. Якщо порівнювати з автомобілями, це "мерседес". Якщо коротко: дорого, якісно, ​​довговічне. Ресурс роботи кондиціонерів даних брендів за умови правильного монтажу і експлуатації обчислюється десятком і більше років. "Просунута" система автоматики надійно захищає електроніку від стрибків напруги.

2. "Міцні середняки"

Сюди можна віднести спліт системи Toshiba, Panasonic, Mitsubishi Heavy, McQuay, в цю ж категорію з деякими застереженнями (про них трохи нижче) можна віднести китайські бренди Hisense і Gree. Кондиціонери даного класу відрізняються більш дешевими матеріалами при виготовленні, так і електроніка у них "попроще". Але свої гроші вони відпрацюють сповна. Якщо хочете отримати дійсно якісні товари, при цьому не переплачуючи, то дані кондиціонери будуть для вас ідеальним вибором.

3. "Дешево і сердито"

До цієї категорії віднесемо такі бренди, як Sakata, Lessar, Neoclima, Midea і подібні. Кондиціонери даного класу відрізняються невисокою ціною, що поклало свій відбиток на якість пластика, а іноді - і на якість кондиціонера. Але, в принципі, не все так погано: більшість виробників дають на свої дітища 2-3 роки гарантії і цей термін в більшості випадків кондиціонери відпрацьовують. Якщо вам потрібен недорогий і досить якісний кондиціонер на 3-5 років, то можна вибирати пристрої з цієї категорії.

4. "Не варто купувати ні в якому разі".

Кондиціонери даного класу відрізняються надзвичайно низькою якістю і можуть вийти з ладу, не пропрацювавши і сезону. В основному, дані бренди є власністю великих Рітейл ( "Фокстрот", "Ельдорадо", "Епіцентр") і змагаються за звання хто швидше зламається найдешевшого кондиціонера на ринку. Дані пристрої слід купувати тільки в тому випадку, якщо хочете комусь насолити поставити кондиціонер на сезон і більше не плануєте його використовувати. Найбільш відомі бренди: Delfa, Orion, Saturn і інші агрегати ціною в районі 2000-2500 гривень.

Окремо про китайських кондиціонерах

Ми навмисно не поділяли кондиціонери по країні-виробнику. Багато елітні пристрої можуть виготовлятися в Китаї, і так само багато пристроїв, м'яко кажучи, невисокої якості робляться в інших країнах. Але слід пам'ятати просту істину: китаєць китайцеві ворожнечу. Прикладом, спліт-системи Gree розробляються разом з компанією Daikin, а ціна і якість кондиціонерів Hisense практично нічим не поступається пристроям класу "міцні середняки".

Єдине, на що варто звертати увагу при покупці кондиціонера, особливо китайського, це наявність сервісного центру на території України: в разі поломки власники "китайців" часто стикаються з проблемою відсутності сервісного центру і запчастин, а значить - повноцінного і якісного обслуговування. Так що, перед вибором рекомендуємо ретельно ознайомитися з даними аспектом.

І пам'ятайте:

Щоб кондиціонер прослужив вам довгі роки, необхідно його правильно встановити. Не варто вестися на голослівні обіцянки про безкоштовного встановлення, на такі маркетингові виверти найчастіше йдуть компанії, які з недавнього часу працюють на ринку. Якісний монтаж не може бути безкоштовним, так як вимагає використання спеціального інструменту та якісних комплектуючих.

висновки

1. Кондиціонер - найважливіша річ для підтримки комфортної температури в жаркий період і обігріву приміщення в холодний.

2. Існує велика кількість різновидів кондиціонерів, які відрізняються один від одного потужністю, конструкцією, складовими частинами, способом монтажу і т.д.

3. Важливий не тільки підбір кондиціонера, але і правильна його установка, яка забезпечить нормальну роботу всіх його елементів.

4. Компанія Альтер Ейр і її команда професійних інженерів і монтажників зможе підібрати і встановити саме той кондиціонер, який підходить для вашого приміщення і відповідає всім вимогам, а також влаштовує за ціною.

Якщо виникли якісь питання чи зауваження в даній статті, ми із задоволенням на них відповімо.

На що слід звертати увагу при виборі кондиціонера?
На що слід звертати увагу при виборі кондиціонера?

Новости