Які потрібні супровідні документи на перевезення вантажу, окремі випадки при транспортуванні і можливі штрафи за відсутності необхідних паперів

  1. Товарно-транспортна накладна
  2. договір перевезення
  3. Шляховий лист
  4. Додаткові документи
  5. окремі випадки
  6. можливі штрафи

Згідно з чинним законодавством, в процесі кожної вантажоперевезення водій повинен мати при собі певний пакет документів. У цей пакет входять супровідні документи на перевезення вантажу, такі як:

  • права на керування транспортним засобом відповідної категорії (якщо термін правом керування закінчився, потрібно права замінити). На нашому сайті ви можете подивитися які потрібні документи для заміни посвідчення водія ;
  • товарно-транспортна накладна;
  • договір, укладений між відправником перевезення, її одержувачем, а також усіма посередниками;
  • шляховий лист маршруту.

Відсутність навіть одного документа є порушенням і карається відповідно до закону. Варто розглянути кожен документ окремо.

Товарно-транспортна накладна

Товарно-транспортна накладна - це головний документ вантажоперевезень. Він видається особою або компанією, що є замовником і відправником. Існує в чотирьох копіях, які в обов'язковому порядку повинні бути завірені нотаріально.
Документ складається з двох частин:

  1. Перша частина називається товарної. Вона містить в собі детальну інформацію про перевезений товар (тип, кількість, умови зберігання та транспортування і т.д.).
  2. Друга частина називається транспортної. У ній описано маршрут руху транспортного засобу, інформація про водія і технічні параметри автомобіля.

Важливо відзначити, що даний документ може бути відсутнім в пакеті. Це законно в тих випадках, коли транспортування вантажу здійснюється самим покупцем. В інших ситуаціях, відсутність товарно-транспортної накладної є порушенням і робить вантажоперевезення незаконною.

Завантажити бланк: Товарно-транспортна накладна

Автомобільні перевезення найзручніший спосіб доставки вантажів. Це, мабуть, єдиний спосіб отримати товар прямо до дверей.

договір перевезення

Даний документ підтверджує законність транспортування вантажу. Він повинен бути укладений між відправником і перевізником. Також він зобов'язаний бути підписаний водієм транспортного засобу або ж експедитором вантажоперевезення. Замінити даний документ можна довіреністю, за умови наявності всіх необхідних печаток компанії.

Завантажити бланк: договір перевезення

Шляховий лист

Подорожній лист - це документ, що містить в собі дані про маршрут перевезення. Він оформляється компаній, що здійснює транспортування вантажу. У бланку в обов'язковому порядку повинна бути наступна інформація:

  • тип транспортного засобу, його марка і модель і індивідуальний реєстраційний номер автомобіля. Якщо ваш автотранспорт не зареєстрований, дивіться тут документи для реєстрації авто;
  • повне найменування організації, що займається транспортуванням вантажу;
  • відомості про кількість витрати палива, необхідного для здійснення перевезення;
  • дату укладення договору з компаній і оформлення подорожнього листа;
  • порядковий номер накладної, на товар, що перевозиться.

Подорожній лист повинен містити в собі відривний талон. Він оформляється в процесі укладення договору вантажоперевезень і містить в собі його друку. Документ проходить перевірку в компанії, що надає послуги вантажоперевезення, і відправляється разом з чеком оплати замовнику транспортування продукту.

Існують певні ризики при перевезенні вантажу, тому автомобіль доцільно застрахувати, щоб уникнути неприємних наслідків. На нашому порталі ви знайдете список документів, які потрібні для страховки автомобіля .

Додаткові документи

Залежно від конкретних умов проведеної вантажоперевезення, крім основного пакету, можуть знадобитися додаткові документи для перевезення вантажів автомобільним транспортом:

  1. Паспорт транспортного засобу та документи, що підтверджують факт проходження технічного огляду.
  2. У разі якщо водій транспортного засобу не є його власником обов'язкова наявність трудового договору.
  3. Накладна на провезення вантажу - в разі якщо в ТТН вказана не повна інформація.
  4. У разі якщо вантажем є харчові продукти, в обов'язковому порядку потрібно санітарний паспорт.
  5. Ветеринарний паспорт якщо вантажем є тварина.
  6. При перевезенні спиртовмісної продукції буде потрібна відповідна довідка.
  7. У разі транспортування в рефрижераторі потрібно сертифікат якості продукції, в якому повинна бути вказана інформація про рівні температури.

Про необхідні додаткові документи для перевезення вантажу можна подивитися в ролику нижче:

деякі факти

Перевезення особливо небезпечних вантажів знаходиться під контролем міжнародного регулювання і проводиться тільки виходячи з правил Міжнародного законодавства з питань небезпечних вантажів .Тому транспортна документація під час перевезення вантажів повинна містити всі необхідні папери.

окремі випадки

При перевезенні особливих вантажів (великих габаритів, вогненебезпечних, хімічних і т.д.) можуть знадобитися додаткові документи або знаки. До них відносяться:

  • посвідчення, яке підтверджує право транспортування великогабаритних або небезпечних вантажів;
  • розпізнавальні знаки або проблискові маячки, які сигналізують про небезпечні вантажоперевезеннях;
  • маршрутний лист, створений попередньо;
  • різні сертифікати безпеки вантажу і т.д.

можливі штрафи

Відсутність обов'язкового документа є порушенням вантажоперевезення. На основі положень Кодексу про адміністративні правопорушення всі порушення караються штрафом. Розмір стягуваної суми може досягати досить великого розміру. Конкретні порушення і розмір штрафів за їх вчинення можна подивитися в статті 12.21 КоАП РФ.

Якщо у вас виникли питання по перевезенню вантажів, запитуйте у наших юристів

Новости