Якщо ви летите з дитиною!

Якщо ви летите з дитиною

Відправитися в авіаподорож з дитиною, це не тільки випробування для батьків і пригода для самої дитини, але і деяка проблема для пасажирів літака. Накопичився досвід у різних авіакомпаній підштовхує їх до створення рейсів з дітьми і без дітей, проте самі пасажири вважають подібні ініціативи марними і непотрібними.

Щоб правильно організувати переліт, якщо ви подорожуєте з дитиною, слід застосовувати деякі рекомендації, щоб політ пройшов гладко для вас і вашої дитини.

Купівля авіаквитків

Для більшості авіакомпаній є правилом особливе ставлення до маленьких пасажирів, тому ви в праві його вимагати. Всі діти при купівлі квитків діляться на дві категорії, діти до двох років і діти до 12 років. І цієї категорії пасажирів покладаються істотні знижки на переліт. Варто відзначити, що частіше за все дітям старше 12 років доведеться купувати повноцінний дорослий квиток, проте завжди стежте за проведеними акціями компаній перевізників проводяться для школярів і студентів, це допоможе істотно знизити вартість квитка для вашої дитини-школяра.

Багато авіакомпаній, що здійснюють перельоти всередині країни, дозволяють одному дорослому провезти одну дитину до двох років безкоштовно, наприклад, дане правило працює для перельотів в межах Росії. На міжнародних рейсах такому малюкові буде надана знижка, розмір якої найчастіше залежить від обраної вами авіакомпанії, найкраще, якщо вона складе 90%. Якщо один з батьків везе двох таких дітей, то доведеться купувати один квиток додатково за вартість, рівну ціні перельоту одну дитину від 2 до 12 років.

Маленькі пасажири від 2 до 12 років, найчастіше отримують знижку на придбання квитка в розмірі 50% від повної вартості. При цьому компанія перевізник надає окреме місце, харчування в польоті, а також окрему норму багажу. Деякі компанії, в тому числі і за міжнародними маршрутами, таким пасажирам надають знижку до 75%.

Варто зазначити, що у різних компаній різний розмір знижок і умов, тому коштувати переглянути найбільш вигідні умови по всім авіакомпаніям обслуговуючим цікавить вас напрям.

Ще один цікавий і важливий момент, якщо на момент вильоту вашій дитині не виповнилося двох років (12 років), а після повернення назад уже виповнилося, то при покупці квитків туди - назад діє правило «віку на момент вильоту туди». Це дозволить вам купити квиток за меншою вартістю при бронюванні туди - назад.

Документи при перельоті з дитиною

При будь-яких міжнародних перельотах, якщо ви відправляєтеся в подорож зі своєю дитиною, він повинен бути вписаний в закордонний паспорт одного з батьків, або на нього оформляється окремий закордонний паспорт. І навіть якщо дитина вписана в закордонний паспорт батьків, то працівники прикордонної служби вимагатимуть від вас документа, що підтверджує ваше спорідненість. Це важливий пункт, так як вам можуть відмовити в вильоті. Щоб цього не сталося, вам обов'язково потрібно мати при собі наступні оригінали документів, (або їх нотаріально завірені копії):

  • якщо дитина і батько (батьки) мають однакове прізвище, то свідоцтво про народження;
  • якщо прізвища дитини і батьків не збігаються, то до свідоцтва про народження дитини необхідно додати оригінал свідоцтва про нові шлюбних відносинах, в яких відзначена зміна прізвища;
  • оригінали документів про піклування, опікунство або усиновлення, якщо таке має місце.

Якщо той з батьків летить за кордон з одним з батьків, то письмової згоди другого з батьків не потрібна, виняток становить офіційно оформлене незгоду, з подачею в державні органи в письмовій формі і за встановленими для цього правилами. Якщо ви не хочете питань з цього приводу, то візьміть про всяк випадок письмовий дозвіл на перетин кордону від другого з батьків, і не забудьте його запевнити.

У разі якщо ваша дитина має закордонний паспорт, то оформлення візи має бути і на нього теж. Для внутрішніх рейсів, крім запису в цивільний паспорт одного з батьків, обов'язково захопіть свідоцтво про народження.

Багаж для вашої дитини

Для дитини старше двох років при перельоті покладається така ж кількість багажу, як і звичайного пасажиру, дана цифра залежить від авіакомпанії. Але для малюка до 2-х років існують деякі обмеження, як правило, вони стосуються ваги багажу до 10 кілограм. Хоча деякі авіакомпанії пропонують провезення для немовляти багажу до 23 кілограм, при цьому безкоштовний провіз дитячої коляски.

Коляску можна взяти з собою в салон літака, вона числиться як ручна поклажа, при цьому у вас її заберуть при посадці і повернуть при приземленні. У деяких міжнародних рейсах коляску потрібно залишати разом з негабаритним багажем, в цьому випадку ви її отримаєте разом з іншими речами.

Для дитини варто взяти з собою що-небудь поїсти і поїсти, проте подбайте про те, щоб рідини були не більше 100 мл, це допоможе вам без праці пройти контроль безпеки. Хоча бувають і несподіванки, наприклад, співробітник безпеки може попросити мати спробувати рідина в пляшечці, призначеної для дитини.

