Як вибрати зовнішній жорсткий диск

  1. Форм-фактор
  2. інтерфейси
  3. Тип пам'яті
  4. файлова система
  5. Швидкість обертання дисків
  6. Матеріал для корпусу
  7. додатковий функціонал
  8. бренд
  9. На якому зовнішньому жорсткому диску зупинити свій вибір?

Кількість інформації, яку ми використовуємо в нашому повсякденному житті, збільшується з кожним днем. У випадку з домашнім комп'ютером це питання вирішується досить просто - достатньо придбати новий вінчестер більшої місткості.

Однак переміщати подібним способом дані, наприклад, з роботи додому і назад, важко, особливо якщо інформація має значний обсяг. Дуже корисним у такій ситуації буде зовнішній жорсткий диск, який займає мінімум місця.

Він з легкістю поміститься в сумці, рюкзаку або кишені. Як вибрати зовнішній жорсткий диск серед розмаїття моделей, і які між ними основні відмінності - ось про що піде мова в статті.

Важливою відмінністю зовнішнього накопичувача від внутрішнього, вбудованого в ваш ПК, є те, що він продається вже в ергономічному корпусі. Крім того, він вдало поєднує в собі накопичувач і контролер, який дозволяє з легкістю підключати його до стаціонарного комп'ютера, ноутбука або планшета в якості флешки.

Вибираючи зовнішній жорсткий диск необхідно враховувати наступні моменти:

Форм-фактор

Перш за все, вам видна буде різниця в розмірах. На ринку представлені пристрої в трьох розмірах корпусу - на 1.8; 2.5 і 3.5 дюйма.

  • 8 ". Один з найбільш компактних варіантів жорстких дисків, які ще не стали досить затребуваними у рядових користувачів. Вони компактні і об'ємні, у чому можуть скласти серйозну конкуренцію аналогам на 2.5 ".
  • 5 ". Найбільш затребуваний тип жорстких дисків, що має низку переваг. Вони мають невелику вагу, достатній запас потужності для підзарядки від USB порту, ємність - до 500 Гб.
  • 3.5 ". Найоб'ємніші і великовагові жорсткі диски. Для деяких моделей ємність обчислюється десятками Тб. У свою чергу, більші моделі забезпечені блоком живлення, що призводить до їх залежності від електромережі.

Відмінність в габаритах істотне, але це ще не все. Невеликі моделі для ноутбука мають менший рівень шуму і нагріву, а також не мають потреби в додатковому електроживленні.

Може здатися, що більш компактні 2.5 дюймові жорсткі диски зручніше і краще в усіх сенсах, але все ж великі моделі мають ряд вагомих переваг.

Враховуйте, що портативні жорсткі диски на даний момент мають обмеження в ємності до 2 ТБ. У свою чергу великі 3.5-дюймові моделі мають більший обсяг.

Також в переваги можна записати можливість використання одночасно декількох інтерфейсів, що дозволяє вибрати найбільш підходящий і зручний з них.

інтерфейси

У портативних моделях з 2.5 дюймовими дисками довгий час використовувався USB 2.0, що значно обмежувало швидкісні можливості пристроїв до 30 МБ / с. Після переходу на USB 3.0, розкрився весь потенціал зовнішніх накопичувачів. Зараз максимальна швидкість передачі даних через диск може становити 625 МБ / с.

При виборі пристрою, враховуючи цей аспект, рекомендуємо останні. Якщо на вашому ПК відсутня USB 3.0, ви зможете легко підключити диск до USB 2.0 завдяки зворотної сумісності.

Інтерфейси іншого роду використовуються в 2.5-дюймових моделях вкрай рідко. eSATA, FireWire або Thunderbolt інтерфейси доступні тільки у великих більш дорогих накопичувачах.

Не варто забувати і про пристрої оснащені модулем Wi-Fi, або інтернет адаптером. У таких сховищ є можливість використання декількома користувачами, що робить дротяні з'єднання недоречні.

Тип пам'яті

Зовнішні накопичувачі можуть мати три типи пам'яті:

  • HDD - для ПК. Подібні пристрої оснащуються рухливими конструктивними елементами, які часто виходять з ладу. З цієї причини накопичувачі з HDD типом пам'яті частіше використовуються в якості додаткового стаціонарного накопичувача.
  • SSD - підходить для ПК, ноутбуків і планшетів. Вони надійні і довговічні завдяки відсутності рухомих конструктивних елементів, тому успішно використовуються в якості переносної накопичувальної платформи. Крім того, записуючі пристрої такого типу забезпечують високу швидкість читання, що позитивно позначається на рівні їх енергоспоживання.
  • SSHD - середній варіант, який поєднав у собі основний функціонал попередників. Вони практичні, зручні і більш привабливі з фінансової точки зору.

ємність
При виборі зовнішнього накопичувача по такому параметру як ємність (обсяг пам'яті), слід враховувати наступні моменти. Зі збільшенням ємності пристрою вартість за 1 Гб інформації знижується. Крім того, розміри відео файлів постійно збільшуються, що призводить до необхідності придбання більш ємного записуючого пристрою. Тому кращим рішенням стануть моделі об'ємом від 1 Тб, вартість яких починається від 50 доларів.

