Яких бухгалтерів замінять роботи? Три типу бухгалтерів і їх майбутнє

За моїми текстами на «клерків» можна подумати, що я не люблю бухгалтерів, вважаю їх недалекими і ледачими. Насправді, все йде з точністю до навпаки: я вважаю бухгалтерський облік найважливішою офісної діяльністю. Саме система бухгалтерського обліку поставляє дані для аналізу економістам, фінансистам і іншим співробітникам з красивими посадами на візитках.

Складно уявити собі більш важливу і відповідальну роботу, ніж у бухгалтера - він формує інформаційну основу для управління організацією. Без бухгалтера процес прийняття рішень нагадує пошук давно вийшла чорної кішки в темній кімнаті. Якщо він виконав свою роботу погано, то і рішення можуть виявитися фатальними для організації.

Тому що б я не писав про професійні якості окремих представників професії, в саму професію я закоханий, і дуже засмучуюсь, коли чую з високих трибун пророцтва про швидку її загибелі . Багато горе-футурологи фантазують про те, що в найближчому майбутньому бухгалтерські програми почнуть самі вести облік. Ці фантазії падають на благодатний грунт: замінити бухгалтера роботом - мрія багатьох підприємців.

Робот дешевше обходиться, він не хворіє, не допускає помилок, які не зливає конкурентам інформацію. Однак, є підстави сумніватися в таких прогнозах. Стан справ в галузі я моніторю регулярно. І не бачу реальних підстав для того, щоб солодкі мрії хлопців з Сколково стали правдою з двох причин.

Перша причина - ускладнюються бухгалтерські стандарти, які все більше спираються на використання професійного судження бухгалтера .

Друга причина в тому, що нинішній рівень роботизації бухгалтерського обліку дуже далекий від дня повстання машин. Сама технологічна розробка в галузі - розпізнавання відсканованої «первинки» клієнта і розкладання її по папках для подальшої обробки бухгалтером. Тобто робот - це помічник найменш кваліфікованого співробітника бухгалтерії, чий функціонал легко алгорітмізіруется.

Крім наведених причин не вірити в тотальну роботизацію бухгалтерії, є ще одна. Серйозні дослідження, засновані на глибокому аналізі ринку праці, не прогнозують в найближчому майбутньому зниження кількості бухгалтерів. Наприклад, бюро статистики Міністерства праці США кожні два роки публікує «Посібник з професійним перспективам», в якому прогнозується абсолютний і відносний зростання зайнятості в 325 професій з 25 секторів економіки на 10 років вперед. Останнє таке дослідження було випущено в минулому році. Для бухгалтерської професії прогнозується зростання на 10% - один з найбільш високих показників серед професій зі сфери фінансів і бізнесу. Однак, цей прогноз стосується лише кваліфікованим фахівцям (accountants).

У рядових бухгалтерів, виконують рутинні операції, (bookkeepers) перспективи не такі райдужні. прогнозується зниження їх числа - як раз через автоматизацію низових облікових процесів.

Незважаючи на весь мій скептицизм щодо тотальної роботизації бухгалтерії, я все ж припускаю, що коли-небудь нейронні мережі зможуть замінити кваліфікованого головбуха. До цього дня ще далеко, але чесний аналіз свого робочого функціоналу на предмет співвідношення рутинних операцій і діяльності, що вимагає нестандартних рішень, не буде зайвим для будь-якого бухгалтера. Поки будь-яка облікова програма працює тільки в руках бухгалтера. Ці руки бувають дуже різними. Одні намагаються грати, інші диригують. У першому ми точно програємо роботам вже дуже скоро. У другому є шанс побарахтаться. І справа не стільки в ступені володіння програмою. Набагато важливіше ставлення до своєї роботи, виходячи з якого можна виділити три види головбухів: вони сильно відрізняються вже сьогодні, а післязавтра перших двох видів може не залишитися.

