Яка фотопапір краще для принтера Epson?

  1. Що важливо для друку фотографій на струменевому принтері?
  2. папір
  3. Особливості фотопаперу:
  4. чорнило
  5. Як вибрати фотопапір для струменевих принтерів?
  6. Зовнішнє покриття та внутрішня структура
  7. Матова (Matte)
  8. Глянцевий (Glossy):
  9. Мікропориста
  10. Фотопапір у вигляді полімеру, який розбухає
  11. Дизайнерська фотопапір:
  12. щільність фотопаперу
  13. Розмір
  14. Дозвіл при друці
  15. Epson
  16. Canon
  17. НР
  18. Відеоматеріал

Яка фотопапір краще для принтера Epson (Епсон)? Багато хто цікавиться даним питанням. Звичайно, для професіоналів фотодруку цей аспект давно відомий, а ось для любителів, які мають вдома принтер або МФУ і хотіли б спробувати друкувати вдома для себе фотографії, - цілком актуальне. Якщо запитати про критерії підбору фотопаперу для принтера у їх виробників, то відповідь буде однозначна: для якісного фотодруку кращим вибором буде "рідна" фотопапір в поєднанні з оригінальним чорнилом. Але чи так це насправді, адже не завжди оригінальні витратні матеріали, а також фотопапір є під рукою. Крім того, багатьом хочеться заощадити і замінити цю продукцію більш дешевими аналогами. Як це позначиться на якості друку? Про всі нюанси даного питання ми і поговоримо в цій статті. до змісту ↑

Що важливо для друку фотографій на струменевому принтері?

Для отримання якісного зображення на фотопапері дуже важливо, в першу чергу, якість паперу і якість чорнила. Зупинимося на цих предметах більш докладно.

папір

Якщо для друку текстових документів і простих графічних зображень підходить звичайний папір, то для друку фотографій вимоги більш серйозні. Коли ви переносите фото на звичайний офісний папір, то бачите, що фарби розпливаються, папір стає хвилястою, вологою, чіткість змащується, кольору спотворюються. Загалом, таку фотографію в альбом не покладеш. Звичайний папір має невелику товщину і невисоку щільність. Чорнило, особливо водорозчинні, проникають крізь волокна паперу, просочують її до самого низу.

Важливо! Отримати якісне фото вам не допоможе навіть найдорожча малювання офісний папір. На ній графіки і картинки будуть виглядати однозначно презентабельний, ніж на дешевої, але все рано для фотографій вона не підходить.

На ній графіки і картинки будуть виглядати однозначно презентабельний, ніж на дешевої, але все рано для фотографій вона не підходить

Особливості фотопаперу:

  • Фотопапір складається з декількох шарів (від 3 до 10), кожен з яких виконує свою функцію (утримує пігмент, захищає від зовнішніх впливів і так далі). Через багатошаровості, фотопапір щільніше і важче, ніж проста.
  • Вона може бути матова, глянцева, напівглянсова, суперглянцевая, шовковисто-глянсова, навіть атласна і тонка.
  • По обидва боки від центрального шару з целюлози розташовуються інші:
    1. приймає шар - вбирає в себе чорнило, не дає їм розтікатися і змішуватися;
    2. водонепроникний шар-підкладка;
    3. верхні шари - як би запечатують чорнило всередині листа фотопаперу і захищають від пошкоджень, вологи, ультрафіолету.
  • Зазвичай, чим дорожче і якісніше папір, тим довговічніше, чіткіше, реалістичніше виходять фотографії.

Важливо! Такі виробники, як Epson, Canon, HP, випускають папір для "рідних" пристроїв, і вона - найкраща фотопапір для струменевих принтерів, так як враховує всі властивості і особливості своєї техніки.

чорнило

Чорнило для струменевого принтера можуть бути наступних видів:

  • Водорозчинні. Вони досить реалістично, добре передають кольоровість, але дуже нестійкі до вологи, а також ультрафіолету. Тому фотографії будуть менш довговічні. Зате ці чорнило - найдорожчі.
  • Пігментні. Барвник є тверді частинки (пігмент). Такі чорнило, проникнувши в центральний шар фотопаперу, залишаються там надовго. Пігмент не так боїться вологи і ультрафіолету, як водорозчинні чорнило, тому фотографії зберігають свою чіткість і барвистість до 75 років.

Важливо! Як і інші предмети комп'ютерної техніки, принтери при безперервній роботі мають властивість ламатися і виходити з ладу. Якщо ви хочете продовжити експлуатаційний термін даного приладу, потрібно періодично проводити його чистку. Читайте в ще одній статті нашого сайту про те, як почистити принтер .

Важливо! На пігментного основі випускаються також ультрахромние чорнило (тільки для професійних, а також широкоформатних принтерів Epson, мають широку палітру і максимально достовірно передають оригінальне зображення). Також з пігментів складаються сублімаційні чорнила (для спецпапери, термоплівки).

Є китайські, південнокорейські, а також інші фірми, які випускають водорозчинні і пігментні чорнило для струменевих принтерів. Вони на порядок дешевше оригінальних витратних матеріалів і цілком годяться для друку документів, картинок, графіків. Але для якісного фотодруку найкраще підходять чорнило тієї ж фірми, що і ваш принтер.

