Які документи потрібні для вантажоперевезення?

  1. Документи для водія і на транспортний засіб
  2. Документи на вантаж, товарно-транспортна накладна.
  3. Зразки договорів на вантажоперевезення

10.03.2019 / Олександр / 1407 переглядів

Для перевезення вантажів по всій Росії потрібно підготувати пакет документів. У цій статті ми детально розглянемо тему документального супроводу вантажоперевезень. Перш за все, варто відзначити, що існує три типи документів, необхідних для оформлення:

  • документи водія;
  • документи на транспортний засіб;
  • документи на вантаж.

У Цивільному кодексі Російської Федерації прописані загальні правила поведінки при здійсненні перевезення вантажів. Ви можете знайти їх в главі 40 - "Перевезення". А обов'язки експедитора, який супроводжує вантажоперевезення, знаходяться в главі 41, вона називається "Транспортна експедиція".

Документи для водія і на транспортний засіб

Для здійснення вантажоперевезення у водія повинні бути водійське посвідчення і документ, що підтверджує право володіння, користування або розпорядження машиною.

Обов'язкова наявність шляхового листа для вантажоперевезення. Це документ, який замовник - транспортна компанія або приватна особа - виписує водієві на термін не більше одного місяця. У дорожньому листі вказується точний термін дії. У нього записують наступні дані:

  • дата і час проходження водієм медогляду;
  • пробіг автомобіля;
  • витрати на паливно-мастильні матеріали (ПММ).

Якщо вантаж, що перевозиться не має особливостей, то водієві достатньо вищеперелічених документів. Якщо ж вантажоперевезення організована для переміщення небезпечного вантажу, водію потрібно ліцензія та свідоцтво про допуск. При перевезенні особливо тяжкого або негабаритного вантажу, необхідно підготувати пропуск і спеціальний дозвіл.

Також водієві рекомендується мати при собі копію трудового договору, який підтвердить, що він є найманим співробітником логістичної компанії і виконує поставлене роботодавцем завдання, а не веде незаконну підприємницьку діяльність з перевезення вантажу. Якщо вантажоперевезення супроводжує експедитор, йому також слід возити з собою копію договору про оренду.

На транспортний засіб, що бере участь в вантажоперевезення, необхідні ПТС, талон про проходження техогляду і страховий поліс ОСАГО.

Документи на вантаж, товарно-транспортна накладна.

Обов'язковий документ, необхідний для оформлення всіх вантажоперевезень, - це товарно-транспортна накладна, інакше ТТН, яка виписується на кожну поїздку. Вона містить два розділи - товарний і транспортний. У першому відображається факт здійснення операції між відправником і отримувачем вантажу, що є підставою для списання вантажу зі складу постачальника і прийняття на склад замовника. І це ж підстава для проведення розрахунків за послуги з перевезення вантажів.

У товарно-транспортній накладній повинні бути заповнені всі графи, а порожні слід закреслити. Якщо в одній машині їде кілька партій вантажу для різних одержувачів, то ТТН виписується окремо на кожну партію.

Товарно-транспортна накладна заповнюється в чотирьох примірниках. На кожному стоїть печатка постачальника. Один примірник потрібен для самого відправника. На його підставі і відбувається списання товару зі складу. Після цього починається навантаження товару. Якщо під час неї пошкоджується цілісність упаковки вантажу або порушений первісний варіант його кріплення в кузові, то вся ця інформація заноситься в ТТН і завіряється відправником. Решта три екземпляри товарно-транспортної накладної залишаються у водія. Він ставить на ній свій підпис

Після прибуття вантажу в пункт призначення одержувач забирає у водія один екземпляр товарно-транспортної накладної. Якщо вантаж отримав пошкодження в дорозі, то складається акт, відмітка про який вноситься в ТТН. На його підставі одержувач має право пред'являти претензії постачальнику товару. Два примірника товарно-транспортної накладної повертаються вантажовідправнику.

Якщо покупець самостійно забирає товар у постачальника і перевозить його на свій склад, оформляється не ТТН, а товарна накладна.

Безпосередньо на вантаж, в залежності від його типу, можуть знадобитися додаткові документи. Наприклад, санітарний паспорт на продукти харчування, лист контрольних перевірок температури в кузові для делікатного вантажу або карантинний сертифікат від держсанепіднагляду і ветеринарний паспорт для перевезення тварин.

Зразки договорів на вантажоперевезення

Якщо ви вирішили укласти договір на вантажоперевезення, ми пропонуємо вам ознайомитися з існуючими зразками:

Незалежно від того, самі ви організуєте вантажоперевезення або звертаєтеся для цього в транспортні компанії , Будуть потрібні правильно оформлені документи. Звичайно, оптимальним рішенням буде замовити вантажоперевезення в надійної та перевіреної компанії.

Новости