як вибрати мультиварку, антипригарне керамічне покриття

Якщо вас напружує процес приготування їжі то мультиварка урізноманітнює ваше проведення часу на кухні. Процес приготування в мультиварці досить простий і не вимагає особливих знань і навичок. Вам необхідно просто вибрати потрібну програму, а інше за вас зробить мікропроцесор, а саме: задасть необхідну температуру і час приготування, а також вчасно зупинить процес приготування, щоб страва не переварити. Після цього мультиварка автоматично перейде в режим підігріву готового блюда, щоб коли ви прейдёте блюдо завжди було гаряче для безпосереднього вживання. Конструкція мультиварки досить-таки проста, в двох словах: це герметично закривається каструля з нижнім нагрівальним елементом, під керуванням мікропроцесора.

Мультиварка, незважаючи на свої компактні габарити, може замінити такі прилади як:

- електрична духовка / плита

- Пательня

- пароварка

- Кашоварки

- плововарка (рисоварка)

- фритюрниця

- йогуртниця

Перед вибором мультиварки ви повинні знати її переваги і недоліки, більш докладно описаних в цієї статті

Як вибрати мультиварку ви дізнаєтеся з слів фахівця в цій справі. Бажано вибирайте фірми, які в даній сфері мають досвід (тобто вони вже так би мовити "набили собі шишки", вони знають все до дрібниць, у них підхід до Мультиварки особливий, вони не злизують просто так інструкції і книги рецептів, а самі розробляють прості і зрозумілі описи, щоб ми могли легко і вільно розуміти про що йде мова). Я раніше помилявся в певних фірмах мультіварок, вважав що вони зробили собі ім'я тільки за рахунок реклами, але в міру докладного вивчення зрозумів, що не дарма вони займають таку високу позицію серед мультіварок. Якщо ви хочете почути мою думку, то я б виділив тільки дві фірми, які на мій погляд є лідерами в цій галузі - Redmond і Philips. Найцікавіше те що вони кардинально відрізняються один від одного. Мене вразив Redmond тим - що вміють правильно написати інструкцію по експлуатації та книгу рецептів, все детально розжовують, щоб кожна людина зрозуміла. А у Philips якраз все навпаки, інструкція написана так, що навіть мені (продавцю) зовсім незрозуміла, але у нього (Філіпса) є інші сильні сторони, але про це буде описано трохи нижче. Щось я трохи заговорився (попахує рекламою даних брендів),

отже, як вибрати мультиварку:

Для початку я б порекомендував визначитися з об'ємом каструлі в залежності від ваших апетитів. Найпоширеніший обсяг в мультиварці 5 літрів, підходить для середньостатистичної сім'ї. Хотілося ще уточнити, що це є брутто обсяг, відповідно корисний об'єм буде до 4 літрів або менше в залежності від фірми, так як обсяг каструлі в мультиварці вважається за самий край, але продукту завантажувати можна не більше максимальної ризики, яка вказана на внутрішній частині каструлі . Для двох осіб можна взяти мультиварка з об'ємом 3 л. (З корисним об'ємом до 2 літрів), ось відео такої компактної мультиварки . В общем-то в будь-який мультиварці можна приготувати страву від 1 літра і вище, незалежно від літражу. Чим менше літраж мультиварки, тим відповідно менше її будуть габарити.

При виборі мультиварки можете звернути увагу на потужність, яка як правило взаємопов'язана з об'ємом, чим більший об'єм, тим відповідно, більше потужність і навпаки. В мультиварці об'ємом 5 літрів потужність роблять 0т 700 до 900 Вт., В трьох літрових - близько 500 Вт., 6 літрові - 1000 Вт., Краще купувати мультиварку з більшою потужністю, так як теоретично вважається, що така мультиварка швидше приготує блюдо (мається з огляду на швидше набере потрібну температуру, а потім відповідно буде тільки підтримка температури, де потужність вже ролі особливої ​​не грає).

Деякі виробники прагнучи заманити покупця вказують в своїх Мультиварки велика кількість програм (24, 36 або аж 46), але це на функціонал практично не впливає. Наприклад одні виробники вказують програму Випічка, інші на цій же програмі - Випічка, Жарка, Хліб, ось будь ласка з однієї програми зробили цілих три.

