Які посібники отримують матері-одиначки в Британії

  1. Ситуація 1: жінка не працює, виховує дитину одна, без допомоги партнера
  2. 1) Income Support (максимум £ 316 в місяць)
  3. 2) Child Tax Credit (максимум £ 277 в місяць)
  4. 3) Housing Benefit - розмір вираховується індивідуально і залежить від вартості оренди в районі і сімейних...
  5. 4) Council Tax Support - варіюється (Наталія звільнена від сплати concil tax, який становить £ 96 в місяць)
  6. 5) Child Benefit. Дитячу допомогу становить £ 20.70 в тиждень за першу дитину і 13.70 за наступних.
  7. досвід
  8. Олена, 29 років, отримує всі типи посібників останні 3,5 року:
  9. Ситуація 2: мати-одиначка працює повний день
  10. досвід
  11. Ситуація 3: якщо ви залишилися одні з дитиною, але не ставите хрест на кар'єрі
  12. Є і свої "але"
  13. Інші види підтримки
  14. Безкоштовні шкільні обіди
  15. NHS Low Income Scheme (LIS)
  16. Widowed Parent's Allowance

Зібрали інформацію про те, що належить самотнім батькам за законом *, важко виходити на роботу і на що вистачає посібників

Зібрали інформацію про те, що належить самотнім батькам за законом *, важко виходити на роботу і на що вистачає посібників.

Ми розглянули дві ситуації: коли мама-одиначка ** не працює і коли працює повний день. А також написали про Universal Credit - що це таке і кому може стати в нагоді.

Ситуація 1: жінка не працює, виховує дитину одна, без допомоги партнера

У цьому випадку жінка може подавати на всі доступні посібники, і більшість її витрат, в тому числі і на житло, буде покриватися державою. Однак, залишаючи заявки відразу на все Пільги, ви так чи інакше впретеся в Benefit Cap - в обмеження по виплатах.

Приклад: Наталія, 32 роки, самостійно виховує 4-річну дочку. Чи не працює, власним житлом не має, допомоги від батька дитини чекати не доводиться. При тому, що вона розраховує тільки на державу, щомісячна сума виплат становить £ 2.013 або ж £ 24.172 на рік. З чого складається ця допомога.

1) Income Support (максимум £ 316 в місяць)

Одинокий батько може просити державу забезпечити йому стабільний дохід. У тому випадку, якщо у вас зовсім нічого немає за душею, максимальна сума виплат в місяць складе £ 316. Мінімальна - £ 256. Ви можете при цьому працювати, але не більше 16 годин на тиждень.

Однак виплати по цій категорії можна буде отримувати після того, як дитина досягне 5-річного віку. Передбачається, що тоді він зможе відправитися в reception, а ви - на роботу. Але, якщо не складеться, то не шкода - можна перекваліфікуватися з категорії Income Support в Jobseeker's Allowance (допомога по безробіттю). Тут більше паперової тяганини, але на виході ви будете отримувати ті ж гроші, що й раніше.

2) Child Tax Credit (максимум £ 277 в місяць)

Податкові відрахування можна просити на дитину, поки їй не виповниться 16. У разі, якщо він знаходиться на очному навчанні, робити це можна до 20 років.

До дитячого податкового відрахування також буває доступна додаткова виплата в £ 545 (the "family element"), однак, тепер її нараховують тільки дітям, народженим до квітня 2017 року.

3) Housing Benefit - розмір вираховується індивідуально і залежить від вартості оренди в районі і сімейних обставин: скільки дітей, якого вони статі і так далі (Наталія отримує £ 1 232 в місяць).

Житлове посібник повністю або частково покриває орендну плату за житло. Можна встати в чергу на Council House, можна знімати житло як private tenant. Якщо на вас повисла іпотека, її теж може допомагати виплачувати держава. У всіх випадках звертатися слід в Jobcentre Plus.

Т ак як дитині по закону потрібно виділити окрему спальня, Наталія знімає житло як private tenant. Квартира з двома спальнями в районі Brixton, Zone 2, обходиться в £ 1350 на місяць. Це вище виплачується їй житлового посібники, але не суттєво. Виплата не покриває оренду повністю через Benefit Cap.

4) Council Tax Support - варіюється (Наталія звільнена від сплати concil tax, який становить £ 96 в місяць)

Як одинока людина, ви можете отримувати субсидію на муніципальний податок або ж повне його покриття. Залежить від району - міські управи в різних районах приймають це рішення самостійно.

5) Child Benefit. Дитячу допомогу становить £ 20.70 в тиждень за першу дитину і 13.70 за наступних.

