Як вибрати витяжку для кухні по потужності, розмірам і шуму

  1. Тип корпусу
  2. потужність
  3. Габарити
  4. Принцип роботи
  5. спосіб управління
  6. якість підсвічування
  7. Рівень шуму
  8. Матеріал виготовлення
  9. Виробники
  10. Додаткові параметри
  11. Популярні моделі

Перш за все, слід сказати про важливість покупки даного виду побутової техніки. Кухонна витяжка призначена не тільки для видалення забрудненого повітря і жиру над областю вручений панелі, але і для освітлення робочої зони при приготуванні будь-яких страв. Далі ми поговоримо про те, як вибрати витяжку для кухні по потужності, продуктивності, розмірами і додаткових параметрів. Також для читачів сайту сам Електрик буде надано рейтинг найбільш оптимальних за ціною і якістю моделей, щоб ви знали, яку кухонну витяжку краще вибрати в 2018 році.

Тип корпусу

Насамперед необхідно визначитися з тим, який тип корпусу Ви будете використовувати в своїй кухні. На сьогоднішній день популярні виробники мають в своїй лінійці товарів наступні типи побутових витяжок:

  1. Підвісні. Традиційний варіант, який найчастіше використовується в домашніх умовах. Корпус кріпиться під шафкою над поверхнею, як показано на фото. Перевага вибору такого варіанту - невисока вартість і легкість монтажу. Недолік - слабка продуктивність, тому що пристрої працюють в режимі рециркуляції повітря (про це поговоримо нижче). Для маленьких кухонь вибрати такий варіант буде найбільш правильним рішенням, якщо є обмеження в бюджеті. Перш за все, слід сказати про важливість покупки даного виду побутової техніки
  2. Купольні. Більш красивий варіант корпусу, який також можуть називати камінним. Витяжка у вигляді парасольки кріпиться в стіні, причому здійснити монтаж також не складно самому. З основних переваг слід виділити широкий ціновий діапазон, здатність доповнити дизайн кімнати і високу продуктивність техніки. Можуть бути як похилими, так і горизонтальними.
  3. Вбудована. Кріпиться всередині кухонного гарнітура, що дозволяє заховати витяжку від зайвих очей. Чи не хочете псувати інтер'єр кімнати - даний варіант буде найбільш підходящим. Вбудований корпус не дуже сильно відрізняється за ціною, завдяки чому успішно конкурує з альтернативними варіантами.
  4. Доміно. Сучасний тип корпусу, який користується попитом як з 2017, так уже і в 2018 році. Ідея полягає в тому, що витяжка кріпиться в стільниці (саме в ній, що видно по фото) і виїжджає при роботі газової або електричної плити. Дуже зручно, але за вибір такого сучасного рішення Ви заплатите більше, ніж в 2 рази. До того ж продуктивність не дозволить обробити площа великої кухні.
  5. Острівець. Ну і останній варіант, який найрозумніше вибрати в кухню-вітальню - стельова витяжка над кухонним острівцем. Такі пристрої мають високу потужність, але через це і підвищеними габаритами. Часто острівець використовують в дизайнерських напрямках, щоб візуально розмежувати обідню і робочу зону в кухні, суміщеної з вітальнею (студії).

Рекомендуємо відразу ж переглянути відео, на якому надані поради фахівців з вибору кухонного витяжної системи:

думка експертів

потужність

Не можна сказати, що кухонна витяжка вибирається по потужності, тому що даний параметр вимірюється в Ватах. Набагато правильніше сказати, що вибір здійснюється по продуктивності, яка вимірюється в м3 / год. Дійсно, якщо вже і потрібно видаляти забруднене повітря з приміщення, то правильніше підібрати техніку по її максимальним характеристикам відведення повітря, а не по тому, скільки вона буде споживати (хоча це також важливо). Не можна сказати, що кухонна витяжка вибирається по потужності, тому що  даний параметр вимірюється в Ватах

Отже, формула розрахунку продуктивності досить проста. Необхідно площа кухні помножити на висоту і на коефіцієнт «12». Остання цифра є санітарну норму, яка свідчить про те, що техніка повинна витягати не менше 12 м3 повітря за 1 годину. Крім цього необхідно подбати про так званому запасі потужності і до готового значенням додати 20%. Щоб Ви зрозуміли, як самостійно вибрати витяжку для кухні по продуктивності, надамо приклад розрахунку.

