Як вибрати рацію - для риболовлі, для полювання, для лісу, для таксі, для охорони. Вибір радіостанції.

  1. Рація - від чого залежить дальність радіозв'язку?
  2. Яку рацію вибрати - для полювання, для риболовлі, для лісу, для таксі, для охорони?
  3. Тепер розберемося з вибором базової рації.

Для відповіді на це питання необхідно знати і враховувати:

Рація - від чого залежить дальність радіозв'язку?

Зазвичай під дальністю зв'язку рації (радіостанції) розуміється максимальна відстань, на якому забезпечується обмін інформацією між приймачем і передавачем з заданою якістю. Як правило, такий обмін повинен бути можливий в будь-який час, а для мобільного зв'язку ще й на всій території, що обслуговується. Тому, коли говорять про дальності зв'язку рації, необхідно уточнити, при якій забезпеченості зв'язком за часом і місцем вона можлива. Наприклад, дальність зв'язку між мобільними раціями 10 км при забезпеченості 90% означає, що в середньому в 9 випадках з 10 зв'язок між радіостанціями буде успішною, а сеанси зв'язку можливі в довільні моменти часу і в довільно обраних місцях.

При цьому зв'язок здійсненна і на відстанях в 30 км, але успішними будуть тільки 5 з 10 спроб зв'язку, т. Е. Забезпеченість зв'язком при такій дальності становитиме 50%. При виборі рації необхідно знати, що дальність зв'язку радіостанцій визначається багатьма факторами, але, перш за все, вона залежить від частоти радіосигналу, так як зі зміною частоти змінюються умови поширення радіосигналу.

Іншим фактором, що істотно впливає на дальність зв'язку рацій, є висота розміщення антен приймача і передавача над рівнем землі. На це є дві причини: поглинання радіосигналу підстильної поверхнею і необхідність радиовидимости між антенами.

Мінімальна загасання при поширенні сигнал від рації відчуває у вільному просторі Мінімальна загасання при поширенні сигнал від рації відчуває у вільному просторі. При поширенні радіохвилі уздовж поверхні землі виникають додаткові втрати. Тому, чим вище над землею підняті антени, тим менше вплив підстильної поверхні на загасання сигналу. Поняття радиовидимости відповідає наявності шляху поширення радіосигналу між антенами передавача і приймача рації. Відомо, що радіохвилі мають властивості дифракції, інтерференції, розсіювання і відображення, характерними для будь-яких інших хвиль. C збільшенням частоти поведінку радіохвиль наближається до поведінки світлового променя, і радіовидимість наближається до оптичної. Очевидно, що з висотою збільшується відстань оптичної видимості, зростає і відстань радиовидимости між раціями. Таким чином, при збільшенні висоти установки антен рацій дальність зв'язку збільшується завдяки зменшенню поглинання сигналу підстильної поверхнею і збільшення відстані радиовидимости.

Рація - дальність зв'язку. Дальність зв'язку рацій залежить від потужності передавача і чутливості приймача. Однак, при детальному розгляді ця залежність не настільки істотна. У діапазонах радіохвиль, в яких працюють радіостанції, сигнал поширюється прямолінійно аж до кордону радиовидимости, за якої він різко згасає. Тому, якщо потужності передавача рації досить для забезпечення зв'язку на території, що обслуговується, обмеженою відстанню радиовидимости, то подальше збільшення потужності передавача недоцільно, так як практично не призведе до розширення зони зв'язку. Поліпшення чутливості приймача теж не завжди призводить до збільшення дальності зв'язку радіостанції. Прийом сигналу завжди здійснюється на тлі шумів або перешкод. Якщо чутливість обмежена шумами, що виникають в самому приймальнику, то, використовуючи рацію з кращою чутливістю, можливе збільшення дальності зв'язку. Однак, якщо прийом сигналу здійснюється на тлі зовнішніх шумів або перешкод, то поліпшення чутливості приймача не дасть ніякого ефекту, т. К. Чутливість буде обмежена зовнішніми шумами. Враховуйте цю інформацію теж при виборі радіостанції.

Таким чином, при підвищенні потужності сигналу і поліпшення чутливості рації можливе збільшення дальності зв'язку, але тільки при дотриманні певних умов. Застосування ефективних антенно-фідерних пристроїв (АФП) є одним із способів збільшення дальності зв'язку рацій. У найпростішому випадку АФУ рацій складається з антени і кабелю зниження. Таким чином, при підвищенні потужності сигналу і поліпшення чутливості рації можливе збільшення дальності зв'язку, але тільки при дотриманні певних умов Використовуючи антени з великим коефіцієнтом посилення і кабель зниження з малими втратами, можна підвищити рівень сигналу на вході приймача без збільшення потужності передавача рації. Таким чином, дальність зв'язку рацій залежить від багатьох факторів, які надають неочевидне вплив на дальність. Тому оцінку дальності зв'язку і якості радіопокриття необхідно доручати фахівцям в цій області. Вони здатні дати конструктивні рекомендації щодо забезпечення високої якості роботи радіостанцій при раціональних витратах.

Яку рацію вибрати - для полювання, для риболовлі, для лісу, для таксі, для охорони?

