Як спекти житній хліб в хлібопічці

  1. Історія житнього хліба На Русі житній кислий хліб відомий понад десяти століть. Секрети виробництва...
  2. складові

Історія житнього хліба

На Русі житній кислий хліб відомий понад десяти століть. Секрети виробництва та випічки чорного хліба з допомогою квасів охоронялися дуже ретельно, передаючись дочки від матері. Указ царський «Про хлібному і калачний вазі» (рік видання - 1626) згадує двадцять шість сортів житнього хліба. Його вживали в основному бідняки, а для багатих кращим вважався білий. У нас же випуск улюбленого традиційного 100% житнього хліба два десятка років як припинений. Нині житнім хлібом називають різноманітні сорти сірого або ж підфарбованого патокою хліба. Перші виготовляються з житнього борошна і пшеничного, а другі є зовсім іншим продуктом, хоч і містять високий відсоток жита.

Згідно з легендою, в ході війни російсько-турецької (1736 рік) наші війська мало не зазнали поразки, так як був відсутній звичний для них раціон. В ході наступу на землю Кримського Ханства були загублені обози з житнім хлібом, на Кавказі ж тоді пекли пшеничний хліб. Солдати, які не звикли до пшеничному хлібу, відчували занепад сил і хвороби.

У нас часто виникає мода на все закордонне, але на хліб це не поширюється. Навпаки, російські мандрівники і емігранти постійно нарікали на те, що за кордоном немає звичного чорного хліба. Колись про це навіть писав Пушкіну граф Шереметьєв. Якби справа була в наш час, граф сам без проблем зміг би спекти житній хліб в хлібопічці. Але такої можливості у Шереметьєва не було, а у нас, на щастя, є.

Користь житнього хліба

Ще в позаминулому столітті вчені активно обговорювали користь житнього хліба, дізнавшись, що він дуже корисний при онкологічних хворобах і ожирінні. Втім, користь від вживання цього продукту не тільки в цьому.

Житнє борошно характеризується високою концентрацією клітковини, а також низьким вмістом жирів. Чорний хліб містить амінокислоти, вітаміни, не підвищує цукор в крові, тому з давніх-давен він застосовується для боротьби з авітамінозом. Чорний хліб покращує роботу кишечника, підвищує рівень інсуліну, знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань і діабету. Також він виводить токсини, регулює відкладення солей, здатний попереджати анемію.

Житній хліб трохи менш калорійний, ніж пшеничний. Біологічна цінність його вище, ніж хліба пшеничного, проте засвоюється він гірше. Тому людям з виразкою шлунка і підвищеною кислотністю житній хліб вживати не рекомендують. Зрозуміло, кожен день його вживати не варто. Але вихід є - це хліб, що складається з жита і пшениці. До речі, саме його - хліб пшенично-житній вхлебопечке - ми і будемо сьогодні готувати.

складові

  • Молоко - 190 мл
  • Олія - ​​1 ст. л.
  • Цукор - 1 ст. л.
  • Сіль - 1 ч. Л.
  • Борошно пшеничне - 110 г
  • Борошно житнє - 125 г
  • Кмин - 1 ч. Л.
  • Дріжджі сухі - 1 ч. Л.

Готуємо житній хліб

1. Отже, про користь і історії житнього хліба ми дізналися, тепер наступний крок - випічка житнього хліба в хлібопічці. В чашу хлібопічки вливаємо молоко. Його можна попередньо трохи підігріти.

Його можна попередньо трохи підігріти

Для початку наливаємо в хлібопічку тепле молоко

2. Додаємо масло, у нас - оливкова. Зрозуміло, його можна замінити соняшниковим.

Після в молоко наливаємо трохи оливкового масла

3. Додаємо цукор. Ми беремо коричневий, але можна використовувати і білий.

Кладемо білий або коричневий цукор

4. Додаємо сіль. Ми вирішили використовувати незвичайну - рожеву Гімалайську сіль, яка містить понад вісімдесят мікроелементів. Для порівняння - у звичайній солі їх всього два. Зрозуміло, можна використовувати і білу сіль.

Тепер необхідно майбутній хліб посолити

5. Всипаємо в чашу пшеничне борошно.

Прийшла черга насипати борошно, сьогодні ми використовуємо кілька видів і почнемо з пшеничного

6. Додаємо борошно житнє. Вона за кольором здається трохи сірої, не такий білої, як пшеничне.

Тепер додати борошно житнє

7. Додаємо в чашу кмин.

Пікантності додати невелика ложечка кмину

8. Додаємо дріжджі. Чашу поміщаємо в хлібопічку. Вибираємо розмір хліба (у нас маленький), колір скоринки (у нас світлий), а також режим «житній хліб», якщо є такий. Якщо немає, використовуйте основний режим. Ось ми і печемо житній хліб в хлібопічці.

Хліба без дріжджів не буває, так що кладемо сухі дріжджі і ставимо чашу в прилад. Вибираємо розмір хліба - «маленький» і режим для випічки житнього хліба. Якщо спеціальний режим у вашій печі відсутня підійде звичайний класичний

9. Коли спрацює таймер хлібопічки (це близько трьох годин), ми отримуємо ось таку картинку - красивий, ароматний і смачний житній хліб в хлібопічці.

Печеться такий хліб близько 3 годин

10. Витягуємо хліб з хлібопічки, охолоджуємо і тільки потім його можна нарізати. Як бачите, приготування житнього хліба в хлібопічці - це напрочуд просто.

Коли хліб спечеться перш ніж нарізати його необхідно гарненько остудити. І ось все готово - смачного

Отже, якщо є у вас хлібопічка, хліб з житнього борошна буде приготовлений без особливого клопоту. Тим більше, тепер у вас є від ХозОбоза рецепт житнього хліба для хлібопічки. До речі, молоко можна замінити кефіром або водою в такій же кількості. ХозОбоз вважає, що кефір в цьому випадку краще, хліб з ним вийде трохи щільнішим, але незмінно смачним і ароматним.

Схожі рецепти

Новости