Отже, наприклад, Вам потрібно підібрати потужний пристрій для кухні, площею 12 м2 (4м * 3м). У цьому випадку формула буде мати вигляд:

V = 12 * 3 * 12 * 1,2 = 518,4 м3 / год

де:

  • 12 -квадратура кімнати;
  • 3 - висота стелі;
  • 12 - коефіцієнт по санітарним нормам;
  • 1,2 - поправочний коефіцієнт, що враховує запас продуктивності.

Щоб бути в черговий раз убезпечити себе від слабкої потужності техніки, рекомендуємо вибрати витяжку не менше ніж на 550 м3 / год!

Габарити

Тут уже справи йдуть трохи простіше. Щоб здійснити вибір витяжки в кухню за розмірами, необхідно знати точну ширину газової або електричної плити, над якою буде підвішуватися техніка. Важлива вимога - ширина витяжної панелі повинна бути трохи більше, ніж плити, щоб весь брудний повітря не обходив повз вентилятора.

На сьогоднішній день існує широкий асортимент пристроїв різної ширини, починаючи від 45 і закінчуючи 90 сантиметрами, тому не складно буде вибрати відповідний розмір витяжки. Для побутових умов найпопулярніші корпуси шириною 50, 60 і 90 см.

Принцип роботи

При виборі витяжки для кухні звертайте увагу на те, як вона працює - в режимі рециркуляції (з очищувачем, без воздуховода) або з відведенням відпрацьованого повітря в вентиляцію.

Перший варіант краще вибрати для приватних будинків і в тому випадку, якщо Ви не бажаєте самостійно монтувати відведення повітря, тому що  швидше за все у Вас немає вентиляції Перший варіант краще вибрати для приватних будинків і в тому випадку, якщо Ви не бажаєте самостійно монтувати відведення повітря, тому що швидше за все у Вас немає вентиляції. Недолік бездимохідних моделей в меншій продуктивності, тому що вони просто очищають повітря і подають його назад в кімнату, створюючи циркуляцію. Для квартир більше підійде модель з відведенням в вентиляцію, яка присутня в більшості панельних будинків, навіть в хрущовках, хоча і тут можна здійснити вибір техніки без вентиляції.

До речі, існують універсальні моделі, які комбінують в себе режими рециркуляції і відведення відпрацьованого повітря. Якщо не знаєте, який варіант краще вибрати, розгляньте універсальну витяжку, щоб точно не помилитися!

спосіб управління

Не менш важливий критерій вибору оптимальної витяжки для кухні - тип управління. Регулювати параметри можна за допомогою сенсорної системи, кнопок або псевдо сенсора.

Бажаєте вибрати недорогу, але гарну модель техніки Бажаєте вибрати недорогу, але гарну модель техніки? Зупиняйтеся на останніх двох варіантах. При наявності грошей можна трохи переплатити і купити пристрій з сенсорним управлінням, що зручніше і користується популярністю на сьогоднішній день.

Існують також моделі витяжок з дистанційним управлінням за допомогою пульта. Це хороший варіант для тих, хто бажає керувати технікою, не встаючи з-за столу.

якість підсвічування

Коли ми розглядали варіанти освітлення кухні , То говорили, що підсвічування робочої зони найкраще здійснювати за допомогою лампочок на панелі витяжки. При виборі техніки звертайте увагу на те, щоб підсвічування була якісною і для цього використовувалися галогенні або світлодіодні лампи . Дані джерела світла дають найбільш якісний світловий потік, що особливо важливо при приготуванні їжі.

Рівень шуму

Обов'язково перед покупкою проконсультуйтеся і перегляньте в технічному паспорті, наскільки тихим є обраний Вами варіант. Щоб Ви розуміли, як вибрати витяжку за рівнем шуму, рекомендуємо переглянути наступні значення гучності:

  • 60 дБ - гучність звичайної розмови на відстані від співрозмовника в 1 метр;
  • 90 дБ - крик;
  • 100 дБ - шум роботи газонокосарки.

Бажаєте купити безшумну витяжну систему для кухні? Тоді Вам потрібно підібрати характеристику не більше 45 дБ, що дозволить комфортно готувати їжу і насолоджуватися вечерею без стороннього шуму.

