Який об'єктив вибрати? Керівництво щодо купівлі нового об'єктива для вашої камери

  1. Який об'єктив мені слід вибрати?
  2. Вчимо фото-жаргон
  3. Фокусна відстань
  4. діафрагма
  5. кріплення об'єктива
  6. формат
  7. Різні типи об'єктивів
  8. Надширококутні об'єктиви:
  9. Ширококутні об'єктиви:
  10. Стандартні / звичайні об'єктиви:
  11. Телефотооб'єктиви:
  12. Об'єктиви з суперзумом:
  13. Об'єктиви для макрозйомки:
  14. Інші аспекти, які слід враховувати.
  15. Стабілізація зображення, якість збірки і відео
  16. сторонні виробники
  17. Об'єктиви на всі випадки життя
  18. На весь день / об'єктиви для мандрівників:
  19. Хочу займатися вуличною фотографією:
  20. Хочу мати можливість фотографувати своїх дітей, що носяться по саду:
  21. Хочу знімати пейзажі:
  22. Хочу об'єктив, який допоміг би мені розвиватися, як фотографу:
  23. Підбиваючи підсумки…

Більшість фотографів використовують лише китові об'єктиви, що йдуть в комплекті з дзеркальною камерою, спочатку призначеної для роботи з різними об'єктивами. І це не дивно - процес вибору правильного об'єктива може збити з пантелику будь-якого, тому ми створили інструкцію, яка допоможе вам звільнитися від кутових об'єктивів і перейти на новий рівень.

Об'єктиви є, мабуть, найважливішою частиною вашого знімального апарату - саме завдяки їм, ви отримуєте картинку. Вони відповідають за проектування зображення, а значить, в кінцевому рахунку, і за ті фотографії, які ви заберете додому. З цієї причини багато фотографів воліли б, щоб у них була середня камера з хорошим об'єктивом, ніж першокласний фотоапарат, але з посередніми скляними лінзами.

Однак, одна справа - розуміти важливість якості цього скла, і зовсім інша - знати, які об'єктиви допоможуть вам отримати творчу свободу, за допомогою якої ви зможете робити саме такі знімки, які хотіли б робити.

Ми сподіваємося, що дана стаття допоможе вам зрозуміти, які об'єктиви слід використовувати, щоб отримати ті чи інші знімки, а також, чому окремі об'єктиви можуть коштувати більше, ніж сімейний автомобіль ... і як за 150 $ можна придбати об'єктив, який назавжди змінить ваші уявлення про фотографію.

Який об'єктив мені слід вибрати?

Якщо на даний момент ви маєте в своєму розпорядженні лише китовими об'єктивами, які йшли в комплекті з вашою камерою, найпростішою відповіддю на дане питання - за умови, що у вас є певна сума грошей - буде такий: ви повинні піти і купити який-небудь нормальний об'єктив з постійною фокусною відстанню або ж телеоб'єктив з хорошим зумом. Якщо ж говорити більш докладно, перш за все, ви повинні подумати про те, які фотографії у вас виходять зараз.

Ви повинні зрозуміти, яким чином різні об'єктиви можуть підвищити якість ваших фотографій і допомогти вам отримати такі знімки, отримати які ви поки не могли. Якщо і це звучить для вас дуже мудро, читаємо далі.

Вчимо фото-жаргон

Ті незрозумілі цифри і букви, що розташовуються на оправі об'єктива і часто складають в довжину майже пропозицію, здатні розповісти вам про об'єктив найрізноманітніші речі. Проте, в першу чергу ви повинні звернути свою увагу на такі параметри як фокусна відстань, діафрагма (апертура), його кріплення і формат.

Фокусна відстань

Фокусна відстань виражається в міліметрах, і чим воно більше, тим більше може бути масштаб вашого знімка. У той же час, якщо фокусна відстань маленьке - це значить, що об'єктив можна використовувати для отримання більш широких фотографій. Для розвитку ерудиції: людське око здатне охопити зображення, за розміром еквівалентну знімку, зробленому за допомогою 30-50 міліметрового об'єктива повноформатної камери.

Якщо використовувати камеру з об'єктивом менше 30-50 міліметрів, ваші фотографії будуть покривати більше, ніж здатний осягнути ваш очей, тоді як в разі вибору об'єктива з фокусною відстанню більше 50 міліметрів, камера зможе охопити менше простору, а значить, такий об'єктив слід використовувати для зйомки окремих фрагментів загального вигляду.