до змісту ↑

Як вибрати фотопапір для струменевих принтерів?

Щоб зробити правильний вибір, необхідно знати, на які критерії звертати увагу під час покупки.

Зовнішнє покриття та внутрішня структура

Фотопапір по зовнішньому покриттю і внутрішню структуру може бути декількох видів. Вибір того чи іншого залежить, за великим рахунком, від особистісних переваг.

Матова (Matte)

Являє собою найбільш бюджетний варіант:

  • Вона має три шари:
    1. водонепроникна підкладка, яка не дає чорнила протікати наскрізь;
    2. середній шар з целюлози, який утримує в собі чорнило;
    3. верхній шорсткий шар, який служить захисним бар'єром.
  • На матовому фотопапері досить чітко видно дрібні деталі зображення, вона не відображає світло, а завдяки оптичним освітлювачі (зазвичай це двоокис титану) фарби виглядають яскравіше. Крім того, дрібні подряпини і відбитки пальців не дуже помітні.
  • На даній фотопапері можна друкувати водорозчинним і пігментним чорнилом.

Важливо! Мінус продукції в тому, що такі фото не дуже довговічні, вони з часом втрачають яскравість, тому для додаткового захисту від зовнішніх впливів їх потрібно ламінувати або класти під скло, плівку.

Глянцевий (Glossy):

  • У такій фотопапері є додатковий захисний гладкий шар.
  • Плюс в тому, що фото не так швидко вицвітає, не так піддається впливу вологи, добре відбиває світло.
  • Зображення виглядає соковито і яскраво, але зате все подряпини і відбитки пальців відразу видно.

Важливо! Є проміжний варіант - напівглянсова фотопапір (Semi Glossy). Вона дає яскраві, довговічні зображення, але на ній не дуже видно невеликі пошкодження і відбитки.

Існує і суперглянцевая фотопапір (називається вона Super Glossy) для фотопринтерів. Вона найсоковитіше і яскраво відображає кольори, але, правда, занадто блищить на сонці, крім того, на ній видно найменші пошкодження.

Важливо! Напевно, кожен стикався з такою ситуацією, коли, заправляючи картридж принтера, фарба випадково потрапляла на руки. Для того щоб видалити її, не пошкодивши шкіру, ознайомтеся з ще однією нашою статтею «Чим відмити фарбу для заправки принтера з рук?» .

Мікропориста

Даний вид схожий на матовий:

  • Особливістю мікропористої папери є те, що вона має спеціальний абсорбуючий пористий шар, який моментально вбирає в себе чорнило, і фотографія дуже швидко сохне.
  • Мінус полягає в тому, що мікропори дають доступ повітря до барвнику, тому, щоб фото не втрачало яскравість, його доведеться покривати захисним глянцевим шаром.

Фотопапір у вигляді полімеру, який розбухає

Усередині паперу знаходиться абсорбер у вигляді гелю або полімеру. Коли надходять чорнило, то цей шар їх приймає і розбухає. У міру випаровування рідини товщина цього шару зменшується, доступ повітря припиняється, і чорнило як би запечатуються всередині паперу. Завдяки такій технології, знімок довго не вицвітає, хоча боїться вологи.

Важливо! Для даного виду фотопаперу підходять тільки пігментні чорнило.

Для даного виду фотопаперу підходять тільки пігментні чорнило

Дизайнерська фотопапір:

  • Вона відрізняється від інших видів тим, що має максимальну кількість функціональних шарів, всередині може бути шар 100% бавовни замість целюлози.
  • Папір захищена від вологи і склеювання.
  • Особливість дизайнерського паперу в тому то, що її поверхня може імітувати полотно, старовинний сувій або текстуру шкіри.
  • Дизайнерська фотопапір є найбільш дорогий і рідко зустрічається на прилавках магазинів.

Важливо! Існують також інші види фотопаперу: для двостороннього друку (одна сторона може бути матова, а друга - глянцева), з клейкою або магнітної підкладкою або для термодруку.

При виборі того чи іншого виду фотопаперу не забудьте звіритися з технічними можливостями вашого принтера.

Важливо! У вас назбиралося забагато фотографій, якими ви хотіли б насолоджуватися щодня, не вдаючись до їх друку? На допомогу вам прийдуть сучасні фоторамки. А не помилитися у виборі вам допоможуть практичні поради по вибору цифрової фоторамки .

щільність фотопаперу

Вона вимірюється в г / м2. Цей параметр зазвичай залежить від кількості шарів в листі. Чим їх більше, тим більше щільність:

  • У звичайному офісному папері щільність не перевищує 150 г / м2. У фотопапері цей показник повинен бути набагато вище.
  • Для гарної якості фотографії щільність повинна бути хоча б 230-300 г / м2.

Важливо! Чим нижче щільність паперу, тим більше змішуються і розпливаються чорнило, відповідно - втрачається чіткість зображення.

