Якого статі ваш аромат?

  1. Чоловічий клуб
  2. Гендерний баланс
  3. У жіночій команді
  4. Мікс кольорів, спецій і дерева
  5. C нотами цитрусів і дерева

У будь-якому парфумерному магазині жіночі та чоловічі аромати відразу вгадуються по флаконах. Для перших характерні витончені форми, фантазійні кришки і бантики. Другі розливають в лаконічні чорно-сині судини.

Остаточно крапки над «i» розставляють назви. Дівчат повинні залучити кокетливі Miss Dior і Modern Muse. А їх супутників - гендерно детерміновані Le Male ( «Самець») від Jean Paul Gaultier, Invictus ( «Переможець») від Paco Rabanne або просто L'Homme Idéal ( «Ідеальний чоловік»), Guerlain. Але так чи важливе питання статі в парфумерії?

До кінця XIX століття аромат не ділилися на чоловічі і жіночі. Людовик XIV душілся водою з нотами квітів апельсина, а імператриця Євгенія - цитрусовим Eau de Cologne Impériale від Guerlain. «Пахнути могли собі дозволити лише вищі стани, які канули в Лету після Великої французької революції. Коли громадян перестали ділити за походженням, на перше місце вийшло питання статі. І з'явилися духи для чоловіків і жінок », - пояснює соціолог Джейн Межіас, автор книги« Пол і суспільство ». Сильній половині людства пропонувалося пахнути тютюном і деревом, а слабкою - квітами: трояндою, фіалками, конвалією.

Чоловічий клуб

Такий поділ збереглося до наших днів. Але багато хто все одно шукають свій аромат на полицях для протилежної статі. Так, 35-річна Олександра зізнається, що Le Male, Jean Paul Gaultier - символ її безтурботної молодості. «Ночі безперервно я танцювала з різними чоловіками в клубах. До ранку одяг просочувалася цим запахом, популярним на початку 2000-х. Я донині наношу ці духи по вихідним », - говорить вона.

А для 25-річної Вероніки парфум Dior Homme Sport - єднальна ниточка з коханим: «Коли він відрядженні, я наношу краплю цього аромату на зап'ясті вранці і вдихаю цілий день». 40-річна Анна стверджує, що жіночі композиції не підходять до її гардеробу. «Я ношу мінімалістичні речі в чоловічому стилі і багато років зберігаю вірність Aсqua di Gio, Giorgio Armani. З ним відчуваю себе сильною і впевненою. А жіночі композиції здаються або цукерковими, або легковажними, або хибними », - пояснює вона.

Гендерний баланс

Парфумер Серж Лютанс бачить й інші причини, які змушують нас порушувати кордону статі. «Карл Густав Юнг ввів терміни Аніма і Анімус, що позначають жіноче начало в чоловіку і чоловіче начало в жінці. Аніма - вплив емоцій і настроїв. Анімус - категоричні, принципові рішення. У цьому сенсі вторгнення на парфумерну територію іншої статі може виявитися несвідомим способом відновити рівновагу наших чоловічої та жіночої складових », - вважає Серж Лютанс.

У жіночій команді

А що ж чоловіки? Звичайно, серед них мало хто користується жіночими парфумами. Але є винятки: такі, як Артем, 35-річний широкоплечий фітнес-інструктор. Він зізнається в любові до безсоромно солодким і терпким ароматам Alien або Angel, Thierry Mugler: «Обожнюю бути не як усі. І виділятися мені допомагають аромати. Всі відзначають їх оригінальність, не здогадуючись, що це жіночі парфуми ». Олександру 45 років, і він зізнається, що іноді носить духи з колекції своєї покійної матері: «Вони нагадують мені про неї, хоч на шкірі розкриваються по-іншому і більшість звучить цілком мужньо».

Більшість парфумерів не визнають гендерного поділу запахів

Більшість парфумерів не визнають гендерного поділу запахів. «70% наших творінь безстатеві. Ми створюємо свої композиції як живописні полотна, поєднуючи ноти подібно мазкам на полотні. Ви ж не будете шукати підлогу у пейзажів? Навіщо позначати, кому адресований аромат? Нехай користуються всі, кому він подобається », - каже Крістін Нажель, головний парфумер Будинку Hermès.

Не дуже люблять творці і слово «унісекс». «Це як якщо б ви написали, що аромат вийшов безхарактерним, ніяким», - вважає «ніс» Жак Кавалье. Але як бути з парними ароматами, в яких гендерна поділ неминуче? Насправді, найчастіше в чоловічих і жіночих композиціях, об'єднаних однією назвою, немає однакових нот, а є лише загальна концепція і рекламна кампанія. Якщо вони вам подобаються, йдіть в магазин, слухайте і вибирайте будь-який з дуету. Адже, як ми з'ясували, гендерних законів в парфумерії більше немає.

Мікс кольорів, спецій і дерева

Marc Jacobs Сucumber Splash Yves Saint Laurent Black Opium Nuit Blanche Lancôme Ôud Ambroisie з колекції Maison Lancôme Grand Cru Thierry Mugler Alien Divine Ornamentations

в колекційному флаконі з частинками справжнього золота.

1/1

C нотами цитрусів і дерева

Serge Lutens Baptême du Feu Giorgio Armani Acqua di Gio Guerlain Mandarine Basilic з лінії Aqua Allegoria Dior Gris Montaigne з лінії La Collection Privée Christian Dior

1/1

Читайте також

Читайте також

Шоколад, карамель, кава, ваніль, мед і праліне - парфумерні композиції для ласунів залишаються на піку популярності. У чому секрет їхнього успіху, розмірковують експерти.

У чому секрет їхнього успіху, розмірковують експерти

На довгій дорозі життя ми часто змінюємося ролями. Сьогодні ти на вершині, а завтра ти ніхто, сьогодні хтось допомагає нам, а завтра помічниками стаємо ми. Один мудрець сказав: все, що віддаєш, твоє, бо коли-небудь воно обов'язково до тебе повернеться. Ця новорічна історія про те, чому найбільша цінність у житті - люди, які зустрічаються на нашому шляху.

Але так чи важливе питання статі в парфумерії?
Ви ж не будете шукати підлогу у пейзажів?
Навіщо позначати, кому адресований аромат?
Але як бути з парними ароматами, в яких гендерна поділ неминуче?

Новости