Якщо фокусна відстань об'єктива варіюється між двома значеннями (скажімо, 24-80 мм. ), Це означає, що ви має справу з об'єктивом з регульованим фокусом і з можливістю масштабування в зазначених межах. З іншого боку, якщо фокусна відстань визначається одним числом (наприклад, 50 мм.), Даний об'єктив являє собою об'єктив з постійною фокусною відстанню, а значить, щоб охопити більшу або меншу простір, вам доведеться підійти ближче або відійти далі по відношенню до об'єкта, який ви фотографуєте.

діафрагма

діафрагма (апертура) може бути записана різними способами - однак незалежно від того, чи прописаний вона як f / 2.8, F2.8 або 1: 2.8 - його внутрішній зміст залишається тим самим і має на увазі максимальний обсяг світла, який може охопити об'єктив. З чого випливає, що об'єктиви з більшим діаметром здатні сприймати більше світла.

Так як об'єктив F1.8 здатний сприймати більше світла, ніж F4, це означає, що саме його слід використовувати в умовах меншої освітленості без необхідності вдаватися до допомоги спалаху, а також те, що, завдяки йому, ви зможете отримувати знімки з меншою глибиною різкості (впливає на те, наскільки велика частина зображення буде чіткої).

Деякі камери з регульованим фокусом мають також можливість регулювання діафрагми, яка змінюється в залежності від фокусної відстані. Так, 18-200-міліметрові об'єктиви з діаметром F3.5-5.6 матимуть діаметр в F3.5 при 18 мм. і F5.6 - якщо ви зуміруєте зображення до 200 мм.

кріплення об'єктива

Само собою зрозуміло, що ви хотіли б придбати об'єктив, який підійшов би до вашої камері - іншими словами, вам потрібно вибрати об'єктив з відповідним кріпленням. Виробники фотокамер, як правило, випускають об'єктиви, які підходять тільки до їх власних приладів. Втім, часом трапляються об'єктиви з можливістю установки на різні типи камер. Головним винятком тут є об'єктиви Micro 4: 3, які можна використовувати на відповідних пристроях фірми Olympus і Panasonic.

Сторонні виробники також роблять об'єктиви, які можуть бути встановлені на камери різних брендів.

Тому перш ніж придбати той чи інший об'єктив важливо точно знати, який тип кріплення використовується на вашому фотоапараті. Наприклад, кріплення на цифрових дзеркальних камерах представлені кріпленнями типу F (на пристроях від Nikon), EF або EF-S типів (на Canon), а також кріпленнями типу K для камер Pentax і Alpha (A) типу - в разі камер від Sony . Для бездзеркальних камер зі змінними об'єктивами типи кріплень включають Canon EF-M, Fujifim XF, Nikon 1, Sony E, Samsung NX і Pentax Q. Для камер ж Micro 4: 3 від Olympus і Panasonic, як зазначалося раніше, підходять будь-які об'єктиви даного типу .

формат

Крім знання про те, яке кріплення використовується на вашій камері, ви також повинні бути впевнені в тому, що ваш апарат здатний робити зображення, які були б досить великими, щоб покрити всю його матрицю. У зв'язку з тим, що в різних камерах використовуються матриці різних розмірів, виробники випускають різні об'єктиви для роботи з ними.

Так, наприклад, дзеркалки від Nikon обладнані повноформатним або APS-C матрицями - в обох випадках в них використовується кріплення типу F, а DX-об'єктиви здатні отримувати зображення, досить великі для того, щоб покрити меншу з цих двох матриць.

У той же час, за допомогою FX-об'єктивів можна отримувати повноформатні знімки, а також їх можна використовувати на DX-камерах і навіть на камері Nikon 1 (з адаптером). Це робиться для того, щоб об'єктиви, призначені для пристроїв з меншою матрицею, фізично також були коротшими і легкими.

Різні типи об'єктивів

Зазвичай об'єктиви розрізняють по фокусної відстані або по спеціальних функцій - коли справа стосується професійних об'єктивів. Далі ми розглянемо кілька найбільш поширених типів об'єктивів, розповімо про те, які характеристики відрізняють фотографії, отримані з їх допомогою, а також подумаємо про те, як дані характеристики можна використовувати.

