Який розмір добових при відрядженнях в 2017-2018 роках?

  1. Що таке відрядження
  2. Скільки складає сума (норма) виплат на 1 день на відрядження поїздки
  3. Розрахунок добових при відрядних поїздках, одноденних та закордонних відрядженнях в 2017-2018 роках
  4. Як проводиться оплата відрядження

Добові при відрядженнях в 2017-2018 роках компенсуються працюючим на підставі ТК РФ, яким встановлено, що при направленні працівника у відрядних поїздку йому гарантована не тільки збереження робочої посади і середньої зарплати, але і компенсація витрат, обумовлених дорученням. Про нормативи виплат, розрахунках і порядку оплати відрядних розповімо в нашій статті.

Що таке відрядження

Скільки складає сума (норма) виплат на 1 день на відрядження поїздки

Розрахунок добових при відрядних поїздках, одноденних та закордонних відрядженнях в 2017-2018 роках

Як проводиться оплата відрядження

Що таке відрядження

Відрядження - це виїзд співробітника для виконання службового завдання далеко від регулярного робочого місця. При цьому якщо робочі обов'язки в принципі пов'язані з роз'їздами, то такі поїздки відрядженням не будуть. Для відправки у відрядження працівник повинен отримати розпорядження керівництва, в якому визначено загальний термін робочого виїзду.

процедура відправки співробітника в робочу поїздку, розмір добових у 2017-2018 роках та інших відрядних витрат, включаючи розмір добових при відрядженнях за кордон в 2017-2018 роках, визначені постановою Уряду РФ від 13.10.2008 № 749.

Правила компенсації і розмір витрат на відрядження в 2017-2018 роках, добові та інші виплати для співробітників федеральних держорганів визначаються Урядом РФ (постанова від 02.10.2010 № 729), а держорганів суб'єктів Федерації - місцевими нормативними актами. Відносно трудящих у інших работодателейразмер добових та інших пов'язаних з робочими виїздами виплат встановлюється колективними договорами і локальними документами організацій.

Витрати на відрядження, відшкодовуються працівникові, включають оплату:

  • проїзду;
  • знімання житла;
  • інших витрат, зумовлених перебуванням далеко від місця фактичного проживання (добові);
  • інших витрат, що здійснюються співробітником зі схвалення керівництва.

Скільки складає сума (норма) виплат на 1 день на відрядження поїздки

Як вже було сказано, норми добових при відрядженнях в 2017-2018 роках для федеральних держслужбовців закріплені на рівні Уряду РФ і становлять:

Не знаєте свої права?

Підпишіться на розсилку Народний Советнік'.
Безкоштовно, хвилина на прочитання, 1 раз в тиждень.

  • оплата за житло - не більше 550 руб. на добу за наявності підтвердних документів (якщо документів про наймання немає, то компенсація за житло складе 12 руб. на добу);
  • добові - 100 руб. за відрядження день;
  • оплата проїзду туди і назад, з огляду на вартість оформлення документів та постільної білизни, - в розмірі реально понесених витрат, підтверджених документально, але не більше зазначених цін на дорогу.

Витрати на проїзд не повинні перевищувати вартість:

  • поїздок в купе швидкого фірмового поїзда;
  • в каюті 5-ї групи морських суден, 2-й категорії річкового транспорту і 1-ї категорії поромів;
  • в громадському транспорті, виключаючи таксі;
  • польоту в економ-класі.

Для муніципальних службовців нормативи на відрядження компенсацій встановлені регіональним законодавством.

Що стосується співробітників інших організацій, то норми добових у відрядженні (2017-2018) і їх межі визначаються для них внутрішніми документами конкретного підприємства або колдоговорами.

На рівні законодавства про таких межах говорить тільки НК РФ, визначаючи оподатковуваний дохід працівника. ПДФО не обкладаються добові у відрядженні (2017-2018) по Росії в межах не більше 700 руб. за відрядження день (ст. 217 НК РФ). Норми добових при відрядженнях за кордон (в 2017-2018 роках), які не підлягають оподаткуванню, дорівнюють 2 500 руб. за кожну добу. Плюс до перерахованих нормативам додаються реальні витрати на проїзд з урахуванням зборів, оплати візи і т. П.

Розміри добових при відрядженнях у 2017 році залишилися колишніми.

Розрахунок добових при відрядних поїздках, одноденних та закордонних відрядженнях в 2017-2018 роках

Щоб дізнатися розмір добових при відрядженнях в 2017-2018 роках, необхідно визначити тривалість відрядних поїздки. Датою від'їзду вважається день виїзду з місця знаходження регулярної роботи, а датою повернення - день прибуття в місцевість постійної роботи. При цьому враховується час, необхідний для проїзду до вокзалу, аеропорту, якщо вони розташовані у видаленні від населеного пункту. Дійсна тривалість відрядних поїздки розраховується по проїзним документам, представленим співробітником. А якщо їх немає - по документам про винаймання житла.

Крім добових в відрядження враховується вартість транспортних послуг, найму житла та інші узгоджені з роботодавцем витрати. У разі закордонних поїздок до цих сум додаються витрати на візи, легалізацію документів, збори аеропортів тощо.

Якщо співробітник відряджається в такий населений пункт, з якого є можливість щовечора повертатися назад, то частина витрат на відрядження не виплачується. Тобто при одноденної відрядженні добові в 2017-2018 роках не сплачуються.

Як проводиться оплата відрядження

При організації поїздки для виконання службових обов'язків в іншій місцевості співробітнику видається аванс, який включає в себе приблизні витрати на дорогу, проживання і добові.

При відрядних поїздці по Росії аванс видається в рублях. У разі робочого виїзду за кордон відрядження аванс виплачується в іноземній валюті з урахуванням положень законодавства про валютне регулювання.

Після повернення з відрядних поїздки співробітник повинен не пізніше 3 днів пред'явити роботодавцю авансовий звіт з додатком документації, яка підтверджує здійснені витрати. Виходячи з фактичної суми понесених витрат на відрядження, працівник і роботодавець виробляють остаточний розрахунок.

Новости