Як вибрати рацію? Рація стала невід'ємною частиною нашого життя. Радіостанції використовуються нами і в роботі (рації для таксі, для охорони, для далекобійників) і відпочинку (рація для риболовлі, полювання, для лісу). В даний час ринок пропонує нам безліч моделей рацій, які працюють в різних діапазонах частот і мають різні набори сервісних зручностей. Так, існують кілька діапазонів мовлення. Ось деякі найбільш поширені діапазони:

1. КВ діапазон (короткохвильовий діапазон 0.1-28 МГц, аматорський,)

2. СВ діапазон (Sitizen Band 26-30 МГц, цивільний, одинадцятиметровий діапазон)

3. LB діапазон (Low Band 30-50 МГц, службовий діапазон, шестиметровий діапазон)

4. VHF діапазон (136-172 МГц, двометровий діапазон (включає в себе службовий; аматорський і морської діапазони))

5. UHF діапазон (420-473 МГц, семідесятісантіметровий діапазон (включає в себе LPD аматорський і службовий діапазон.

Мета цієї статті - надати читачеві бодай мінімальну інформацію по радіостанціям і допомогти Вам вибрати найбільш оптимальний варіант рації. Виробництво засобів радіозв'язку постійно вдосконалюється. Використання нових технологій, виробництва засобів зв'язку, впровадження цифрових методів управління і обробки сигналів дозволило створити широкий спектр засобів зв'язку для радіостанцій. Завдяки високій конкуренції і високих технологій в області виробництва таких засобів зв'язку, їх собівартість, а відповідно, і ціна постійно знижуються, що робить рації доступними для широких кіл населення.

У Російській Федерації, за наявності щодо вільного використання   портативних рацій   , Дозволеними є шістдесят дев'ять радіоканалів У Російській Федерації, за наявності щодо вільного використання портативних рацій , Дозволеними є шістдесят дев'ять радіоканалів. У зв'язку з цими обмеженнями, багато рації обладнані саме таким набором каналів. Багатоканальність дозволяє в туристичній групі привласнити кожній людині свій канал і мати по рації вибіркову зв'язок. Основними параметрами рації, по якій рекомендується її вибирати є: потужність передавача, наявні робочі канали, маса, габарити і, звичайно ж, ціна рації.

Отже, Вам треба вирішити, де Ви збираєтеся використовувати радіостанції. Рація для риболовлі, для полювання, для таксі, для лісу або для зв'язку між працівниками Вашого підприємства - наші фахівці допоможуть Вам вибрати найоптимальніший варіант.

При виборі рації треба враховувати, що радіус дії радіостанцій залежить від:

1. рельєфу місцевості;

2. діапазону частот;

3. потужності рації;

4. якості радіостанції;

5. KSW (КСВ) антени (для автомобільних і базових радіостанцій).

Якщо Ви вирішили організувати "таксі" Вам знадобиться базова рація, Якщо Ви вирішили організувати таксі Вам знадобиться базова рація,   потужність якої буде залежати від щільності забудови Вашого населеного пункту і необхідного радіусу дії радіосигналу потужність якої буде залежати від щільності забудови Вашого населеного пункту і необхідного радіусу дії радіосигналу.

Можна купити готову базову рацію, але, як чинить практика, це не вигідно. Собівартість радіостанції досить висока, і як правило не розрахована на збільшення потужності. Можна самому зібрати базову станцію з компонентів. Як правило вона складається з:

1. Автомобільної радіостанції;

2. Підсилювача (BUSTER);

3. Блоку харчування;

4. Базовою антени;

5. Радіочастотного кабелю зниження.

Рація, яка буде стояти на автомобілі складається з:

1. Автомобільна радіостанція; 2. Автомобільна антена.

Тепер розберемося з вибором базової рації.

Головне визначитися: на якому діапазоні Ви будете працювати?

СВ діапазон - одинадцятиметровий цивільний діапазон радіостанцій. ПЛЮСИ: досить просто отримати дозвіл на використання частоти, недорогі рації. МІНУСИ: зв'язок залишає бажати кращого (в великих містах діапазон сильно забитий), для збільшення радіусу дії доводиться докуповувати підсилювачі, міняти антени на більш потужні, що призводить до подорожчання самих радіостанцій і виводить їх з цінової категорії на VHF діапазон, де за ці ж гроші зв'язок набагато якісніше.

VHF діапазон - двометровий 144-146 МГц. ПЛЮСИ: Стійкий зв'язок, рація досить невибаглива в роботі, великий радіус дії. МІНУСИ: Для роботи рацій в цьому діапазоні буде потрібно більше документації, цінова категорія приблизно в два рази вище радіостанцій СВ діапазону.

UHF діапазон - семідесятісантіметровий 430-434 МГц ПЛЮСИ: Висока дальність рацій при використанні в населених пунктах із щільною забудовою, стійкий зв'язок в таких місцях як тунелі, мости, естакади, невибагливі в роботі UHF діапазон - семідесятісантіметровий 430-434 МГц ПЛЮСИ: Висока дальність рацій при використанні в населених пунктах із щільною забудовою, стійкий зв'язок в таких місцях як тунелі, мости, естакади, невибагливі в роботі. МІНУСИ: Для роботи радіостанцій в цьому діапазоні буде потрібно значно більше документації, цінова категорія приблизно в три рази вище радіостанцій СВ діапазону.

