Якщо забув водійське посвідчення будинку

  1. Патруль ДАІ вас не зупинив
  2. Відповідальність за відсутність водійського посвідчення
  3. Що робити, якщо забув водійське посвідчення вдома разом з паспортом

У цій статті піде мова про те, як з гідністю і найменшими втратами вийти з ситуації, якщо забув водійське посвідчення вдома У цій статті піде мова про те, як з гідністю і найменшими втратами вийти з ситуації, якщо забув водійське посвідчення вдома. Напевно, кожен водій, якщо тільки він не перший день за кермом, потрапляв в такий стан, коли його зупиняв інспектор ДАІ, а потім виявлялося, що водійські права залишилися вдома разом з гаманцем. Або в іншій сумці. Як бути в такому випадку, чим це може загрожувати і як домовитися з інспектором.

Патруль ДАІ вас не зупинив

Отже, Ви їдете на своєму автомобілі і в якийсь момент розумієте, що отримане посвідчення водія і (або) технічний паспорт на автомобіль забули вдома. А перебування щоб повернутися за документами, немає, так як вже спізнюєтеся.

Найрозумнішим в такому положенні - їхати по місту з максимальною акуратністю і не привертати до себе увагу патрулів ДАІ. Пристебнутися, не розмовляти по телефону і не порушувати ПДР іншим чином. Пам'ятайте, що для зупинки автомобіля повинні бути вагомі причини. Тільки якщо не проходить черговий рейд (тоді зупинку машини можна пояснити спецоперацією).

За водійським посвідченням краще з'їздити це громадському транспорті у вільний час. Або попросити кого-небудь з домочадців, близьких знайомих привезти документи. Загалом, щоб не провокувати можливе зіткнення з органами дорожньої інспекції постарайтеся вирішити це питання, не керуючи автомобілем

Відповідальність за відсутність водійського посвідчення

Якщо ж патруль дорожньої поліції зупинив водія без посвідчення, то все буде розвиватися зовсім за іншим сценарієм. Відповідно до пункту 12.3 частини 1 КоАП РФ, керування транспортним засобом водієм, у якого відсутні такий документ або реєстраційні документи на автомобіль, тягне покарання у вигляді штрафу в сумі 500 рублів. Однак найчастіше буває так, що водій залишив удома не тільки права і свідоцтво про реєстрацію, а й страховий поліс ОСАГО. У таких випадках штраф може бути збільшений удвічі, бо за відсутність поліса передбачено попередження або штраф в 500 рублів.

Ще зовсім недавно для таких порушників Правил дорожнього руху передбачалося і додаткове покарання. При відсутності водійських прав або свідоцтва про реєстрацію водій відмежовувався від управління, і до нього застосовувалося затримання технічного засобу. Тобто, при звільненні з управління автомобіль на евакуаторі відвезли на штрафмайданчик, за що водій платив із власної кишені досить чималу суму, приблизно 3-7 тисяч рублів залежно від потужності двигуна.

Однак такий стан існувало тільки до 19 червня 2015 року, після цієї дати таке покарання до водіїв не застосовується, що є, звичайно ж, позитивним моментом.

Якщо інспектор дорожньої поліції зупиняє водія, у якого не виявляється водійського посвідчення та інших документів, то, перш за все, він перевірить даного водія по базі ГИБДД на позбавлення , на дійсність прав , на наявність штрафів . Якщо особистість водія буде встановлено, йому виписується відповідний штраф, і він може продовжувати рух.

Слід зазначити досить важливий момент, що полягає в тому, що штраф за відсутність водійського посвідчення може накладатися на одного водія скільки завгодно раз. Тому, якщо Ви були зупинені інспектором ДАІ і він оштрафував Вас за відсутність водійського посвідчення, то вам краще відразу ж відправитися додому за документами. В іншому випадку ви ризикуєте на кожному наступному посту ДАІ втрачати зі свого бюджету по 500 рублів, так як всі наступні перевірки також можуть обернутися штрафом.

Що робити, якщо забув водійське посвідчення вдома разом з паспортом

Якщо ж інспектор ДАІ зупинив водія, а у нього не виявилося взагалі ніяких документів, то в такому випадку справа набагато складніше. Справа в тому, що вас можуть запідозрити в угоні автомобіля, і в зв'язку з цим затримати для з'ясування особи на термін до трьох годин.

Слід ще зазначити, що крім посвідчення водія, страхового поліса ОСАЦВ і свідоцтва про реєстрацію, при управлінні транспортним засобом може ще знадобитися:

  • для таксиста на легковому автомобілі - ліцензія;
  • для водіїв, які перевозять вантажі - товарно-транспортна накладна або шляховий лист.

Відсутність цих документів також передбачає штраф. І якщо водієві вантажного автомобіля він може обійтися всього в 500 рублів, то таксисту без ліцензії доведеться полегшити свій гаманець на 5 тисяч рублів.

Сподіваємося, що ситуації - якщо забув водійське посвідчення будинку - на дорогах не зустрінуться і водійське посвідчення та інші документи будуть завжди при Вас.

Новости