Акт прийому-передачі виконаних робіт (зразок, бланк) - форма за договором підряду, надання послуг фізичній особі, скачати безкоштовно, результат простого будівництва

  1. Головні особливості оформлення
  2. Нормативи за законом
  3. Юридичні деталі і правила
  4. можливі варіації
  5. Порядок складання акту прийому-передачі виконаних робіт
  6. Електронний формат документа

Акт прийому-передачі виконаних робіт є невід'ємною частиною в документації, яка складається в процесі співпраці двох компаній. При цьому один з контрагентів є замовником робіт або послуг, а другий - виконавцем замовлення. У документі акта прийому-передачі повинні відображатися основні дані про те, який вид робіт було виконано, скільки вони коштують і терміни початку і закінчення угоди.

За своєю суттю такий документ свідчить про хід робіт і містить повну звітність про роботу. Тому його складають в тих випадках, коли необхідна перевірка і контроль виконання виконавцем своїх зобов'язань перед замовником.

Як такої універсальної і законодавчо затвердженої форми складання акту немає. Більшість компаній використовують офіційні зразки - форму факту виконання робіт у вигляді КС-2 і звіт про витрачені в процесі роботи засобів за формою КС-3. Таким чином допускається складання власної структури кінцевого документа, яка буде зручна обом сторонам.

Таким чином допускається складання власної структури кінцевого документа, яка буде зручна обом сторонам

Головні особливості оформлення

Що це і які умови підготовки

Щоб угода вважалася дійсною, контрагенти укладають договір, в якому прописують певні умови співпраці. Акт прийому-передачі виконаних робіт - це гарантія для замовника. Обов'язковість його надання залежить від угоди, яку підписували партнери.

Основними положеннями, які повинні бути присутніми в правильно заповненому акті, є:

Назва

Існують варіації озаглавліванія документа: приймання виконаних робіт, здача-приймання і т.д. Можна вибрати будь-який з них. Дата і номер Оскільки подібних актів у компаній може бути багато, необхідно присвоїти кожному окреме цифрове значення. Дані про договір Необхідно надати номер і дату укладення договору, до якого відноситься даний акт. Предмет Власне, надання послуг якого виду передбачається, перерахування тих робіт, які повинні бути зроблені. Ціна В акті слід вказати і вартість замовлених робіт. При цьому ціна повинна бути вказана без податку на додану вартість. Дані контрагентів Сюди вносяться контакти, назва фірм як виконавця, так і замовника. Скріплення акта Наприкінці документа повинні бути присутніми підпису та печатки обох компаній і дата укладання угоди.

Варто відзначити, що навіть якщо акт виконаних робіт не включений в договір, замовник зобов'язаний оплатити виконану роботу.

Бланк акту прийому-передачі виконаних робіт

Нормативи за законом

Даний документ регулюється кількома законами. Перш за все, цивільним законодавством. Цивільний кодекс Російської Федерації в пункті 4 статті 753 говорить про те, що обов'язковість акту приймання роботи відноситься тільки до будівельних договорами.

Відповідно до статті 75 Господарського процесуального кодексу України та статтею 71 Цивільного процесуального кодексу, акт може стати письмовим доказом при необхідності звернення до суду. Адже даний документ дозволяє зафіксувати всі дані про роботу. Це нівелює суперечки про те як і в якому обсяги повинні бути виконані роботи.

Стаття 75. Письмові докази

Стаття 71. Письмові докази

Стаття 720 ЦК України регулює спірні питання, в плані того, що акт повинен бути наданий до суду для того, щоб довести необхідність оплати праці працівників. Без нього позов можуть відхилити.

Оскільки акт є папером, яка містить зобов'язання підрядника за договором, то згідно зі статтею 153 ЦК РФ, він не може бути визнаний недійсним, як у випадку з угодою.

Стаття 153. Поняття угоди

Має законодавчу базу даний акт і в сфері бухгалтерського обліку. Так, частина 1 статті 9 ФЗ "Про бухгалтерський облік" йдеться про те, що будь-яка з господарських дій має бути зафіксовано обліковим документом. У цій же статті і знаходяться реквізити для складання первинної облікової паперу.

У пункті 1 статті 252 Податкового кодексу РФ зазначено, що кожен платник податків, який виконав ряд умов, може отримати знижку на отримані доходи виходячи з суми витрат.

Стаття 252. Поділ майна, що в частковій власності, і виділ з нього частки

Вимоги для цього:

  • витрати є економічно обґрунтованими;
  • є відповідні документи;
  • ці дії були спрямовані на отримання доходу.

У пункті 2 статті 272 НК сказано, що звітною датою витрат є час підписання акту прийому і передачі результатів проведеної роботи.

Юридичні деталі і правила

Законодавством, а саме - ЦК України встановлено, що акт виконаних робіт є юридичним документом, який свідчить про прийняття результатів роботи наймачем (ст.720, 753 ЦК РФ). Тільки складання даного документа може мати юридичну силу.

При проведенні огляду та перевірки роботи виконавця, слід скласти проміжний акт. В ході судових розглядів його можна буде пред'явити як доказ, але правової сили у нього немає.

Стаття 753. Здача і приймання робіт

Таким чином виходить, що все ризику, які можуть виникнути в ході ремонту лягають на виконавця. Тільки після підписання акту виконаних робіт вся відповідальність переходить до замовника.

