Як вибрати сковороду

  1. Матеріал корпусу
  2. внутрішнє покриття
  3. Зовнішнє покриття
  4. спосіб виготовлення
  5. матеріал ручки
  6. Спосіб кріплення ручки
  7. кришка
  8. Тип плити
  9. Розмір сковороди
  10. Товщина стінок і дна
  11. вага
  12. різноманітність кольору
  13. призначення
  14. Можливість мити в посудомийній машині
  15. Естетика і ергономіка
  16. Виробники
  17. Ціна

Для будь-якої господині сковорода є одним з незамінних придбань, адже без неї, і правда, важко обійтися. Підсмажити котлети, приготувати яєчню, спассировать цибулю - для цього і багато чого іншого сковорода просто необхідна. Вибір сковорідок в магазинах сьогодні дуже широкий, тому покупцеві часом важко визначитися з покупкою. Поговоримо докладніше про те, як же вибрати сковороду і на що звернути увагу в першу чергу при покупці.

Матеріал корпусу

Чавунна сковорода може вважатися класикою радянської кулінарії, особливо вона незамінна для приготування тих продуктів, які потребують тривалої термічної обробки. Чавун - це матеріал з підвищеною пористістю. При готуванні масло заповнює пори, створюючи жирову плівку на зразок антипригарного покриття. З переваг чавунних сковорідок можна назвати те, що вони не пригоряють, не потребують особливого догляду і не вимагають частого перемішування страви в процесі приготування. Головними ж недоліками чавуну є велика вага, крихкість і можливість появи іржі при неправильному зберіганні сковороди. Штучний антипригару з жирів і масел накладає некотторие обмеження на догляд - таку сковороду можна мити в посудомойке, тепер жорсткими губками, використовувати абразиви.

Сковороди з нержавіючої сталі підійдуть для шанувальників не тільки смачною, а й здорової їжі. Справа в тому, що нержавіюча сталь не взаємодіє ні з якими продуктами і речовинами, тому абсолютно безпечна для здоров'я людей. Головні переваги сковорідок з нержавіючої сталі - це невибагливість у догляді, міцність і стійкість до пошкоджень, абсолютна безпека для здоров'я і здатність швидко нагріватися і добре тримати тепло. Недоліками сталевих сковорідок є втрата зовнішнього вигляду при неправильній експлуатації (можуть з'явитися кольорові розводи, якщо забути на вогні порожню посуд), а також нестійкість до миття абразивами. Готування на сталевий сковороді будь-якої товщини без антипригарного покриття вимагає постійного контролю, так як легко пригорає.

Алюмінієві сковорідки сьогодні все частіше піддаються жорсткій критиці. Їх головними перевагами є легка вага, доступна ціна і досить хороша теплопровідність. Це були плюси, але є і недоліки: вона сильно пригорає, при перегріванні деформується, складно миється, а найголовніше - при контакті з кислотами може завдати шкоди організму людини. Однак, з винаходом антипригарних покриттів, алюмінієві сковороди придбали друге життя. Керамічні та "тефлонові" покриття звели мінуси алюмінієвих сковорідок нанівець. Покриття служить захисним буфевром, завдяки якому метал не контактує з їжею. Покриття завжди дуже легко миється, а проблема з деформацією при нагріванні вирішується потовщенням дна і стінок.

Покриття завжди дуже легко миється, а проблема з деформацією при нагріванні вирішується потовщенням дна і стінок

Чавунна пательня

Чавунна пательня

сталева сковорода

сталева сковорода

алюмінієва сковорода

внутрішнє покриття

Тефлонові сковорідки покриті особливим видом полімеру на основі етилену, який був створений в 1930 р. американськими вченими і отримав назву політетрафторетилен, скорочено PTFE-покриття. Однак в народі покриття отримало назву "тефлон", хоча насправді це просто одна з торгових марок, що належать фірмі DuPont і використовується по ліценізіі деякими компаніями на кшталт Tefal. Інші виробники використовують відмінні назви по суті цього ж покриття: Хостафлон, Протектал Плюс, Керава », Даймонд Бест, Адгеласт, Сталафлон.

