Як вибрати кондиціонер для дому: все, що потрібно знати до походу в магазин

  1. Визначтеся з типом кондиціонера Перше, що варто враховувати при виборі кондиціонера, - можливості...
  2. касетні кондиціонери
  3. Мобільні кондиціонери
  4. Зверніть увагу на компресор
  5. Визначте відповідну потужність
  6. Перевірте наявність потрібних режимів
  7. осушення
  8. вентиляція
  9. очищення повітря
  10. іонізація
  11. насичення киснем
  12. Ознайомтеся з додатковими функціями
  13. Не забувайте про енергоефективність
  14. Чек-лист покупця

Визначтеся з типом кондиціонера

Перше, що варто враховувати при виборі кондиціонера, - можливості установки в приміщенні. Як правило, для будинку використовується всього кілька типів кондиціонерів.

Настінні спліт-системи

coolcondition.co

  • Підходять для квартир, котеджів і практично будь-яких житлових приміщень.
  • Переваги: пріоритет приготування, мінімум шуму, якісна фільтрація повітря, величезний вибір моделей.
  • Недоліки: нерівномірне охолодження і нагрівання великих приміщень.
  • Ціна: в середньому від 15 000 рублів для 20 м² + установка.

Настінна спліт-система - найпопулярніший і універсальний тип кондиціонерів. Вона включає в себе внутрішній блок, який кріпиться на стіні в приміщенні, і зовнішній, що монтується на фасаді будівлі. Відстань між ними може досягати 20 метрів.

Відстань між ними може досягати 20 метрів

Між блоками циркулює не повітря, а фреон. В режимі охолодження він забирає тепло з приміщення і виводить його назовні

У мульти-спліт-системах внутрішніх блоків може бути кілька, але при цьому всі вони з'єднуються лише з одним зовнішнім. Такі системи підходять для кондиціонування відразу декількох кімнат або ж одного великого залу при розміщенні внутрішніх блоків в різних його частинах.

Установка спліт-системи може коштувати стільки ж, скільки і кондиціонер.

Однак не намагайтеся зробити все самостійно: якщо будуть виявлені несправності, з гарантійним ремонтом можуть виникнути проблеми.

Де купити:

касетні кондиціонери

urbanairconditioning.com

  • Підходять для котеджів, великих віталень і будь-яких просторих приміщень.
  • Переваги: швидке і рівномірне охолодження.
  • Недоліки: складність монтажу, висока ціна, необхідна підвісна стеля.
  • Ціна: в середньому від 40 000 рублів для 50 м² + установка.

За рахунок розподілу повітряних потоків за чотирма напрямами цей різновид спліт-системи швидко і рівномірно охолоджує або ж нагріває повітря. Зазвичай такі кондиціонери встановлюються в приміщеннях площею від 50 квадратних метрів.

Касетні кондиціонери рідко продаються в простих магазинах побутової техніки.

Продажем займаються спеціалізовані компанії. Вони ж і встановлюють такі кондиціонери .

Мобільні кондиціонери

homethods.com

  • Підходять для дачних будинків і невеликих приміщень, де немає можливості встановити спліт-систему.
  • Переваги: можливість переміщення, не треба платити за установку.
  • Недоліки: більш високий рівень шуму, громіздкість, обмежена потужність - в середньому не більше 3 кВт.
  • Ціна: в середньому від 15 000 рублів для 20 м².

Встановити мобільний кондиціонер можна самостійно. Достатньо лише розмістити його на підлозі в потрібному місці і вивести через кватирку або отвір в стіні гнучкий повітропровід - шланг діаметром близько 10 см і довжиною до 1,5 м.

Більшість мобільних кондиціонерів розраховані на площу не більше 20-30 м². Моделей, здатних охолоджувати 40-50 квадратів, у продажу куди менше. Та й коштують вони мінімум 25 000 рублів. Розглядати їх варто лише при відсутності інших варіантів.
Де купити:

Зверніть увагу на компресор

Перевагою спліт-систем буде інверторний компресор. Блок управління в таких кондиціонерах перетворює змінний струм живлення в постійний і потім знову в змінний необхідної частоти. Це дозволяє контролювати частоту обертання двигуна компресора і плавно регулювати температуру в приміщенні.

