Акт перевірки пожежного гідранта: періодичність заповнення документа, основна частина і висновок комісії

  1. Коли і що перевіряють
  2. поширені несправності
  3. частини акту
  4. Основна частина
  5. заповнення таблиці
  6. висновок комісії
  7. Журнал перевірки гідрантів і щитів

Згідно з існуючими нормами, акт перевірки пожежного гідранта повинна складати уповноважена комісія. На даний момент існує стандартний уніфікований зразок такого акту. Подавати його у вільній формі можна.

Періодично перевіряти стан гідранта важливо з очевидних причин - несправність цього пристрою під час пожежі може стати причиною великої трагедії. Перевірка є дійсно відповідальною справою, тому її право проводити тільки кваліфіковані фахівці.

Коли і що перевіряють

Пожежні гідранти зобов'язують перевіряти двічі на рік Пожежні гідранти зобов'язують перевіряти двічі на рік. В ході складання акта встановлюється:

  • придатність колодязного люка, ніпеля, корпусу і кришки гідранта (не можна допускати, щоб кришка гідранта була покрита асфальтом або завалена сміттям);
  • герметичність клапанів;
  • наявність або відсутність води в колодязі;
  • сумісність гідранта з пожежної колонкою (колонка в даному випадку потрібна для того, щоб відкручувати вентилі гідранта і закручувати їх назад - перевіряючі повинні визначити, як легко ці маніпуляції можна зробити);
    доступ до гідрантів (він повинен бути вільним 24 години на добу);
  • рівень пропускної здатності.

Зазвичай акти перевірки гідрантів складають навесні і восени. Найзручніше поєднати таку перевірку з оглядом внутрішнього пожежного водопроводу. Цей огляд повинен здійснюватися з такою ж періодичністю - двічі на рік.

Додатково уповноваженою особою може бути складений ще й спеціальний акт (протокол) випробування на водоотдачу пожежних гідрантів. Такі випробування здійснюють в мережах з низьким тиском, віддалених від насосної станції, в мережах з малим діаметром трубопроводів, на об'єктах з високим ризиком виникнення пожежі.

Такі випробування здійснюють в мережах з низьким тиском, віддалених від насосної станції, в мережах з малим діаметром трубопроводів, на об'єктах з високим ризиком виникнення пожежі

Сьогодні водоотдачу гідрантів зазвичай визначають за допомогою ствола-водоміра, пожежної колонки або мірного бака. Кожен спосіб має свої нюанси, але в будь-якому випадку слід пам'ятати, що випробування заборонено проводити, якщо температура повітря менше нуля.

поширені несправності

Багато які практично несправності гідранта викликані суворим кліматом нашої північної країни Багато які практично несправності гідранта викликані суворим кліматом нашої північної країни.

Тут, в холодні зими, цілком можливо заледеніння кришок, примерзанню клапана, перетворення води в лід. І кожна з цих проблем може перешкодити використанню гідранта, коли трапиться загоряння.

До приватним несправностей гідрантів також можна віднести витікання води в колодязь, закупорювання зливу, виникнення іржі і освіту течі через некоректну установки прокладки.

Виявлені під час перевірки неполадки в пожежному гідранті неодмінно повинні бути відображені в акті. Тут же слід вказати терміни виконання ремонту і особа, яка нестиме відповідальність за цей ремонт.

частини акту

Документ складається з трьох частин - вступної, основної та заключної. У першому розділі вказується повна назва акта, дата підписання, населений пункт і назва об'єкта (юридичної особи), на якому здійснюється перевірка. Крім того, в документі обов'язково повинні бути вказані реквізити цієї юрособи.

В принципі не забороняється складати акт на фірмових листах організації (на таких листах уже проставлені всі необхідні реквізити). Якщо ж фірмових листів немає, то перед початком складання акта, вгорі потрібно надрукувати звичайним способом, на комп'ютері, всі значущі дані про компанію: найменування, адреса, контактні телефони і так далі.