Основні переваги тефлонового покриття - антипригарні властивості, швидке нагрівання, і також невелика вага. Однак є у тефлону і недоліки: покриття недовговічне, легко пошкоджується металевими предметами і абразивними миючими засобами. Сьогодні поширене переконання, що тефлон при нагріванні до високих температур починає виділяти шкідливі для здоров'я людини речовини. Незалежні хіміки схильні вважати, що це лише міф, активно підтримуваний виробниками керамічних покриттів.

Керамічні сковорідки є новітньою розробкою виробників і були створені як альтернатива тефлону. Керамічне покриття має масу переваг: воно не пригорає, дозволяє готувати без додавання жиру, легке, стійке до пошкоджень, довговічне, екологічне та безпечне для здоров'я. З недоліків керамічних сковорідок досить високу ціну.

Титанові сковорідки є найбільш універсальним винаходом людства, адже вони мають всі плюси чавунних побратимів, при цьому ще й схильні до іржі. Ці сковороди можуть носити назву «мармурових» або «гранітних», але, найчастіше за цими назвами мається на увазі антипригарне покриття - титан. Особливістю титанових сковорідок є стійкість до впливу металевих лопаток і столових предметів, на відміну від тефлонового посуду.

Крім вищеназваних покриттів, сьогодні на ринку можна зустріти сковорідки з мідним, кремнієвим, кам'яним покриттям, а також покриттями на основі новітніх сплавів. Кожен з них має як переваги, так і недоліки. У будь-якому випадку, кращими матеріалами на сьогоднішній день є чавун і кераміка, тому саме на них і варто звернути увагу в першу чергу.

У будь-якому випадку, кращими матеріалами на сьогоднішній день є чавун і кераміка, тому саме на них і варто звернути увагу в першу чергу

тефлонове покриття

тефлонове покриття

керамічне покриття

керамічне покриття

Гранітне покриття

Зовнішнє покриття

З додаткових характеристик сковороди потрібно звернути увагу на зовнішнє покриття, яке буває лаковим, емалевим або необробленим. Лакове покриття нестійке, воно швидко дряпається, змінює колір і обгорає, тому відрізняється недовговічністю. Що стосується емалевого покриття, то воно якісніше, практичне, стійке до подряпин і довговічне. Хороші сковороди з керамічним покриттям, як правило, мають це покриття не тільки всередині, але зовні. Це здорово полегшує догляд за посудом.

Це здорово полегшує догляд за посудом

емаль

емаль

Зовнішнє покриття відсутній

Зовнішнє покриття відсутній

керамічне покриття

спосіб виготовлення

За способом виготовлення сковорідки бувають в основному двох видів: штамповані і литі. Кожен з них має своїм плюси і мінуси. Штамповані сковорідки легкі, зручні в експлуатації і порівняно недорогі, проте, недовговічні. Литі сковорідки швидко і рівномірно нагріваються і довго остигають, тому добре підходять як для смаження, так і гасіння продуктів. Головним їх недоліком є ​​велика вага, тому не всім господиням такий посуд підійде.

Головним їх недоліком є ​​велика вага, тому не всім господиням такий посуд підійде

штампована сковорода

штампована сковорода

лита сковорода

матеріал ручки

При покупці сковороди особливу увагу потрібно приділити матеріалу ручки. Найкраще, якщо ручка сковороди буде з жароміцного пластика, силікону або покрита жароміцним матеріалом з дерева, так як такі ручки легко миються, гігієнічні, не боятися вологою і кислого середовища, а також майже не нагріваються, що захистить вас від можливих опіків і дасть можливість обійтися без прихватки.

