Акції «другого ешелону» обігнали блакитні фішки

Незважаючи на розпродаж в п'ятницю, російські біржі все-таки закривають тиждень в зеленому кольорі. У лідерах зростання опинилися папери з другого ешелону - портового холдингу ММТП, «дочок» МРСК і сільськогосподарської компанії «РУСАГРО» Незважаючи на розпродаж в п'ятницю, російські біржі все-таки закривають тиждень в зеленому кольорі

Фото: AP

Російський ринок акцій закриває п'ятницю на мінорних нотах. За підсумками торгів індекс РТС впав на 1,6% до 1391,5 пункту. На 1,3% до 1415,5 пункту опустився індекс ММВБ.

Проте, за підсумками тижня індекси все-таки змогли утриматися в зеленій зоні. За п'ять сесій індекс РТС підріс на 1,8%. На 0,2% підтягнувся індикатор РТС. Доларовий індекс РТС зміг «обігнати» ММВБ за рахунок швидкого зміцнення рубля, пояснює аналітик «Allianz РОСНО Управління Активами» Аріель Чорний.

«Основна хвиля зростання пройшла по ринках на початку тижня. Її підтримало очікування стимулюючих заходів з боку уряду Китаю і ФРС США », - пояснює Чорний. Підтримку російському ринку акцій зробила і низка хороших звітів американських і європейських компаній. Незважаючи на складну ситуацію у світовій економіці, корпоративний сектор як і раніше продовжує генерувати значні грошові потоки.

Ще одним позитивним фактором для російського фондового ринку стало зростання цін на нафту, що сталося внаслідок посилення геополітичної напруженості на Близькому Сході і триваючого четвертий тиждень поспіль зменшення запасів нафти в США. У підсумку, в п'ятницю ввечері вартість бареля суміші Brent становила 106,5 долара.

Негативним моментом для російського фондового ринку на минулому тижні став відновився відтік коштів нерезидентів з фондів, орієнтованих на Росію. За даними Emerging Portfolio Fund Research, за тиждень, що закінчився 18 липня, відтік капіталу з російських фондів склав приблизно 52 млн доларів, у порівнянні з припливом в 51 млн доларів тижнем раніше.

У підсумку, блакитні фішки продемонстрували суперечливу динаміку. Акції ЛУКОЙЛу просіли на 0,2%. На рівнях минулого тижня закрили торги паперу «Роснефти» і «Газпрому».

На 2,7% впали папери ВТБ. Акції «Ощадбанку» просіли на 0,8%.

На 4,6% виросли котирування «Уралкалія». Інвестори продовжують відігравати побоювання про скорочення врожаю, що призведе до зростання цін на сільськогосподарські товари. На цьому тлі ціни на свою продукцію зможе підняти і виробник калійних добрив.

Користувалися попитом і папери інших виробників добрив. Акції «Акрона» і «ФосАгро» за тиждень виросли на 3,5% і 6,2%. Підтримку їм надало врегулювання спору між компаніями в досудовому порядку. ФосАгро »погодилася відновити в повному обсязі поставки фосфатного сировини на заводи« Акрона », а він відмовився від участі в аукціоні за частку в« Апатит ».

У металургійному секторі на 4% подешевшали акції Evraz. Тиск на котирування чинили слабкі операційні дані за другий квартал. За останні три місяці компанія скоротила виробництво сталі і коксівного вугілля на 4% і 7% відповідно. Виробництво залізної руди залишилося на рівні другого кварталу.

Суперечливу динаміку продемонстрували котирування роздрібних мереж. На 1,5% подешевшали розписки X5 Retail Group. Інвестори як і раніше побоюються поглиблення кадрової кризи в компанії. Нагадаємо , Минулого тижня про свою відставку оголосив головний виконавчий директор мережі Андрій Гусєв.

Папери «Магніту» виросли на 1,7%. Можливо, частина інвесторів вважала за краще «перекласти» в цю роздрібну мережу.

Серед паперів другого ешелону швидше за ринок росли і акції ММТП, які піднялися на 6,4%. Уряд обрав організатора майбутнього розміщення 20% акцій портового холдингу, вказує старший аналітик ІК "Церіх Кепітал Менеджмент» Олег Душин. За попередньою інформацією, розміщенням займеться UBS. «Плани приватизації держпакету за допомогою розміщення депозитарних розписок на Лондонській фондовій біржі підтверджені. Розміщення, ймовірно, відбудеться в листопаді », - резюмує експерт.

Лідером зростання на тижня стали акції регіональних "дочок" холдингу МРСК: папери "МРСК Центру», «МРСК Центру та Приволжья», «МРСК Волги» і «МРСК Уралу» за тиждень додали від 8% до 20%. «Інтерес інвесторів до цих паперів виріс після заяви міністра енергетики Олександра Новака про плани приватизувати одну з" дочок "холдингу в першому кварталі 2013 року. У перспективі Міненерго займеться пошуком компанії, яка проведе оцінку МРСК, а в підсумку вибір впаде на «середнячка» - не найкращу і не найгіршу компанію холдингу », - вказує аналітик Промсвязьбанка Олег Кроків.

Двозначне зростання продемонстрували і папери «РУСАГРО». На тижні рада директорів компанії ухвалила рішення про початок програми викупу своїх акції з ринку. До кінця 2012 року «РУСАГРО» готова придбати свої акції на 30 млн доларів. На цьому тлі папери сільськогосподарського холдингу злетіли на 15,8%.

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Ru в ваші джерела новин?

Новости