Який фотоапарат найкращий? (2019)

  1. З чого почати вибір "найкращого" фотоапарата?
  2. Класи цифрових фотоапаратів
  3. Фотокамери в смартфонах
  4. Аматорські компактні фотоапарати початкового рівня ( "мильниці")
  5. Фотоапарати для просунутих любителів
  6. "Топові мильниці"
  7. беззеркалкі
  8. Дзеркальні фотоапарати
  9. Фотоапарати для зосереджених любителів і професіоналів
  10. Як не зійти з розуму при виборі фотоапарата?

Тема вибору фотоапарата, напевно, завжди була і буде актуальною. Час йде, техніка змінюється, старі матеріали, написані на цю тему, безнадійно застарівають. Загальні принципи залишаються незмінними, але величезна кількість нюансів змушує інакше поглянути на проблему вибору. Мета статті Який фотоапарат найкращий - розставити всі крапки над i в питанні покупки цифрової фотокамери з огляду на сучасну ситуацію на ринку. Стаття орієнтована в першу чергу на початківців фотолюбителів, але, я впевнений, стаття буде корисна і досвідченим користувачам.

З чого почати вибір "найкращого" фотоапарата?

В першу чергу ви повинні визначити те коло завдань, для яких буде використовуватися камера. Завдання можуть бути абсолютно різними і потрібно змиритися з тим, що абсолютно універсальною фотокамери просто не існує. Є лише такі камери, які підходять для вирішення тих чи інших завдань або не підходять. Наприклад, щоб поїхати з друзями на пікнік зовсім не обов'язково тягнути туди професійну зеркалку (хоча, знаходяться ентузіасти), цілком достатньо недорогий мильниці або навіть смартфона - адже фотографії з таких заходів, як правило, не йдуть далі соціальних мереж і домашніх фотоальбомів. В даному випадку найкращим фотоапаратом буде той, який завжди під рукою.

Для професійних цілей вимоги до техніки значно різняться в залежності від жанру зйомки. для зйомки репортажу потрібна велика швидкість серійної зйомки і можливість фотографувати з рук при поганому освітленні, для пейзажу - максимальна чіткість і глибина квітів, для портрета - якісна передача кольору шкіри і можливість отримувати гарне розмиття заднього плану, для макрозйомки - можливість сфокусуватися на дуже близько розташованому об'єкті, і так далі. Природно, всі ці можливості можна реалізувати в одній камері з єдиним об'єктивом. Таким чином, вибір кращого варіанта фотокамери - це завжди компроміс між можливостями техніки, її розмірами, зручністю в її використанні та ціною.

Класи цифрових фотоапаратів

Одним з основних критеріїв, за якими камери діляться на різні класи, є фізичний розмір матриці. Він вимірюється не в мегапикселях, а в міліметрах (або дюймах). Саме цей параметр істотно впливає на якість фотографій - кольору, рівень шумів, динамічний діапазон . Традиційно вважалося, що у дзеркалок і беззеркалок велика матриця - це добре, у мильниць маленька матриця - погано. Зараз цей поділ вельми умовно, оскільки багато компактні фотоапарати мають матриці, порівнянні за розмірами з аматорськими зеркалками і беззеркалкамі.

Умовно цифрові фотоапарати можна поділити на декілька класів.

Фотокамери в смартфонах

В останні роки на ринку спостерігається стійка тенденція - смартфони повільно, але вірно витісняють компактні фотокамери. І на це є вагомі причини:

  • Смартфон завжди під рукою
  • Якість фотографій у більшості смартфонів достатню для друку небільше форматом (для тих, хто звик це робити) і розміщення фотографій в соцмережах
  • Вбудовані можливості обробки фотографій дозволяють обходитися без графічного редактора на ПК
  • Фотографії не обов'язково друкувати - їх цілком зручно переглядати на смартфоні
  • Питання збереження фотографій вирішується підключенням хмарного сховища
  • Фотографіями зручно ділитися - через Інтернет і по bluetooth

Якщо ви збираєтеся фотографувати "для дому, для сім'ї, для друзів", кращим вибором буде смартфон з хорошою камерою, і це не жарт! Єдиний недолік смартфона - відсутність зуму, хоча є моделі з двома об'єктивами - один для загальних планів, іншої для великих. Такі пристрої коштують дорожче, але вони успішно вирішують 99% завдань по аматорської фотозйомки.