В мультиварці зустрічаються багато різних програм, таких як:

- суп - гасіння - жарка - приготування на пару-рис - випічка - каші - плов - молочна каша - гречка - вівсяна каша - запікання - мультіповар - повільна варіння - швидка варіння - пельмені - риба - овочі - йогурт - холодець - дичину - птах - фритюр - бобові - попкорн

Перші 10 програм є найпоширенішими, які практично завжди бувають в більшості мультіварок, а решта програми зустрічаються рідше. На кожній програмі автоматично встановлюється певна температура (яку вручну змінити не можна) і час (при бажанні можна змінити). Єдино, що хотілося б відзначити це програма «Мультіповар» - при наявності якої ви можете вручну виставити потрібну температуру і час приготування. Більш детальну інформацію про програми мультиварки ви можете прочитати тут.

Більш детальну інформацію про програми мультиварки ви можете   прочитати тут

чаша з рефленная дном

Зараз у всіх мультиварки є функція підігрів і відстрочка старту. Виняток становлять мультиварки без дисплея, в яких не буде функції відстрочка старту. Функція підігрів - обрана програма після приготування переходить в автоматичну підтримку температури, готову страву буде постійно гарячим, але все ж не рекомендується довго залишати готову страву в такому положення так як можуть загубитися смакові якості.

При наявності функції «Відстрочка старту» ви можете завантажити їжу ввечері, запустити потрібну програму і на ранок отримати свіжоприготований сніданок. До речі дуже зручно - не потрібно вранці похапцем думати про приготуванні сніданку.

Особливу увагу приділіть каструлі мультиварки, це найголовніший елемент на який йде все навантаження, саме найчастіше вона і виходить з ладу. Правильно обрана каструля дозволить вам користуватися мультиваркою довгі роки. Отже, каструля буває з антипригарним або керамічним покриттям. Звичайно краще вважається з керамічним, але відповідно дорожче. Керамічне покриття більш стійко до подряпин, відповідно довговічніша, є невеликий мінус - боїться різких перепадів температур (сподіваюся ніхто не буде гарячу каструлю занурювати в холодну воду). Хоча якщо вам сподобалася конкретна мультиварка, але каструля в ній проста, то це не так страшно, ви ж можете купити окремо керамічну каструлю і поміняти її, головне щоб літраж цих каструль був однаковий. Давайте розглянемо докладніше, що з себе представляє каструля для мультиварки. Основою даної каструлі є алюміній або сталь, на яку наноситься антипригарне (керамічне) покриття від одного і більше шарів, чим більше буде цих шарів тим відповідно краще, так зване двошарове, тришарове або п'ятишарові покриття.

Буває навіть якийсь гібрид, так би мовити антипригарне керамічне покриття, яке має ще кращі властивості, стійке до подряпин і не боїться різких перепадів температур (гарячу каструлю можна відразу мити з холодній воді або діставши чашу з продуктом з холодильника можна відразу поставити в мультиварку для підігріву) . Для прикладу такий вид покриття використовує фірма Philips. Ще таку чашу можна мити в посудомийній машині.

Ще таку чашу можна мити в посудомийній машині

чаша з білим кольором керамічного покриття

Хочу звернути вашу увагу на те, що іноді бувають навіть мультиварки з каструлею як звичайний глиняний горщик (під назвою керамічна каструля), який більш крихкий і важкий, на відміну від стандартних каструль для мультіварок.

Напевно ви вже помічали певну особливість дна каструлі в мультиварці: рівне або рифлене. Я віддаю перевагу саме рифленому дну, так як:

- дана структура створює певний ребро жорсткості, за рахунок чого покриття довше прослужить

- таке дно буде володіти кращими антипригарні властивості, за рахунок створення так би мовити невеликий "повітряної подушки" між продуктом і дном посуду (до речі це було перевірено на практиці, співробітниця помінявши каструлю з плоским дном на рифлене розповіла про поліпшення антипригарних властивостей)

- продукт (наприклад м'ясо) залишається більш соковитим, за рахунок того, що сік з нього потрапляючи в поглиблення НЕ випаровується, а назад повертається в продукт.

Ще маленька порада по можливості беріть каструлю з більш світлим кольором протипригарного (керамічного) покриття. Так як на світлому покритті ви легко побачите те що ви не домилі, а на темному ви можете не помітити які прилипли невеликі частинки їжі в результаті чого покриття з часом швидше вийде з ладу.

