Як розрахувати потужність котла опалення житлового будинку

  1. Точне визначення величини тепловтрат під силу лише фахівцям
  2. Розрахунок, вироблений виходячи з розміру опалювальної площі
  3. коректувальні коефіцієнти
  4. Кліматичні умови
  5. Підігрів води
  6. Найлегший спосіб розрахунку
  7. Профілактика газового котла своїми руками
  8. Як забезпечується управління опаленням
  9. Тепла водяна підлога і підлога дерев'яна: чи сумісні ці поняття
  10. Як зробити опалення в лазні
  11. пластинчастий теплообмінник
  12. Чим привабливі вакуумні радіатори опалення

Щоб температура в будинку всю зиму залишалася комфортною, котел опалення - яким би не була його різновид - повинен бути в змозі виробляти стільки тепла, скільки потрібно для заповнення всього комплексу теплових втрат, наявних в будинку. Крім того, він повинен бути в змозі забезпечити додатковий нагрів, необхідний при розширенні приміщення або в разі аномальних холодів. Тому у вдумливих господарів і виникає питання, як розрахувати необхідну потужність котлів для опалення належних їм будинків, як гарантовано забезпечити свої будинки теплом.

Зміст статті

Точне визначення величини тепловтрат під силу лише фахівцям

Основним параметром, що впливає на розрахунок продуктивності, є рівень наявних в будинку тепловтрат. До уваги повинні прийматися характеристики будматеріалів, використаних для зведення фундаменту, підлоги, стелі, стін, перекриттів і всіх інших елементів будинкової конструкції. При особливо точних розрахунках, вироблених фахівцями, не забувають навіть про тепло, що виділяється наявної побутовою технікою. Однак настільки висока точність теплотехнічних розрахунків потрібно далеко не завжди.

На практиці застосовуються методики, що дають можливість швидко прикинути необхідну потужність опалювального котла, не залазячи в теплотехнічні нетрі.




Розрахунок, вироблений виходячи з розміру опалювальної площі

Вирішуючи, як розрахувати оптимальну потужність котла, цілком достатньо лише знати площа опалювальних приміщень, що дозволить приблизно оцінити необхідну продуктивність цього агрегату. Так, вважається, що потужність котла в 1 кВт може бути цілком достатньою для обігріву 10 м2, якщо мова йде про середній смузі нашої країни. Тому можна легко прикинути, що маючи будинок з розміром опалювальної площі в 140 м2, слід обзавестися котлом потужністю в 16 кВт.

Детально про існуючі нині котлах опалення ви можете почитати в статті , Яку ми опублікували кілька раніше.

Зазначена вище цифра є дуже приблизною, оскільки вона не враховує ні конкретну кліматичну зону, ні існуючу в будинку висоту стель. Щоб врахувати ці нюанси, слід застосовувати виведені емпіричним шляхом коефіцієнти, що дозволяють внести відповідні корективи.

коректувальні коефіцієнти



Висота стелі

Названий вище норматив «1кВт на кожні 10м2» застосуємо стель заввишки до 2,7 м. Якщо ж стелі в ваших кімнатах вище, то слід самому обчислити відповідний коефіцієнт і перерахувати. Для отримання цього поправочного коефіцієнта реальну висоту стель слід розділити на стандартну цифру 2,7 м.

Один з найбільш надійних способів збереження тепла в будинку - це правильне облаштування стелі. Про існуючих різновидах стель ви можете почитати тут .

Про існуючих різновидах стель ви можете почитати   тут

Візьмемо конкретний приклад. Припустимо, висота стель у вашому будинку становить 3 м. Щоб розрахувати поправочний коефіцієнт, виробляємо розподіл 3 м: 2,7 м = 1,11. Результат округляємо відповідно до правил математики і остаточно отримуємо 1,1. Для обігріву вашого житла площею 140 м2 потрібно котел потужністю 140: 10 × 1,1 = 15,4 кВт. Отриманий результат слід округлити в сторону збільшення, з чого ви повинні зробити висновок, що потужність котла повинна бути 16 кВт або більше.