Сковороди з металевою ручкою вибирають професійні кухарі, так як вони повністю відповідають санітарним нормам для кухні місць громадського харчування, а також їх можна без проблем ставити в духовку, оскільки металева ручка витримає температуру до 450 градусів, правда, при цьому потребують використання прихватки. Якщо говорити про пластмасові ж ручки, то вони не є добрим вибором, так як можуть розплавитися, а при нагріванні виділяють шкідливі пари.

Сковорідки з ергономічними ручками Бакеліт Софт (Soft touch Bakelite) є новинкою на ринку посуду. Цей матеріал робить сковороду дуже зручним у використанні. Бакелітові ручки приємні на дотик, а при приготуванні їжі не нагріваються.

Бакелітові ручки приємні на дотик, а при приготуванні їжі не нагріваються

бакелітова ручка

бакелітова ручка

Ручка зі сталі

Ручка зі сталі

Ручка з пластика Soft-touch

Спосіб кріплення ручки

Кращим вибором стане лита ручка, тобто складова одне ціле з сковородою. При кріпленні ручки заклепками, зверніть увагу на їх міцність і розмір - чим вони більші, ніж сковорода буде надійніше. Не варто купувати сковороду з ручкою, прикріпленою болтом зсередини, так як не виключена можливість, що навколо місця його кріплення покриття з часом відпаде, додавши в їжу некорисні речовини. Якщо вам потрібна сковорода, щоб її можна було без побоювання ставити в духовку, то можна зупинити свій вибір на моделі зі знімною ручкою.

Якщо вам потрібна сковорода, щоб її можна було без побоювання ставити в духовку, то можна зупинити свій вибір на моделі зі знімною ручкою

Кріплення не контактує з їжею

Кріплення не контактує з їжею

Кріплення за допомогою клепок

Кріплення за допомогою клепок

знімна ручка

кришка

Вибираючи кришку для сковороди, важко відповісти однозначно, яка з них краще - скляна або металева, але потрібно врахувати, що скляна кришка дозволяє спостерігати за процесом приготування страви, не піднімаючи кришки, зате металева кришка має велику міцність, тому не розколеться при падінні. Що стосується ручки для кришки, то краще за все, якщо вони зроблені з жароміцного матеріалу, не цільнолиті, а кріпляться не безпосередньо, так як такі ручки будуть менше нагріватися в процесі приготування. Окремим перевагою стане наявність на кришці паровідводом, який сприяє виходу зайвої пари, зберігаючи при цьому поживні властивості і аромат страв.

Кришка - обов'язковий атрибут до сковороди. Страви під кришкою готуються швидше, і вона запобіжить забризкування жиром і соком плити. Однак, в деяких випадках, можна купити сковороду без кришки: якщо у вас вже є кришка потрібного розміру або ви купуєте сковороду в комплекті з каструлею того ж діаметру. В інших випадках купуйте сковороду з кришкою, або підберіть кришку окремо.

Кришка з паровідводом

Кришка з паровідводом

Кришка з бакелітовій бобишкою

Кришка з бакелітовій бобишкою

Кришка зі сталевою бобишкою

Тип плити

Для газової плити підійде будь-яка сковорода, але найкраще з проточкою дна, тобто нерівній зовнішньою поверхнею. Це зовсім не брак, а спеціальні насічки, які сприяють рівномірності нагріву і знижують ймовірність деформації. Також варто звернути увагу на розмір, так як правильна сковорода не повинна виходити за межі краю плити, щоб отримувати рівномірний нагрів по всій поверхні. Так що не варто використовувати на газових конфорках занадто великі або, навпаки, занадто маленькі сковорідки.

Для звичайної електричної плити підійдуть будь-які сковорідки, тільки обов'язково з товстим рівним дном. Не варто купувати для електричної плити алюмінієві сковорідки, зроблені за допомогою штампування. Також враховуйте, що сковорода повинна мати діаметр, співрозмірний діаметру електричних конфорок.

