Яку вибрати екшн-камеру любителю?

  1. Якщо пріоритет - тривалість зйомки
  2. Яку карту пам'яті вибрати для екшн-камери?
  3. Якщо пріоритет - міцність
  4. Якщо пріоритет - якість зйомки відео
  5. Показник частоти записи (fps або кадри в секунди)
  6. об'єктив

Винахід відеокамери зробило для кожної людини можливим записувати на вічну пам'ять найзначніші моменти його життя. Однак іноді життя ця протікає настільки бурхливо, що вести зйомку немає фізичної можливості - наприклад, коли людина стрибає з парашутом або долає гірську річку на байдарці.

Для таких випадків і була винайдена екшн-камера, огляду яких буде присвячена ця стаття.


Яким критерієм повинна володіти екшн-камера і чим вона відрізняється від звичайної камери? Головне призначення цього пристрою - забезпечити якісну відеозйомку в екстремальних умовах, коли зйомка звичайною відеокамерою є неможливою. Така відеокамера повинна відповідати цілій низці вимог: мати зручну можливість фіксації на обраної поверхні, висока роздільна здатність відеозйомки, бути стійкою до зовнішніх впливів (вода, падіння і т. Д.), Володіти достатнім обсягом пам'яті і ємності акумулятора для тривалої зйомки. Екшн-камери дуже затребувані любителями екстриму і любителям активного способу життя, а тому питання вибору оптимальної екшн-камери ніколи не втрачає актуальності.

Але варто пояснювати, що робити таку покупку потрібно з урахуванням власних потреб, а не влаштовувати погоню за міфічної «найкращою екшн-камерою». Тому перед вибором потрібно визначитися з колом пріоритетів - це тривалість зйомки, міцність і якість знімається відео. Розглянемо по черзі кожне з цих можливих вимог.

Ім'я марки GoPro стала вже прозивним і саме з нею асоціюється екшен-камера у більшості людей. Як і з іншими подібними речами, GoPro стала першою популярною кишенькової камерою для спортсменів, яку стали масово використовувати відео блогери на Youtube. Після чого почався стрімкий ріст популярності. Саме з камерою GoPro пішла мода на палиці Селфі як для відеокамер, так і фотокамер.

Якщо пріоритет - тривалість зйомки

При наявності сучасного літій-іонного акумулятора зйомка може тривати до п'яти годин, хоча багато чого буде залежати від режиму зйомки. Втім, п'ять годин - це максимум, більшість же камер пропонують тривалість зйомки близько двох годин, а тому важливо звернути увагу на можливості підзарядки акумулятора, наприклад від автомобільного прикурювача.

При виборі пристрою дивимося на обсяг акумулятора (mA / h) і заявлений час роботи виробником. На практиці моделі від Sony обганяють в цьому показнику GoPro і Garmin, але є такі менш відомі моделі, як Liquid EGO, яка взагалі знімає до 5 годин відео.

На практиці моделі від Sony обганяють в цьому показнику GoPro і Garmin, але є такі менш відомі моделі, як Liquid EGO, яка взагалі знімає до 5 годин відео

Яку карту пам'яті вибрати для екшн-камери?

Ще один фактор, від якого залежить тривалість зйомки - ємність карти пам'яті. Бажано підібрати карту 10-го класу, при цьому враховуючи, що стандартна карта пам'яті microSD на 32 Г може вмістити близько 200 хвилин відео з роздільною здатністю Full HD 1080p або близько 34 тисячі фотознімків при вирішенні 2560x1920 пікселів (5 мегапікселів).

Вибирати краще всього з цих виробників: Kingston, SanDisk, Lexar, Delkin, Transcend.

На карті пам'яті краще не економити, щоб не було потім проблем із записом і читанням відео. Обсяг чим більше, тим краще, це і так зрозуміло. Радимо купувати мінімум 32 гігабайти, а краще 64, хоча сучасні відеокамери останнього покоління можуть без проблем підтримувати флешки об'ємом в 128 Гб.

Якщо будете використовувати карту пам'яті 8 і меншого класу, то ризикуєте порушити якість запису потокового відео. Карти пам'яті зі швидкісним аж 10-им класом записи (UHS-I), здатні записувати на швидкості до 10 мегабайт в секунду, що повністю відповідає потребам найсучаснішим екстремальним камерам від Sony або GoPro.

Якщо пріоритет - міцність

Сама концепція екшн-камери передбачає, що вона буде виконана з міцного матеріалу. На сьогоднішній день камери такого типу роблять із спеціальних сплавів на основі алюмінію або ударостійкого пластику. Дещо рідше зустрічаються моделі, зроблені з ударостійкого поліуретан-гріламіда зі сталевими вставками або ж з термопластичного поліуретану. Останні два матеріалу мають більш високу міцність до ушкоджують впливів будь-якого роду.

Якщо камера купується для ведення підводної зйомки, то варто звернути увагу на яку глибину ви будете занурюватися. З моделлю Sony HDR-AS50 можна знімати відео під водою, на глибині до 5 метрів, GoPro до 60 метрів.

У будь-якому випадку все action-камери позиціонуються як пристрої з підвищеною ударостойкостью, водостійкість і пиловідштовхуючій. Показник міцності потрібен більше професіоналів, які будуть знімати свої ролики в важких і екстремальних умовах. Простим же обивателям радимо опускати показник міцності, і сконцентруватися на грошову сторону питання і якістю зйомки.

Якщо пріоритет - якість зйомки відео

Практично всі сучасні екшн-камери знімають відео з високою якістю - 1920 x 1080 пікселів з частотою 30 к / с і якістю Full HD 1080p.