Аматорські компактні фотоапарати початкового рівня ( "мильниці")

На тлі зростання можливостей смартфонів цей клас фотоапаратів можна сміливо зарахувати до вимираючих. Попит на них тримається "за інерцією", але, я думаю, в перебігу декількох років повністю зійде нанівець. Виробники камер це прекрасно розуміють і поступово згортають виробництво компактів. Єдиний підклас, який все ще тримається на плаву - "суперзум". Це компактні камери з 10-20 і більше кратним оптичним зумом. Єдиний плюс таких камер перед смартфонами - можливість зробити фотографії з наближенням віддалені об'єкти.

Тема вибору суперзумом винесена в окрему статтю (На даний момент вона трохи застаріла і потребує переробки, тим не менш, загальні принципи зрозуміти можна). Якщо говорити про кращому виробнику мильниць, то в даній ніші великої різниці між ними немає. Вибирайте апарат Sony, Nikon, Panasonic, Canon, Olympus. Якість фотографій у них буде однакова, відмінність лише в зовнішньому вигляді.

Деякі компактні фотоапарати початкового рівня мають повний набір ручних налаштувань. Це орієнтовано в першу чергу на для тих фотолюбителів, хто хоче вчитися фотографувати, однак, цінність ручних налаштувань у подібних фотоапаратів, найчастіше, сильно перебільшена. Наявність режиму програмованої експозиції (P), як правило, покриває 99% потреб фотолюбителя-ентузіаста - перевірено на власному досвіді.

Якщо ви хочете займатися художньою фотографією, настійно рекомендую не зв'язуватися з "мелкоматрічнимі" камерами. Якість картинки прийнятне буде тільки на вулиці при денному світлі. При погіршенні умов освітлення якість фотографій стрімко погіршується. Фотографії з цих апаратів важко обробляти в Photoshop, оскільки навіть при незначних маніпуляціях з яскравістю, контрастністю, насиченістю, починають проявлятися артефакти - спотворення квітів, посилення рівня шуму, "сходинки" на плавних колірних переходах.

Фотоапарати для просунутих любителів

Ця ніша найрізноманітніша, в ній присутні щонайменше три підгрупи, в тій чи іншій мірі, конкурують одна з одною за своїми можливостями.

"Топові мильниці"

Це компактні апарати з матрицею збільшеного розміру і незмінною оптикою. За своїм заявленим характеристикам вони, начебто, поступаються аматорським апаратів початкового рівня (див. Вище) - мають менше мегапікселів, кратність зуму рідко перевищує 3-5 крат, іноді мають гірші відеоможливості, але вони роблять свою роботу більш чесно і більш якісно - а саме, забезпечують кращу деталізацію і передачу кольору, ніж апарати початкового класу. Все це відбувається завдяки більшій за розміром матриці і більш якісному об'єктиву.

Серед топових компактів на мій погляд найбільш досягли успіху Sony, Panasonic, Canon.

Ще одна перевага "топових" компактів (так само як і всіх перерахованих нижче груп) - це можливість знімати в форматі RAW. Що таке RAW, ми коротко розберемо трохи пізніше, а поки просто повірте на слово - це дуже корисна можливість, заради якої можна пожертвувати кратністю зума, поворотним / сенсорним екраном, не кажучи вже про "модних фішках" типу Wi-Fi, GPS і т .п.

"Топові" компакти відмінно фотографують днем ​​на вулиці, в приміщенні з ними також можна домогтися прийнятної якості фотографій. Всьому заслуга - більш якісна матриця збільшеного розміру (від 2/3 "до 1") - чим більше, тим краще, але і дорожче.

Практично всі компакти даного класу вміють знімати в RAW. Наявність формату RAW відкриває великі можливості по витягуванню фотографій до прийнятного рівня якості. Обмеження лише в тому, що більшість апаратів цієї ніші не здатна забезпечити гарне і потужне розмиття заднього плану (боке), там де це потрібно (наприклад, на портреті або при зйомці великих планів). Щоб "робити боке" на фотографіях потрібен апарат з ще більшою за розміром матрицею і светосильним об'єктивом. Більш детальну інформацію про вибір мильниці початкового або просунутого рівня ви знайдете в статті Кращі компактні фотоапарати

беззеркалкі

беззеркалкі - по суті це ті ж "топові" компакти, тільки зі змінною оптикою. Головне достоїнство беззеркалок - їх "системність". Це конструктор, в якому тушка виступає в ролі основи і на неї можна навісити багато всього цікавого - об'єктиви, спалах, відеосвет, мікрофон, додатковий екран. Інше питання, це "цікаве" коштує додаткових грошей, причому вартість комплекту може багаторазово перевершує вартість тушки :)

Сучасні беззеркалки мають матриці розміром від 4/3 "(кроп 2) до" повного кадру ". Останнім часом з'явилися навіть среднеформатниє системні камери. Вартість володіння системою помітно корелює з розміром сенсора - чим менше кроп, тим дорожче оптика. Іноді помітно дорожче!