Склокераміка вимагає використання тільки спеціальних сковорідок. Якщо ж ви не хочете купувати щось спеціалізоване, то зверніть увагу на дно сковороди - воно повинно бути ідеально рівним і не менше 3 мм, так як склокерамічні варильні панелі дуже швидко і сильно нагріваються. З цієї причини краще всього ипользовать литі сковороди.

Індукційні панелі доведеться придбати спеціальну сковороду. Ідеальним варіантом стануть сковорідки з металів, що мають магнітні властивості (нержавіюча сталь, чавун). При цьому обов'язковою вимогою при виборі сковорідки для індукційної плити є наявність товстого дна.

Відмінний варіант для газової плити

Відмінний варіант для газової плити

Відмінний варіант для склокераміки

Відмінний варіант для склокераміки

Для індукційної плити

Розмір сковороди

Найбільш часто у продажу зустрічаються сковорідки, які мають діаметр 18, 20, 22, 24, 26, 28 см. При цьому мається на увазі верхній діаметр вироби, за яким потім можна підібрати кришку такого ж діаметру. Вибираючи розмір сковороди, потрібно враховувати кількість осіб в сім'ї: 24 см - для однієї людини, 26 см - для двох, а 28 см - для великої родини, а 18-20 см - зручні для розігрівання їжі. Також потрібно орієнтуватися на розмір конфорок - сковорода не повинна бути набагато більше або менше діаметра конфорки.

Також потрібно орієнтуватися на розмір конфорок - сковорода не повинна бути набагато більше або менше діаметра конфорки

Діаметр 20 см

Діаметр 20 см

Діаметр 24 см

Діаметр 24 см

Діаметр 26 см

Діаметр 26 см

Як вибрати розмір сковороди

Товщина стінок і дна

Купуючи сковороду, зверніть увагу на товщину її стінок. Найважчі і якісні екземпляри матимуть і більш товсті стінки, оскільки саме в посуді з товстими стінками рівномірно розподіляється тепло, страви не пригоряють і виходять насиченими. Тонкі стіни (менше 3 мм) швидко і нерівномірно нагріваються, що призведе до пригорання їжі, швидкої деформації і Терера антипригарні властивості. Найкраще вибирати сковорідки з товстими стінками, як мінімум 5 мм. Для швидкої готування смажених страв і млинчиків підійде товщина не менше 3 мм.

Дно сковороди повинне бути товстим, тому що чим воно товщі, тим більше гарантії того, що сковорода не деформується. Також варто звернути увагу на рівність внутрішньої поверхні: будь-яка сковорода всередині повинна бути без впадинок і горбків (за винятком сковорідок-гриль з ребристою поверхнею). Зовнішня сторона дна може бути різною, в тому числі і рифленою.

тонке дно

тонке дно

гарне дно

гарне дно

товсте дно

вага

Вага сковороди залежить від матеріалу і його кількості. Важка сковорідка є більш стійкою і рівніше стоїть на плиті, що покращує рівномірне прогрівання. Крім того, велику вагу сковорідки - це показник того, що для її виготовлення не шкодували метал. Однак, якщо приготування страви на увазі часті маніпуляції зі сковородою, то її тяжкість може стати великим мінусом. Наприклад, сковороди для млинців повинні бути легкими. Компроміс між легкістю і товщиною стінок слід шукати і в разі вибору сковороди ВОК. Занадто маленький вага сковороди говорить про те, що виробник заощадив на товщині дна і стінок.

Занадто маленький вага сковороди говорить про те, що виробник заощадив на товщині дна і стінок

легка сковорода

легка сковорода

Середня по вазі сковорода

Середня по вазі сковорода

важка сковорода

різноманітність кольору

Сьогодні випускаються сковорідки найрізноманітніших квітів. Найбільшою різноманітністю кольору відрізняються керамічні сковорідки, які прийшли на зміну нудного і нерадісні одноманітності тефлонового посуду. Завдяки цьому, навіть такий простий предмет як сковорода може стати справжньою окрасою інтер'єру кухні. Широка колірна гамма дозволяє вибрати сковороду під колір гарнітура, штор, скатертин, фартуха або ще чого завгодно.