Матеріал виготовлення

Від того, наскільки серйозно Ви підійдете до вибору витяжки за матеріалом корпусу, буде залежати щотижневий догляд за нею. Найпростіше мити від жиру і бруду емальовану поверхню. До того ж емаль коштує недорого, надійна і довговічна. Більш дорогим матеріалом корпусу є нержавіюча сталь. Її перевага в красивому зовнішньому вигляді, що особливо важливо, якщо Ви хочете вибрати корпус під дизайн кімнати. Від того, наскільки серйозно Ви підійдете до вибору витяжки за матеріалом корпусу, буде залежати щотижневий догляд за нею

Ну і останнім, найбільш дорогим варіантом виготовлення є загартоване тоноване скло. Його зовнішній вигляд найбільш привабливий, однак, вартість залишає бажати кращого. До того ж догляд за склом досить трудомісткий - щоб прибрати жирові патьоки на склі доведеться постаратися.

Виробники

Щоб покупка прослужила довго і при цьому Ви обійшлися без зайвих переплат, рекомендуємо серйозно підійти до вибору виробника техніки. Не знаєте, яку фірму витяжки вибрати для кухні в 2018 році? До Вашої уваги рейтинг найбільш якісних брендів, що зайняли лідируючі позиції на світовому ринку:

  • Bosch (Бош)
  • Siemens (Сіменс)
  • Kuppersberg (Куперсберг)
  • Best (Бест)
  • Zanussi (Зануссі)
  • Elica (Еліка)
  • Gorenje (Гореньє)
  • Samsung (Самсунг)
  • Hansa (Ханса)
  • Kronasteel (Кронастіл)

Додаткові параметри

Ну і останнє, про що хотілося б розповісти - як правильно вибрати витяжку в кухню за додатковими функціями. Рекомендуємо враховувати поради професіоналів, які заощадять Ваші гроші і в той же час дозволять підібрати найбільш підходящу модель за ціною і якістю:

  • Якщо дозволять товщина гаманця, розщедритеся на модель із сучасною функцією - автоматичного перемикання швидкостей. Спеціальний датчик на корпусі буде реагувати на появу кіптяви і включати відповідну швидкість вентилятора на підставі щільності повітря. Дійсно дуже зручне доповнення для сучасної витяжки 2018 року.
  • Нова техніка може мати таку функцію, як створення повітряного потоку, перенаправляє потік повітря від передньої панелі прям до вентилятора. В цьому випадку випаровування не зможуть поширюватися за робочу зону витяжного вентилятора.
  • Не забуваємо про безпеку, занадто забруднене фільтр може негативно вплинути на продуктивність техніки до того ж жир може спалахнути і стати причиною пожежі. Саме тому краще вибрати безпечну модель з аварійної індикацією і захисним відключенням при виникненні загроз.
  • «Остаточний хід» залишає вентилятор включеним в уповільненому режимі на 10-20 хв після відключення витяжки. Така функція дозволяє більш ефективно очистити повітря від випарів.
  • Інтервальне включення забезпечує свіжість в кухні за рахунок того, що вентилятор буде включатися кілька разів (або один) на годину.

Популярні моделі

Також надаємо до вашої уваги власний рейтинг витяжок для кухні. Якщо вам важко вибрати кухонну витяжку, можете ознайомитися зі списком найкращих моделей за ціною і якістю в 2018 році.

Кращі витяжки, що вбудовуються в навісний шафка:

  • Elica Eliplane LX IX F / 60
  • Jetair Orion LX 60 IX
  • Kronasteel Kamilla 1M 600 black
  • MAUNFELD VS Light (C) 60
  • Shindo Maya 60 W / WG

ТОП-5 камінних моделей:

  • MAUNFELD Dream 60
  • Kronasteel Bella PB 600
  • Indesit IHBS 6.4 AM X
  • Candy CCE 16 X
  • Shindo Prime sensor 60 W / WG 3ET

Оптимальні за ціною і якістю підвісні витяжки:

  • Midea MH 60T 349 B
  • Hansa OSC 611 WH
  • Kronasteel Jessica slim PB 600
  • Gorenje DU 5345 W
  • Shindo AERO DUO 60

Кращі 3 острівних моделі:

  • Asko CI4176S
  • MAUNFELD BERTA Plus 90
  • Korting KHA 4970 X

Також читають:

Бажаєте вибрати недорогу, але гарну модель техніки?
Бажаєте купити безшумну витяжну систему для кухні?
Не знаєте, яку фірму витяжки вибрати для кухні в 2018 році?

Новости