Яку соковижималку вибрати?

Яку соковижималку вибрати?

З чого буде сік?

Перше, про що потрібно подумати, приступаючи до вибору соковижималки, з чого ви будете цей самий сік вичавлювати. Для щоденного ранкового апельсинового фрешу оптимальним вибором стане соковижималка для цитрусових. Для яблук, моркви, буряка та інших твердих овочів і фруктів підійде відцентрова соковижималка.

На жаль, не придумали ще конструкцію соковижималки, яка однаково добре і легко віджимала б будь-які ягоди, фрукти і овочі. Тому при виборі соковижималки вирішите, сік з яких фруктів або овочів ви плануєте вичавлювати найчастіше і прийміть компромісне рішення.

Апельсини, грейпфрути, лимони, мандарини - найбільш оптимальний варіант - соковижималка для цитрусових. У відцентрової соковижималці також можна переробляти цитрусові, але для цього фрукти необхідно попередньо очистити від шкірки, плівок, вибрати кісточки і розділити на часточки, що досить утомливо. Крім того, випускаються відцентрові соковижималки з насадками для цитрусових, однак для щоденних пари склянок апельсинового соку це не найкращий варіант. У порівнянні з соковижималкою для цитрусових її довше розбирати і мити, що не зовсім зручно.

Яблука, груші - для яблук і груш оптимальна відцентрова соковижималка.

Буряк, морква, селера, капуста - все сучасні відцентрові соковижималки прекрасно справляються з виготовленням соку з цих овочів. Єдине, від буряка і моркви пластикові деталі м'ясорубки можуть змінити колір, але вони легко відмиваються за допомогою соди.

Помідори - томатний сік можна робити на мінімальній швидкості в відцентрової соковижималці, але він вийде сильно водянистий. Набагато краще сік виходить за допомогою насадки-соковижималки для ягід, томатів і м'яких фруктів для м'ясорубок і кухонних комбайнів.

Ягоди (смородина, виноград, агрус, обліпиха, полуниця та інші) - сік з ягід можна отримувати в деяких відцентрових соковижималках, але вони не призначені для обробки великої кількості сировини. Дрібні кісточки, що містяться в ягодах, і їх тонка шкірка можуть легко забити сітку центрифуги. Є відцентрові соковижималки, в яких заборонено вичавлювати деякі ягоди, тому перед тим як приступати до вичавці соку, варто ознайомитися з інструкцією.

Багато фахівців вважають, що для отримання соків з ягід найбільше підходять соковижималки-преси для ягід в складі м'ясорубок або кухонних комбайнів.

Соковижималки для цитрусових

Соковижималка для цитрусових - досить простий, компактний і недорогий прилад. Він складається з мотора, що обертається насадки і ємності для соку. Соковижималки для цитрусових конструктивно дуже схожі, відмінності можуть стосуватися матеріалів, з яких вони виготовлені і наявності / відсутності додаткових функцій. На наш погляд, найбільш корисні функції реверсу (зворотного обертання), регулятор змісту м'якоті в соку, що тримає важіль, насадки для фруктів різного розміру.

Функція реверсу полягає в тому, що мотор соковижималки черзі обертається в різні боки, що дозволяє вичавлювати більше соку.

Регулятор змісту м'якоті в соку дозволяє вибирати консистенцію м'якоті в соку. Вона може бути реалізована різними способами: ви можете змінювати величину прорізів на насадці або за допомогою грубого і тонкого фільтрів контролювати кількість м'якоті в соку.
Насадки для великих і дрібних плодів - точно підібраний діаметр дозволяє вичавити по максимуму фрукти різного розміру. Найчастіше в набір входить одна універсальна насадка, але деякі виробники постачають соковижималки двома або трьома конусами різного розміру.

За допомогою спеціального важеля (притискного механізму) ви зможете вичавлювати сік з мінімальними зусиллями, на конус приладу будете тиснути не ви, а механізм важеля.

Обсяг резервуара для соку у соковижималок для цитрусових, як правило, невеликий. Справа в тому, що сік з цитрусових при зберіганні втрачає велику частину вітамінів, тому його потрібно пити протягом 5-10 хвилин після приготування. Відповідно, і резервуар для соку не потрібен великий - в середньому на 2-3 склянки.

Шкала для визначення рівня рідини корисна для тих, хто любить коктейлі на основі соку з цитрусових.

Відцентрові (універсальні) соковижималки

Відцентрову соковижималку часто називають універсальною, тому що вона призначена практично для будь-яких фруктів і овочів. Потрапляючи в відцентрову соковижималку, плоди спочатку подрібнюються в кашку за допомогою дискової терки, а потім потрапляють в сепаратор, де сік відділяється від м'якоті. При виборі відцентрової соковижималки зверніть увагу на потужність приладу, на наявність декількох швидкостей обертання, на форму і розмір горловини для подачі фруктів і овочів.

Потужність відцентрових соковижималок коливається в межах від 220 до 1300 Вт. Вибирати соковижималку з великою потужністю має сенс, якщо ви плануєте вичавлювати сік у великих обсягах. Якщо ж ви будете використовувати соковижималку для віджиму 2-3 склянок соку в день або рідше, то за великими показниками потужності приладу гнатися не має сенсу.

Регулятор швидкостей обертання - важлива і корисна функція. Справа в тому, що для різних овочів і фруктів буде оптимальна різна швидкість обертання, для м'яких плодів потрібна більш низька швидкість, а для твердих - висока. В інструкції з використання приладу зазвичай вказуються оптимальні швидкості обертання для різних овочів і фруктів. Правильно підібрана швидкість підвищує ефективність віджиму приблизно на 5%.

Форма горловини для подачі плодів може бути круглої або овальної. Зручніше, якщо вона буде круглої, тоді вам не доведеться розрізати овочі і фрукти, щоб покласти їх у соковижималку. Добре, якщо в комплекті передбачений і широкий вхідний лоток, на якому ви зможете розмістити плоди, що називається «з гіркою» перед відправкою їх в горловину соковижималки.

Функція покидька м'якоті реалізована у всіх відцентрових соковижималках з конічною формою сепаратора. Більшість представлених на прилавках магазинів відцентрових соковижималок саме такої конструкції. Також існують соковижималки з циліндричною формою сепаратора - в них функція покидька м'якоті не реалізована. Ці прилади дозволяють досягти більш високого відсотка виходу соку, але вам доведеться постійно зупинятися і чистити сіточку соковижималки, так як вона буде постійно забиватися.

Контейнер для збору соку може бути вбудованим або у вигляді окремої ємності у соковижималок з прямою подачею соку. Якщо ви не любите сік з піною, подбайте про те, щоб контейнер для збору соку був з пеноотделітелем.

І, наостанок, оцініть комплектацію приладу. Якщо для вас важлива легкість і швидкість догляду за соковижималкою, переконайтеся, що в комплект входить спеціальна щіточка для очищення сита, без неї це зробити набагато важче.

Яку соковижималку вибрати?
З чого буде сік?

Новости