Яким буде курс долара в 2017 році: Прогноз курсу валют (28.12.16 11:40) «Влада

  1. прогнози влади
  2. прогнози аналітиків
  3. Консенсус-прогноз грн / $, складений організацією Focus Economics
  4. Ключові ризики для гривні в 2017

Фото: pixabay

Фото: pixabay.com

Причиною тому, кілька пережитих хвиль девальвацій гривні: в 2008 році - з 5 до 8 грн / $ і в 2014-2015 рр - з 8 до 24 грн / $. Результатом цих валютних "стрибків" стало значне зростання цін в Україні і доларизація населення.

прогнози влади

Базовий прогноз української влади по курсу на 2017 рік закладений в ухваленому законі про держбюджет. Нагадаємо, бюджет був сформований виходячи з того, що курс гривні буде - 27,2 грн / дол.

В останні роки, при написанні головного кошторису країни враховувалися рекомендації Мінекономіки щодо курсу гривні, а не Національного банку.

Вся справа в тому, що НБУ при Валерії Гонтаревої відмовився від офіційних прогнозів щодо курсу. Починаючи з 2016 року, Нацбанк перейшов до нового монетарного режиму - інфляційного таргетування.

Його суть зводиться до того, що для НБУ головною метою є не утримання курсу гривні, а забезпечення цінової стабільності. Відповідно Нацбанк перестав давати прогнози по курсу, але охоче говорить про свої інфляційні очікування.

Якщо в якості орієнтирів по динаміці курсу використовувати прогнози НБУ щодо інфляції, то ми отримаємо наступну картину. В цьому році прогноз Нацбанку щодо інфляції становив 12%, тоді як гривня за рік просіла приблизно на 12,1% на міжбанківському ринку (з 23,78 до 26,65 грн / $) і на 9% на готівковому (з 25,25 до 27,50 грн / $).

Тобто, в прогноз по інфляції, гривня цього року вклалася повністю.

На 2017 рік інфляція очікується приблизно на рівні 8-10%. Дуже ймовірно, що і зниження гривні будуть знаходитися в межах 10% -ного коридору. Отже на міжбанку можна очікувати зниження курсу до 29,3 грн / $, а на готівковому - 30-30,25 грн / $.

прогнози аналітиків

На жаль, надання прогнозів в нашій країні вкрай невдячна справа На жаль, надання прогнозів в нашій країні вкрай невдячна справа.

Адже, коли їх роблять аналітики, то орієнтуються на професійну і адекватну оцінку ситуації, а Україна через військових подій стала абсолютно непрогнозованим державою.

У розпорядження Бізнес Цензор потрапив консенсус-прогноз, складений організацією Focus Economics. Компанія займається складанням економічного аналізу та прогнозів для 127 країн в Африці, Азії, Америці та Європі.

Нижче наведені прогнози найбільших міжнародних і державних інвестиційних банків, і консалтингових фірм.

Консенсус-прогноз грн / $, складений організацією Focus Economics

індивідуальний прогноз

2017 рік

Alfa-Bank 29 Barclays Capital 26,5 BMI Research 27,3 Capital Economics 26 CASE Ukraine 30 Citigroup Global Mkts 30,4 Concorde Capital 28,5 Credit Suisse 26 Dragon Capital 27 EIU 28,5 Goldman Sachs 30 HSBC 26 ICPS 26 Investment Capital Ukraine 29,5 ING 29 JPMorgan 29 KUKE SA 26,2 OTP Bank 26,5 Oxford Economics 27,5 Raiffeisen Research 30 Sberbank 28,2 SP Advisors 26 The Bleyzer Foundation 28 UniCredit 29,6 WIIW 30 Консенсус 28 Джерело: дані FocusEconomics.

Як ми бачимо, більшість опитаних аналітиків прогнозують девальвацію гривні до рівня 28-30 грн / $. До групи "песимістів" потрапили аналітики українських банків Альфа Банку (Україна), ING, UniCredit, Ощадбанку, інвесткомпаній Concorde Capital і ICU, аналітики CASE Ukraine, американських JPMorgan і Goldman Sachs.

Загальний консенсус між усіма групами експертів знайдений на рівні 28 UAH / USD.

У минулому році видання Insider вже публікувало прогнози щодо курсу на 2016 рік. Найбільш близькими тоді виявилися аналітики UniCredit, Concorde Capital, ING і CASE Ukraine, передбачив курсовий орієнтир 26-27 грн / $.

Ключові ризики для гривні в 2017

У 2017 році курсова динаміка, як і раніше, буде залежати від стану платіжного балансу У 2017 році курсова динаміка, як і раніше, буде залежати від стану платіжного балансу. За підсумками цього року дефіцит поточного рахунку прогнозується на рівні $ 2,5 млрд.

Наступного року ситуація особливо не зміниться. Прогнозується зростання дефіциту до $ 2,9 млрд.

Стан платіжного балансу залежить від світових цін на основні експортні товари України. На думку Нацбанку, зовнішня цінова кон'юнктура для українських експортерів в наступні 2 роки буде недостатньо сприятливою.

Очікується, що в 2017 році через рекордні обсягів виробництва зернових, світові ціни на них будуть залишатися на низькому рівні. Це також стосується і олійних.

Ціни на залізну руду в 2017 - 2018 роках і далі будуть знижуватися під впливом зростання поставок з боку найбільших світових експортерів - Бразилії та Австралії.

Ціни на сталь будуть залишатися на низькому рівні, враховуючи високі обсяги пропозиції на світових ринках.

Крім того, імпорт в Україну зростає більш високими темпами, ніж експорт. За 10 місяців цього року негативне сальдо зовнішньої торгівлі склало $ 2,1 млрд.

Отже, Україні без зовнішнього фінансування з боку міжнародних донорів у 2017 році не обійтися.

Після націоналізації Приватбанку і прийняття держбюджету на наступний рік, влада заявила, що все готово до наступного траншу Міжнародного валютного фонду. Його отримання очікується в кінці січня.

Якщо транш дійсно буде надано, то не виключено, що він може стати останнім, адже інші вимоги МВФ влади виконувати не поспішають (земельна реформа, пенсійна реформа, розширення повноважень НАБУ).

Також необхідно пам'ятати, що в наступному році Україні необхідно повертати за зовнішніми боргами близько $ 2,6 млрд. Це вдарить по розміру міжнародних резервів Нацбанку.

Їх зниження серйозно сковує дії НБУ при проведенні валютних інтервенцій на міжбанку в разі "пожежних" ситуацій.

Всі ці фактори, по суті, є базовими для "повзучої" девальвації гривні в 2017-2018 рр.

Всі повинні розуміти, що в Україні дуже сильні неекономічні ризики для курсу у вигляді загострення ситуації в Донбасі або позачергових виборів. І тоді будь-які економічні прогнози можуть втратити сенс.

Підписуйтесь на БізнесЦензор в Facebook , Twitter і канал Telegram

Джерело: https://biz.censor.net.ua/r3017923

Новости