Яку рибу ловлять в травні і в яких випадках рибалка заборонена

  1. Яку рибу ловлять в травні
  2. окунь
  3. щука
  4. сом
  5. короп
  6. карась
  7. Лінь
  8. лящ
  9. краснопірка
  10. сазан
  11. Судак
  12. плотва
  13. головень
  14. язь
  15. Які породи в травні ловити не можна

У травні в регіонах з помірним і холодним кліматом нерестяться карась, короп і сом і деякі інші породи риб. А у багатьох інших вже настає жор після нересту. У більшості місцевостей вода в другій половині весни добре прогрівається, але не настільки, щоб риба втратила активність. І знання про те, яку рибу ловлять в травні, які дозволені способи найбільш ефективні в цей час, позбавлять любителів «тихого полювання» від невдач, допоможуть підняти настрій. Риба в травні без попередньої гри жадібно вистачає майже будь-які наживки і приманки. Зголоднівши, вона активно набирає вагу, а це віщує хороший улов.

Яку рибу ловлять в травні

Знаючи повадки, звички, улюблені місця різної риби, час її нересту і календар рибного лову в конкретній місцевості, можна визначитися, яку саме рибу краще ловити тут в травні. А вибір її видів в цей час великий.

окунь

У травні в регіонах з помірним і холодним кліматом нерестяться карась, короп і сом і деякі інші породи риб

Окуня важко чистити, але страви з нього відрізняються відмінним ароматом

Календар рибалки свідчить про те, що ці хижаки в травні активні, саме тоді є шанс зловити велику рибу. Окуня, часто відповідного близько до берега, можна ловити звичайною поплавковою вудкою з глухим оснащенням. Вдалий варіант снасті - маленька блешня, а для наживки підходить живець-мальок або черв'як. Клювання великої риби не так часті, як дрібної, але вони є. Про її присутності свідчать зграйки мальків в різних місцях водойми.

Статті про ловлю окуня .

щука

Також щуку можна зловити на коливну принаду

Травень - щучий місяць, спочатку в річках, а потім і в озерах настає весняний жор хижачки. Вона надзвичайно активна. Вдалий лов на мальків і великі блешні або воблери, але успішно йде щука і на живця - пічкура або карасика. Для цього можна використовувати донки зі сталевим повідцем, жерлиці або гуртки. У пошуках їжі щука швидко переміщається по водоймі, влаштовує засідки в заростях осоки, очерету або біля притоплених гілок дерев, що впали. Там її краще і шукати.

Більше статей про щуку і її ловлю .

сом

Сома можна ловити і на жерлицу

Сом в травні клює протягом усього дня, намагаючись наїстися перед нерестом. Найпродуктивніша в цей час снасть - квок, який імітує поклик самки, і самець швидко відгукується на нього. Ловлю на донку, яка успішна лише рано вранці, краще поєднувати з іншими способами. Для насадок підходить земляний черв'як, шматки риби або мідії. Потрібно випробувати різні насадки, щоб знайти кращу для цього часу. Але зазвичай сом охочіше бере ту, яка мешкає в цій водоймі. Крім квока результативним лов на воблери і імітатори гризунів.

Секрети з ловлі сома .

короп

Короп теплолюбний, тому в річках з інтенсивним перебігом шукати його не варто

Короп в травні не перебірливий, він підпливає близько до берега, ловиться на будь-які насадки, вважаючи за краще дощового черв'яка, десертну кукурудзу або розпарений горох. При виборі дальності закидання снасті краще орієнтуватися на скупченість рибалок на березі. Чим більше шуму, тим далі від берега потрібно ловити. Ефективно використання донки з годівницею і навіть звичайної вудки поплавця. Риба може чекати корми на мілководді під берегом, прихована в тіні від прибережних дерев. Кращий клювання в ясні сонячні дні, в похмуру погоду він буває млявим. Підгодовування в цей час краще не використовувати, інакше клювання не дочекатися.

Снасті, приманки і хитрості при вилові коропів .

карась

Смажені карасики - улюблена закуска до рибацькому вечері

Карась в травні ловиться добре, не пред'являючи претензій до насадок, їсть і хробака і варену манку. Він буквально всеїдний - бере перловку, кукурудзу, горох, мамалигу, мастирку і навіть хліб. Найбільші екземпляри (до півкілограма вагою) трапляються на кукурудзу і горох. Перед ловом потрібно робити підгодовування, і вже через чверть години починається клювання. Для підгодовування готують перлову крупу, замачівая на пару годин, а потім варять її до готовності. Після охолодження в кашу додають ванільний цукор або пахуче соняшникову олію. Така підгодівля підходить також для коропа, плітки і ляща.

В розділ «Карась» .

Лінь

Навесні лин голодний і може харчуватися лажі деякими рослинами в водоймі

Лінь прокидається пізно, він любить тепло, тому активізується тільки в добре прогрітій воді. Травень, відповідний цим умовам, - кращий місяць для лову линьков. Щоб знайти його, потрібно знати про деякі особливості цієї риби. Адже це риба-одинак, яка не виносить харчової конкуренції. Він ховається на окремих галявинах у водних заростях. І травень - єдиний місяць, коли лини перед майбутнім нерестом збираються в зграї. Шукати їх потрібно в водоймах з мулистим дном. Для лову лина підходить махове вудилище з непомітною флюорокарбоновую волосінню і чутливим поплавцем. Кращі насадки - опариш, мотиль, червоний черв'як, невелика п'явка, ручейник. Допустимі хліб, картопля, тісто і інші рослинні насадки. Підгодовування в травні не застосовують, вона відлякує рибу.

Детальніше про весняному лові каряся.

лящ

Улюблені всіма копчені Лещіков чекають!