Надширококутні об'єктиви:

Що вони собою представляють: надширококутним об'єктиви мають фокусну відстань менше 24 мм. (При 35-мм. Форматі), що означає, що вони здатні охопити ширший простір, ніж звичайні об'єктиви (хоча це не означає, що з їх допомогою можна охопити максимальну кількість об'єктів). Лінійні надширококутним об'єктиви використовуються, коли ви хочете отримати фотографію з прямими лініями, при використанні ж об'єктивів типу «фишай» (риб'яче око), стіни будівель на ваших знімках будуть виглядати вигнутими.

Характеристики зображення: внаслідок більш широких меж охоплення зображення знімки, отримані за допомогою надширококутним об'єктивів, відрізняються також більшим ступенем різкості. Інакше кажучи, фотографії, зроблені з невеликої відстані, здаються на них звуженими, тоді як об'єкти, зняті з більшої відстані, нібито розтягуються. Спотворення перспективи при роботі з такими об'єктивами може привести до так званого ефекту падаючих будівель (коли вертикальні лінії злегка нахиляються).

Втім, даний ефект можна усунути при подальшій обробці, або звести до мінімуму, застосовуючи правильну техніку зйомки.

Області застосування: будучи професійними об'єктивами, надширококутним об'єктиви можна використовувати по-різному. Зазвичай їх застосовують для зйомки пейзажів, об'єктів архітектури та інтер'єрів . Пам'ятайте, що навіть спотворення може бути використано з користю - особливо, при роботі з об'єктивами типу «риб'яче око».

Ширококутні об'єктиви:

Що вони собою представляють: володіючи, як правило, фокусною відстанню в 24-35 мм., Ширококутні об'єктиви можуть бути як об'єктивами з постійним фокусом, так і об'єктивами з фокусом регульованим. Те ж саме стосується і діаметра діафрагми. Однак, маючи більш широкі межі охоплення зображення, дані об'єктиви часто відрізняються меншим відстанню фокусування.

Характеристики зображення: фотокамери з ширококутним об'єктивом мають тенденцію розтягувати відстань між об'єктами на передньому і задньому планах. Крім того, в порівнянні з надширококутний об'єктивами при зйомці камерою з ширококутним об'єктивом зменшується ступінь спотворення, хоча спотворення прямих ліній, яке пізніше можна грамотно обіграти, часто зберігається.

Області застосування: більшість фотографів вдається до використання ширококутних об'єктивів, коли хоче, щоб в кадрі вмістився цілком певний об'єкт - будь то будинок, велика група людей або пейзаж. Проте, ширококутні об'єктиви можна також використовувати і при створенні інших цікавих композицій, в яких, наприклад, ви хочете зберегти який-небудь об'єкт в дії - переконайтеся тільки, що при зйомці з близької відстані особи людей не розмазуються.

Стандартні / звичайні об'єктиви:

Що вони собою представляють: китові об'єктиви, які йдуть в комплекті з цифрової дзеркальної або беззеркальной камерою зі змінними об'єктивами, зазвичай є стандартними варіооб'ектівамі з фокусною відстанню близько 35-70 мм. Втім, трапляються і об'єктиви з поліпшеними лінзами і більшою діафрагмою. Багато фотографів як звичайних об'єктивів розглядають 50-міліметрові об'єктиви з фікс-фокусом (при 35-міліметровому форматі), які застосовуються для отримання зображень з більш природним кутом огляду, нібито збігається з тим, що бачать очі людини - хоча це і не є правдою з технічного боку.

Характеристики зображення: що стосується характеристик зображення, стандартні варіооб'ектіви і об'єктиви з фікс-фокусом займають положення десь між ширококутними і телеоб'єктивами і здатні відтворювати ту саму картинку, яку бачать людські очі.

Звичайні об'єктиви з постійною фокусом мають більш швидкої максимальної апертурою, що дозволяє отримувати зображення з меншою глибиною різкості і здійснювати зйомку в умовах слабкої освітленості.

Області застосування: Як випливає з визначення, звичайні або стандартні об'єктиви являють собою універсальні об'єктиви, які можна використовувати практично для будь-яких типів фотозйомки - від документальної фотографії та отримання знімків вулиць або пейзажів, до створення повноцінних портретів . Володіючи швидкої максимальної апертурою, подібні об'єктиви застосовуються для отримання зображень з меншою глибиною різкості в умовах низької освітленості.

Телефотооб'єктиви:

Що вони собою представляють: телескопічні об'єктиви - це об'єктиви з фокусною відстанню, що перевищує 70 мм., Хоча окремі особистості і стверджують, що фокусна відстань у справжніх телеоб'єктивів має перевершувати 135 мм. Подібні об'єктиви здатні охопити більш вузький простір в порівнянні з об'єктивами інших типів, а значить, їх слід використовувати для фотографування окремих деталей або віддалених об'єктів. Зазвичай такі об'єктиви більше і важче, ніж використовувані для тих же цілей ширококутні об'єктиви.