Якщо говорити про виробників, я б рекомендував в першу чергу дивитися в бік Sony, Panasonic, Olympus, Fujifilm. Ці виробники увійшли в "беззеркальную" нішу раніше за інших і, в зв'язку з цим вибір додаткових об'єктивів і аксесуарів у них ширше, ніж у Canon і Nikon.

Сучасна беззеркалка - швидке, надійне і функціональне пристрій, який не поступається за якістю картинки і швидкодії дзеркальним камерам (а в чомусь і перевершує їх) і при цьому набагато легше і компактніше. Головним недоліком більшості беззеркалок можна назвати те, в гонитві за компактністю багато фізичні органи управління (кнопки, коліщатка) часто замінюються на програмні (пункти меню). Оскільки функціональність беззеркалок дуже висока, меню стає багаторівневим і складним - це ускладнює життя фотографу, якщо потрібно щось фотографувати в нестандартних умовах, коли стандартні настройки і предустановки не можуть забезпечити правильний результат. Але це швидше виняток ніж правило. На мій погляд, якщо потрібен апарат "на кожен день", беззеркалка буде самим практичним рішенням.

Маючи в своєму розпорядженні дзеркальний Canon EOS 5D ( "Повний кадр") і беззеркальной Panasonic Lumix GX9 (Micro 4/3), останньому віддаю перевагу в більшості поїздок і прогулянок без нічого, а також для домашньої аматорської зйомки і можу сказати, що технічна якість фотографій у сучасній беззеркалки не гірше, ніж у 13-річного повнокадровому "динозавра".

Дзеркальні фотоапарати

зеркалки - апарати, в яких застосований затвор з рухомим або нерухомим дзеркалом, через яке картинка, яку бачить об'єктив, проектується в видошукач. Ця конструкція має похилий вік, тим не менш, вона досить успішно прижилася на цифрі.

Об'єктивних вагомих переваг перед системними камерами дзеркалки вже давно не мають, однак через велику кількість доступної оптики дзеркалки досі користуються стійким попитом.

Зеркалки міцно прижилися в сфері професійної фотографії - для фотографів-професіоналів важливо не тільки кількість функцій у фотоапарата, але і простота доступу до них (простіше натиснути кнопку, ніж лазити кожен раз меню!). Та й автофокус просунутих дзеркалок в складних умовах працює швидше і точніше, ніж у беззеркалок. Основний недолік дзеркалки - її габарити і вага, хоча деякі моделі досить компактні і порівняти за своїми розмірами з топовими компактами (наприклад, Canon ESO 100D). Якщо цей недолік не є критичним, покупка дзеркалки цілком виправдана, в іншому випадку краще дивитися в бік беззеркалок.

Серед виробників дзеркалок традиційно пальму першості ділять Canon і Nikon, я рекомендую розглядати в першу чергу цих виробників. Чи не тому, що дзеркалки Sony, Pentax погані - зовсім ні! Питання в тому, що з часом вам захочеться до фотоапарата купити новий об'єктив. Якщо у вас Canon або Nikon, купити об'єктив можна в будь-якому фотомагазині (попередньо з'ясувавши, де дешевше) або б / у на Авито. У Sony ситуація гірша - оптика, в принципі, є в продажу, але і асортимент поменше і ціни можуть бути вище. Pentax - окрема пісня! Самі по собі апарати дуже цікаві, але щоб знайти під них в продажу потрібну оптику, потрібно дуже постаратися.

Дзеркалки - рекордсмени за часом роботи від акумулятора, так як матриця "включається" тільки в момент відкриття затвора. У решти класів фотоапаратів матриця працює завжди, щоб передавати картинку на екран. У дзеркалок є також режим LiveView, при якій фотоапарат працює як "мильниця" і показує картинку не в видошукачі, а на екрані. При цьому енергоспоживання, відповідно, зростає.

Якщо спробувати заглянути вперед, то років через п'ять дзеркальні фотоапарати якщо не зникнуть зовсім, то зі 90% часткою ймовірності підуть з аматорського сегмента - їх "винесуть" системні камери. У професійній ніші також буде спостерігатися спад популярності дзеркальних камер. Неспроста провідні фотовиробників мобілізували сили на випуску повнокадрових системних камер і оптики до них!

У світлі вище сказаного раджу добре подумати про доцільність покупки просунутої дзеркальної камери для аматорського використання. На вторинному ринку попит на дзеркалки вже зараз помітно знизився - б / у професійні камери стоять як нові аматорські, але їх ніхто не купує і навіть не цікавиться. А що буде через кілька років?

