Як зробити прохідний вимикач зі схемою підключення

  1. Для чого потрібні такі перемикачі
  2. установка перемикачів
  3. Відмінність перехресних перемикачів від реле

Важливим є те, що проміжні вимикач можуть використовуватися разом з двома прохідними. Вони бувають тільки Одноклавішний і без вбудованого підсвічування. За допомогою проміжних перемикачів, яких встановити в будинку можна дуже багато, ви будете керувати світлом в декількох місцях з однієї точки.

Для чого потрібні такі перемикачі

встановлюються:

  • на сходах
  • У коридорах
  • На дачних ділянках
  • У спальнях.

Де б ви не встановлювали такий спосіб освітлення , Потрібно уважно слідувати схемі підключення.

установка перемикачів

Важливим є те, що проміжні вимикач можуть використовуватися разом з двома прохідними

монтаж вимикача

Перш ніж зробити покупку цієї важливої речі, потрібно знати кілька моментів:

  • Яка сила напруги мережі живлення в будинку
  • скільки знаходиться джерел світла
  • Яке в будинку існує розташування світильників: послідовне або паралельне.

Важливо вибирати такі прилади, які мають позитивні відгуки у користувачів. Фірми-виробники повинні бути відомими, які існують вже якийсь час. З огляду на ці поради, ви зможете придбати такий якісний вимикач, що він прослужить вам не один рік.

Схема підключення прохідного вимикача включає в себе два прилади. Кожен з них має два положення перемикання і три контакту. Перемикання має бути перекидним, тобто один контакт загальний для двох інших контактів. Завдяки цьому три контакту відразу повністю замкнутися не зможуть.

Схема підключення прохідних перемикачів:

Схеми можуть бути різними, вони залежать від того, в скількох місцях буде проводитися підключення і управління. наприклад:

  • З двох місць (в такій схемі потрібно тільки два прохідних одноклавішних вимикача для двох напрямків);
  • З трьох місць (тут потрібно стільки ж вимикачів, як і в першому випадку, але, крім цього, без перехресного не обійтися, такі прилади спеціально створені для того, щоб здійснювати управління одним світильником з трьох або більше точок). Щоб зробити перехресний перемикач самостійно, потрібно взяти двоклавішний прохідний вимикач, поставить дві перемички, склеїти клавіші за допомогою клею або поставити одну нову клавішу;
  • З чотирьох або більше місць (сам принцип майже не відрізняється від схеми для трьох точок, тільки тут додається у всю електричну ланцюг ще перехресний прилад, таким чином, чим більше місць керування освітленням, тим більше потрібно їх ставити).

    Схема підключення перехресного вимикача

Крім того, що можна використовувати перехресний вимикач, також досвідчені електрики встановлюють спеціальне реле. Його ставлять в електрощит таким чином, як і звичайний автомат харчування. До такого реле підводиться кілька десятків кнопок, які встановлюються без фіксації, на силові контакти підключають лампу.

Відмінність перехресних перемикачів від реле

Досвідчені електрики помітили кілька недоліків використання перехресних приладів. наприклад:

  • На схемі не зовсім зрозуміло становище самого перемикача в період, коли світло не горить. Наприклад, в звичайному вимикачі добре видно, коли він включений або відключений, все залежить від того, в якому він стані перебуває: нахилений вгору або нахилений вниз. А ось прохідний перемикач може бути і включений, і вимкнений в двох положеннях. Положення двох приладів під час, коли світло не горить, знаходиться в протифазі.
  • Не можна зробити так, щоб виключення і включення було в трьох точках, наприклад, в одній кімнаті, щоб світло було з двох сторін ліжка і при вході.

На відміну від цього, універсальне реле має дві важливі функції:

  • Забезпечує підсвічування клавіші
  • Відновлює поточний стан після відключення електроенергії.

Купуючи якісне обладнання та застосовуючи всі поради щодо розміщення управління освітлення, ви зможете зробити свій будинок зручним і затишним.

Новости