Які країни входять до Європейського Союзу в 2019 році

  1. Визначення та цілі діяльності Європейського союзу
  2. Перелік країн Євросоюзу на 2019 рік
  3. Економіка Євросоюзу: особливості та принципи функціонування
  4. Вихід Великобританії з ЄС: ситуація на 2019 рік
  5. Можливі наслідки Брекзіт
  6. Причини і наслідки референдуму-2017 Каталонії
  7. Копенгагенські критерії вступу в ЄС
  8. Країни, які претендують на вступ до Євросоюзу

Основна ідея при створенні Європейського союзу (ЄС, Євросоюз) в 1951 році (тоді Європейського об'єднання вугілля і сталі) полягала в організації єдиної платформи для торговельного та економічного співробітництва 6 держав без ризику військових дій з боку один одного. Власне Євросоюз закріплений юридично при підписанні Маастрихтського договору вже 12 державами в 1992 році. Країни, що входять в ЄС, незалежні, але при цьому підкоряються загальним законам, що стосуються освіти, медичного обслуговування, пенсійної, судової та інших систем. Основна ідея при створенні Європейського союзу (ЄС, Євросоюз) в 1951 році (тоді Європейського об'єднання вугілля і сталі) полягала в організації єдиної платформи для торговельного та економічного співробітництва 6 держав без ризику військових дій з боку один одного

Визначення та цілі діяльності Європейського союзу

Євросоюз - це унікальна організація, інтегруюча європейські держави, які підписали договір про вступ, з метою поліпшення життя їх громадян в усіх сферах суспільного життя.

Цілі діяльності ЄС в різних сферах:

  1. Права і свободи людини:
  • сприяння збереженню миру і добробуту народів;
  • забезпечення громадянам свободи, безпеки та законності;
  • просування і захист своїх інтересів у відносинах з іншими країнами.
  1. Економіка:
  • створення спільного внутрішнього ринку;
  • підтримка здорової конкуренції;
  • соціально-орієнтована ринкова економіка;
  • сприяння зайнятості населення;
  • соціальний прогрес;
  • підвищення якості навколишнього природного середовища;
  • науково-технічний прогрес.
  1. Соціальна сфера:
  • боротьба з дискримінацією, в тому числі гендерної;
  • соціальний захист населення;
  • забезпечення справедливості;
  • захист прав дітей.

Якщо країни-засновники ЄС були націлені в основному на створення спільного ринку стали і вугілля, що вирішило б проблеми зайнятості населення в цих галузях і підвищило ефективність виробництва, то на сьогодні устремління Євросоюзу значно розширилися.

Євросоюз покликаний забезпечити максимальну згуртованість і солідарність країн співдружності в плані економічного розвитку, територіальної організації та соціального порядку.

Країни-члени зобов'язані поважати багатство та різноманітність національних культур один одного, а також забезпечувати захист об'єктів загальноєвропейського культурного спадщини.

Перелік країн Євросоюзу на 2019 рік

З моменту підписання Маастрихтського договору йде процес активного розвитку Євросоюзу: збільшується кількість країн-учасниць, вводиться єдина європейська валюта, вносяться зміни в договори. Щоб дізнатися про те, скільки країн в ЄС на 2019 рік, потрібно проаналізувати кількість країн, що приєдналися до 12 державам ЄС після 1992 року:

  • 1995 рік - плюс 3 країни (Австрія, Фінляндія, Швеція);
  • 2004 рік - плюс 10 країн (Чехія, Угорщина, Польща, Словаччина, Словенія, Естонія, Латвія, Литва, Кіпр, Мальта);
  • 2007 рік - плюс 2 країни (Болгарія, Румунія);
  • 2013 рік - плюс 1 країна (Хорватія).

Таким чином, кількість країн в ЄС в 2019 році становить 28.

Говорячи про те, які країни входять до складу ЄС, крім перерахованих вище, назвемо наступні:

  • Німеччина;
  • Бельгія;
  • Італія;
  • Люксембург;
  • Нідерланди;
  • Франція;
  • Великобританія;
  • Данія;
  • Ірландія;
  • Греція;
  • Іспанія;
  • Португалія.

На території країн Євросоюзу прийнята стандартизована система законів, створено спільний ринок, скасовано паспортний контроль в межах Шенгенської зони, яка включає також і деякі інші країни Європи, що не входять в ЄС.

Всі країни-члени ЄС зобов'язані погоджувати свої політичні рішення з іншими учасниками союзу. В яких одиницях отримувати Євросоюзу - євро. На сьогоднішній день 19 держав ЄС ввели євро в обіг, утворивши тим самим єдину єврозону.

На сьогоднішній день 19 держав ЄС ввели євро в обіг, утворивши тим самим єдину єврозону

Економіка Євросоюзу: особливості та принципи функціонування

Економіку Євросоюзу становлять економічні системи всіх 28 країн-учасниць, рівень яких істотно різниться. При цьому більш слабкі держави підтримуються за рахунок ефективного перерозподілу коштів і ресурсів між країнами. Це відбувається через загальну скарбницю, в яку кожна держава вносить свою частку коштів в залежності від обсягу внутрішнього валового продукту (ВВП). Така політика - один з головних принципів функціонування ЄС (принцип кохезіі або згуртованості).

