Як вибрати електронну книгу?

  1. Вступ
  2. Основні характеристики електронних книг
  3. 10 кращих електронних книг
  4. висновок

Цією статтею наш сайт продовжує цілий цикл корисних матеріалів, метою яких стане полегшення вибору будь-якого товару з тисяч запропонованих на ринку варіантів. Погодьтеся, вибір конкретної моделі якогось пристрою завжди забирає багато часу, який можна витратити з користю. У сьогоднішньому матеріалі ми поговоримо про вибір електронної книги.

У сьогоднішньому матеріалі ми поговоримо про вибір електронної книги

Вступ

Читання - це не тільки одна з найпопулярніших хобі в світі, але і один з найважливіших процесів для освіти і розширення кругозору. У 2015 році читати паперові книги вже не модно - краще використовувати електронні. Це дозволяє одночасно зберігати дерева і економити на купівлі книг з-за набагато нижчих цін на електронні версії.
Перші спеціалізовані електронні книги з'явилися ще в кінці "дев'яностих", але широку популярність цим аксесуарам принесла книга Amazon Kindle, яку представили в 2006 році. З тих пір технології дійшли до немислимих висот: сучасні електронні книжки мають дисплеї з високою роздільною здатністю, які відмінно відображають текст під прямими сонячними променями і можуть без підзарядки витримати прочитання сотень романів.
Так, читати книги можна і за допомогою звичайного планшета або навіть смартфона, але ці девайси не тільки доведеться заряджати куди частіше спеціалізованих електронних книг - їх екрани в більшості випадків підходять для читання куди менше (або через блідості на сонці, або через занадто високої яскравості в темряві). Тривале читання з екрану звичайного планшета - це важке навантаження для очей.
На ринку присутні десятки моделей книг від самих різних виробників і за різними цінами. Вибрати найбільш підходящий варіант якраз і допоможе ця стаття.
Варто зазначити, що ми будемо розглядати тільки монохромні моделі з дисплеями на основі технології E-Ink. LCD-книжки зазвичай втрачають всі переваги і є просто "обрізаними" планшетами, якими, по суті, і є.

Основні характеристики електронних книг

параметри дисплея

Завдяки технології E-Ink на ринку електронних книг відбулася справжня революція, але її творці не стоять на місці і продовжують її вдосконалення. Технологія пережила кілька поколінь, останнім з яких є Carta - саме на основі таких екранів зроблені найбільш просунуті і дорогі моделі книжок.
Більш старими і дешевими поширеними поколіннями E-Ink є Pearl , Pearl HD і Vizplex . Книжки на їх основі не так дороги, але відрізняються більш низькими дозволами і гіршої пропорційної економією енергії батареї.

Діагональ і дозвіл екрана

Як не дивно, великої ролі ці параметри в електронних книгах не грають. Головне - зручний корпус, який можна легко тримати, і чітке відображення букв. 6-дюймова книжка цілком може бути кращою на ринку, в чому ви переконаєтеся в наступному розділі.
Мінімально комфортним дозволом вважається 800х600 пікселів, а більшість сучасних книжок мають дозвіл 1024х758 або вище.
Ще один не дуже важливий параметр екрану - число градацій сірого. Навіть книжки з 4 градаціями сірого (мінімальна кількість) будуть відображати текст прийнятно, а моделі з 8 і 16 градаціями сірого просто додадуть йому трохи гладкості.

Сенсорний екран

Дорогі і сучасні моделі майже завжди можуть похвалитися тим, що управління ними здійснюється за допомогою тапов по екрану, але і книжки зі звичайними кнопками відмінно виконують свої обов'язки. Єдина перевага сенсорного управління - це, мабуть, зручність при серфінгу в мережі (що багато сучасних книжки підтримують). Але для серфінгу в мережі майже у кожного з нас є смартфон, планшет або ПК - швидше за все, ви не будете використовувати для цього електронну книгу.
Якщо ж ви просто не можете обійтися без сенсорного екрану, то краще вибрати модель з ємнісним дисплеєм - це найсучасніша і просунута технологія, яка використовується в 99% смартфонів і планшетів.

підсвічування

Дуже важливий параметр. Технологія E-Ink відмінно відображає текст під прямим сонячним світлом, але самостійно не здатна його висвітлювати - в темряві книжку без підсвічування ви просто не шануєте. Втім, багато хто воліє читати при світлі хоча б включеної лампи - тоді підсвічування вам навряд чи стане в нагоді.

Вбудована пам'ять і підтримка карт пам'яті

Практично всі сучасні електронні книжки всіх цінових категорій оснащуються як мінімум двома, а то й чотирма гігабайтам пам'яті. Цього з лишком вистачить відразу на всі книги, які ви (і ваші домашні) встигнете прочитати за все своє життя, якщо зберігати їх в не дуже "ненажерливих" форматах на зразок FB2 або EPub.