Характеристики зображення: так як телеоб'єктиви здатні охопити більш вузький простір, при зйомці камерою з таким об'єктивом віддалені об'єкти здаються ближчими. Крім того, вони можуть створювати ефект стиснення відстані, в результаті чого зафіксовані об'єкти здаються вартими ближче один до одного. Знижена глибина різкості означає, що при зйомці того чи іншого об'єкта передній і задній плани будуть виглядати розмитими.

Області застосування: на додачу до того, що телеоб'єктиви дозволяють вам знімати об'єкти, до яких ви не можете наблизитися - наприклад, спортсменів під час змагань або об'єкти живої природи - дані об'єктиви також можуть застосовуватися для створення портретів і навіть пейзажів, де ефект нормалізації відносного розміру можна використовувати для отримання почуття масштабу.

Об'єктиви з суперзумом:

Що вони собою представляють: суперзумовие об'єктиви являють собою універсальні об'єктиви з фокусною відстанню, еквівалентним фокусної відстані ширококутних і телеоб'єктивів. Застосовувати їх можна в ситуаціях, коли ви не можете або не хочете постійно міняти об'єктиви. Іншою відмітною властивістю об'єктивів з суперзумом є те, що вони збільшуються або зменшуються в міру того, як ви регулюєте зум.

Характеристики зображення: з метою забезпечення універсальності суперзумовие об'єктиви в порівнянні з більш спеціалізованими об'єктивами зазвичай відрізняються більш низькою якістю одержуваних зображень, а також невеликий регульованою апертурою.

Області застосування: будучи односкладними, об'єктиви з суперзумом є прекрасним варіантом для тих, хто не може (або не хоче) постійно міняти об'єктиви. Вони можуть бути вкрай корисними в ситуаціях, коли зміна об'єктива не є безпечною або, наприклад, в подорожах - коли у вас і так повна сумка речей і тягати з собою ще п'ять додаткових об'єктивів - дуже накладно.

Об'єктиви для макрозйомки:

Що вони собою представляють: будучи одними з найбільш спеціалізованих об'єктивів, об'єктиви для макрозйомки використовуються для створення зображень з масштабом більше, ніж 1: 1. Втім, термін «для макрозйомки» часто використовується також щодо будь-яких об'єктивів, що застосовуються для фотографування об'єктів з максимально близької відстані. Фокусна відстань таких об'єктивів зазвичай варіюється від 40 до 20 мм.

Характеристики зображення: об'єктиви для макрозйомки відрізняються чудовою чіткістю одержуваних зображень, хоча при зйомці на невеликій відстані отримується з їх допомогою глибина різкості може бути зовсім незначною. Таким чином, ви можете робити, наприклад, знімки комах з фокусуванням на окремих їх частинах.

Області застосування: хоча об'єктиви для макрозйомки зазвичай і застосовуються для фотографування об'єктів з близької відстані (для чого вони призначені в першу чергу), з їх допомогою, через високої чіткості і хорошого фокусної відстані, можна також створювати чудові портрети.

Інші аспекти, які слід враховувати.

Розмір, вага і вартість.

Поряд з фокусною відстанню і максимальної апертурою при виборі об'єктива в розрахунок також слід приймати його розмір, вага і вартість. В ідеалі кожен фотограф, мабуть, хотів би володіти об'єктивом з апертурою в F1.8 і фокусом в 16-600 мм. Але, на жаль, подібний об'єктив, навіть якщо б він і існував, був би не тільки незручним з фізичної точки зору, але також відрізнявся б божевільною ціною в силу складності його виробництва.

З огляду на це виробники фотообладнання часто йдуть на компроміс, намагаючись створити аксесуари, які б влаштували споживачів по частині розміру та ваги. Гарне фокусна відстань і велика апертура в результаті призводять до більш об'ємним і важким об'єктивам, що поряд з високим цінником робить їх тими комплектуючими, покупку яких можуть виправдати лише справжні майстри своєї справи.

Стабілізація зображення, якість збірки і відео

Існує ряд інших аспектів, про які непогано було б подумати при виборі нового об'єктива. Наприклад, функція стабілізації зображення, яка дозволяє робити чіткі знімки в умовах тряски (слід зазначити, що багато виробників вбудовують дану функцію безпосередньо в камеру, а не в об'єктиви). Функція стабілізації також буде дуже до речі в разі, якщо ви знімаєте багато відео - при цьому також можна задуматися про придбання об'єктива з хорошим зумом з регулюванням швидкості.

