Який холодильник краще - однокомпресорний або двохкомпресорний?

  1. Трішки історії
  2. Однокомпресорний або двохкомпресорний холодильник? Основні відмінності
  3. Холодильники двохкомпресорні: плюси і мінуси
  4. Переваги двохкомпресорних моделей
  5. Недоліки двохкомпресорних холодильників
  6. Чи багато продуктів планується зберігати в холодильнику?
  7. Чи потрібна глибока заморозка продуктів?
  8. Чи часто трапляються перебої з електроживленням?
  9. Чи потрібна тонке регулювання температур в відділеннях?
  10. Де буде стояти холодильник?

При виборі   сучасного двокамерного холодильника   часто виникає питання: скільки компресорів повинно бути у нього При виборі сучасного двокамерного холодильника часто виникає питання: скільки компресорів повинно бути у нього? Уже не перший рік популярністю користуються двохкомпресорні агрегати, але і традиційні моделі з одним компресором не поспішають здавати позиції. У останніх є один «козир в рукаві» - менша вартість. Але чи варто економити, або ж двохкомпресорний агрегат з лишком себе окупить? Дізнатися це допоможе матеріал.

Трішки історії

Двокамерні холодильники з'явилися досить давно (років 60 тому на Заході такі моделі вже масово продавалися). Але перші такі агрегати оснащувалися всього одним компресором, загальним для обох камер. Пов'язано це було з тим, що компресор є найбільш складним вузлом, вартість якого може становити більше 50% від ціни пристрою. Та й охолоджуючий контур потрібно зробити надійним і герметичним. У зв'язку з цим двокамерні моделі з двома незалежними компресорами були дуже дороги і неконкурентоспроможні.

З освоєнням масового випуску і популяризацією холодильників (коли більшість сімей навіть в СРСР, де ця техніка була в дефіциті, обзавелися ними, а на Заході ними користувалося понад 90% сімей) вартість виробництва знизилася. Відкриття нових, менш летких і більш екологічних фреонів, збільшило надійність. Ось тоді і почали масово вироблятися двокамерні моделі з двома компресорами. Вони стали істотно доступніше, тому попит підвищився. Зараз у продажу представлено дуже багато таких моделей (приблизно кожна третя).

1 - компресор
2 - усмоктувальні трубки
3 - капілярні трубки
4 - випарник холодильного відсіку
5 - випарник морозильного відсіку
6 - конденсаторна решітка
7 - фільтри-осушувачі
8 - нагнітальні трубки

Читайте також: Як вибрати холодильник в машину

Однокомпресорний або двохкомпресорний холодильник? Основні відмінності

Зовні відрізнити модель з двома компресорами від традиційної однокомпресорний практично неможливо. Для цього потрібно лише дивитися на задню стінку, де можна побачити два блоки і дві конденсаторні решітки охолоджуючого контуру. В цьому і полягає головна відмінність. Якщо звичайні моделі оснащені одним контуром, який проходить через більш холодну камеру, то в двохкомпресорних приладах кожен відсік охолоджується від індивідуального агрегату. Зовні відрізнити модель з двома компресорами від традиційної однокомпресорний практично неможливо

Холодильники двохкомпресорні: плюси і мінуси

Щоб зрозуміти, який прилад купити, чим краще двохкомпресорний холодильник і які у нього є недоліки - необхідно проаналізувати всі основні особливості таких пристроїв.

Читайте також: Посудомийна машина: рейтинг з 25 найкращих моделей

Переваги двохкомпресорних моделей

  • Збільшене швидкодію. Завдяки наявності двох незалежних агрегатів двохкомпресорний холодильник швидше охолоджує внутрішній простір. Це актуально в разі різкої завантаження великої кількості продуктів, які потрібно терміново охолодити / заморозити. Також швидкість дозволяє швидше повернути низькі температури після перебоїв з електроживленням.
  • Економічність. Незважаючи на гадану нелогічність затвердження (якщо охолоджувача два - то і споживати прилад повинен вдвічі більше), такі холодильники менш ненажерливі. По-перше, холодильне відділення відкривається набагато частіше, ніж морозильне, і через нього відбуваються втрати холоду. Так як його компресор малопотужний, то і електроенергії на охолодження він витрачає менше. По-друге - можна відключити морозилку або холодильний відсік, якщо в них нічого не зберігається. У гіршому випадку, такий прилад буде споживати стільки ж, адже замість одного компресора на 100-200 Вт - використовується два по 50-100 Вт.

Читайте також: Як економити на опаленні квартири

  • Менший рівень шуму. Двохкомпресорний агрегат гуде менше, тому що чим слабкіше компресор компресор - тим він тихіше. Навіть якщо обидва вузла працюють одночасно (а таке буває рідко) - через однакової частоти і синхронності звук посилюється не в два рази, а менше.
  • Гнучкість управління. Двохкомпресорні холодильники дозволяють більш гнучко управляти режимом охолодження. Можна зробити незалежну настройку температури для кожного відсіку. Традиційні моделі з одним контуром зазвичай не дозволяють робити цього. Якщо в морозильній камері встановити температуру -20 і нижче, то і в холодильній вона впаде до нуля. У двохкомпресорні пристрої легко можна задати -25 для одного відсіку і +6 - для другого.

Недоліки двохкомпресорних холодильників

  • Вартість. Компресор - найдорожчий елемент конструкції. Зараз його вартість складає близько 20-50% від вартості всього агрегату, тому такі прилади на 20-50% дорожче однокомпресорних аналогів.
  • Надійність. Відомі виробники побутової техніки дають більшу гарантію на свою продукцію, а напрацювання до відмови у сучасних компресорів може досягати тисяч мотогодин. Здавалося б, переживати нема чого, але ніхто не відміняв одного з головних правил техніки: чим більше вузлів містить механізм, тим нижче його загальна надійність. Звичайно, при відмові одного холодильного агрегату - другий продовжить роботу, але один з відсіків виявиться непрацездатним.