Фотоапарати для зосереджених любителів і професіоналів

Ця ніша теж дуже різноманітна. Головна характерна особливість цих апаратів - наявність якихось унікальних можливостей, за які люди готові платити в 2, 3 і навіть 10 більше разів більше, ніж за техніку середнього класу. Запити у всіх різні - комусь потрібна повнокадрова матриця (в основному це професійні портретисти, пейзажисти, весільні фотографи), комусь важлива іміджева складова (найчастіше, заможні люди, для яких головний критерій у виборі - "щоб апарат було приємно тримати в руках "- саме для них створюються компактні стильні" іміджеві "апарати).

Повнокадрові камери забезпечують найкращу якість зображення, тому користуються великою популярністю серед професійних фотографів і фотопродвінутих любителів. Якщо раніше в цій ніші в основному царювали дзеркалки Canon і Nikon, зараз в неї починають проникати і беззеркальние апарати. Sony Alpha A7 - перша ластівка, повнокадрова беззеркалка за осудну для повного кадру вартість. "Вінтажна" Leica - іміджевий апарат "для багатих", тим не менш, має повнокадрову матрицю і цілком непогані фотографічні можливості.

Скріншот був зроблений, коли долар коштував 33 рублі :) Зараз вартість такої Лійки становить від 600 тисяч рублів. Про практичності такого придбання скромно промовчу, за ціну однієї тушки Leica M можна купити професійну зеркалку Canon або Nikon з професійним об'єктивом (а то й кількома).

Якщо ви замахнулися на повний кадр, майте на увазі, що його можливості в повній мірі реалізуються тільки з якісною оптикою, яка може коштувати порівняти з камерою, а іноді, набагато більше. Купувати повний кадр для аматорської домашньої зйомки - не практичне вкладення грошей. Якщо ви новачок - краще купите техніку простіше, а різницю в ціні вкладіть в навчання фотографії. Якщо ж у вас є фотографічний досвід і бажання рости над собою, повнокадровий апарат стане прекрасним інструментом в ваших руках!

Додано 15.05.2018

Нещодавно мені один з читачів зробив зауваження, що я не розглянув в цій статті ще одну категорію професійної техніки - среднеформатниє камери. Відразу скажу, що я трохи далекий від цієї теми і маю про цю техніку тільки поверхневі знання. Середньоформатні камери мають матрицю в середньому в 1.5 рази більше "повного кадру", свій парк оптики і додаткового обладнання. Вартість повноцінного комплекту для зйомки на "середній формат" може перевершувати вартість нової іномарки, тому не дивно, що попит на дану техніку навіть в професійній ніші невеликий у порівнянні з тими ж полнокадровими зеркалками.

Зйомка на "середній формат" характерна неквапливістю, використанням тривалої витримки і сильно (по "кропнутих" мірками) затиснутих діафрагм. Винагородою за це будуть зображення з колосально деталізацією (40-50 мегапікселів і більше), ідеальною передачею перспективи (так як 50 мм на середньому форматі є дуже ширококутним об'єктивом), а вже якщо захочеться розмити задній план - то тут взагалі можна творити чудеса.

Як не зійти з розуму при виборі фотоапарата?

Прийшов час зробити якісь висновки з усього, що написано вище.

Якщо потрібен фоторегістратор

Цифромильниці початкового рівня - вимираючий клас фототехніки. Для використання в якості "фоторегістратора" найбільш оптимальним вибором буде смартфон - Apple, Samsung, не найдешевший "Китайфон" - Xiaomi, Meizu. Ці пристрої завжди під рукою і у вас буде набагато менше шансів втратити цікавий момент, ніж з мильницею, яку ви можете "забути вдома" або "яку лінь витягувати з футляра".

Якщо хочеться повноцінну фотокамеру

Якщо хочеться більш високої якості картинки, але ви точно впевнені, що вам не потрібна змінна оптика, зверніть увагу на преміум-компакти - камери з незмінною оптикою і матрицею 1 "Sony, Canon, Panasonic. Технічні характеристики у них дуже схожі. Різниця в ціні як правило обумовлена ​​можливостями оптики - чим якісніше об'етктів, тим дорожче камера. Якщо є можливість купити дорогу камеру, краще так і зробити, ніж заощадити, а потім кусати лікті. Такі камери дуже зручні для подорожей і відряджень - в "складеному вигляді" займають мало ме та і легко поміщаються в кишеню. якість фотографій можна порівняти з молодшими зеркалками. Якість відео - на рівні дуже хороших відеокамер. Єдиний мінус - на увазі малих габаритів ємність батареї може бути невеликою.