Ще один аспект - захист від зовнішнього впліву. Він має на увазі, що ви будете використовувати об'єктив (за умови, що сама камера також має захист від зовнішніх впливів) в екстремальних погодних умовах, і, як правило, свідчить про більш високу якість збірки.

До іншим аспектам відноситься використання спеціалізованих аксесуарів для об'єктивів і різних насадок, які здатні поліпшити чіткість ваших фотографій і позбавити вас від різних проблем, пов'язаних із зображенням, - наприклад, від колірної аберації. Крім того, слід замислитися над тим, чи не хочете ви використовувати об'єктив з більш просунутою апертурою, завдяки якій можна отримувати різні красиві відблиски; і не потрібен вам об'єктив з автоматичним внутрішнім фокусуванням, або ж ви віддаєте перевагу робити фокусування вручну.

сторонні виробники

Хоча багато фотографів звикли купувати об'єктиви тієї ж фірми, що і їх камера, існує ряд сторонніх виробників (таких як Sigma, Tamron і Tokina), які також займаються випуском об'єктивів для дзеркальних і бездзеркальних камер. Незважаючи на те, що подібний варіант зазвичай розглядається як найменш кращий, слід зауважити, що багато хто з цих об'єктивів нічим не гірше (а часом навіть краще), ніж їх імениті аналоги від Canon, Nikon і Sony. До того ж, вони набагато дешевше.

Об'єктиви на всі випадки життя

Далі ми як наочний приклад наведемо кілька ситуацій, в які можуть потрапити фотографи, які відмовилися, нарешті, від кутових об'єктивів. У кожному прикладі ми виділимо ряд факторів, які слід брати до уваги при виборі відповідного об'єктива. Так як всі ці фактори безпосередньо залежать від того, яку камеру і оптику ви використовуєте, в кожному з даних прикладів ми наведемо парочку об'єктивів, які могли б стати хорошим рішенням в тій чи іншій ситуації і не сильно били б при цьому по бюджету.

На весь день / об'єктиви для мандрівників:

Напевно, вирушаючи на відпочинок або в подорож, ви не захочете навантажувати себе додатковими об'єктивами і камерами - звичайно, якщо не є фанатиком фотографії. Те ж саме з ситуацією, коли ви маєте намір провести день з родиною і не бажаєте всюди тягати за собою набір змінних об'єктивів.

Якщо так, то вам потрібен хороший об'єктив на весь день, який був би досить легким і в той же час давав вам свободу робити найрізноманітніші знімки - від пейзажів, до портретів - а також володів функцією зуму для фотографування віддалених об'єктів. Для прихильників пристроїв Micro 4: 3 хорошим варіантом стане Panasonic Lumix G Vario 14-140 mm f / 3.5-5.6. Якщо ж ви віддаєте перевагу камери від Nikon, оптимальним вибором буде AF-S DX NIKKOR 18-200 mm f / 3.5-5.6G ED VR II.

Хочу займатися вуличною фотографією:

вуличні знімки можна робити практично з будь-яким об'єктивом, хоча для отримання дійсно шикарних фото вам знадобилася б камера з фокусною відстанню в 300 мм. і діафрагмою F2.8. Втім, якщо фокус становитиме 35-50 мм., Такий варіант теж прекрасно підійде для зйомки міських пейзажів .

Якщо для вас не має особливого значення, чи будуть всі вертикальні об'єкти виглядати на ваших знімках прямими, увагу слід звернути на який-небудь дискретний варіант. При вуличної фотозйомці важливо, щоб об'єктив мав великий апертурою, так як часто доводиться знімати в умовах недостатньої освітленості. Це означає, що прекрасним вибором для вас стане що-небудь на зразок Fuji XF 23 mm f1.4 R. Також вуличні фотографи часто використовують такий об'єктив як Sigma 35 mm F1.4 DG HSM.

Хочу мати можливість фотографувати своїх дітей, що носяться по саду:

Багато людей замислюються про покупку дзеркальної або беззеркальной камери, коли у них з'являються діти. До того моменту, коли діти підростають і починають цілими днями бігати навколо, власники цих камер починають розуміти, що можливостей кутових об'єктивів їм явно не вистачає - їх проблема полягає як в невеликому фокусній відстані, так і в недостатній апертурі. Особливо гостро це відчувається, коли вони намагаються сфотографувати своїх дітей в русі.