Так що ж краще?

Щоб зрозуміти, який холодильник краще, однокомпресорний або двохкомпресорний, потрібно скласти для себе список потреб. Без їх аналізу можна переплатити за більш «просунуту» модель, але так і не скористатися на практиці жодним з її переваг. Щоб не допустити порожніх витрат - потрібно відповісти собі на кілька питань.

Чи багато продуктів планується зберігати в холодильнику?

Якщо хочеться купити великий холодильник «про запас», але зберігати в ньому трохи продуктів - двохкомпресорних модель не виправдає вкладень. Економія від роздільного охолодження камер буде копійчана (від 1 до 10 грн в місяць). Кілька тисяч, переплачені за другий компресор, в найближчій перспективі «відбити» не вийде.

Двохкомпресорний варіант буде до речі, якщо потрібно постійно зберігати багато продуктів. У даній ситуації він буде і економічніше, і надійніше. Пов'язано це з тим, що при перевантаженій морозилці агрегати працюють на максимальній потужності, при розвитку якої їх знос прискорюється, гучність - підвищується, а електрики споживається більше. Роздільні контури дозволяють економити холод і уникнути частої роботи вузлів в повну силу.

Чи потрібна глибока заморозка продуктів?

Потреба в двохкомпресорні пристрої виникає, якщо його морозильну камеру планується постійно навантажувати «під зав'язку» м'ясом, рибою та іншими продуктами, які вимагають для тривалого зберігання сильної заморозки. Однокомпресорний модель в таких умовах може переохолоджувати тепліший відсік (до нуля і навіть трохи нижче), що недобре для овочів-фруктів, а також рідких продуктів харчування. Розморожувати суп перед розігрівом або чекати, поки розмерзнеться пиво, щоб налити в келих - «задоволення» ще те.

Двохкомпресорні холодильники позбавлені цього недоліку, вони дозволяють підтримувати в камерах різницю температур до 30 градусів і більше. Тому для тих, хто звик запасатися продуктами про запас - це кращий варіант.

Читайте також: Кухонні комбайни: рейтинг кращих в 2016 році

Чи часто трапляються перебої з електроживленням?

Словосполучення «віялові відключення» за останні два роки встигло стати чомусь аж лайливим для жителів деяких міст і районів. У місцевостях, де запасу потужності у електромереж немає, при піковому споживанні енергії населенням - перебої трапляються дуже часто. Якщо вони планові - то ще не так страшно, адже світла не буде всього кілька годин. Але в разі аварійної ситуації можна просидіти в темряві 2 дня.

Якщо морозилка заповнена, то після відновлення живлення однокомпресорний агрегат буде працювати на повну силу, поки не відновить температурний режим. Продукти від цього, може, і не зіпсуються (для повної розморожування закритої камери потрібно, щоб електрики не було 1-3 дні), а ось сам прилад - запросто. Одне відключення і розморожування раз на місяць-два - це ще не страшно. Але якщо світло пропадає на кілька годин ледь не кожен день - ризик багаторазово зростає.

Два компресори паралельно будуть не так сильно напружуватися, охолодять камери швидше, а зносяться від цього менше. Тому жителям районів з нестабільним електроживленням переплатити не завадить. Якщо з подачею енергії все відмінно - часто досить і моделі з одним охолоджувачем.

Читайте також: Який котел вигідніше - газовий або електричний?

Чи потрібна тонке регулювання температур в відділеннях?

Якщо морозильна камера використовується не дуже часто, її завантаження - невелика, то підтримувати нормальну температуру в холодильному відсіку не складає труднощів. В такому випадку однокомпресорного приладу буде досить. Але якщо потрібно зберігати багато продуктів в морозилці, то щоб не допустити надмірного зниження температури в холодильному відсіку - бажано придбати модель на два компресори.

Де буде стояти холодильник?

Якщо квартира більша, а кухня простора, то можна не переживати з приводу шумності однокомпресорний моделі. Сучасні холодильники видають звук, гучністю до 40-45 дБ, переноситься такий рівень шуму цілком комфортно. Якщо за іншими критеріями досить і однокомпресорного пристрою - немає сенсу платити зайве тільки за тишу. Виняток становлять випадки, коли на кухні постійно хтось знаходиться. Якщо шум заважає - можна взяти модель подорожче, з двома компресорами.

Читайте також: Рейтинг кавоварок: 30 популярних моделей

Інша ситуація в квартирах-студіях, де шум з кухні буде добре чути. Щоб він не нервував - варто придбати холодильник з двома компресорами. Те ж саме стосується і «хрущовок» з кухнею 2х2 метра. На такій площі навіть для плити, нормального гарнітура і великого обіднього столу не завжди є місце. В цьому випадку ставити холодильник доведеться в коридорі або житловій кімнаті, де шум вкрай небажаний.

В цьому випадку ставити холодильник доведеться в коридорі або житловій кімнаті, де шум вкрай небажаний

Читайте також

Чи потрібна глибока заморозка продуктів?
Чи часто трапляються перебої з електроживленням?
Чи потрібна тонке регулювання температур в відділеннях?
Де буде стояти холодильник?
Але чи варто економити, або ж двохкомпресорний агрегат з лишком себе окупить?
Так що ж краще?
Чи багато продуктів планується зберігати в холодильнику?
Чи потрібна глибока заморозка продуктів?
Чи потрібна тонке регулювання температур в відділеннях?
Де буде стояти холодильник?

Новости