Активна 5.1-акустика Microlab A-H500

  1. сателіти
  2. сабвуфер
  3. Зовнішній блок і пульт ДУ
  4. звучання
  5. висновки
  6. плюси

На перший погляд, комплект Microlab A-H500 є розширеним варіантом моделі A-H200 з доданими сателітами і іншим зовнішнім блоком. Однак при більш детальному розгляді можна відзначити деякі конструктивні зміни. Дещо збільшилися габарити сабвуфера і розмір НЧ-головки. У сателітів порт фазоінвертора тепер розташувався в нижній частині задньої панелі, і позолочені гвинтові затискачі змінилися пружинними. А пульт ДУ полегшить і зробить більш комфортним процес управління.

Чудовий дизайн набору залишився незмінним. Око радує оздоблення поверхонь колонок і сабвуфера рояльним лаком. Зовнішній блок тепер має горизонтальне положення і невеликий екранчик.

сателіти

П'ять абсолютно однакових сателітів мають колишніми розмірами (13 х 22 х 18 сантиметрів). Акустичним оформленням колонок є схема з фазоінвертором. Якщо в моделі A-H200 порт ФМ був розташований у верхній частині задньої панелі, то тепер отвір знаходиться внизу - навпаки среднечастотного динаміка.

Використовувані в колонках динамічні головки залишилися без змін. Це купольна шовкова пищалка з дифузором діаметром 2,5 сантиметра. І среднечастотник з паперовим дифузором діаметром 8,5 сантиметрів. Гнучкий підвіс цього динаміка виготовлений з резіноподобного матеріалу.

З'єднання динамічних головок здійснено через кросовер, виконаний з двох фільтрів другого порядку. Простір усередині корпусу заповнене синтепоном.

Знизу сателітів передбачені спеціальні гумові ніжки-прокладочки. Підключення колонок до підсилювача, розташованому в корпусі сабвуфера, здійснюється за допомогою пружинних затискачів під оголений провід. Виробник комплектує набір проводом надлишкового аудіофільских якості для підключення. Він становить 30 метрів в довжину. Таким чином, користувачеві надається можливість самому визначити довжину проводу для кожного сателіта.

Як видно з вимірів нерівномірність АЧХ становить ± 3 дБ в діапазоні частот 110 - 20 000 Гц. Судячи з вимірювань АЧХ перед отвором фазоінвертора, низькі частоти починаються у колонки приблизно від 80 Гц. А фазоинвертор налаштований на частоту близько 120 Гц.

Про вплив фільтрів на АЧХ колонок ви можете дізнатися зі статті, присвяченій моделі A-H200 .

На виміряних спектрограмах спотворень можна бачити досить низький рівень спотворень не перевищує -42 дБ (1%) в робочому діапазоні.

Варто зауважити, що спектрограми вимірювань дуже схожі з отриманими результатами сателітів набору Microlab A-H200 (втім, в цьому ми ні скільки не сумнівалися). Варто зауважити, що для акустики подібного класу рівень спотворень дуже низький.

сабвуфер

Акустичним оформленням сабвуфера є схема з фазоінвертором. У моделі А-Н500 отвір ФМ виведено тепер на праву сторону. Дифузор НЧ-динаміка виведений на передню панель і закритий від механічних пошкоджень захисною сіткою. Діаметр паперового дифузора становить 18 сантиметрів. Гнучкий підвіс виготовлений з гуми.

Габарити сабвуфера становлять 27 х 34 х 34 сантиметрів. При цьому сабвуфер встановлюється на спеціальні металеві ніжки-шипи.

На измеренном графіку АЧХ сабвуфера можна бачити робочий діапазон відтворюваних частот, що становить 40 - 120 Гц. При цьому нижня межа, озвучується фазоінвертором, з 40 Гц починається дуже впевнено.

У сабвуфера, також як і у сателітів, ми можемо бачити низький рівень спотворень, що становить в робочому діапазоні не більше -42 дБ. Для сабвуфера такі результати похвальні.