На допомогу на дитину може претендувати не тільки одинока людина, а будь-яка сім'я, поки підопічному не виповнилося 16 років. Або ж 20, якщо він вирішив вчитися очно. Якщо ваш особистий річний дохід раптом більше £ 50,000, то з допомоги доведеться платити податки.

досвід

Лідія, 38 років, виховує одна 7-річного сина:

"Після того, як дитині виповнилося 5 років, на роботу вийти не вийшло. Складно бути фул-тайм мамою, і при цьому працювати фул-тайм в офісі. Психологічно теж важко повернутися в колектив після довгої перерви. Плюс, якщо дитина раптово захворів? Доводиться відпрошуватися. Раз, два ... Роботодавцям таке не подобається. Доводиться шукати няню - і в підсумку виходить, що я за ці гроші краще сама з дитиною буду сидіти. Якщо є родичі або близькі подруги, які можуть виручити, то добре, а самій - дуже складно. Система цього не розуміє - і доводитися створювати видимість того, що ти постійно шукаєш роботу. Коли подаєш на виплати, підписуєш угоду, пояснюєш, які кроки предпрімешь, щоб знайти роботу. По співбесідах теж потрібно ходити для звітності ".

Олена, 29 років, отримує всі типи посібників останні 3,5 року:

"Батько дитини пішов, коли я була ще вагітна. Я тоді була в паніці, думала, що не вдасться зберегти дитину. Думала: а на що я елементарні речі куплю? Одні пляшечки дорогі які. Потім мені підказали про Sure Start Maternity Grant. Це виплата в £ 500 для майбутніх мам-одиначок. Вона тоді дала мені надію. А потім прийшла й решта допомоги. Зараз ми живемо вдвох з дитиною і ні в чому не потребуємо. Так, грошей не багато, але я завжди хотіла бути матір'ю і рада, що держава, фактично, платить мені за те, щоб я робила свою роботу. І я роблю її добре! У минулому році ми з сином з'їздили до Греції, в майбутньому ще куди-небудь виберемося.

В Інтернеті я знайшла багато мам-одиначок, для цього є спеціальні сайти, ми спілкуємося і виручаємо один одного, наприклад, по черзі беремо до себе дітей інших на play date. Знаємо про всі знижки, спецпропозиції. В середньому ми всі отримуємо близько £ 2 000, і я можу сказати, що це хороші гроші, гідне життя на них можлива. Головне - я намагаюся не хворіти, у мене просто немає на це права - заражу сина, доведеться шукати няню, адже інакше в лікарню не сходити. Але ми, самотні мами, завжди знаходимо вихід ".

Ситуація 2: мати-одиначка працює повний день

Приклад: Лідія, 42 роки, одна виховує 9-річного сина і 13-річну дочку, працює 40 годин на тиждень. Заробляє £ 23 700 до вирахування податків, а на дітей отримує ще £ 24 366 у рік.

Якщо ви працюєте більше 16 годин на тиждень, багато хто з виплат автоматично відпадають, інші - скорочуються. Проте на соціальну підтримку ви можете розраховувати, зокрема - на допомогу з житлом. Наприклад, якщо діти різностатеві, то згідно із законом у них повинні бути окремі спальні.

Отже, при зайнятості на повний можна розраховувати на наступні виплати. У порівнянні з непрацюючими мамами їх менше, і розраховувати їх будуть індивідуально, на підставі вашого доходу:

  • Council Tax Support
  • Housing Benefit
  • Child Benefit
  • Working Tax Credit - цього пункт існує тільки для працюючих мам. Вам повертають частину сплачених податків. В середньому це близько £ 1 900 в рік.

досвід

Дарина, одна виховує 11-річного сина і 15-річну дочку:

"Левова частка виплат - це допомога на житло. Дитячу допомогу - виходить £ 149 в місяць на сина з донькою. Особливою погоди не робить. У нас в квартирі 3 спальні, сад - житло обходиться в £ 1 800. Це район East Finchley, третя зона, з хорошими державними школами. Так як діти різностатеві, і, отже, є необхідність, держава повністю покриває оренду. Це величезна допомога.

З моєю зарплатою в загальному і цілому у нас виходить хороший дохід, ми можемо дозволити собі подорожувати, при цьому не думати про їжу і про знижки на одяг. Але це можливо зараз, коли діти дорослі і стали більш самостійними. Були часи, коли мені доводилося робити довгі перерви в роботі і доглядати за сином, який багато хворів. В ті часи доводилося жити в одній кімнаті з донькою, а свою спальню здавати. Це було незаконно, але тоді особливого вибору не було ".