Під час перельоту

Під час польоту, деякі авіакомпанії мають спеціальну ігрову програму для маленьких пасажирів, а також дарують їм спеціальні подарунки. У вас є можливість замовити спеціальне харчування на борту для своєї дитини, але це варто зробити заздалегідь. Іноді, для дитини може бути надана колискова, однак про це також варто повідомити компанію заздалегідь.

Місця для пасажирів з дітьми знаходяться в першому ряду після бізнес-класу, однак на практиці це не дотримується, такі місця займають ті, хто раніше зареєструвався. Тому, при подорожі з дитиною, пройдіть реєстрацію заздалегідь, щоб у вас була можливість зайняти ці місця.

Варто відзначити, що способів реєстрації досить багато, деякі компанії відкривають реєстрацію за добу до вильоту, при цьому реєстрацію можна пройти онлайн на сайті авіакомпанії за допомогою ноутбука, або мобільного телефону. А також за допомогою спеціальних електронних терміналів в аеропортах, і навіть по Skype. Однак не завжди така реєстрація можлива при перельоті з дітьми до 2-х років, про це необхідно дізнатися заздалегідь при перельоті.

Якщо ви купуєте люльку в польоті, то місця в першому ряду вам забезпечені, також деякі компанії надають платну послугу, вибору місця в літаку.

Якщо ви будете тримати немовляти на руках, то вам буде виданий спеціальний ремінь для дитини, який пристібається до вашого ременя.

Для того щоб сповити немовляти, скористайтеся спеціальними столиками, які розташовані в туалеті літака, вони розташовані на стіні за пісуаром, досить лише натиснути на важіль.

Самопочуття дитини перед польотом

Якщо напередодні перельоту ваша дитина відчула себе не дуже здоровим, то вам слід пройти консультацію у лікаря, так як існують деякі протипоказання. Наприклад, при хворобах серця, загостренні цукрового діабету, при підвищеному кров'яному тиску, при відшаруванні сітківки ока і проблеми з диханням. Це пов'язано з тим, що виникає деякий перепад тиску під час набору висоти і при зниженні літака. Тому варто давати дитині рідина під час зльоту і посадки, щоб він більше ковтав і тим самим вирівнював тиск на барабанні перетинки. Якщо у дитини нежить, то подібні процеси він буде переносити важче, це стосується і негострих алергічних реакцій під час польоту. Якщо таке має місце, то під час зльоту і посадки не давайте малюкові спати.

Перед вильотом дайте дитині добре виспатися, не розраховуйте, що втомлений дитина буде краще спати в літаку. Також не варто давати йому важку їжу, і взагалі, нехай нічого не їсть за годину півтора до вильоту, п'є більше рідини, але не надмірно, щоб не бути прикутим до туалету. До речі їх закривають на момент посадки і зльоту.

Дітей, а точніше новонароджених, до семиденного віку перевозити авіатранспортом строго не рекомендується.

Якщо дитина летить один

Якщо виникла така необхідність, як відправка дитини самого авіарейсом, то більшість авіакомпаній надають таку послугу. Якщо мова йде про переліт через кордон, то в такому випадку самостійну подорож можливо тільки для дітей від восьми років. При цьому варто знати про деякі нюанси:

  • в такому випадку ви будете змушені сплатити дитині повну вартість перельоту і багажу, іноді такий переліт обійдеться дорожче, так як ряд компаній беруть додаткову суму за турботу про дитину;
  • при покупці квитка подбайте про те, щоб зробили позначку в квитку, (за гроші звичайно), «за дитиною потрібно догляд». У цьому випадку авіакомпанія несе повну відповідальність за цілісність і здоров'я дитини, з моменту передачі дитини на реєстрації і до моменту передачі зустрічаючим особам;
  • такий квиток на дитину купується в касі авіакомпанії оффлайн, цим ви попереджуєте ще раз компанію про особливого догляду;
  • при подібному перельоті можна купити квиток на дорогу туди і назад для дитини, що подорожує самостійно, проте тільки на прямі рейси, ніяких транзитів і пересадок.

При самостійному перельоті, дитина повинна мати при собі свідоцтво про народження (або цивільний паспорт, якщо вік відповідний) це для перельотів всередині країни. При міжнародному перельоті у дитини повинен бути закордонний паспорт з відкритою візою в країну прильоту, при цьому будь-яка доросла, який відправляє дитину (краще, якщо хтось із батьків), повинен заповнити спеціальну заявку на перевезення, а також декларацію батьків дитини. Також буде потрібно завірена згода одного з батьків на такий переліт, завіряти потрібно нотаріально або в консульстві, це потрібно, якщо дитина їде за кордон більш ніж на три місяці. Даний момент коштує окремо вивчити згідно із законодавством.

Якщо дитина летить один, то його обов'язково повинні проводжати в пункті відправки аж до посадки його в літак, а також повинні зустрічати в пункті приземлення. Під час польоту за дитиною буде стежити стюардеса, вона також допоможе йому зустрітися з зустрічаючими його особами.

схоже

Новости