Якщо згорів блок живлення ноутбука

Практично кожен користувач ноутбука або, скажімо, нетбука хоч раз в житті, але тримав в руках розвідний ключ. «Ах, який це чудовий і незамінний інструмент !!! Тепер не треба тягати з собою всюди набори гайкових ключів! », - хочеться вигукнути, вперше зіткнувшись з його використанням. Але, наткнувшись на добре затягнуту гайку, починаєш розуміти, що не все універсальне на 100% замінить спеціально призначене.

Так ось, власники електронної апаратури нерідко мають справу з тим, що у них по одним або іншим причинам вийшов з ладу блок живлення (мережевий адаптер).

Згорів адаптер і, відразу в інтернет, на пошуки нового. А там море пропозицій. Адаптери на будь-який смак. І один іншого універсальніше. Купив, і, здавалося б, всі біди позаду. Однак не так все просто ...

Інженери сервісних центрів, які мають багаторічний досвід, для яких ремонт ноутбуків професійне ремесло, можуть розповісти багато негативного в випадках використання універсальних адаптерів для живлення ноутбуків.


Універсальний блок живлення ноутбука
Універсальний блок живлення ноутбука

Універсальна і спрощена схемотехніка, що застосовується в універсальних мережевих адаптерах (причина - необхідність вписатися в ціновий діапазон і, тим самим привернути клієнта), має гірші параметри стабілізації і фільтрації вихідного напруги. Як наслідок - погіршення умов роботи безпосередньо ланцюгів харчування ноутбука.

Спрощені ланцюга захисту універсальних адаптерів можуть не запобігти значного перевищення рівня вихідної напруги, що може привести до виходу з ладу наступних ланцюгів харчування ноутбука. У той же час, схеми оригінальних адаптерів, що розробляються виробниками спеціально для живлення ноутбуків, крім прямої зворотного зв'язку мають ще й непряму зворотний зв'язок, яка не допускає значного відхилення параметрів вихідної напруги адаптера навіть при відмові прямої зворотного зв'язку пристрою. В такому адаптері спрацює схема захисту і він просто відключиться, що не приведе до виходу з ладу питомого пристрої.


Оригінальний блок живлення ноутбука
Оригінальний блок живлення ноутбука

Як правило, універсальні адаптери оснащені перемикачем, що дає можливість змінювати вихідна напруга в межах 10-24 вольт. При зміні споживачів за допомогою даного перемикача підбирається необхідну напругу.

Начебто все зручно і добре. Але перемикач, по суті, додатковий і часто ненадійний контакт. При частому його перемиканні, а так само в слідстві природного окислення, контакт стає все гірше і гірше і, в один прекрасний момент, замість необхідних 19 вольт на виході адаптера може виникнути напруга, що перевищують номінальне в 2-3 рази. Як можливий результат - пробій елементів вхідного ланцюга харчування, пробій елементів чіпсета ноутбука, освіта короткого замикання та інші трудноісправімие наслідки. А відсутність у таких адаптери захисту від короткого замикання призведе ще й до прогару доріжок і контактних площадок мікросхем.


Згорілий контролер зарядки батареї
Згорілий контролер зарядки батареї

У цих випадках вже без допомоги сервісного центру не обійтися. Добре, якщо в сервісному центрі копнуть глибше і пояснять причину виходу з ладу ноутбука, зроблять ремонт ноутбука і порадять як бути далі. А якщо немає? В цьому випадку доведеться шукати універсальний ноутбук, здатний встояти проти агресії з боку універсального блоку живлення.

І все-таки, як бути в разі виходу з ладу оригінального мережевого адаптера? На мій погляд, краще за все не поспішати розлучитися з несправним оригінальним адаптером, а звернутися в комп'ютерний сервісний центр по ремонту. Адже напевно блок живлення для ноутбука (мережевий адаптер) можна відремонтувати і він ще довго і надійно буде вам служити.

Можна знову-таки звернутися в торгову мережу, магазин продає комп'ютерні комплектуючі, і купити блок живлення для ноутбука аналогічний оригінальному за характеристиками. Чи забезпечить новий адаптер нормальну роботу ноутбука? Інженери сервісного центру, які мають досвід ремонту мережевих адаптерів, дадуть відповідь на це питання що «50 на 50», а точніше «як пощастить». А вам жоден продавець не скаже, що знаходиться всередині корпусу такого адаптера. Насправді ж, виробники неякісних мережевих адаптерів для приховування недоліків недосконалою їх схемотехніки, в середину корпусу додають металеві пластини для збільшення ваги виробу, щоб важче було відрізнити його від оригінального.

Висновок очевидний! Надійніше звернутися в сервісний центр по ремонту комп'ютерів з проханням провести ремонт блоку живлення. Ну а якщо мережевий адаптер не підлягає ремонту, бувають і такі випадки, то в сервісному центрі вам завжди правильно підберуть новий. Трохи дорожче, ніж універсальний, але зате більше ймовірності, що не заплатиш потім вдвічі більше.

Читайте інші статті і огляди по ремонту ноутбуків: Ремонт материнської плати ноутбука , Заміна екрану ноутбука , Вода на ноутбук , гріється ноутбук

Дмитро Хуторний

Олександр Жигун

Олександр Самчук

А якщо немає?
І все-таки, як бути в разі виходу з ладу оригінального мережевого адаптера?
Чи забезпечить новий адаптер нормальну роботу ноутбука?

Новости