Яка повинна бути потужність всмоктування пилососа?

  1. Класифікація пилососів по потужності
  2. Особливості конструкції і потужність всмоктування
  3. А скільки потрібно?

Радий вітати вас, дорогі читачі, на сторінках мого блогу! Мрієте перетворити регулярне прибирання квартири в швидке і легке заняття? Сучасні пилососи можуть здійснити цю мрію. В даній статті поговоримо про те, яка повинна бути потужність всмоктування пилососа, щоб привести в порядок килими, паласи і оббивку м'яких меблів, і в яких випадках раціонально купувати техніку з максимальною потужністю. А також розберемося в поняттях, щоб знати, де шукати потрібні дані про купується моделі.

Класифікація пилососів по потужності

Тут мова піде не про споживану потужність, яка варіює від 1,5 до 3 кВт і мало впливає на ефективність збирання, а саме про потужності всмоктування повітря, що несе пил і сміття. Ця корисна потужність в кілька разів менше споживаної, а виробники на корпусах приладів вказують якраз останню. Тому потрібну інформацію необхідно уточнювати у консультантів. Щоб не помилитися з вибором і не переплачувати в подальшому за перевитрату електроенергії, задумайтеся наскільки сильним повинен бути потік повітря для ваших потреб.

На ринку представлені наступні групи:

  • 200 - 300 Вт - малопотужні пилососи;
  • 350 - 400 Вт - середньої потужності;
  • 450 - 500 Вт - з максимально можливою.

200 - 300 Вт - малопотужні пилососи;   350 - 400 Вт - середньої потужності;   450 - 500 Вт - з максимально можливою

У технічних характеристиках, як правило, вказується два показника: середня ефективна потужність всмоктування і максимальна. Орієнтуватися слід на перший показник, так як ця більш постійна величина при роботі в реальних умовах. На силу повітряного потоку впливає ступінь заповнення контейнера для пилу, що також потрібно враховувати.

Особливості конструкції і потужність всмоктування

Не варто думати, що у хорошого пилососа обов'язково повинна бути максимальна потужність. У агрегатів зі складною системою фільтрації повітря цей показник буде менше в силу законів фізики (при порівнянні моделей з однаковим двигуном). На ефективність прибирання також впливає конструкція ємності для збору пилу (накопичувальний контейнер, знімний мішок, аквафильтр), виконання шлангів і насадок, якість збірки (ущільнення місць з'єднання, аеродинамічна конструкція).

Важко знайти модель з максимальною силою всмоктування серед вертикальних пилососів, які працюють від акумулятора. Миючі пилососи за замовчуванням мають більш високою потужністю, так як в їх завдання входить збір брудної води.

Іноді знайти інформацію про силу всмоктування конкретної моделі вельми складно: далеко не всі інтернет-магазини чітко прописують цей важливий показник. У таких випадках необхідно орієнтуватися на потужність електродвигуна (в районі 2 кВт) і виробника (європейські бренди відповідальніше ставляться до якості). Справа в тому, що з двигуном в 1,5 кВт пилосос буде не в змозі дати високу силу всмоктування, навіть без урахування опору фільтрів.

Щоб краще зрозуміти вплив деяких факторів на ефективність збирання, порівняємо кілька топових моделей з середньою потужністю.

Модель Потужність, Вт Тип пилозбірника Наявність фільтра тонкого очищення (HEPA) Потужність всмоктування, Вт Philips FC 9071 2000 мішок є 450 Samsung SC 4181 1800 мішок є 350 Midea VCC 34A1 1600 контейнер є 320 Samsung SC 4520 1600 контейнер немає 350 Singer SVCT 4020 2200 циклон є 450 Bosch BGS 62530 2500 контейнер є 550 LG VK 69601N 2000 циклон є 380

З наведеної таблиці можна зробити висновок, що оптимальна сила всмоктування (380 - 450 Вт) досягається при «ненажерливості» у 2000 - 2200 Вт.

А скільки потрібно?

А скільки потрібно

Для більшості господинь числовий символ перед Вт є нічого незначущими цифрами. І дійсно, зрозуміло лише одне: що показник в 350 Вт менше ніж 450 Вт, але чи завжди є сенс купувати найпотужніший пилосос? І як визначити кращий варіант?

Моделі з великою потужністю прекрасно справляються з усіма видами прибирання, але якщо щодня ставити регулятор на максимум, то зовнішній вигляд килимового покриття з довгим ворсом може зіпсуватися, тому така покупка повинна бути дійсно виправданою. Сила всмоктування в 470 - 500 Вт буде потрібно для догляду за м'якими меблями і для ефективного прибирання будинки великої площі, за умови, що в родині є діти і домашні тварини.

Пилосос з потужністю всмоктування в 400 Вт без праці впорається з шерстю і пилом на ковроліні. Це, мабуть, самий вдалий варіант, коли є сумніви в доцільності покупки високопотужними техніки.

Це, мабуть, самий вдалий варіант, коли є сумніви в доцільності покупки високопотужними техніки

Якщо у вас немає килимів, а тільки гладкий паркет, лінолеум або плитка, то вам буде досить і 200 - 300 Вт.

Вибираючи пилосос для квартири, варто враховувати, що на ефективність збирання впливає не тільки сила всмоктування, а й наявність, і виконання різних додаткових насадок. Особливо звертати увагу на це слід при наявності різних типів покриття.

Для однокімнатної квартири відмінним варіантом стане маленький і потужний пилосос Samsung SC5251 з вагою менше 6 кг і силою всмоктування 410 Вт. Дуже компактна і досить продуктивна модель не викличе незручностей при зберіганні і значно полегшить прибирання приміщення. Недоліком всіх компактних моделей є маленький обсяг пилозбірника, що вимагає частого обслуговування. Хоча, якщо прибирають площу невелика, то цей фактор не буде грати вирішальну роль.

Отже, підбиваючи підсумки, можна ще раз підкреслити, що головною характеристикою пилососа є потужність всмоктування брудного повітря. Чим більше різного роду покриттів в будинку (в тому числі і м'які меблі), тим вище вона повинна бути. Низький показник значно обмежує можливості приладу і прирівнює його по функціоналу до звичайного віника, тому якщо плануєте заощадити на малопотужної моделі, то подумайте, чи не дешевше купити віник і совок?

Дякую за приділений час. Сподіваюся, моя стаття була цікавою і корисною. Підписуйтесь на оновлення та стежте за актуальними темами (в планах стаття про вибір практичного пилососа для квартири ), Діліться публікацією з друзями в соціальних мережах і залишайте коментарі. Бажаю вам поменше порожніх витрат і побільше корисних покупок.

А погано всмоктувати пилосос може зовсім і не через недостатню потужність ...

До нових зустрічей на моєму блозі. З повагою, Ростислав Кузьмін.

Мрієте перетворити регулярне прибирання квартири в швидке і легке заняття?
А скільки потрібно?
І дійсно, зрозуміло лише одне: що показник в 350 Вт менше ніж 450 Вт, але чи завжди є сенс купувати найпотужніший пилосос?
І як визначити кращий варіант?

Новости