Втім, покупцеві важливіше знати про те, що інверторні кондиціонери надійніше і економічніше. Так, вони дорожче, але переплата при покупці компенсується рахунками за електрика . У порівнянні з неінверторними аналогами різниця в споживанні енергії може досягати 30-40%.

Визначте відповідну потужність

Тут все просто: чим більше площа приміщення, тим більше повинна бути потужність. У звичайній квартирі при висоті стель не більше 3 м на кожні 10 м² має припадати не менше 1 кВт.

Відповідно, якщо кондиціонер встановлюється в кімнату площею 20 м², необхідно розглядати моделі мінімум на 2 кВт. Втім, голову всім цим можна не забивати, так як в картках товарів зазвичай вказують, яку площу подужає кондиціонер.

Якщо в приміщенні багато електроприладів, особливо комп'ютерної техніки, краще розглянути кондиціонери з трохи більш високою потужністю.

Також варто враховувати розташування. У кімнатах з вікнами на південь зазвичай тепліше. Це ще один привід задуматися про збільшення потужності.

В обох випадках можна вибрати модель, розраховану на велику площу. Плюс 5 м зазвичай достатньо.

Перевірте наявність потрібних режимів

обігрів

Ця функція розрахована на міжсезоння, коли опалення в приміщенні немає, а за вікном холодно.

Ця функція розрахована на міжсезоння, коли опалення в приміщенні немає, а за вікном холодно

У режимі обігріву у внутрішній блок спліт-системи надходить розігрітий фреон, а виводиться - охолоджений

У багатьох спліт-системах зовнішні блоки можуть працювати при -7 ° C. При більш низьких температурах потужність обігріву падає і виникає ризик обмерзання зовнішнього блоку.

Деякі інверторні моделі здатні обігрівати приміщення, навіть коли за вікном -25 ° C.

осушення

Цей режим дозволяє легше переносити виснажливу спеку і перешкоджає поширенню цвілі . Зараз в більшості кондиціонерів ця функція є стандартною.

вентиляція

Даний режим забезпечує циркуляцію знаходиться в приміщенні повітря. Як правило, компресор і вентилятор зовнішнього блоку спліт-системи відключаються, працює лише внутрішній. Не плутайте цей режим з припливом свіжого повітря з вулиці.

очищення повітря

Фільтри грубої очистки є практично в кожному кондиціонері. Вони блокують пил і більш великі частки начебто пуху і шерсті. Фільтри необхідно витягувати і чистити хоча б раз в кілька місяців.

Фільтри необхідно витягувати і чистити хоча б раз в кілька місяців

Фільтри грубої очистки

Значно важливішим є фільтр тонкого очищення, який здатний уловлювати найдрібніший пилок рослин , Різні запахи і сигаретний дим. Такі фільтри не завжди вдається прочистити пилососом або промити водою. При необхідності фільтри краще відразу міняти.

Консультанти в магазинах можуть сказати чимало приємних слів про якийсь новомодний фільтр, однак про необхідність його заміни через місяць-два вони, звичайно, промовчать.

Наприклад, катехиновим фільтри можуть експлуатуватися близько 30 днів. Після цього терміну вони не тільки не приносять користі, а й стають причиною неприємного болотного запаху.

іонізація

Під цим режимом розуміється насичення повітря аероіонами, які повинні забезпечувати приплив сил, поліпшення імунітету і самопочуття в цілому.

Маркетингової локшиною цей режим назвати не можна, проте багато людей ніякого ефекту від іонізації не відчувають.

Аероіони - це частинки повітря, що несуть на собі електричний заряд. У природних умовах насичений аероіонами повітря присутній на схилах високих гір, у водоспадів, на берегах гірських річок, морів і океанів.

насичення киснем

Під цим режимом роботи можуть матися на увазі зовсім різні механізми.