Широка колірна гамма дозволяє вибрати сковороду під колір гарнітура, штор, скатертин, фартуха або ще чого завгодно

Жовтий колір

Жовтий колір

Зелений колір

Зелений колір

блакитний колір

призначення

Як правило, важко обійтися на кухні лише однієї сковородою, тому не тільки шеф-кухаря, а й досвідчені господині мають чіткий поділ сковорідок за своїм призначенням. Стандартні круглі сковорідки підійдуть для приготування різних страв - смаження м'яса і котлет, обсмажування овочів, приготування гарнірів. Для риби є спеціальні сковорідки овальної форми, для млинців - млинниці (сковорідки круглої форми з низькими стінками), а для приготування гриля - спеціальні сковороди-гриль з ребристим дном.

Для риби є спеціальні сковорідки овальної форми, для млинців - млинниці (сковорідки круглої форми з низькими стінками), а для приготування гриля - спеціальні сковороди-гриль з ребристим дном

Блинная сковорода

Блинная сковорода

Сковорода ВОК

Сковорода ВОК

Сковорода для гриля

Можливість мити в посудомийній машині

Кне все сковорідки можна мити в посудомийній машині. Сковорідки з нержавіючої сталі можна мити без проблем. Алюмінієвий посуд можна мити тільки ту, яка має покриття, завдяки якому вона не буде темніти. Не рекомендується мити в посудомийній машині сковорідки з чавуну, так як від надлишку вологи швидко іржавіє, а миючі засоби псують його природний антипригарний шар. Що стосується миття сковорідок з антипригарним, керамічним і титановим покриттям, то краще дивитися в інструкцію по догляду - зазвичай це дозволено при делікатному режимі і використанні щадних миючих засобів. Якщо у вас є посудомийна машина, обов'язково переконайтеся, що обрана сковорода дозволяє такий догляд за нею.

Естетика і ергономіка

Крім матеріалу і покриття сковороди, велике значення мають естетичні і ергономічні властивості. По-перше, сковорода повинна бути красивою, адже привабливий вигляд посуду сприяє підняттю настрою і підвищенню апетиту. А, по-друге, сковорода повинна бути зручною, адже кожній господині хочеться, щоб приготування була комфортною і простий.

Виробники

Сьогодні на ринку представлені сковорідки самих різних виробників, кожен з яких дорожить своїм ім'ям. Тому не поспішайте купувати недорогу посуд від невідомого виробника з Китаю. Зверніть увагу на імениті бренди, адже мова йде про посуд, яка буде стикатися з вашої їжею. Жоден великий бренд ніколи не пропустить на ринок потенційно небезпечну посуд. Особливо, будьте вкрай обережні при покупці сковорідок з покриттям.

Ціна

Якісний посуд не може бути дуже дешевою, адже фірмовий посуд складається з якісних матеріалів і проходить ретельний контроль якості. Утримайтеся від покупки посуду за 100 рублів, яка може бути не тільки недовговічною, але і небезпечною. При невеликих фінансах цілком можна знайти якісний товар вітчизняних виробників за 500-1000 рублів, в той час як європейські марки можуть коштувати в 3-5 разів більше. У будь-якому випадку, не намагайтеся заощадити, так як краще витратити гроші на якісний товар, який будуть служити вам довгі роки, ніж придбати підробку і незабаром знову витрачатися на покупку чергової сковороди.

Сподіваємося, що наші поради допоможуть вам вибрати красиву і зручну сковороду, яка стане вашою надійною помічницею на кухні. Можете приступити до вибору сковороди прямо зараз. А це лише деякі цікаві моделі:

Новости