Окремі моделі, такі як GoPro Hero5, при тій же частоті пропонують ще більш високу якість - 3840x2160 пікселів. Бажане дозвіл можна встановлювати самостійно. Режим високошвидкісної зйомки виконується зі збільшеною частотою - 60 або навіть 120 к / с, при дозволі Full HD 1920 x 1080.

Режим високошвидкісної зйомки виконується зі збільшеною частотою - 60 або навіть 120 к / с, при дозволі Full HD 1920 x 1080

Якщо зйомка буде проводитися в умовах недостатнього освітлення, то камера повинна мати відповідні можливості до адаптації режиму зйомки і мати інфрачервону підсвітку.

Показник частоти записи (fps або кадри в секунди)

FPS впливає на якість відеозйомки і передає так звану «плавність» картинки. Якщо ви знімаєте відео просто для себе і для перегляду на дисплеї камери, то можна вибрати бюджетну камеру, яка знімає з частотної 30 fps. Але, якщо ви будете займатися монтажем відео, робити які-небудь слоу-моушен (Slow Motion - ефект уповільнення відео) для важливих кадрів, то варто звернути увагу на девайси, що підтримують 60 і більше кадрів в секунду, при належному вирішенні.

Погляньте на якість відео, знятого з різною частотою записи кадрів:

об'єктив

До важливих характеристик варто віднести апертуру оптики (діафрагму) і кут огляду камери.
З апертурою (світлочутливістю) складний момент і кращі стрілялки камери на зразок Go-Pro Hero 5 і Sony HDR-AS50 мають не найбільші показники - f / 2.8. У світлочутливості більше - не означає якісніше.

Насправді на апертуру мало звертають увагу. Ви головне пам'ятайте, що маркетингові ходи виробників, спрямовані на показ цієї характеристики як основної цінності, ні як не додають таку.

Важливий для якості зйомки і кут огляду камери. Тут все просто - чим кут виявиться більше, тим повніше виявиться площа захоплююча відеозйомкою. На сьогоднішній день екшн-камери знімають з кутом в 100-170 °, а вже згадана GoPro Hero 5, завдяки технології SuperView, пропонує більший огляд.

Поради щодо вибору екшн-камери або на що ще звернути увагу:

  • Підключення до зовнішніх пристроїв. Деякі екшн-камери можна підключати через HDMI-порт безпосередньо до телевізора і таким чином дивитися зняте, але тут потрібно враховувати в якому форматі камера записує відео - MP4, MOV або AVI. Підтримка Wi-Fi;
  • Можливість дистанційного керування. Ця опція розширює можливості ведення відеозйомки і іноді виявляється дуже корисною;
  • Звук. Характеристики мікрофона вбудованого в відеокамеру, будуть впливати на якість звуку, і якщо залишити цей момент без уваги, то аудіодоріжка може бути «засмічена» шумами і тріском. Не варто близько до серця приймати цей показник, у всіх моделей вартістю від 10 тисяч рублів приблизно однакові мікрофони. До того ж для професійного запису звуку використовують окремі диктофони, мікрофони и.т.п;
  • Кріплення. Найпоширеніші місця кріплення - це кермо велосипеда або шолом. Однак чим більше кріплень виявиться в комплекті, тим ширше виявляться можливості відеозйомки. Залежно від потреби, можна вибирати кріплення на руку, на штатив, на окуляри, на поворотний кронштейн, на маску, а так само на цілий ряд поверхонь - рівних і нерівних, плоских, сферичних і вигнутих. Хорошим варіантом є вибір універсального кріплення, що з'єднує в собі вирішення всіх названих ситуацій.

Альтернативи action камерам GoPro можуть бути моделі від фірм: Sony, Contour, Garmin, Drift і китайська SJCam. Саме серед них варто підбирати більш бюджетну модель. Інші виробники менш популярні і можна «нарватися» на неякісний продукт.

Порівняльна таблиця цін:

Модель Максимальна роздільна здатність відео Матриця, Мпікс Частота кадрів Ціна, руб. GoPro HERO 5 3840x2160 Пікс (Ultra HD 4K) 12 30 кадрів / с при дозволі 3840x2160, 60 і 120 fps від 22 000 GoPro HERO4 3840x2160 12 120 кадрів / с при дозволах 1280x720 і 1920x1080 16 000 Sony HDR-AS50 1920x1080 11.10 60 кадрів / с при дозволі 1920x1080, 120 кадрів при 1280x720 від 14000 SJCam SJ5000 1920x1080 14 30 кадрів / с при дозволі 1920x1080, 60 кадрів / с при дозволі 1280x720 від 8000 Drift HD Ghost-S 1920x1080 12 60 кадрів / с при дозволі 1920x1080 від 20000

кращі пости
Зовсім недавно оновили огляд 4-х недорогих стрілялки камер до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або 150 $. Можна ще вибрати модель за співвідношенням ціна / якість. Радимо всім новачкам і любителям відеозйомки

Чітко визначивши, що саме буде потрібно від одержуваної екшн-камери (знімати довго, знімати максимально якісно, ​​або витримати якусь дійсно екстремальну навантаження), можна буде зробити правильний вибір, не переплачуючи зайвих грошей за невикористані опції. Хоча, як то кажуть, кожна річ коштує своїх грошей!

Яким критерієм повинна володіти екшн-камера і чим вона відрізняється від звичайної камери?
Яку карту пам'яті вибрати для екшн-камери?

Новости