Основна частина

В основній частині акту, крім важливих відомостей про гідрантах, перераховують ПІБ та посади учасників комісії, сформованої для перевірки В основній частині акту, крім важливих відомостей про гідрантах, перераховують ПІБ та посади учасників комісії, сформованої для перевірки. Якщо в складанні акта задіяні представники підрядника і замовника, то їх посади і прізвища прописують окремо.

Додатково до цього тут вказується час проведення випробувань (воно не повинно суперечити необхідної для таких випробувань періодичності). А датою складення акта краще вибрати день, в який безпосередньо завершилася перевірка.

заповнення таблиці

Основна частина документа для наочності може оформлятися табличкою. Кожна нова рядок тут присвячена одному конкретному пожежного пристрою. А у шпальтах потрібно вказати наступні дані:

  • номер гідранта;
  • адреса об'єкта аудиту (об'єкта, що перевіряється);
  • діаметр і тип мережі;
  • рівень напору;
  • Водовіддача (в літрах за одну секунду);
  • число і діаметр муфтових головок;
  • приналежність пожежного пристрою.

номер гідранта;   адреса об'єкта аудиту (об'єкта, що перевіряється);   діаметр і тип мережі;   рівень напору;   Водовіддача (в літрах за одну секунду);   число і діаметр муфтових головок;   приналежність пожежного пристрою

Ще в розглянутому акті повинно бути опис пожежного водопроводу, частиною системи якого як раз і є гідранти. Це опис теж можна виконати в формі таблиці. Тут потрібно буде вказати номер водопроводу, його загальну ємність і число підключених до нього водозабірних пристроїв. Адресні дані об'єкта і відомча приналежність теж вказуються у шпальтах.

Після двох таблиць йдуть відомості про кількість примірників акта. Воно безпосередньо залежить від числа сторін, які підписали документ.

висновок комісії

Висновок є обов'язковою частиною акта. Воно може мати як дуже коротку (тобто просто констатується, відповідає пожежний гідрант нормам або ж немає), так і розширену форму, з великим числом подробиць. Повний варіант укладення може містити в собі багато цікавих відомостей. Зокрема, тут роблять висновки щодо того, чи може в форс-мажорній ситуації пожежна автомашина паркуватися в безпосередній близькості (чи забезпечується до пожежного гідранта вільний доступ). Вказують інформацію про працездатність і справність гідранта (окремо можна вказати, чи придатний він в принципі для пожежогасіння чи ні).

Записують відомості про те, чи присутні необхідні покажчики, очищений чи об'єкт від снігових заметів, льоду і бруду. Крім того, тут можуть бути дані про наявність нарізного сполучення, і про наявність герметичної кришки на гідранті (бажано, щоб на цій кришці був ще утеплювач в якості захисту від промерзання). Доцільно вказати, захищений чи колодязь гідранта від попадання в нього грунтових вод.

Під висновком і всім актом в цілому учасники комісії та інші уповноважені особи зобов'язані залишити підписи.

Журнал перевірки гідрантів і щитів

Акт про перевірку - це не єдиний, що заповнюється в даному випадку документ Акт про перевірку - це не єдиний, що заповнюється в даному випадку документ. Слід вести особливий журнал перевірки пожежних гідрантів (втім, в цьому журналі може бути інформація і про інших протипожежних об'єктах - щитах, забірних пристроях, насосах). Запис в журнал вноситься після кожної перевірки, в тому числі і тієї, яка передує введенню в експлуатацію.

У журналі є кілька важливих граф. У них заносяться дати перевірок, опису несправностей і їх причин, а також методи їх усунення. Переглядаючи подібні записи в журналі, будь-який професіонал може оперативно визначити стан пристрою.

У журналі результати перевірки підкріплюють підписом контролера і відповідальної особи.

За ведення журналу відповідає фахівець міськводоканалу чи іншої організації, на балансі якої значаться перевіряються пожежні гідранти.

Новости