Розмір

Якщо звичайний папір для друку текстових документів має формат А4, то для фотографій все звикли використовувати А6 (10х15 см). Хоча розміри можуть бути і іншими, той же А4 (210х297 мм), А3 (48х32 см), А10 (26х37 мм) і інші, рідше використовуються. Буває навіть фотопапір в рулонах.

Важливо! Перш ніж купувати пачку паперу, прочитайте в інструкції до принтера, який формат вам може підійти.

Дозвіл при друці

Вимірюється в точках на дюйм (т / д або dpi). Цей параметр залежить багато в чому від щільності паперу:

  • Для щільності до 150 г / м2 дозвіл при друці може бути максимум 2880 т / д, тобто для відтворення барвистих фото з дрібними деталями це, звичайно, не підійде.
  • Для більш щільної фотопаперу дозвіл при друці становитиме від 5760 т / д і вище.

Важливо! Чим більше цей параметр, тим якісніше фото ви отримаєте в результаті.

Отже, зі всілякими характеристиками фотопаперу розібралися, тепер перейдемо до конкретних прикладів.

Отже, зі всілякими характеристиками фотопаперу розібралися, тепер перейдемо до конкретних прикладів

до змісту ↑

Epson

Яка фотопапір краще для принтера Epson?

Для принтера Epson, як стверджують виробники цієї техніки, в ідеалі підходить "рідна" фотопапір:

  • У серії матового паперу в продажу можна зустріти Matte photo paper Epson формату А4 (167 г / м2, 250 аркушів), вона забезпечує високу якість дозволу.
  • Є також матовий папір в рулонах по 50 метрів: Bond paper white (36 "і 24").
  • Ширше представлена ​​лінійка глянцевого фотопаперу - Premium Glossy photo paper (13 × 18, 500 аркушів або рулон 30,5 метра), Glossy photo paper (10 × 15, A4, 13 × 18 від 50 до 500 аркушів), Hi-image glossy та інші.
  • Є в наявності і напівглянсовий папір Premium Semi glossy photo paper 10 × 15, 100 аркушів і більше).

Важливо! Якщо використовувати до цього паперу оригінальні чорнило, то якість фото вас порадує.

Крім оригінальної фірмової паперу, для аматорської фотодруку можна використовувати і папір фірми Inksystem - Glossy photo paper 10х15. Вона добре передає зображення, має невисоку ціну і, судячи з відгуків покупців, прекрасно використовується в принтерах і БФП Epson.

Також добре себе зарекомендували:

  • Фотопапір фірми Lomond. Вона представлена ​​в різних серіях - від звичайної матовою і глянсовою до атласною і дизайнерської (серія Art).
  • Можна зустріти недорогі аналоги брендів Barva, Colorway, BBM та інші. Для любительської фотодруку без особливих претензій така продукція цілком підійде.

Важливо! Якщо ви любите фотографувати, створіть свій оригінальний і нестандартний дизайн інтер'єру, прикрасивши стіну красивими і яскравими фото. Про те, як зробити це, і приклади цікавих ідей зачерпніть з нашої статті «Оформлення стіни фотографіями» .

до змісту ↑

Canon

Яка фотопапір краще для Canon? Як і в попередньому випадку ідеальної буде оригінальна папір в поєднанні з "рідними" чорнилом:

  • Photo paper matte різного розміру.
  • Photo paper plus glossy - глянцева.
  • Plus semi-gloss - напівглянсова.

Важливо! Розміри представлені різноманітні, різним може бути і кількість аркушів в пачці.

Як і для Epson, для цих принтерів також підходить універсальна папір Lomond, Inksystem, Barva, Colorway, BBM та інші.

Важливо! Для професійного фотодруку вони не зовсім підходять, а для аматорської - в самий раз.

І не забувайте звертати увагу на щільність паперу. Як говорилося вище, ніж щільніше папір, тим краще якість знімка ви отримаєте.

Важливо! Всі дані ви можете знайти на лицьовій частині упаковки фотопаперу.

до змісту ↑

НР

Фірма НР також випускає для своїх принтерів лінійку фотопаперу різних форматів і з різним покриттям:

  • Everyday glossy photo paper і Advanced glossy photo paper - глянцева.
  • Напівматова - Premium plus semi-gloss photo paper.
  • Є також і матова, двостороння та інші.

Важливо! Як і в попередніх випадках, можна використовувати універсальну фотопапір перерахованих вище фірм. Це трохи знизить якість, але зате заощадить бюджет.

до змісту ↑

Відеоматеріал

Отже, зі всілякими нюансами в різних типах паперу для друку фотографій ми вас ознайомили, так що вибір за вами. Найголовніше - перед покупкою вивчіть можливості і вимоги до друку вашої моделі принтера, уважно ознайомтеся з параметрами, що купується фотопаперу, щоб все підходило один одному. Для професійного друку фотографій високої якості купуйте тільки оригінальні витратні матеріали, а для аматорської можна вибрати з різноманіття представленої продукції то, що підійде вашому гаманцю і смаку.

Що важливо для друку фотографій на струменевому принтері?
Як це позначиться на якості друку?
У вас назбиралося забагато фотографій, якими ви хотіли б насолоджуватися щодня, не вдаючись до їх друку?

Новости