Підтримка технологій бездротового зв'язку

Для передачі на пристрій нових книг, їх покупки і просто серфінгу в мережі можуть використовуватися технології 3G, Wi-Fi і / або Bluetooth. 3G-модель вам, швидше за все, не знадобиться, а ось Wi-Fi або Bluetooth - це дуже зручно і співвідношення ціни і якості. Високі швидкості при цьому не важливі, так що вистачить і не найсучаснішою версією цих протоколів.

Підтримка різних типів файлів

Найпопулярніші формати поширення електронних книг - FB2, EPub, PDF, DOC і RTF, так що варто вибрати модель з підтримкою хоча б пари з них. Багато магазинів дозволяють вибрати формат скачування куплених книг, а за відсутності відповідного конвертувати файл одного формату в інший - справа кількох хвилин, так що критичним при виборі моделі цей параметр вважати не варто.

Акумулятор і час автономної роботи

Технологія E-Ink стала революційною не лише завдяки тому, що дозволяє читати книги з екрана прямо на сонці, але і завдяки свій енергоефективності - енергію E-Ink дисплеї витрачають тільки тоді, коли їх вміст змінюється. Тому електронні книги характеризуються здатність показувати певну кількість сторінок до повного розряду. Більшість сучасних моделей дозволить вам на одному заряді акумулятора прочитати кілька важких романів - не варто занадто сильно загострювати увагу на цій характеристиці.

Корпус із захистом від води

Книжку з таким корпусом можна брати з собою в ванну, до басейну, в душ або навіть на відпочинок біля моря. Якщо ви любите читати в таких місцях, то трохи доплатити заради захисту пристрою від бризок і крапель рідини - здорова думка.

10 кращих електронних книг

10 кращих електронних книг

Kobo Aura HD

Електронна книга високої якості - дуже чіткий і досить великий сенсорний дисплей, підтримка безлічі форматів книг і дуже комфортний інтерфейс.

Barnes & Noble Nook GlowLight

Дуже легка, елегантна і не надто дорога електронна книга з невеликим, але чітким дисплеєм. Трохи поступається Kindle Paperwhite за частиною функціоналу, зате відіграє своє в дизайні і легкості корпусу.

Трохи поступається Kindle Paperwhite за частиною функціоналу, зате відіграє своє в дизайні і легкості корпусу

Amazon Kindle Paperwhite 2013

Чудовий варіант середнього класу від виробника найпопулярніших електронних книг на ринку.

Amazon Kindle 6

Дешева і не дуже функціональна "читалка" Amazon - 6-дюймовий дисплей з роздільною здатністю 800х600 і підтримка форматів TXT, PDF, AZW3, AZW, MOBI і PRC.

Дешева і не дуже функціональна читалка Amazon - 6-дюймовий дисплей з роздільною здатністю 800х600 і підтримка форматів TXT, PDF, AZW3, AZW, MOBI і PRC

Amazon Kindle Voyage

Флагманська модель від Amazon: найвища дозвіл дисплея з усіх книг, представлених в нашому огляді, зручні клавіші, відмінний дизайн і легкий корпус. Також підтримує тільки формати TXT, PDF, AZW3, AZW, MOBI і PRC.

Kobo Glo

Відмінний варіант для тих, кому потрібна підтримка додаткових форматів книг і невисока ціна. Витончений дизайн, легкий корпус і невеликий, але чіткий екран.

Витончений дизайн, легкий корпус і невеликий, але чіткий екран

PocketBook Mini 515

Найдешевша електронна книга в нашому списку. 5-дюймовий дисплей може здатися занадто маленьким, але заради дешевизни виробникові довелося багато чим пожертвувати. Плюси: дуже невелика вага і значний список підтримуваних форматів.

PocketBook 614

Недорога "читалка" від PocketBook з купою підтримуваних форматів, досить чітким 6-дюймовим дисплеєм і ємним акумулятором.

Недорога читалка від PocketBook з купою підтримуваних форматів, досить чітким 6-дюймовим дисплеєм і ємним акумулятором

PocketBook Aqua 640

Модель PocketBook для тих, кому важлива захист корпусу девайса від води. Нічим особливим крім цього захисту (і підвищення через неї вартості) не виділяється.

Sony PRS-T3

Електронна книга Sony відрізняється від інших наявністю вбудованої обкладинки. На жаль, не має підсвічування, зате підтримує досить довгий список форматів.

висновок

Сподіваємося, що ця стаття допомогла вам розібратися з непростим завданням вибору електронної книги. У наступній статті мова піде про радіотелефонах!

Новости