Якщо хочеться рости і розвиватися - краще брати камеру зі змінною оптикою. Будь-яку - дзеркальну, беззеркальную. Перш ніж зупинитися на тій чи іншій платформі, прикиньте, скільки буде коштувати додаткова оптика, яка рано чи пізно буде потрібно - яскравий фікс, телеоб'єктив. З дзеркальних камер в плані ціни володіння краще Canon, з беззеркалок - система Micro 4/3 (Olympus, Panasonic). Nikon, Sony, Fujifilm технічно не гірше (а в чомусь навіть краще), але ці системи більш дорогі.

Зеркалка або беззеркалка?

Аматорські зеркалки - теж уже практично живі динозаври. Попит на них тримається за інерцією з тих часів, коли фотоапарати ділилися на "мильниці" і "дзеркалки". Стереотип "мильниця - погано, зеркалка - добре" свого часу міцно засів в мізках покупців. Коли з'явилися перші беззеркалки, вони сприймалися радше як мильниці, тому спочатку вони не користувалися великим попитом, та й оптики під них особливо не було. Зараз за кількістю доступної оптики і аксесуарів беззеркалки якщо і не перевершили дзеркальні камери, то принаймні зрівнялися з ними. Те ж саме стосується функціоналу та технічних характеристик.

На мій погляд, об'єктивна необхідність у покупці аматорської зеркалки виникає лише в тому випадку, якщо у фотолюбителя вже є достатній набір об'єктивів, спалах, якісь інші аксесуари від старого апарату тієї ж марки, який зламався / загубився / набрид / хочеться оновити. В інших випадках я рекомендую дивитися в першу чергу в бік системних камер.

Про розмір матриці

Вибираючи фотокамеру стикаємося з форматом сенсора - Micro4 / 3, APS-C, FullFrame. Тут все просто - чим більша матриця, тим краще буде якість фотографій, але пропорційно зростає вартість системи (а іноді і непропорційно!).

Для любительської зйомки цілком достатньо камер з сенсорами Micro 4/3 і APS-C. Камери з Micro 4/3 трохи компактніше, APS-C - має трохи менший рівень шумів. У 99% випадків різницю в якості картинки при сліпому порівнянні виявити неможливо.

Повнокадрові камери при денній зйомці практично не мають переваг перед кропом, але при складному освітленні вони виграють за рахунок більшого динамічного діапазону і більш високою робочою чувствітельнсоті ISO (в середньому в 1.5-2 рази). Однак, вартість таких камер і оптики для них помітно вище, ніж у кропнутих.

Навіть якщо закрити очі на вартість, повнокадрові камери далеко не завжди є оптимальним вибором. Кроп-фактор грає на руку під час макрозйомки (дозволяє з тієї ж дистанції знімати з великим масштабом). Телефотооб'єктиви також "удлінняются" пропорційно кроп-фактору. Що стосується ширококутних об'єктивів, раніше було складно підібрати широкоугольник на кроп - їх було мало і коштували вони дорого. Зараз таких проблем немає - можна знайти велику кількість "кропнутих" неавтофокусних широкоугольников, в т.ч. на AliExpress, наприклад, 7artisans 7.5mm 1: 2.8 (риб'яче око). Для любительської зйомки їх можливостей цілком достатньо.

Який фірми купувати фотоапарат?

Купуйте той, який подобається! Якщо хочете зеркалку - вибирайте між Canon і Nikon. Якщо беззеркалку - Sony, Panasonic, Olympus. У кожної камери будь-якого виробника є свої плюси і мінуси, міркувати про які можна розмірковувати нескінченно, але все можливості для отримання хороших фотографій і відеозаписів є зараз абсолютно у всіх фотокамерах. Результат багато в чому залежить від того, наскільки добре ви пристосувалися до своєї камери і навчилися використовувати її сильні сторони.

Про моєї допомоги у виборі фотоапарата

До недавнього часу я робив послугу консультації з вибору фотокамери по вашим критеріям. Зараз я її не чиню. З причини зайнятості у мене зникла можливість регулярно знайомиться з новинками фотоіндустрії, відвідувати презентації та виставки новинок. Тому максимум, що я можу зробити - скинути посилання на Яндекс.Маркет з підбіркою фотокамер з відповідними під ваші завдання характеристиками, остаточний вибір за вами.

З чого почати вибір "найкращого" фотоапарата?
З чого почати вибір "найкращого" фотоапарата?
А що буде через кілька років?
Як не зійти з розуму при виборі фотоапарата?
Зеркалка або беззеркалка?
Який фірми купувати фотоапарат?

Новости