Тепер визначимося з вибором рацій в залежності від необхідної дальності зв'язку між ними.

Якщо Ви зупинили свій вибір на СВ діапазоні:

Приблизно на 20 км: • Рація Alan 48 Excel; рація Alan 78 Plus; рація Alan 48 Plus; рація Megajet MJ - 600; радіостанція Megajet MJ - 3031M; • Блок живлення Alan К-205; DPS-1520; • Базова антена Energy 1/2; Energy 5/8; • Кабель антенний RG-8X; RG-213; RG-8U;

Приблизно на 20-40 км: • Радіостанція Alan 48 Excel; рація Alan 78 Plus; Alan 48 Plus; рація Megajet MJ - 600; Megajet MJ - 3031M; • Підсилювач MOD 747; KL-200; • Блок живлення Alan К-305; DPS-1530; • Базова антена Energy 1/2; Energy 5/8; Sirio 2008/2016; • Кабель антенний RG-8X; RG-213; RG-8U;

Приблизно на 40-60 км: • Радіостанція Alan 48 Excel; рація Alan 78 Plus; Alan 48 Plus; Megajet MJ - 600; Megajet MJ - 3031M; • Підсилювач MOD 797; KL-300; KL-400; • Блок живлення EPS-2022, DM-330; • Базова антена Energy 1/2; Energy 5/8; Sirio 2008/2016; • Кабель антенний RG-8X; RG-213; RG-8U.

Якщо Ви зупинили свій вибір на VHF / UHF діапазоні:

• Радіостанція Alinco 135/435; Vertex VX 2200, VX - 2500; Icom F 320 / F 420; рація Kenwood 7102/8102; • Базова антена ANLI A-100MV / MU; DIAMOND F-22; • Кабель антенний RG-8X; RG-213; RG-8U;

Радіостанції для полювання, риболовлі та просто для лісу бажано брати на VHF діапазоні (144 МГц) і бажано щоб вони були професійні, такі як: • рації Vertex VX-231;  VX-414V;  • рації Kenwood TK-2206;  TH-K2AT;  TH-F5 Turbo • рації Icom F-3G;  F-16, F-26 • рації Motorola CP-040;  CP-140;  GP-320;  GP-340;  • рації Roger, • Midland GXT 1050 LPD, • Linton LT-6000, • радіостанції ViaRadio Радіостанції для полювання, риболовлі та просто для лісу бажано брати на VHF діапазоні (144 МГц) і бажано щоб вони були професійні, такі як: • рації Vertex VX-231; VX-414V; • рації Kenwood TK-2206; TH-K2AT; TH-F5 Turbo • рації Icom F-3G; F-16, F-26 • рації Motorola CP-040; CP-140; GP-320; GP-340; • рації Roger, • Midland GXT 1050 LPD, • Linton LT-6000, • радіостанції ViaRadio. Перевага VHF діапазону перед іншими діапазонами в тому, що радіостанції цього діапазону краще пробивають такі перешкоди як ліс, земля, а на воді дальність взагалі величезна. Не дарма на цьому діапазоні працює Морфлот. Причому перераховані вище радіостанції мають гарні характеристики, такими, як ударостійкість, вологостійкість і пилезахищеність. Можна до раціях докупити гарнітури, це дуже зручно і звільняє руки, не завадять вам і чохол, якщо ви користуєтеся чохлом на мобільному телефоні, то знаєте як він іноді рятує, а на полюванні чи риболовлі він Вас не один раз виручить.

Радіостанції для будівельників, дорожніх служб і ЖЕКів. В основному ці служби працюють в міських умовах, тому діапазон слід вибирати той, який буде пробивати залізобетонні конструкції, метал, цегла. Найкращий діапазон UHF (430-434 Мгц.)

Якщо вам потрібен зв'язок на відстані 0,5-1 км то Вам немає сенсу брати потужні радіостанції, Вам підійдуть LPD рації (малопотужні), такі, як:

• рації Midland GXT-900; Midland GXT-650; • рації Icom 4088; • рації Vector VT-44 ,.

Бувають випадки, коли необхідна зв'язок між раціями в межах міста на відстані від 3 до 10 км, це охорона підприємств, супровід автомашин по місту, VIP-охорона і т.д. Тоді Вам необхідні радіостанції більш потужні, такі, як:

• рації Vertex VX-231U; VX-417U; • рації Kenwood TK-3206; TH-K4AT; TK-450; • Icom F4G; F26; • рація Motorola CP-040; CP-140; GP-320; GP-340.

Рація - від чого залежить дальність радіозв'язку?
Яку рацію вибрати - для полювання, для риболовлі, для лісу, для таксі, для охорони?
Яку рацію вибрати - для полювання, для риболовлі, для лісу, для таксі, для охорони?
Як вибрати рацію?
Головне визначитися: на якому діапазоні Ви будете працювати?

Новости