Акцизи на паливо підвищать з 2019 року. Що може стримати ціни?

Якщо слідувати словами Козака, вартість палива для споживачів не збільшиться. Акциз на бензин додасть 3,7 тисячі рублів за тонну, на дизельне паливо - 2,7 тисячі рублів. Раніше їх довелося знизити через зростання цін Якщо слідувати словами Козака, вартість палива для споживачів не збільшиться

Фото: Lewis Whyld / PA Images / TASS

Акцизи на паливо підвищать з початку 2019 року: на бензин - на 3,7 тисячі рублів за тонну, на дизельне паливо - на 2,7 тисячі рублів, як це планувалося ще в липні поточного року. За словами віце-прем'єра Дмитра Козака, при цьому вартість палива для споживачів не зросте. «Будемо застосовувати весь той набір інструментів, який є в уряду, щоб цього не сталося», - цитує його «Інтерфакс» .

Які заходи прийме уряд і чи зможе це утримати роздрібні ціни на паливо? Коментує президент Російського паливного союзу, глава Московської паливної асоціації Євген Аркуша:

На сьогодні експортна альтернатива на 10 тисяч рублів за тонну дорожче, ніж ціна внутрішнього ринку. Це створює умови, щоб нафтові компанії намагалися всіляко отримувати цю додаткову прибуток і спрямовувати потоки на експорт.

Таким чином, на внутрішньому ринку утворюється або дефіцит, або ціна прагне до того, щоб урівноважитися з експортної альтернативою. Всі тенденції до зростання цін на паливо в наявності, вважає президент Незалежної паливного союзу Павло Бажено в.

- Що у нас відбувається? Перше - у нас відбувається підвищення ПДВ на два процентних пункти. Це, безумовно, фактор росту. Друге: акциз майже 4 тисячі рублів на літр - як це не може бути фактором зростання, адже це голі витрати? Далі: знижуються експортні мита, це знову ж таки робить експортну альтернативу ще більш привабливою. У експортної альтернативі немає ні акцизу, ні ПДВ. Відповідно, всі умови для того, щоб ціна росла, створені. Що стосується бензірующего інструменту, акцизів негативних та інше, цей інструмент, на мій погляд, в кращому випадку якось компенсує збитки НПЗ, і то не всіх, а тільки системоутворюючих, найбільш великих, що належать нафтовим компаніям. В умовах того, що заводи у нас працюють теж на межі рентабельності, що компенсація дійде до ринку. Весь продукт вже купили, а компенсацію отримали лише через місяць. Якщо з-під палки, якщо всі механізми будуть задіяні, якийсь час зростання ціни регуляторам стримувати вдасться, але довго це не протримається.

- Чому в Росії ціни на бензин регулюються вручну?

- Тому що якщо ціну відпустити, то якщо вона буде ринковою, то вона вже сьогодні буде рублів на п'ять мінімум вище, враховуючи апетити наших податкових органів.

На тлі різкого зростання оптових і роздрібних цін на паливо в кінці травня на нараді у Козака було вирішено з 1 червня знизити акцизи на бензин і дизпаливо на 3 тисячі і 2 тисячі рублів за тонну відповідно, а також не підвищувати ставки з 1 липня, як передбачалося раніше. Це дозволило стабілізувати ситуацію на паливному ринку: оптові ціни перестали рости, а на заправках навіть почали трохи знижуватися.

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Які заходи прийме уряд і чи зможе це утримати роздрібні ціни на паливо?
Що у нас відбувається?
Друге: акциз майже 4 тисячі рублів на літр - як це не може бути фактором зростання, адже це голі витрати?
Чому в Росії ціни на бензин регулюються вручну?
Ru в ваші джерела новин?

Новости