Акт про виявлені дефекти устаткування (ОС-16) - зразок і правила заповнення, форма для скачування

  1. Що це за документ і для чого він потрібен
  2. способи
  3. Інструкція
  4. Форма документа і правила заповнення
  5. Зразок заповнення акт про виявлені дефекти устаткування

Якщо будь-яке обладнання на підприємстві починає працювати з будь-якими дефектами, які не передбачають можливості подальшої його експлуатації, про це потрібно скласти відповідний акт.

При цьому не всі знають про те, що оформлення подібних документів повинно здійснюватися в повній відповідності до встановлених правил, і в даному акті повинна міститися певна інформація, відсутність якої призведе до недійсності цього документа.

Саме тому уповноваженим особам корисно буде знати про те, як правильно оформляється акт про виявлені дефекти устаткування за формою ОС-16 і для чого взагалі потрібен цей документ.

Що це за документ і для чого він потрібен

Уніфікована форма ОС-16 являє собою документ, який потрібно тільки в тому випадку, якщо протягом монтажу, приймання, оформлення або випробування купленого устаткування в ньому визначаються будь-які дефекти, які впливають на його придатність до експлуатації в якості основного засобу.

Залежно від того, чиї дії призвели до виникнення даного дефекту, складання акту відповідно до форми ОС-16 має здійснюватися представниками всього ланцюжка уповноважених осіб компанії, які брали участь в процесі виробництва і транспортування різного устаткування до кінцевого споживача. При цьому варто відзначити той факт, що форма акта, яка затверджується Держкомстатом, в подальшому може бути скоригована самим користувачем.

Загальна кількість примірників складеного акта буде безпосередньо залежати від загальної кількості осіб, які його підписали.

способи

Є кілька поширених способів визначення дефектів в роботі обладнання:

Проведення зовнішнього огляду

Надає можливість визначити більшість дефектів, включаючи вм'ятини, пробоїни, явні тріщини, істотні скручування і вигини, відколи, порушення паяних, зварних або клейових з'єднань, а також безліч інших можливих несправностей. Тактильна перевірка Дозволяє зрозуміти, наскільки зношені і зім'яті різьблення на обладнанні, легкість провертання різних елементів. Простукування Окремі деталі можна простукувати за допомогою м'якого молотка або рукоятки для того, щоб виявити тріщини по деренчливий звук. Гасова проба Здійснюється для того, щоб виявити тріщину і її кінці. Деталь занурюється на термін до 20 хвилин в гас або ж місце, де зафіксовано дефект, змащується гасом, після чого ретельно протирається і повністю покривається крейдою. Гас, який буде виступати з тріщини, зволожить крейда і дозволить чітко зрозуміти, де саме з'явилася тріщина. Вимірювання За допомогою спеціального вимірювального обладнання встановлюється сума зносу і зазору в різних пов'язаних деталях, а також наявність і ступінь будь-яких відхилень від встановленого розміру. Перевірка твердості Відповідно до результатів проведення замірів твердості поверхні деталі встановлюється факт наявності будь-яких змін, які відбулися протягом експлуатації. Перевірка твердості За результатами вимірювання твердості поверхні різних елементів обладнання встановлюються зміни, які відбулися в матеріалі деталі на протязі її експлуатації. Гідравлічне випробування Дозволяє виявити всілякі тріщини або раковини в корпусних деталях. Для цього в корпусі ретельно заглушуються будь-які отвори за винятком одного, через якого починають нагнітати рідина під потрібним тиском. Якщо відбувається запотівання стінок або ж помітна явна текти, це дозволить відразу встановити факт наявності тріщини. Магнітна перевірка Використовується магнітний потік, який повинен пройти через деталь разом з дефектами. Будь-які зміни фіксуються шляхом нанесення на деталь спеціального феромагнітного порошку в гасі, після чого порошок повинен осісти по крайках тріщини. Ультразвукова перевірка Грунтується на використанні ультразвукових хвиль, які повинні відбиватися від кордону двох середовищ. Відбитий імпульс повинен бути зареєстрований на екрані установки з визначенням конкретного місця розташування дефекту і його габаритів. Люмінесцентна перевірка Грунтується на тому, що деякі речовини відрізняються тим, що світяться в ультрафіолетових променях. Надає можливість визначити більшість дефектів, включаючи вм'ятини, пробоїни, явні тріщини, істотні скручування і вигини, відколи, порушення паяних, зварних або клейових з'єднань, а також безліч інших можливих несправностей Бланк акта про виявлені дефекти устаткування

Інструкція

Для того, щоб своєчасно визначити наявність дефектів, досить просто слідувати наступної інструкції і проводити огляд:

  • обладнання в процесі його приймання транспортної організацією;
  • обладнання та окремих його елементів по прибутті на склад, а також перед проведенням розвантаження транспорту для тимчасового зберігання вантажу;
  • стану консервації робочих поверхонь;
  • пристрою на предмет наявності у нього захисту від пошкоджень будь-яких виступаючих деталей і частин;
  • фактичної комплектації устаткування по його прибуттю на склад або на місце експлуатації з метою визначення того, наскільки його комплектація відповідає технічним документам.

Форма документа і правила заповнення

Переважна більшість документів, які використовуються на підприємствах, повинні мати певну форму. Певна частина таких паперів може оформлятися довільно, в той час як для інших в обов'язковому порядку розробляються спеціалізовані форми, і зокрема, це стосується акту про виявлені дефекти в роботі того чи іншого обладнання.

