Який холодильник краще ноу-фрост або крапельний: відповідь експерта

  1. Різниця між «ноу фрост» і крапельним холодильником
  2. Порівняння переваг і недоліків двох систем
  3. Міфи про холодильниках «No frost»
  4. Ще кілька порад

Доброго здоров'я Наталя!

Така проблема стоїть перед багатьма сучасними споживачами. «Плачуть» моделі постійно конкурують з приладами «ноу фрост», відвойовуючи один у одного серця покупців. Відповісти на питання, який холодильник краще саме для вас, досить складно, так як у кожної людини свої вимоги до подібній техніці. Однак ми можемо дати вам кілька порад, які допоможуть зробити правильний вибір. Але для початку розберемося в різниці між системами.

Різниця між «ноу фрост» і крапельним холодильником

«No frost» в перекладі з англійської означає «ні морозу». І дійсно, такий холодильник при нормальній роботі ніколи не стане схожий на обледеніла гірську вершину. Постійна циркуляція повітря забезпечується захованими вентиляторами, які не дають утворитися на стінках конденсату, а значить, немає звідки взятися і сніжної шубі.

Спочатку таку систему розробили для країн з вологим кліматом (тропіки та субтропіки), так як звичайний холодильник в таких умовах доводилося надто часто розморожувати. За допомогою «ноу фрост» можна було позбутися зайвої вологи в холодильній і морозильній камерах. Однак використання цієї системи в нашому кліматі може привести до того, що деякі продукти будуть швидко втрачати вологу і «висихати». Втім, якщо зберігати їх в контейнерах і пакетах, цього можна уникнути.

Втім, якщо зберігати їх в контейнерах і пакетах, цього можна уникнути

Крапельний холодильник працює за іншим принципом. На його задній стінці розташований випарник, завдяки якому тут утворюється конденсат. Незабаром холодильник починає «плакати»: вода повільно стікає в спеціальну ємність, звідки знову випаровується. Така система деяким власникам не дуже подобається: якщо зливний отвір заб'ється, вода почне стікати на дно - прямо під ящики з овочами. Однак при регулярному догляді це відбувається рідко.

В продовження теми: крапельна система розморожування

Порівняння переваг і недоліків двох систем

Щоб краще пояснити різницю між крапельної системою і «ноу фрост», найпростіше порівняти їх плюси і мінуси в таблиці:

Однак деякі з недоліків обох систем не такі вже страшні, як може здатися на перший погляд. Наприклад, шум від «ноу фрост» - поняття відносне, а деякі «плачуть» моделі шумлять нітрохи не менше. Тому вирішуючи, який холодильник краще, потрібно уважно поставитися до цієї характеристики. В цілому ж, система «No frost» встигла обрости різними міфами.

В цілому ж, система «No frost» встигла обрости різними міфами

Міфи про холодильниках «No frost»

З системою «ноу фрост» пов'язано кілька помилок:

  1. Продукти стають надто сухими. Спірне твердження: якщо зберігати їх в спеціальних контейнерах або накривати харчовою плівкою, така проблема їм не загрожує. Більш того, цілі яблука, помідори та інші овочі, фрукти і ягоди зберігаються в «сухий» середовищі набагато довше, ніж в камері з крапельної системою. Та й взагалі: рідко хто ставить продукти відкритими, так як через це може з'явитися неприємний запах.
  2. «Ноу фрост» не доведеться розморожувати. Розморожувати, може, і не доведеться, а ось мити все одно треба, інакше в камерах почнуть розмножуватися бактерії. Для ретельного миття холодильник потрібно відключити від мережі, так що без розморожування не обійтися.
  3. У камерах менше місця. Так, вентилятори системи займають простір в камерах, проте корисний об'єм все-таки залежить від моделі. Адже можна купити невеликий крапельний холодильник, а можна вибрати «No frost» з двома дверима, де вже точно поміститься все необхідне.

Ще кілька порад

Наостанок дамо вам кілька рекомендацій:

  • при виборі звертайте увагу на клас енергоспоживання, габарити і рівень шуму - у обох систем ці показники можуть істотно відрізнятися;
  • пам'ятайте, що задню стінку «плаче» холодильника не можна мити під час його роботи;
  • будь-яку з вибраних моделей потрібно мити не рідше, ніж раз на рік;
  • для системи «ноу фрост» придбайте спеціальні контейнери для продуктів.

Сподіваємося, що наші поради допомогли вам остаточно визначитися з вибором. Вдалих покупок!

Новости