Мультиварки відрізняються за формою: кругла або овальна. В овальних Мультиварки не роблять контейнер для збору конденсату, волога, що накопичилася на кришці при відкритті стікає в невеликий жолобок на корпусі мультиварки.

В овальних Мультиварки не роблять контейнер для збору конденсату, волога, що накопичилася на кришці при відкритті стікає в невеликий жолобок на корпусі мультиварки

Наявність 3D нагріву дозволить більш рівномірне приготування продукту з усіх боків, за рахунок того, що нагрівальний елемент в мультиварці буде знаходитися не тільки знизу, а також з боків і зверху (наприклад Philips використовує 3D нагріву навіть з найдешевших моделях мультіварок, одна з них в це відео ). Найцікавіше, що деякі фірми, роблять невелику хитрість і пишуть 3D підігрів, що означає зовсім інше. Навіть наявність напису 3D нагріву ні про що не говорить, особисто перевірив, включив мультиварку (фірму не буду афішувати, хоча вона відома) перевірив, а нагрів тільки знизу, а на коробці і наклейці на мультиварці написано 3D нагрів. Як говориться довіряй, але перевіряй.

У стандартну комплектацію будь-мультиварки входять: контейнер-пароварка, мірний стакан, лопатка для розмішування (іноді додається черпак / ополоник). До речі я помітив, що зараз нові моделі мультіварок вже стали постачати ще спеціальною пластиковою кришкою для закривання каструлі, при зберіганні продукту в каструлі ця кришка дуже допомагає.

Бажано щоб в мультиварці була знімна кришка, так як деякі види каш при варінні сильно піняться і при цьому всередині кришка вимазується.

Кришка, що мультиварки буває двох видів:

- кришка повністю знімається з мультиварки і її можна легко промити під струменем води

- сама кришка не знімається, а знімається тільки її внутрішня частина, навіть така конструкція цілком достатня, при якій всі легко чиститься

- сама кришка не знімається, а знімається тільки її внутрішня частина, навіть така конструкція цілком достатня, при якій всі легко чиститься

клапан мультиварки-скороварки

При виборі мультиварки зверніть увагу на наявність книги рецептів і їх кількість, деякі мультиварки взагалі не комплектуються книгою рецептів, в цьому випадку вам доведеться окремо шукати відповідні рецепти. Незалежно від фірми мультиварки час приготування в рецептах підібрано відповідно до стандартного напругою в мережі 220 Вольт. Якщо напруга у вашій мережі нижче цього параметра то збільшуйте час приготування і навпаки.

мультиварка-скороварка

Вибір страв для мультіварок просто величезний, в ній можна приготувати практично будь-який рецепт. Функціонал мультиварки не обмежується рецептами, які до неї додаються, ви можете спокійно експериментувати і створювати свою власну книгу рецептів улюблених страв. Підключайте уяву і готуйте що-небудь своє, незвичайне.

Деяким гібридом мультиварки є мультиварка-скороварка, в якій користувачеві надається можливість вибору приготування страви як під тиском так і без тиску, за допомогою спеціального парового клапана. Коли ви надумаєте приготувати страву під тиском вам просто потрібно буде повернути цей паровий клапан в положення закрито, при цьому буде перекрито вихід пара з мультиварки, відбудеться блокування кришки. В мультиварці-скороварці внутрішній корпус роблять більш жорсткий (посилений).

Теоретично вважається, що під тиском продукт готується в кілька разів швидше, але не варто забувати про те, що тут потрібно ще час на набір і скидання цього тиску. При тривалому процесі приготування, наприклад при варінні холодцю функція скороварки суттєво скоротить час приготування, але при варіння каші в 30 хвилин різниці за часом практично не буде.

Мультиварка-скороварка варто природно дорожче просто мультиварки.

Незважаючи на те що мультиварка-скороварка оснащена всілякими системами захисту безпеки багато хто все одно на підсвідомому рівні просто елементарно бояться тиску.

Деякі виробники додали до мультиварці голосовий супровід, тепер вона дає певні підказки, при натисканні на кнопку вона коментує обраний режим приготування, приклад в цьому відео-ролику.

Зараз існує великий вибір мультіварок і мультіварок-скороварок, підбирайте саме те, що Вам потрібно. Сподіваюся мої поради допоможуть вам у правильному виборі.

Новости