Ситуація 3: якщо ви залишилися одні з дитиною, але не ставите хрест на кар'єрі

У цьому випадку має сенс скористатися Universal Credit. Він розрахований на людей працездатного віку і замінює собою одразу 6 типів посібників (Income Support, Income-based Jobseeker's Allowance, Income-related Employment and Support Allowance, Housing Benefit, Child Tax Credit, Working Tax Cred it). "Універсальний кредит" замислювався, щоб зробити систему простіше.

Universal Credit відрізняється від своїх побратимів-посібників тим, що виплачується раз на місяць - таким чином держава намагається провести паралель з отриманням зарплати. Також Universal Credit курирує один департамент - Department for Work and Pensions. У той час як інші допомога виплачується різними структурами. Поки що Universal Credit знаходиться в стадії тестування - його вводять поступово. Хоча планується, що до 2022 року на нього переведуть усіх одержувачів допомог.

Зараз скористатися цим кредитом можуть не всі. Він доступний не для всіх районів Лондона і не для всіх міст. З'ясувати, де він діє, можна дізнатися тут .

Якщо ви вже отримуєте посібники, то Department for Work and Pensions сам повідомить вас, коли прийде час переходити на Universal Credit. Тобто поки це можна зробити добровільно, але з липня 2019 року департамент запустить процес "managed migration", поступового переходу на нову систему. Обіцяють, що обсяг виплат від цього не тільки не зменшиться, а навіть збільшиться. Наприклад, працююча мати-одиначка з двома дітьми на утриманні з Universal Credit зможе отримувати більше, ніж на всіх посібниках разом узятих - приблизно, £ 2600 проти £ 1900.

Є і свої "але"

На ділі головна мета Universal Credit, само собою, не виплачувати вам більше грошей. Це "запал" на майбутнє: вам забезпечують більш комфортні умови, щоб ви швидше знайшли роботу. Разом із заявою ви підписуєте угоду, де будуть перераховані ваші зобов'язання. Вас також зарахують в одну з груп - працездатних, групу підготовки до роботи, групу підготовки до співбесід, групу "без умов" для інвалідів і тих, хто не в змозі працювати. Вас зобов'яжуть дотримуватися вимог групи - наприклад, ходити на співбесіди, розсилати резюме і так далі. Якщо ви порушите угоду - вас можуть позбавити Universal Credit.

І найголовніше: як тільки ви подали заявку на Universal Credit, цей процес стає незворотним. Повернутися до отримання посібників з колишньою схемою вже не вийде. З іншого боку - якщо до 2022 року "все там будуть", має сенс почати вбудовуватися в систему вже зараз.

Інші види підтримки

Healthy Start Vouchers

Всім, хто вже отримує Income Support, JSA або Child Tax Credit можна просити ваучери "Здоровий старт" номіналом £ 3.10 кожен. Вони можуть бути витрачені на молоко, фрукти, овочі і дитяче харчування. Також по ним можна отримувати вітаміни.

Вагітним жінкам або жінкам з дітьми до 1 року покладається один ваучер на тиждень. Для жінок з дітьми від 1 до 4 років - два ваучера на тиждень.

Заявку на отримання ваучерів можна відправити онлайн .

Безкоштовні шкільні обіди

Якщо ви отримуєте будь-які посібники, можливо, ваша дитина має право на безкоштовні шкільні обіди. Перевірити це можна тут .

NHS Low Income Scheme (LIS)

За допомогою цієї програми можна покрити частину витрат на медичну допомогу, включаючи ліки, послуги стоматологів і окулістів. Є два різних типи сертифікатів - HC2, що покриває всі потреби в медичних послугах, і HC3, що покриває їх частково.

Якщо ви вже отримуєте посібники, наприклад, Income Support і JSA, ви можете відразу претендувати на сертифікат по повній допомоги - заявку схвалять автоматично.

Widowed Parent's Allowance

Якщо ви стали одиноким батьком через втрату супутника життя, ви можете отримувати допомогу з окремої категорії - Widowed Parent's Allowance.

Максимальна сума тижневої виплати - £ 112.55. Ваша реальна сума буде залежати від того, скільки ваш партнер встиг виплатити в National Insurance.

-

* Перераховані права на соціальну підтримку мають лише постійні резиденти UK, громадяни EC і біженці. Володарі тимчасових віз позбавлені права на фінансову підтримку від держави.

** Тут і далі ми для зручності називаємо одержувача "мамою" і "жінкою", але всі ці правила стосуються й одиноким батькам чоловічої статі.

Підписуйтесь на наш телеграм-канал, щоб не пропустити найцікавіші матеріали сайту: https://t.me/zimamagazine.

Плюс, якщо дитина раптово захворів?
Думала: а на що я елементарні речі куплю?

Новости