Плата підсилювача кріпиться до задньої металевої панелі. Тут також розташований і потужний тороїдальний трансформатор 22 В на 2 / 6,8 А. Щоб уникнути паразитних призвуків при звучанні сабвуфера, всі дроти і роз'єми плати дуже добре закріплені, а стінки всередині корпусу обкладені шаром синтепону.

На всю задню панель розташовані ребра радіатора. Ззаду також знаходяться: кнопка вимкнення живлення за індикатором, механічні затискачі для підключення колонок і роз'єми для підключення зовнішнього блоку.

Як підсилюючих мікросхем виробник використовує п'ять моно мікросхем LM3886 від National Semiconductor і компліментарну пару транзисторів, що працюють в класі АВ від Тoshiba .

На наведеному графіку залежності THD від потужності можна бачити дуже високі значення потужності при низькому рівні спотворень, близько 60 Вт при рівні спотворень, що становить менше 0,1%.

Таким чином, можна сміливо стверджувати, що підсилювач в цьому наборі не є вузьким місцем, подібні значення потужності для свого класу акустики є чудовими.

Зовнішній блок і пульт ДУ

Невеликих габаритів в корпусі з пластику блок управління зовні нічим не відрізняється від своїх аналогів. Однак він цікавий наявністю незвичних режимів, які рідко зустрічаються в акустиці для комп'ютера.

Один з таких режимів «SLEEP» - переводить систему в режим енергозбереження. Всього три предустановки на 15, 30 і 45 хвилин. Ще існує трьохсмуговий еквалайзер, параметри якого при виключенні системи автоматично скидаються. Тому передбачена можливість запам'ятовування поточних налаштувань еквалайзера в чотири пресета USER1, USER2, USER3 і USER4. Шкода, що при цьому інші параметри залишаються без зміни. Також є режим «3D» і кнопка «Mute».

Пульт дистанційного керування досить зручний в обігу, дублює всі кнопки на зовнішньому блоці. Але полегшує управління, так як має окремі клавіші практично для кожного регульованого параметра. Харчування пульта здійснюється від двох батарей типу ААА (набір відповідними комплектується).

На задній панелі розташовані: стерео і шестиканальний входи, а також шестиканальний вихід з роз'ємами RCA. Проблем з підключенням у непідготовленого користувача не виникне, так як всі роз'єми на сполучних проводах і зовнішньому блоці з сабвуфером мають відповідне пофарбування.

звучання

При суб'єктивному тестуванні набір акустики підключався до звукової карти Audiotrak ProDigy 7.1 входять в комплект проводом. В якості тестових композицій використовувався DVD-Audio диск з високоякісними треками AIX Records і спеціальна добірка кращих записів на CD-DA, а також демонстраційний DVD-диск з найкращими фрагментами в форматі DTS.

Зрозуміло, що відмінностей в якості звучання сателітів практично немає. Таким чином, все сказане в огляді A-H200 про звучання сателітів має місце і для сьогоднішньої моделі. І все ж, незважаючи на деякі критичні зауваження, набір A-H500 варто визнати найбільш оптимальним за якістю звучання з усіх протестованих нами 5.1-наборів подібних габаритів.

Звучання сабвуфера моделі A-H500 нам сподобалося більше, ніж в A-H200. У штатних режимах саб грає чисто, без спотворень і паразитних призвуків на будь-якій гучності. При прослуховуванні музики все нижні ноти в басових партіях відтворюються повноцінними і відповідної висоти. У музиці звучання сабвуфера навіть кілька превалює, і доводиться трохи збавляти гучність. Однак у фільмах і ігрових епізодах це може вітатися.

висновки

На наш погляд, комплект акустики Microlab A-H500 з'явився більш вдалим, ніж 2.1-набір A-H200 по параметру ціна / якість. Колонки мають винятковий дизайн, гарне звучання, відмінний підсилювальний тракт, непогані динамічні головки і зручний пульт дистанційного керування.

плюси

  • гарне звучання;
  • чудовий дизайн;
  • пульт ДУ;
  • потужні підсилювальні мікросхеми.

мінуси

  • явних мінусів не виявлено.

Середня ціна по Москві на акустику Microlab A-H500 становить Н / Д (0)

Акустика Microlab A-H500 на тестування люб'язно надана компанією Невада .

Новости