З одного боку, така координація економіки сприяє соціальній інтеграції на ринку праці, запобігає безробіття і зменшує її, усуває регіональний дисбаланс в Євросоюзі, з іншого - може призводити до загострення і взаємних звинувачень країн-донорів і реципієнтів.

Так, найбільш розвинені країни-донори ЄС, тобто вклали в казну більше коштів, ніж звідти отримали, якими в 2015 році стали Німеччина, Великобританія, Франція, Італія, Швеція, Данія, Австрія та Кіпр, були незадоволені тим, що нові учасники Союзу фактично живуть за їх рахунок. Цей факт, а також збільшення дешевої робочої сили, що прибуває з країн Східної Європи, з'явилися одними з головних причин наміри Великобританії вийти зі складу ЄС.

Вихід Великобританії з ЄС: ситуація на 2019 рік

Brexit (від двох слів: Br - Britain - Британія, exit - вихід), який був активований Великобританією під час референдуму щодо членства країни в Європейському союзі в 2016 році, очікується в 2019-2020 роках. Два роки відведено на перехідний період, тому в 2019 році Британія все ще числиться активним членом ЄС.

Можливі наслідки Брекзіт

У світовому масштабі Брекзіт може негативно позначитися на наповненні фонду офіційної допомоги на цілі розвитку (ОПР), так як внесок Британії в бюджет ЄС зменшиться, а Євросоюз - це четвертий за величиною донор в світі в ОПР.

Через обмеження в свободі переміщення і торгівлі після виходу Великобританії з ЄС буде завдано збитків британському фінансовому сектору. Прогнозовані причини цього: проблеми в турбізнесі і відтік кваліфікованих кадрів. Результатом Брекзіт також може стати значне зниження доходів працюючого населення - на думку експертів, втрати британських сімей складуть майже півтори тисячі євро щорічно.

Ще одне можливе наслідок Брекзіт - відділення Шотландії від Великобританії. Як відомо, ще в 2014 році шотландці підняли питання про вихід зі складу Британії, причому голоси за і проти розділилися тоді майже порівну - 44,7% і 55,3% відповідно. А оскільки Шотландія, на відміну від Англії, має намір залишатися в ЄС, то Брекзіт, можливо, форсує процес отримання нею незалежності. Ще одне можливе наслідок Брекзіт - відділення Шотландії від Великобританії

Причини і наслідки референдуму-2017 Каталонії

Головна причина сучасного сепаратизму в Каталонії, одному з найбагатших і розвинених регіонів Іспанії, криється у невдоволенні місцевого уряду і населення розподілом коштів державного бюджету. Заковика полягає в тому, що Каталонія платить в загальну скарбницю країни значно більше, ніж отримує назад.

1 жовтня 2017 року владою Каталонії був організований і проведений референдум про вихід Каталонії зі складу Іспанії. Однак владою країни ця процедура була визнана незаконною. Незважаючи на дії іспанської поліції, спрямовані на блокування голосування, опитування все ж відбувся. Проголосувати вдалося 43% виборців, з них 90,2 були за від'єднання, а 7,8% - проти.

Офіційного визнання результатів референдуму владою Іспанії так і не відбулося. Замість цього чинний на той момент парламент Каталонії був розпущений, Женералітет на чолі з лідером Карлесом Пучдемоном відсторонений, а на грудень призначені дострокові парламентські вибори.

На сьогоднішній день точно не визначено, яка саме партія буде формувати уряд. Однак, на думку експертів, Мадрид налаштований на безкомпромісне рішення конфлікту на користь збереження цілісності Іспанії.

Копенгагенські критерії вступу в ЄС

Вступ до Європейського союзу є не для всіх країн. Розраховувати на членство в ЄС можуть тільки держави, чітко відповідні Копенгагенським критеріям, прийнятим у 1993 році на засіданні ЄС в Копенгагені. Так, всередині країни-претендента повинні:

  1. Дотримуватися принципи демократичної правової держави.
  2. Бути присутнім ринкова економіка, здатна конкурувати на європейському ринку.
  3. Визнаватися правила і стандарти Євросоюзу.

З країною-кандидатом на вступ до ЄС проводяться переговори, потім перевірки на відповідність вищенаведеним критеріям. На підставі ретельного аналізу даних приймається рішення про можливість (або неможливість) членства в Союзі.

Країни, які претендують на вступ до Євросоюзу

Серед бажаючих вступити в ЄС не тільки розвинені держави, а й країни з економіками, що розвиваються. У 2019 визначені наступні офіційні країни-кандидати на вступ до ЄС:

  1. Туреччина - заявка з 1987 року.
  2. Македонія - 2004 рік.
  3. Чорногорія - 2008 рік.
  4. Албанія - 2009 рік.
  5. Сербія - 2009 рік.

Переговори про приєднання вже ведуться з трьома з цих країн - Туреччиною, Чорногорією і Сербією. Всі кандидати, крім Туреччини, підписали угоду про асоціацію, що зазвичай передує вступу в ЄС.

У 2009 році заявка на членство була подана Ісландією, але в 2013 році переговори були заморожені. Особливий інтерес до вступу в ЄС виявляють також всі 6 країн Східного партнерства, проте, на даний момент з різних причин вони не розглядаються союзом в якості серйозних претендентів.

Євросоюз. Порівнюємо країни Євросоюзу: Відео

Новости