Кліматичні умови

Для врахування кліматичних особливостей завжди користуються вже готовими коефіцієнтами:

  • південні регіони - 0,7 ÷ 0,9;
  • середня смуга - 1,0 ÷ 1,2;
  • Підмосков'ї - 1,2 ÷ 1,5;
  • північні регіони - 1,5 ÷ 2,0.

І знову звернемося до конкретного прикладу, використавши результат, отриманий вище для 140-метрового будинку. Якщо ви проживаєте, наприклад, недалеко від Петрозаводська, то має сенс скористатися коефіцієнтом 2,0 і придбати котел потужністю не менше 32 кВт (16 кВт × 2 = 32 кВт). Якщо ж вам пощастило і ваш будинок знаходиться десь недалеко від Краснодара, то котел може мати потужність від 13 кВт (16 кВт × 0,8 = 12,8 ≈ 13 кВт).



Підігрів води

Отже, ми перерахували основні чинники, які обов'язково необхідно враховувати. Однак певна таким чином величина потужності може бути правильною лише за умови використання котла тільки для потреб опалення. Якщо ж на нього буде покладено і підігрів води, то отриманий результат необхідно збільшити приблизно на 20%, додавши до цього певний резерв на пікові морози в зимову пору. Розмір такого резерву приймається рівним 10%. Внесення цих коректив призведе нас до нових результатів:

  • Опалення будинку та ГВП в Петрозаводську. Додаємо потужності для підігріву води: 32 кВт + 20% = 38,4 кВт. Вносимо коригування на морозні піки: 38,4 + 10% = 42,24 кВт. Як і належить, округляємо в бік збільшення, що нам дає 43 кВт, тобто цифру, що істотно перевищує початкову.
  • Опалення будинку та ГВП в Краснодарі. Додаємо потужності для підігріву води: 13 кВт + 20% = 15,6 кВт. Вносимо коригування на морозні піки: 15,6 кВт + 10% = 17,16 кВт. В результаті округлення отримуємо 18 кВт, що також перевищує спочатку отриману цифру.

Найлегший спосіб розрахунку

Наведені вище розрахунки показують, що облік тільки що названих чинників абсолютно необхідний. Однак існує спосіб, що дозволяє внести необхідні корективи за один прийом.

При необхідності розрахувати потужність опалювального котла для будинку використовується коефіцієнт, що дорівнює 1,5. Цим коефіцієнтом враховується величина тепловтрат через всі елементи будинкової конструкції. Він справедливий в разі нормального утеплення стін, тобто при наявності двухкірпічной кладки або з будматеріалами, що мають аналогічні характеристики.

Дуже просто розрахуватися можна також, використовуючи ось цей калькулятор:

[Wpcc id = "7"]

Викладений вище алгоритм справедливий при підборі опалювальних котлів, які використовують будь-які види палива. Іншими словами, розрахунок потужності газового котла для опалення будинку абсолютно аналогічний розрахунками, виробленим для котла електричного, рідко-або твердопаливного. І це цілком зрозуміло, оскільки основним є потужність котла, його теплотворна ефективність, а величина тепловтрат при будь-якому котлі залишається постійною.

Автор статті: Сергій Юшков, написано статей: 837 . Коментував: 414.
Задавайте питання в коментарях, діліться своїм досвідом, так само приймається будь-яка конструктивна критика, готовий обговорювати. Не забувайте ділитися отриманою інформацією з друзями. - Детальніше..

Профілактика газового котла своїми руками

Грамотне обслуговування - запорука довговічної роботи газового до

22 квітня 2016

Як забезпечується управління опаленням

Управління опаленням можна може забезпечуватися такими спо

13 листопада 2013

Тепла водяна підлога і підлога дерев'яна: чи сумісні ці поняття

Серед домовласників існує думка, що облаштування теплого підлогу

17 листопада 2016

Як зробити опалення в лазні

Російська лазня - це не просто добра традиція, але і хороший мето

03 липня 2014

пластинчастий теплообмінник

Багато людей щодня користуються всіма благами, пов'язаними з кожним

22 березня 2017

Чим привабливі вакуумні радіатори опалення

Кращою заміною алюмінієвих радіаторів, настільки поширених з

15 лютого 2016

Новости