Акт, який був підписаний в односторонньому порядку вважається чинним. При цьому, довести зворотне можна тільки в суді.

ГК РФ в пункті 1 статті 720 говорить про те, що клієнт зобов'язаний прийняти виконані роботи. У разі недотримання цього правила, відповідальність за всі наступні події з об'єктом лягають безпосередньо на замовника.

Анулювати акт прийому робіт можна в суді. Однак для цього слід надати письмову відмову від робіт. У ньому вказують аргументи і причини, за якими замовнику не подобається результат.

Стаття 720. Приймання замовником роботи, виконаної підрядником

Виконавець, в свою чергу, повинен надати клієнту повідомлення про завершення роботи за договором і надати докази того, що акт передачі був відправлений наймачеві.

Бухгалтерський баланс (форма 1) Бухгалтерський баланс (форма 1)

- документ, що характеризує загальний стан активів і пасивів підприємства на певну дату.

Кому необхідно надавати звіт про середньооблікової чисельності без працівників за 2019 рік, розповідаємо тут.

можливі варіації

Різні етапи виконання робіт можуть бути винесені в окремий акт. Однак існують такі види послуг, які відсутні в регламенті СНиПов і ГОСТів. Тоді візуальна деталізація акту ускладнюється.

До основних видів актів відносяться:

Прийом-здача виконаної роботи

В ньому необхідно вказати дати і вид документа. Додаються всі деталі роботи - характеристики, кількість. Перераховуються і працівники, які будуть присутні на об'єкті. Прийом відповідальних конструкцій Тут вказуються стандарти, за якими здійснюються роботи - дослідного або будівельного характеру. Прийом лісів в роботу Цей акт складається в разі проведення робіт на висоті від чотирьох метрів. Оскільки умови праці вимагають підвищеної безпеки. Проміжний прийом відповідальних конструкцій В ході побудови таких будівель необхідний акт при завершенні кожного з відповідальних етапів. Необхідно включити і розділ з технічною документацією. Без даного акту не можна вважати будівництво закінченим і перейти до іншого етапу. Здавання-приймання робіт по електромонтажу Без перевірки якості виконання монтажу електропроводки можна починати інші етапи - обробки, ізоляції і т.д. Прийом об'єкта, який знаходиться в капітальному будівництві Це найскладніший з усіх видів актів. Адже для його аналізу необхідно зібрати комісію з представників обох сторін. Якщо документ підписаний, значить забудовник виконав всі необхідні вимоги по зведенню будівлі. В ньому необхідно вказати дати і вид документа Зразок заповнення акту прийому передачі виконаних робіт

Порядок складання акту прийому-передачі виконаних робіт

Бланк складається відповідно до норм організації. Тому кожен з контрагентів може створити свій шаблон або завантажити безкоштовно один із прикладів. Документ має надати кожна зі сторін в кількості двох екземплярів.

Акт заповнюється у вільній формі, але має певну структуру:

  1. Заголовок. Його ділять на дві частини - для виконавця і замовника. Тут розміщується інформація про них і підписи керівництва.
  2. Центральну частину займає назва акта і вказуються дані про договір, відповідно до якого складається даний документ. Знизу у своєму розпорядженні інформацію про місто та дату підписання акта.
  3. Безпосередньо текст.
  4. Підписи ставляться в кінці документа.

Завантажити Акт прийому-передачі виконаних робіт (бланк)

Завантажити Акт прийому-передачі виконаних робіт (зразок заповнення)

При прийнятті акта необхідно вказати, що за договором підряду всі пункти виконані. Додатково слід залишити позначку про те, що у замовника немає претензій до виконавця.

Електронний формат документа

У 2019 ФНС РФ дозволила створення первинного документа про прийом-передачу робіт в електронному вигляді. Зразок цього паперу можна використовувати як в податковій діяльності, так і в господарській.

Електронна документація складається з обмінних файлів виконавця і замовника. При цьому використовувати даний сервіс може як велика компанія, так і фізична особа.

Існують і винятки, передбачені законодавством для робіт, які не передбачають підписів замовника на подібних документах. Тоді інформації про один з контрагентів в акті не буде.

Однак основними даними є:

  • ідентифікаційні відомості про виконавця;
  • дані, якими хоче доповнити угоду приймаюча сторона;
  • електронний підпис.

Що стосується виконавця, то файл з його даними включає в себе предмет угоди, електронний підпис посадової особи. Можливі уточнення в плані проведення робіт.

Затверджена ФНС форма електронного акта робить роботу з податковими органами простий. Так, його використовують для спрощення перевірок за податковими деклараціями щодо ПДВ.

Згідно з Федеральним законом "Про електронний підпис" від 6 квітня 2011 року №63-ФЗ, даний електронний документ має повну юридичну силу. Його можна використовувати в якості підтвердження про проведені операції в податковій сфері і в ситуації, коли необхідні докази в ході судових проваджень.

Акт прийому і передачі робіт, які були виконані - кращий спосіб захиститися як виконавцю, так і замовнику. З його допомогою можна регулювати обсяг і терміни робіт. А завдяки нововведенням з боку держави, подібні акти складають в електронному вигляді - заощаджуючи час і ресурси.

Новости