Якою має бути ідеальна дружина: відповіді українських чоловіків приголомшують

Євдокія Розумовська

У нашій країні жінки здобувають освіту і роблять кар'єру разом з чоловіками. І здавалося б, ось воно - рівноправність в дії. Але що думають про роль жінки в сім'ї та суспільстві сучасні українські чоловіки? Дані соцопитування змушують задуматися

Нещодавно Український центр соціальних реформ оприлюднив дані соцопитування, в якому брали участь 1520 українських чоловіків у віці від 18 до 59 років. І ось який вони бачать ідеальну жінку: це ощадлива домогосподарка, яка вміє згладжувати конфлікти. 38% опитаних впевнені, що «правильна» жінка завжди поступається чоловікові, підтримує його в будь-яких починаннях і ніколи з ним не сперечається, навіть якщо не згодна. А тепер детальніше.

А тепер детальніше

Хто повинен вести домашнє господарство?
Найважливішою чоловічою функцією опитані вважають фінансове забезпечення сім'ї. Для жінки ж пріоритетним є турбота про сім'ю і особисте життя. 69% опитаних вважають приготування їжі, прання, миття посуду і прибирання будинку виключно жіночими обов'язками. Єдиною суто чоловічий обов'язком по дому 90% опитаних назвали дрібні ремонтні роботи.
63% впевнені, що турбота про дітей, зміна підгузників, купання і годування дитини також є обов'язком виключно їх матері. 36% чоловіків і зовсім заявили, що не знають як це робити. А 24% впевнені, що якщо в будинку є діти, жінка взагалі повинна відмовитися від виходу на роботу.

Чи може чоловік вдарити дружину?
13% українців впевнені, що в деяких випадках домашнього насильства цілком виправдано. Кожен 5 погодився, що чоловік має право побити жінку, якщо вона його зрадила. 10% вважають, що жінка повинна терпіти насильство з боку чоловіка, щоб зберегти сім'ю, а 5% сказали, що не погано б задати дружині прочухана, якщо вона відмовляється від інтимних стосунків з чоловіком.

Практично кожен третій чоловік зізнався, що надає на дружину емоційне насильство, а кожен сьомий - економічне. 13% зізналися, що їм доводилося «давати ляпаса, запотиличник, штовхати або сильно трясти» свою дружину.
Кожен п'ятий чоловік визнав, що здійснював фізичне насильство по відношенню до дружини в нетверезому стані.

Кожен п'ятий чоловік визнав, що здійснював фізичне насильство по відношенню до дружини в нетверезому стані

А як на особистому фронті?
65% чоловіків чекають, що дружина повинна відразу ж погодиться на інтим, якщо цього хоче її чоловік.
53% опитаних розповіли, що прагнуть контролювати своїх дружин, хочуть весь час знати, де вони знаходяться.
22% вважають, що мають права не дозволяти дружині робити певний макіяж або надягати той чи інший одяг.

32% вважають свою думку в рішеннях від яких залежить спільне життя більш вагомим, ніж думка дружини.
18% впевнені, що саме вони повинні вирішувати з ким проводить час їх партнерка.

Хто годувальник в родині?
Згідно з результатами опитування, 60% чоловіків визнали себе головними годувальниками в сім'ї . Приблизно, 18% говорять про те, що заробляють однаково з дружиною, 15% сказали, що фінансове забезпечення сім'ї на їх батьках.
При цьому відповіді різнилися на відміну від віку чоловіків. Серед чоловіків до 30 років тільки кожен 25 зізнався, що сім'ю забезпечує дружина, а серед чоловіків після 50 фінансову перевагу дружини зазначив вже кожен 8.
Ставлення до дітей
Близько половини чоловіків розповіли, що були присутні на партнерські пологи . Також більшість чоловіків цікавилися станом здоров'я своїх дружин під час вагітності. Тільки 13% зізналися, що жодного разу не були з дружиною в лікарні за той час, коли вона виношувала дитину. 84% сказали, що народження малюка було їх спільним з дружиною рішенням.

Практично кожен третій чоловік брав відгули або короткострокову відпустку після народження дитини, щоб допомогти дружині. Найчастіше це роблять молодші чоловіки. Тільки один з усіх опитаних сказав, що був рік в декретній відпустці по народженню дитини.
Згідно з даними опитування чоловіки в середньому проводять зі своїми дітьми 22 години на тиждень, а жінки - 49.

Також вам буде цікаво дізнатися які зірки зі світовим ім'ям підтримують фемінізм .

Але що думають про роль жінки в сім'ї та суспільстві сучасні українські чоловіки?
Хто повинен вести домашнє господарство?
Чи може чоловік вдарити дружину?
А як на особистому фронті?
Хто годувальник в родині?

Новости