Це означає, що вам потрібно щось більш функціональне, що, тим не менш, не буде відрізнятися від зайвої ваги, як це зазвичай буває з професійними об'єктивами. Проблему зйомки об'єктів в русі в такому випадку вам допоможе вирішити об'єктив з регульованим фокусною відстанню. Наприклад, EF-s 55-250 mm f / 4-5.6 IS II. Або, якщо вам потрібно більше швидкості (а також важливо бути самим «укомплектованим» батьком), ви можете звернути свою увагу на Canon EF 70-200 mm f / 4L USM.

Хочу знімати пейзажі:

Хоча китові об'єктиви, що йдуть в комплекті з вашою камерою, непогано справляються зі створенням ширококутних фото, при зйомці пейзажів ви швидко зрозумієте, що вони нікуди не годяться. Щоб вирішити цю проблему, вам доведеться придбати інший об'єктив.

Фокусна відстань є ключовим фактором в даному випадку. Дійсно хороші ландшафтні знімки ви зможете зробити лише за допомогою надширококутний об'єктива. Можна вибрати об'єктив як з фікс-фокусом, так і з зумом. Більшість людей, втім, для подібних цілей за краще використовувати об'єктиви з регульованим фокусом. Для власників фотоапаратів на кшталт APS-C Nikon хорошим варіантом представляється об'єктив AF-S DX NIKKOR 10-24 mm f / 3.5-4.5G ED. Для тих же, хто звик до камер Micro 4: 3, підійде, наприклад, Olympus 9-18 mm f / 4-5.6 ZUIKO.

Хочу об'єктив, який допоміг би мені розвиватися, як фотографу:

У певний момент ви зрозумієте, що просто «переросли» свої китові об'єктиви. Ви раптом виявите, що вони обмежують ваші творчі амбіції і не дозволяють вам отримувати знімки, які ви хотіли б отримувати, навіть не дивлячись на те, що їх фокусна відстань може бути досить хорошим.

Такі моменти - ідеальний час для покупки свого першого об'єктива з постійною фокусною відстанню. Проблем з його придбанням виникнути не повинно. Візьмемо, наприклад, Nikon AF-S DS NIKKOR 35 mm f / 1.8G або Sony E 50 mm f / 1.8 OSS - з їх допомогою можна займатися фотографуванням, не хвилюючись про глибину різкості і необхідності використовувати спалах в умовах слабкого освітлення. А так як ці об'єктиви мають постійною фокусною відстанню, вам доведеться багато прогулюватися, щоб забезпечити необхідний зум. Втім, це не так уже й погано - буде час поміркувати над тим, як слід знімати той чи інший об'єкт.

Підбиваючи підсумки…

Як ми можемо бачити, різні об'єктиви здатні допомогти фотографу отримати творчу свободу для створення найрізноманітніших зображень. Також не зайвим буде зазначити, що об'єктив є не менш важливою частиною, ніж сама камера. Стає прикро, коли людина купує камеру з можливістю зміни об'єктивів і ніколи не робить цього.

Інший момент полягає в тому, що об'єктиви часто живуть довше, ніж самі камери, так як їх можна з легкістю використовувати на апаратах наступного покоління, а можливо, і покоління, наступного за ним. Ось чому багато фотографів воліють витрачатися більше на об'єктиви, ніж на камери.

Купівля нового об'єктива - це зовсім не гра в російську рулетку. Щодо недорогі об'єктиви з фікс-фокусом на кшталт nifty-fifty (50 mm F1.8) можуть змінити ваші уявлення про фотографію раз і назавжди. Також можна придбати об'єктив з рук - якщо він в хорошому стані, він нічим не буде відрізнятися від нового. Особливо даний варіант підходить для власників ЦЗК, з якими можна сміливо використовувати об'єктиви, яким по 20 років.

Справжній огляд зовсім не закликає вас купувати все нові об'єктиви - це не є його мета. Якщо ви не впевнені, чи потрібен вам новий об'єктив, можливо, в ньому дійсно немає ніякої необхідності. Ми лише сподіваємося, що наше керівництво зможе допомогти вам зорієнтуватися на ринку фото-пристроїв і що, коли настане момент покупки нового об'єктива, ви не вдарите в бруд обличчям.

Який об'єктив мені слід вибрати?
Який об'єктив мені слід вибрати?

Новости