Який штраф за їзду без прав? Який штраф якщо забув права вдома?

  1. Який штраф, якщо забув права вдома, передбачений законом?
  2. Штраф за водіння без прав, якщо їх взагалі немає
  3. Штраф за їзду без прав, якщо раніше їх позбавили
  4. Що ще необхідно мати при водінні, крім прав?
  5. Що робити, якщо права загублені?

Штраф за їзду без прав передбачався ще Кодексом про адміністративні правопорушення РРФСР, що діяли в радянські часи, і КОАП РФ теж зберіг цю норму. Однак розмір штрафу, в залежності від конкретних обставин справи, може досить сильно варіюватися. Спробуємо розібратися, в яких випадках і який штраф накладається за законом.

Який штраф, якщо забув права вдома, передбачений законом?

Штраф за водіння без прав, якщо їх взагалі немає

Штраф за їзду без прав, якщо раніше їх позбавили

Що ще необхідно мати при водінні, крім прав?

Що робити, якщо права загублені?

Який штраф, якщо забув права вдома, передбачений законом?

Який штраф, якщо забув права вдома, передбачений законом

Якщо водійські права у вас є, вони не прострочені і ви просто через неуважність залишили їх будинку, то в цьому випадку ви вчинили правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 12.3 КОАП РФ. Ця норма карає водія, який не має при собі не тільки посвідчення водія (прав), але і реєстраційних документів на автомобіль.

У тому випадку, якщо вас зупинив інспектор ГИБДД, а у вас при собі немає прав, документів на машину, а також поліса ОСАЦВ, готуйтеся до штрафу в 500 рублів. Закон передбачає, що ви можете позбутися і попередженням, однак не дивуйтеся, якщо ваш автомобіль затримають і помістять на штрафмайданчик. Уникнути цього можна, якщо ви в найкоротші терміни знайдете родича або знайомого, який терміново привезе вам права з дому або погодиться замість вас сісти за кермо і відігнати ваш автомобіль в гараж або на постійну стоянку. Це за законом розглядається як усунення причини затримання і, хоча співробітники ГИБДД зазвичай проти, допускається на підставі рішення Верховного Суду РФ по аналогічній справі.

Якщо ж ви пустили за кермо водія, який також забув права вдома, то в цьому випадку будете оштрафовані вже не на 500, а на 3000 рублів.

Штраф за водіння без прав, якщо їх взагалі немає

Однак в ситуації, коли у водія прав немає взагалі, справа йде куди серйозніше. У цьому випадку покарання передбачено вже ст. 12.7 КОАП РФ. При цьому законодавець розрізняє 2 випадки:

  1. Штраф за їзду без прав людини, який поки не турбувався їх отриманням.
  2. Штраф для людини, який раніше прав вже був позбавлений.

У першому випадку розмір штрафу буде від 5 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Єдиним випадком, коли така їзда дозволяється, а покарання не застосовується, може бути навчальна їзда. Однак при ній повинні дотримуватися певних вимог:

  • поруч повинен бути інструктор з правами і дозволом на проведення навчання;
  • машина повинна бути обладнана спеціальними знаками як навчальна;
  • навчальний автомобіль не повинен пересуватися по дорогах, на яких навчальна їзда заборонена.

Слід пам'ятати, що водійські права мають обмежений термін дії. Якщо ті 10 років, на які вони видаються, минули, то до отримання нових ви зважаєте людиною, водійських прав не мають, і будете також покарані штрафом.

Не знаєте свої права?

Підпишіться на розсилку Народний Советнік'.
Безкоштовно, хвилина на прочитання, 1 раз в тиждень.

Крім того, права розрізняються за категоріями. Якщо ви керуєте транспортним засобом, категорія на яке не відкрита, це прирівнюється до відсутності прав.

Штраф за їзду без прав, якщо раніше їх позбавили

Якщо автомобілем керує водій, який раніше права вже отримав, але потім втратив (за п'яне водіння, ДТП і т. Д.), Покарання буде ще жорсткіше. Штраф за їзду без прав тут буде вже 30 тисяч рублів, можливий також і арешт на строк до 15 діб або роботи тривалістю від 100 до 200 годин.

Такий же розмір штрафу - правда, вже без додаткових покарань - буде і в тому випадку, якщо пустити за кермо водія, який прав не отримував або був їх позбавлений. При цьому покарані будуть обидва людини: власник машини - за те, що пустив за кермо не має посвідчення, і безпосередньо водій - за те, що вів машину, не маючи на те права.

Що ще необхідно мати при водінні, крім прав?

Крім водійського посвідчення і вже названих вище документів, при керуванні автомобілем може вимагатися:

  • для водіїв, що перевозять вантажі, - шляховий лист або ТТН (товарно-транспортна накладна);
  • для легкових таксі - ліцензія.

Відсутність путівки або ТТН карається відносно м'яко - всього лише штрафом в 500 рублів, але можливо обмежитися і попередженням. Покарання для таксистів без ліцензії куди жорсткіше. Їм доведеться розщедритися вже на 5 тисяч.

Що робити, якщо права загублені?

Якщо ви втратили посвідчення водія, або, того гірше, його у вас вкрали, ви також не маєте права водити автомобіль (Див. Втратив посвідчення водія: як відновити втрачені права? ). В цьому випадку вам спочатку слід зайнятися його відновленням. Для цього необхідно звернутися до відділення по реєстраційної роботі своєї ГИБДД. При собі необхідно мати:

  • паспорт;
  • Заява про заміну посвідчення;
  • діючу довідку про проходження медогляду;
  • водійську картку з автошколи, де проходили навчання (без неї вам доведеться повторно складати іспит).

Крім того, можуть знадобитися фотографії, хоча зараз все частіше фотографування на права проводиться в самому відділенні ГИБДД. Якщо ж права були вкрадені, то можуть зажадати ще і пояснювальну з приводу обставин, при яких сталася крадіжка, і додатково направити в поліцію.

Слід пам'ятати, що з моменту подачі заяви про втрату прав ваші старі права втрачають силу. Навіть якщо ви їх знайдете або вам їх повернуть, користуватися ними більше не можна.

Після того як документи здані, вам випишуть квитанцію на сплату держмита в розмірі 800 рублів. Після сплати мита ви отримаєте тимчасові права, які будуть діяти протягом не більше 2 місяців. Цей термін встановлений для того, щоб в ГИБДД змогли перевірити, чи дійсно ви втратили права або вас їх позбавили. Тимчасове посвідчення видається в разі, якщо для встановлення обставин втрати документа потрібні додаткові дії - наприклад, направлення запиту за місцем видачі загублених прав.

Після закінчення терміну дії тимчасове посвідчення доведеться здати. Якщо перевірка пройшла нормально, то вам потрібно буде заплатити ще 2 000 рублів в якості оплати за видачу дубліката прав в пластиковому варіанті або 500 рулів за паперові. Після цього ви зможете вже спокійно їздити далі, ні про що зайве не турбуючись.

Важливо: найчастіше ніякої тривалої перевірки не потрібні, і нові права видаються в день подачі заяви. В цьому випадку держмито доведеться платити тільки один раз - за дублікат посвідчення.

Який штраф, якщо забув права вдома, передбачений законом?
Що робити, якщо права загублені?
Який штраф, якщо забув права вдома, передбачений законом?
Що робити, якщо права загублені?
Який штраф, якщо забув права вдома, передбачений законом?
Не знаєте свої права?
Що ще необхідно мати при водінні, крім прав?
Що робити, якщо права загублені?
Втратив посвідчення водія: як відновити втрачені права?

Новости