Спеціальна форма ОС-16 вказується в відповідній Постанові Держкомстату №7, яке було видано 22 березня 2003 року. При цьому варто відзначити, що навіть на сьогоднішній день багато підприємців не знають про те, що являє собою дана форма і для чого вона взагалі повинна заповнюватися.

Починати даний акт потрібно з повного найменування організації, після чого вказуються реквізити самого документа. В основі цього документа вказується інформація про тих компаніях, за допомогою яких це обладнання виявляється на зазначеному підприємстві.

Акт про виявлені дефекти устаткування (ОС-16)

Трохи нижче в обов'язковому порядку потрібно створити спеціальну таблицю з семи граф, куди потрібно буде занести всі дані про знайдені ефекти, і далі вже вказати висновок фахівців про те, яким чином можна буде усунути знайдені неполадки. В кінцевому підсумку ставиться підпис кожного уповноваженої особи, яка брала участь в складанні цього документа або ж несе відповідальність за коректність його змісту.

Після того, як визначається несправність і створюється комісія, потрібно буде оформити спеціальний акт із зазначенням виявлених дефектів. Зразок заповнення документи було вказано вище, але при цьому потрібно також пам'ятати про декілька правилах заповнення цього документа.

Наприклад, в процесі роботи підприємства керівництво прийняло рішення встановити куплені недавно механізми, після чого був виявлений дефект, який не дозволяє нормально використовувати все обладнання.

Після того, як буде заповнена шапка документа з назвою компанії і його унікальними реквізитами, в обов'язковому порядку потрібно написати повний перелік інформації про всі компанії, які брали участь в процесі виробництва, транспортування, доставки і установки такого устаткування. Тільки після цього вже в таблицю заносяться необхідні дані про кожного механізмі, в якому була знайдена неполадка. На підставі всієї цієї інформації фахівці повинні будуть винести свій вердикт щодо того, що можна зробити для усунення несправностей, що виникли.

В даному випадку експерти можуть прийняти тільки два можливих рішення - провести усунення виниклого дефекту власними силами або ж переслати обладнання назад його виробнику для того, щоб компанія замінила його на робочий екземпляр.

Відповідно, в першому випадку потрібно буде також організувати додаткові ремонтні роботи, в той час як у другому обов'язково оформляється претензія і бракована машина відправляється разом з накладною, яка в даному випадку буде виступати в ролі супровідного документа.

Бланк акту в обов'язковому порядку потрібно закінчити не тільки підписами тих уповноважених осіб, які несуть відповідальність за правильність зазначеної інформації, але ще і підписами замовника, виробника і тієї компанії, яка займалася проведенням установки даного обладнання.

Зразок заповнення акту про виявлені дефекти устаткування:

Зразок заповнення акту про виявлені дефекти устаткування:

Зразок заповнення акт про виявлені дефекти устаткування

Перший лист ОС-16 заповнюється наступним чином:

Замовник

Повне найменування тієї компанії, яка купувала обладнання. Структурний підрозділ Повна назва того конкретного підрозділу, для кого купувалися дефектні пристрої. Акт про надання в цілях встановлення Індивідуальний номер і точна дата оформлення акта за формою ОС-15. Місцезнаходження Точна адреса реєстрації підприємства, на території якого були виявлені зазначені дефекти. Виробник Повне найменування та ОКПО компанії , Яка виготовила дефектну продукцію. Постачальник Аналогічні реквізити тієї компанії, яка займалася постачанням обладнання зазначеній особі. Вантажовідправник Реквізити тієї особи, яка займалася відправкою товарної продукції. Перевізник Такі ж реквізити тієї організації, яка займалася транспортуванням зазначеного обладнання. Монтажна компанія Повний перелік реквізитів тієї фірми, яка несе відповідальність за проведення збірки і монтажу дефектного обладнання.

У пункті 1 цього документа потрібно буде вказати, на якій саме стадії уповноваженим особам вдалося виявити різні дефекти в роботі зазначеного обладнання, тобто потрібно написати, коли саме знайшли проблему - в процесі прийому, установки, налагодження або ж випробування зазначеного обладнання.

Далі заповнюється таблиця, в якій вказується повна інформація про виявлені дефекти устаткування, а саме:

1-4 розділи

Інформація про те обладнанні, в процесі роботи якого були виявлені ті чи інші проблеми. 5-6 розділи Дата, коли було вироблено вказаний пристрій, а також точна дата його надходження на склад споживача. 7 розділ Детальний опис виявлених дефектів.

Крім цього, стандартний бланк ОС-16 також має і зворотний бік, і її теж потрібно заповнювати в процесі оформлення цього документа.

На зворотному боці цього бланка потрібно обов'язково перерахувати ті дії, які потрібні для того, щоб усунути наявні несправності і неполадки. Будь-які заходи, пов'язані з ліквідацією дефектів, можуть бути описані таким чином.

Підписи на заповнених бланках потрібно залишити представникам замовника, монтажної компанії, а також самому замовнику. Таким чином, залишити свої підписи на цьому папері повинні всі особи, які в тій чи іншій мірі несуть відповідальність за працездатність обладнання, а також коректність його монтажу або заповнення будь-яких документів.

Декларація з податку на майно організацій

представляється платниками податків не пізніше 30 березня року, наступного за минулим податковим періодом.

Стандартну форму акта-приймання передачі квартири, яку підписують після здійснення всіх юридичних операцій, можна знайти тут .

Зразок складання акту на знищення печаток і штампів розглядаємо в цьому матеріалі .

Новости