Який бізнес найбільш вигідний?

Економіка Азербайджану продовжує розвиватися, і з кожним днем ​​на ринку з'являються нові можливості для підприємців Економіка Азербайджану продовжує розвиватися, і з кожним днем ​​на ринку з'являються нові можливості для підприємців. Проте, стає все складніше і складніше створювати вигідний бізнес. Років 15-20 тому, коли ринок був повністю вільний, не потрібно було довго думати. Дивись, що роблять інші, і просто повторюй. Відкривай магазинчик, комп'ютерні курси або імпортує будь-якої товар. Програшних варіантів майже не було. Маржа прибутку була високою. Та й щоб стати успішним підприємцем, особливих знань і умінь не потрібно було. Потрібна була лише рішучість.

Сьогодні, в умовах жорсткої конкуренції, такий підхід не годиться, треба зважити всі «за» і «проти», перш ніж впрягатися в відповідальна справа.

Найбільш вигідним бізнесом буде той, який орієнтований на стратегічно пріоритетні напрямки економіки Азербайджану. Це сфера послуг (зокрема, з ухилом на туризм), інформаційні технології (міністр інформаційних технологій і зв'язку заявив, що в 2022 році доходи від ІКТ будуть дорівнюють доходам від нафтової сфери), спорт і агропромисловий комплекс. Що стосується конкретного роду занять вашої компанії, то тут готової формули не існує. Успішний вигідний бізнес - це успішний підприємець. Успішний підприємець - людина, яка може відчути зміну кон'юнктури ринку, побачити порожню нішу і освоїти її або цю нішу створити. Людина з підприємницьким талантом завжди зрозуміє, що зараз потрібно на ринку - головне при цьому постійно читати новини, аналітику, спілкуватися з людьми - словом, працювати з інформацією.

Місця вистачить усім

Кожна зміна тягне за собою нові можливості. «Коли IBM почала виробляти персональні комп'ютери, вона швидко зрозуміла що з'являється новий ринок - ринок програмного забезпечення, - каже Фуад Салімов, менеджер компанії з продажу оргтехніки Computron. - Вона робила все, що в її силах, щоб стати лідером і цього ринку. Але не змогла. Цю нішу зайняв нова людина і нова компанія. Ця людина - Білл Гейтс і його компанія Microsoft.

Пізніше, коли став інтенсивно розвиватися інтернет, Microsoft спробувала стати лідером ринку пошукових систем. Однак вперед вибилася компанія Google. І таких випадків безліч. Кожна зміна на ринку, викликана економічними, політичними або соціальними змінами, тягне за собою нові можливості. Причому нові можливості для нових людей ».

З чого почати?

На даному етапі в Азербайджані інтенсивно розвиваються будівництво і туризм. Крім того, у нас пройдуть конкурс Eurovision-2012 і Чемпіонат світу з юнацького футболу, до яких країна серйозно готується. Є резон почати бізнес, пов'язаний з цими секторами економіки.

У сфері послуг можна працювати з туристичними компаніями щодо поставок для них товарів або невеликим сервісів на базі аутсорсингу. На будівельний ринок можна вийти в якості дистриб'ютора певного виробника і поставляти товар будівельним компаніям або надавати підряди, виконувати дрібні і середні роботи. Відкриваються нові офіси і підприємства, тому завжди затребувані меблі, комп'ютерні технології і оргтехніка. Ресторанний бізнес сьогодні потребує великих вкладень - щоб виділитися серед сотень інших, доведеться добре витратитися.

Інша справа - відкрити заклад типу фаст-фуд в будь-якому торгово-розважальному комплексі. Приклад комплексу Park Bulvar показує, що це безпрограшний варіант - ні один із закладів швидкого харчування, густо розмістилися в його будинку, що не простоює. «Вдале розташування, поєднання торгових, розважальних і гастрономічних закладів в одному комплексі забезпечують йому великий наплив відвідувачів», - вважає заступник ген. директора комплексу Park Bulvar Расул Мамедов.
Зі споруджуваних комплексів, що можуть скласти конкуренцію Park Bulvar, можна відзначити торгово-розважальний комплекс 28 Mаll, відкриття якого заплановано на серпень цього року. «Розташування в самому центрі міста, на привокзальній площі біля ст. м. 28 Травня, інфраструктура, що складається з торгових павільйонів, закладів харчування, кінотеатру, боулінг-центру, дають всі підстави припустити, що комплекс повторить небувалий успіх Park Bulvar, - сказала Рейхан Гулієва, торговий менеджер проекту 28 Mаll. - Весь третій поверх комплексу буде відведено по закладу громадського харчування. Орендна плата 1 кв. м площі тут стартує від 70 манатів ».

Відзначимо, що при належній організації, точка фаст-фуду вийде на прибуток вже через шість місяців. Більш докладно про особливості ресторанного бізнесу ми розповімо в окремому матеріалі.

«Якщо ви тільки починаєте бізнес, то не намагайтеся знайти якусь нову ідею, яка нікому ще в голову не приходила, - вважає Саїб Мамедов, керівник компанії Effective Marketing. - Геніальна ідея може вас збанкрутити. Зрештою, не ідея генерує прибуток, а модель бізнесу і система, яку ви побудуєте. Тобто, наприклад, якщо ви купуєте морозиво у оптовика і везете його для реалізації на пляж, то модель цього бізнесу проста: вартість товару плюс витрати на перевезення плюс ваша прибуток.

Якщо ваші обороти зростуть, то знадобляться ще одна машина і додатковий працівник. А якщо ви почнете розвозити по дві машини на п'ять пляжів, то яку модель бізнесу і систему вигідніше буде побудувати? Це визначить подальшу долю вашого бізнесу ».

Три правила успіху

Який би бізнес ви не відкрили, дотримання цих правил врятує вас від подальшої головного болю при створенні нового бізнесу.

  1. Не починайте бізнес без власного капіталу. Це ризиковано. Зараз більшість нових бізнесів просто не спрацьовують. Залучати гроші будете пізніше, після того, як буде виправдана концепція бізнесу.
  2. Починайте бізнес в галузі, в якій у вас є якісь знання або знайдіть собі надійного партнера, який має досвід в цій галузі. Або все ж, якщо вас дуже приваблює якась галузь, то ретельно її вивчіть, перш ніж починати свій бізнес.
  3. Не купуйте активи і не витрачайте гроші на оренду дорогого офісу, якщо на те немає особливої ​​потреби. Робіть все для бізнесу, а не для себе. Будьте чесними з самими собою.

«Ці три простих правила забезпечили успішний старт багатьом підприємцям, - резюмував Саїб Мамедов. Вони забезпечать успішний старт і вам. Тільки наберіться терпіння ».

Успішного вам бізнесу!

З чого почати?
А якщо ви почнете розвозити по дві машини на п'ять пляжів, то яку модель бізнесу і систему вигідніше буде побудувати?

Новости