файлова система

Сумісність зовнішнього накопичувача з ПК, планшетом або ноутбуком має величезне значення, якщо потрібно постійно отримувати повний доступ для роботи з потрібними файлами.

Найпоширеніша файлова система, яка підтримується в зовнішніх жорстких дисках - FAT 32. Вона дозволяє відкривати невеликі файли об'ємом до 4 Гб, що і є її основним недоліком. Але при цьому вона сумісна практично з усіма операційними системами, а це вже істотна перевага.

Більш прогресивна файлова система - NTFS, яка використовується для відкриття об'ємних файлів.

Швидкість обертання дисків

Одиниця виміру - обороти / секунду (rpm). Даний показник впливає на швидкість передачі робочих даних, рівень шуму, енергоспоживання і нагрівання корпусу.

Зовнішні диски мають наступну швидкість обертання:

  • 5400 об - безшумні і повільні пристрої.
  • 7200 об - прогресивні пристрої з невеликим рівнем шуму, ідеально підходять для зберігання великих обсягів даних.
  • 10000 об - швидкісні накопичувачі, що відрізняються високою продуктивністю, гучністю і істотним енергоспоживанням.

Матеріал для корпусу

Цей параметр не менш важливий, ніж технічні характеристики зовнішнього накопичувача. Адже якщо диск буде використовуватися як переносний пристрій, то зносостійкість корпусу також буде мати велике значення.

Корпус для зовнішнього жорсткого диска може бути:

  • Пластиковий. Доступний і дешевий варіант, схильний до деформацій і механічних пошкоджень.
  • Металевий. Надійний і довговічний варіант, здатний витримувати граничні механічні навантаження, схильний до перегріву.
  • Прогумований. Зносостійкий і практичний варіант, стійкий до пошкоджень, деформацій і ковзанню на гладких поверхнях.

додатковий функціонал

При виборі надійного пристрою варто звернути увагу і на додаткові функції:

  • Ударостійкість. Для зовнішніх накопичувачів важливим є захист від механічних пошкоджень і деформацій. Особливо це стосується пристроїв, які піддаються частій транспортуванні. На думку фахівців найбільш міцними є накопичувачі SSD типу - ударостійкі і довговічні, здатні витримувати падіння з великої висоти. Найчастіше вони маркуються словами - steel, power, armor.
  • Вологозахищеність. Забезпечується за рахунок повної герметизації корпусу переносного накопичувача. В цьому випадку невелика кількість рідини, що потрапила на корпус, не стане причиною поломки пристрою.
  • Термозахист. Подібна функція передбачена в габаритних стаціонарних моделях, які вимагають додаткового захисту від частого перегріву.
  • Безпека. Захист даних на зовнішніх накопичувачах виконується двома способами - апаратним і програмним шифруванням. Багато сучасні зовнішні вінчестери здатні підтримувати шифрування апаратного типу, що набагато простіше і зручніше для кінцевого споживача.

бренд

Виробників зовнішніх жорстких дисків сила-силенна. Серед них Transcend, Samsung, Seagate, Hitachi, Silicon Power і т.д. Всі вони випускають накопичувачі в красивих яскравих корпусах. Ось тільки всередині цього корпусу можуть розташовуватися диски лише двох компаній, а саме Western Digital або Seagate.

На якому зовнішньому жорсткому диску зупинити свій вибір?

  1. Якщо потрібне надійне і доступне за ціною пристрій для збільшення обсягу основного диска на ПК або ноутбуці, то можна купити компактний гвинт HDD об'ємом до 500 Гб на 3.5 дюйма. Продуктивність подібного пристрою від 160 Мб / с, швидкість обертання - 5400 оборотів.
  2. Якщо необхідно мати надійний гвинт для зберігання важливих даних - програм, утиліт, ігор, організацій та приватних осіб файлів, то краще зупинити свій вибір на гібридному SSHD накопичувачі ємністю від 1 Тб, продуктивністю в 300 Мб / с і швидкістю обертання в 7200 оборотів.
  3. Якщо є потреба постійно носити з собою великий обсяг важливої ​​інформації, то краще вибрати надійний і довговічний накопичувач типу SSD з відповідними технічними характеристиками.

Вартість зовнішнього жорсткого диска

Залежно від основних параметрів, виробника і конструктивних особливостей, вартість зовнішніх накопичувачів може бути наступною:

  • HDD - від 30 до 85 доларів.
  • SSD - від 80 до 300 доларів.
  • SSHD - від 60 до 250 доларів.

Отже, підіб'ємо підсумки. Щоб вибрати зовнішній жорсткий диск необхідно визначиться, що для вас важливіше - мобільність або великий обсяг пам'яті, різноманітність способів підключення або старий добрий USB.

Ви можете залишити свій коментар під цим постом. Чекаємо на вашу думку і відповісти на ваші запитання.

На якому зовнішньому жорсткому диску зупинити свій вибір?

Новости