  1. Спеціальний генератор, який використовує фізичний метод розділення газів. Складається з двох сепараторів, які поглинають і виводять азот на вулицю, а кисень повертають в приміщення.
  2. Особлива мембрана, яка при всмоктуванні повітря утримує молекули азоту, але пропускає кисень.
  3. Воздухообменнік для подачі свіжого повітря з вулиці і видалення з приміщення повітря з підвищеною концентрацією вуглекислого газу.

Прості побутові спліт-системи не можуть подавати в приміщення свіже повітря. Вони тільки «ганяють» повітря всередині приміщення, охолоджуючи або нагріваючи його. По трубках ж між самими блоками циркулює холодоагент, фреон.

Ознайомтеся з додатковими функціями

  1. Режим сну або нічний режим. З ним кондиціонер буде менше шуміти ночами і автоматично знижувати температуру на кілька градусів.
  2. Турборежим. Дозволяє швидко вийти на задану температуру. Для цього кондиціонер працює при підвищеній потужності, але не більше півгодини.
  3. Розморожування зовнішнього блоку. Функція для використання кондиціонера в холодну пору року, коли за вікном не вище 5 ° С. Чи не потрібна тим, хто не планує нагрівати повітря в приміщенні.
  4. Самодіагностика - самостійне визначення несправностей системи.
  5. Підтримка Wi-Fi. Дозволяє управляти кондиціонером зі смартфона. Чи не потрібна при наявності зручного пульта.
  6. Датчик руху. Можливість переходу в режим енергозбереження при мінімальній активності в приміщенні.
  7. Регулювання повітряного потоку. Дозволяє задати напряму повітряних потоків, що цілком може врятувати вас від застуди , Якщо ви спите прямо під кондиціонером.

Відбивач (дефлектор) для коригування напрямку повітряного потоку

Не забувайте про енергоефективність

У кондиціонерів є коефіцієнт енергетичної ефективності для режиму охолодження (маркується EER - Energy Efficiency Ratio) і режиму обігріву (COP - Coefficient of Performance). Вони розраховуються за різними формулами, але в підсумку все значення зводяться до звичних для побутової техніки класах: від А (найвищого) до G (найнижчого).

Залежно від режиму роботи клас енергоспоживання у кондиціонера може бути різним. Наприклад, в режимі охолодження - А ++, а при обігріві - A +.

при бажанні економити електроенергію доведеться неабияк розщедритися на сам агрегат. Ціни на спліт-системи класу А +++ починаються від 60 000 рублів. Втім, переплачувати варто далеко не завжди.

Наприклад, якщо порівнювати моделі, розраховані на 25 квадратів, то кондиціонери класу А +++ в середньому споживають 500-600 ват енергії, а аналоги A ++ - 700-800 ват. При цьому різниця в їх ціні може досягати 50%. При обмеженому бюджеті краще знайти оптимальний варіант класу A ++.

inventorairconditioner.com

До цього дня в продажу є і кондиціонери з класом енергоспоживання B, С і навіть D. Це або дуже потужні системи для великих площ, або найдешевші моделі. Але тут економити не варто. Модель з класом енергоспоживання А і вище буде дорожче всього на кілька тисяч рублів. Ця переплата швидко відіб'є в рахунках за електрику.

Чек-лист покупця

  1. Для квартири в першу чергу розглядайте настінні спліт-системи. Такі агрегати відмінно підходять для різних кліматичних умов і перепадів температур. Та й за частиною цін розкид досить широкий.
  2. Купувати мобільні побутові кондиціонери варто лише для дачі або приміщень, де немає можливості встановити спліт-систему із зовнішнім блоком.
  3. Касетні кондиціонери стануть відмінним вибором для приміщень від 50 м² з підвісною стелею. Для невеликих кімнат їх навіть не розглядають.
  4. До покупки перевірте підтримку функцій, які вам дійсно необхідні, а також уточніть термін служби фільтрів.
  5. При виборі моделі звертайте увагу не тільки на площу охолодження, але і на енергоефективність системи. Все, що нижче класу А, може істотно збільшити рахунки за електрику.

Читайте також

Новости