Як вибрати потужність котла опалення правильно? Як розрахувати потужність твердопаливного, газового, електричного котла для опалення будинку, квартири

  1. вибираємо правильно
  2. самостійно
  3. Розрахувати приблизно потужність котла
  4. грубо
  5. Якщо вибрати котел неправильно
  6. При завищеною потужності
  7. При заниженою потужності

Ключовим критерієм при виборі котла опалення є його потужність, яка вимірюється в кіловатах Ключовим критерієм при виборі котла опалення є його потужність, яка вимірюється в кіловатах.

вибираємо правильно

Оптимальний варіант, коли потрібно купити котел опалення, взяти його марку, тип, потужність з проекту. Так правильно, так повинно бути. Проект робиться фахівцем-теплотехніком, розраховуються нормативні тепловтрати і на їх підставі приймається потрібна потужність опалювального обладнання. Як правило, за допомогою спеціальних програм, які враховують повністю всі особливості вашого будинку або квартири відповідно до ДБН (Державні будівельні норми). А це і площа будинку, матеріал стін, характеристики стіновий і дахової конструкції, наявність утеплення, кількість вікон і тип склопакетів, особливості кліматичного розташування будівлі і деякі інші параметри. Тому, оптимальне рішення при виборі котла для опалення - взяти значення з проекту або зробити теплотехнічний розрахунок у фахівця. Ми рекомендуємо робити так. У цьому варіанті ви не прогадаєте однозначно і опалювальний котел буде необхідної потужності. А якщо не буде, відомо кому пред'явити претензії.

самостійно

Розрахувати потужність котла за програмою

Можна і самостійно розрахувати необхідну потужність котла за спеціальними програмами або на сайтах продавців, виробників. Але потрібно врахувати 2 моменти - програма повинна бути адаптована до вашого регіону, алгоритм програми повинен бути правильним. Краще це робити на сайтах відомих виробників котлів. Наприклад, VAILLANT (podbor-kotla.vaillant.ua).

Розрахувати приблизно потужність котла

Розрахувати потужність котла з порівняно високим ступенем точності можна на підставі тепловтрат через огороджувальні конструкції - стіни, вікна, дах, двері. Тепловтратами через каналізацію, підлогу, виділенням тепла побутовою технікою, циркуляційними насосами можна знехтувати, тільки збільшити отриману потужність на 10-15%.

Для розрахунку використовується формула:

Q = F х 1 / R х (tв- tн), де

  • Q - тепловтрати будинку (Вт)

  • F - площа поверхні (м2)

  • R - опір теплопередачі (м2 * ° C / Вт)

  • Опір теплопередачі обчислюється діленням товщини матеріалу на коефіцієнт теплопровідності. Якщо стіна складається з декількох матеріалів різної товщини, опір теплопередачі розраховується для кожного шару. Отримані значення підсумовуються.

  • tв - температура всередині приміщення (° С)

  • tн - температура зовні приміщення (° С)

Для склопакетів, дверей показник тепловтрат можна уточнити безпосередньо у виробника.

Спрощений приклад. Будинок 10 * 10, висота 3 м. Стіни будинку в 2,5 керамічного саману (коефіцієнт теплопровідності 0,52). 8 вікон (склопакет 4х16х4, опір теплопередачі 0,35) по 0,96 м.кв. (0,8 м х 1,2 м). Горищне перекриття утеплено мінватою 50 мм. Різниця температур 40 ℃ (-20 ℃ зовнішня; + 20 ℃ внутрішня).

  1. Опір теплопередачі стін:
    0,655 м / 0,52 Вт / (м · ° C) = 1,26 м2 × ° C / Вт

  2. Площа стін за вирахуванням вікон:
    ((10 м * 3 м) * 4) - (8 * 0,96 м.кв.) = 112 м.кв.

  3. Тепловтрати через стіни будинку:
    112 * 1 / 1,26 * 40 = 3555 Вт

  4. Тепловтрати через вікна:
    8 * 0,96 м.кв. / 0,35 * 40 = 877 Вт

  5. Тепловтрати через двері можна усереднено прийняти 100 Вт.

  6. Тепловтрати через стелю, зверху неопалювальний горище (для спрощення розрахунку враховуємо тільки теплоізоляцію - мінвата).
    Опір теплопередачі мінеральної вати:
    0,05 м / 0,042 Вт / (м · ° C) = 1,19 м2 × ° C / Вт

  7. Тепловтрати через стелю (різниця температур на 5 град. Менше):
    100 м.кв. * 1 / 1,19 * 35 = 2941 Вт

Підсумовуємо тепловтрати по кожному виду огороджувальної конструкції.
Загальні - 7473 Вт.
Додаємо 40% на тепловтрати через підлогу і вентиляцію і множимо на коефіцієнт запасу 1,1.
Разом - 11,5 кВт.

Для такого будинку можна купити котел опалення на 12 кВт. наприклад, TATRAMET SPARTAK або MCE V2 S 12 кВт з мікропроцесорним контролером.

Вихідні дані для розрахунку - Додатки до C.52 ДБН В.2.6-31: 2006 "Теплоізоляція будівель"

грубо

Для спрощеного розрахунку потужності котла, коли потрібно приблизно "прикинути" ціну обладнання, можна прийняти значення тепловтрат 100 Вт / м.кв. Власне, більшість продавців при підборі котла приймають саме такий параметр. Наприклад, для будинку площею 150 кв. м. буде потрібно опалювальний котел 15 кВт або трохи більше. Але для остаточного вирішення такий варіант не дуже, оскільки є велика ймовірність купити котел із завищеною або заниженою потужністю.

Якщо вибрати котел неправильно

Так уже й важливо купити опалювальний котел відповідної потужності? Важливо!

При завищеною потужності

У котла є "вилка" по потужності - мінімальна і максимальна. Якщо взяти котел із завищеною потужністю, то при низькій потреби в теплі буде йти перевитрата палива. Газовий котел буде тактовать (часто включатися / відключатися), твердопаливний - працювати на перегрів, викидати тепло в повітря. При зменшенні продуктивності котла від номінальної і так падає ККД, а якщо на це ще й наложиться завищена потужність ... До того ж обладнання на більше кВт і коштує дорожче.

При заниженою потужності

При покупці котла з заниженою потужністю власник ризикує в зимовий час при мінусовій температурі знаходитися в холодній хаті. Прилад просто не зможе компенсувати всі телопотері. До того ж, працюючи на межі, зменшується термін служби котла. При середній потребі в теплі він цілком забезпечить в будинку комфортну температуру.

Новости