Набагато важливіше ставлення до своєї роботи, виходячи з якого можна виділити три види головбухів: вони сильно відрізняються вже сьогодні, а післязавтра перших двох видів може не залишитися

1. Борці з системою. Такі головбухи, які навчилися більш-менш стерпно вести облік і складати звіти в податкову інспекцію, статистику і т.д. Але вони ведуть постійну і нескінченну боротьбу з ворогом в особі контролюючих органів. Це люди, які навчилися включати рентгенівський апарат, ставити перед ним своє підприємство і робити знімки - облікові регістри і звітність. Однак знімки у них не завжди виходять якісними, тому вони самі не можуть в них розібратися і постійно бореться з користувачами, які читають їх по-іншому.

Такі фахівці зазвичай плутають податковий облік з бухгалтерським, займаючись за фактом першим, але проектуючи його правила на другий. Через таку плутанину у них проблеми і з бухгалтерським, і з податковим обліком.

Саме ці хлопці перераховують суми за 1С в «ексельке", не оновлюють реліз, щоб не запам'ятовувати нове розташування кнопок, і вірять в те, що їх основне завдання - вчасно здати всі звіти в усі інстанції. Такі бухгалтери механічно слідують алгоритмам, які закладені в них Податковим кодексом і улюбленим бухгалтерським журналом. Вони - перші кандидати на виліт при настанні роботів.

2. Елементи системи. Ці головбухи вміють вести облік так, що податкова інспекція, органи держстатистики, аудитори та інші перевіряючі не мають претензій до результатів їх праці. Але вони не є повноцінними бухгалтерами - вони просто фіксують події, що відбулися.

Часто такі головбухи при веденні обліку застосовують методи, які дозволяють використовувати його дані для управління підприємством. Не завжди це пов'язано з низькою кваліфікацією - іноді вони банально спрощують собі роботу. Амортизація строго лінійна - адже так простіше поєднати податковий облік з бухгалтерським. Резерви не створюються, тому що головбух нібито в упор не бачить ознак знецінення активів, зате чудово розуміє, що доведеться застосовувати ПБУ18 / 02, а це ж зайві трудовитрати.

Кілька баз розподілу непрямих витрат? Оціночні та умовні зобов'язання? Я вас благаю! Вони навчилися робити непогані рентгенівські знімки - решта не їх турбота. Маючи подібну систему обліку складно пояснити яка хвороба трапилася з підприємством, а вже тим більше вилікувати його. Від ста знімків в день апендицит НЕ розсмокчеться.

В силу ускладнюються бухгалтерських стандартів, такі фахівці ще попрацюють - їм, на відміну від головбухів-борців, під силу освоїти нові правила і знову звести до мінімуму обсяг своєї роботи. Але їх перспектива - другі ролі в бухгалтеріях приватних фірм, або держсектор - там з приводу ефективності обліку не сильно переймаються. 3. Будівельники системи - головбухи, які організовують бухгалтерський облік так, щоб він надавав дані, необхідні для прийняття управлінських рішень.

Аналітичний облік організовується у всіх необхідних розрізах, по максимуму використовуються можливості сучасного бухобліку: як методологічні, так і програмні. Якщо власнику потрібно знати на якому виді продукції він заробляє, а на якому втрачає - він отримає таку інформацію оперативно і в повному обсязі. Якщо потрібно зрозуміти чи ефективно здійснюються закупівлі або використовується обладнання - він буде знати і про це.

Бухгалтерський облік таким чином перетворюється з системи, що спостерігає за подіями, що відбуваються, в систему, цими подіями керуючу.

Такі головбухи - це вже повноцінні лікарі, які вміють робити чіткі знімки, читати їх і визначати хвороби підприємства. Їм роботизация не страшна. Навпаки, делегуючи рутинні операції роботу, бухгалтер зможе більше часу приділяти архітектурі обліку. Резюмую: чутки про близьку кончину професії бухгалтера сильно перебільшені. Але, звичайно, професія трансформується. Роль бухгалтера все більше буде переходити в площину ухвалення рішень, виконувати які вже будуть не інші бухгалтери, а штучний інтелект.

За матеріалами моїх постів на vc.ru: тут і тут .

Кілька баз розподілу непрямих витрат?
Оціночні та умовні зобов'язання?

Новости