Лящ в травні змінює поведінку кілька разів, що відбивається на клюванні. На початку місяця він багато їсть перед нерестом. В середині травня під час нересту риба майже не харчується. Після ікрометання в кінці травня настає пік клювання.

Лящ - риба зграєва, його успішний лов залежить від пошуку таких рибних косяків. У травні у нього кілька улюблених місць, пов'язаних з наявністю живого корму. По-перше, це прибережні, чисті і теплі води зі слабкою течією. По-друге, закоряжені або рясно вкриті водоростями ділянки. Вдень він майже не клює, ефективний тільки нічний лов.

Для нього вибирають вудилище завдовжки до 9 метрів зі звичайною поплавковою оснащенням. Насадки використовують все, крім мотиля, якого в цей час у воді і так достатньо. Ефективні черв'як, опариш, личинки бабок, їх потрібно нанизувати на гачок, що не економлячи, відразу по кілька штук. А в кінці місяця ще підключають гнойового хробака. Для великої здобичі підбирають комплект тягарців для лову з схилом. Важливо, щоб снасть потрапляла на ділянки зі спокійною течією, де вона і якір при що ходить з боку в бік поплавці.

Травнева клювання ляща різка і впевнена, вона нагадує міні-бій, завжди пов'язана з викидом адреналіну і азартом.

В розділ «Лящ».

краснопірка

Краснопірка цілком згодиться для юшки

Календар рибалки каже, що і цю рибу можна ловити в травні. Травнева краснопірка ефективно ловиться на поплавкову вудку. У цей період вона віддає перевагу кам'янистим ділянки глибиною до 2 метрів. Тут накопичується багато риби, причому вона тримається весь місяць. Відмінний клювання буває тільки в сонячний день. Кращою травневої насадкою є зварені зерна пшениці або перловка. А обкачані в панірувальних сухарях, вони стають ще привабливішими для риби. Підгодовування в травні краще не застосовувати, вона погіршить клювання. Снасть для вудки вибирається найпростіша і доступна будь-якому рибалці.

сазан

Чистка луски сазана - справа не з легких!

Спіймати таку велику рибу - мрія будь-якого рибалки, окремі екземпляри досягають довжини більше метра при вазі до 25 кг. Перед риболовлею на солідну рибу потрібна ґрунтовна підготовка. Обов'язкова попередня, тривала підгодовування. Для лову на сазана підходить ясне сонячне ранок або призахідного пора. В цей час, що гуляє по великих водойм риба, може підходити близько до берега, шукаючи їжу. У травні у цієї риби спостерігається преднерестовий жор, кращі тварини приманки, використовуються донні снасті, в тому числі і поплавочная вудка.

Особливості лову сазана.

Судак

Пліткувати котлети - старорусское ароматне страву

Активність судака в травні підвищується, в ці теплі дні вдалий лов на відкритій воді. Використовуються штучні насадки або живець. Причому це має бути не рибна дрібниця, а велика риба, що мешкає в цьому ж водоймі. Судак добре йде на блешню і воблер, обов'язковий сталевий поводок, на нього може попастися також і щука.

Способи лову судака .

плотва

У травні плотву зручно ловити матчевій вудкою

Для плотви в травні використовують поплавкову вудку з фіксованим поплавком, як наживка підходить черв'як, опариш або манка. Для лову вибирають місце в декількох метрах від берега глибиною від півметра до півтора. Плотва любить ласувати ікрою язя і щуки або іншими делікатесами в невеликих трав'янистих затоках з добре прогрітій водою. Вона вважає за краще спокійний плин і піщане дно, де досить багато рослинного корму. Крім нього ця риба любить донних личинок, молюсків і личинок бабки. Шукати її потрібно в теплі ясні дні без перепадів тиску в затоках поруч із заростями очерету або латаття, ще по сусідству з невеликими острівцями. Під час травневого лову плотви використовується поплавочная вудка з довгим вудилищем, тонкою волосінню і чутливим поплавцем. Прикорм обов'язковий, для нього підходять мелені соняшникове насіння або подрібнений макуха. Насадки можуть бути різними - хліб, зелень, мотиль, опариш або гнойовий черв'як.

Як ловлять плотву влітку .

головень

Воблер - краще рішення для лову в травні

На початку травня ще можна ловити головня, для цього використовується поплавочная вудка з консервованою кукурудзою або пареним горохом в якості насадки. Якщо ловити спінінгом, то застосовують невеликі воблери, пофарбовані в пурпуровий колір, або маленькі блешні-колебалки. Детальніше про рибу і місцях її проживання .

язь

Язя навесні ловлять в основному на фідер

Язя в травні приваблюють хрущ, бабки та інші комахи, що вилітають теплими вечорами, і падають у воду. Тому рибу ловлять на поверхні, помічаючи місця риб'ячих сплесків. Шукати язя краще на швидкій воді. Тут приманка за течією потрапляє під навислі над водою дерева, підпливає до ямок, кордонів і коридорах між водними заростями. Як Оліч язя від головня .

Які породи в травні ловити не можна

Травнева рибалка характеризується тим, що ще не зняті обмеження, введені на період нересту риби. Вони стосуються не певних її видів, а місць нересту і способів лову. Заборонено лов на лиманах, в риборозплідників і інших місцях нересту.

Заборони на певні снасті вводяться в різних водоймах на різний час, під час ікромёта заборонена ловля спінінгом. Це пов'язано з тим, що при проводці блешні по дну порушуються кладки ікри, яка при змішуванні з мулом гине.

Всі ці заборони і обмеження розписані по різних регіонах, де нерест різних видів риби проходить в строго певний час. Обмежені також розміри і вага улову. Загального списку, що забороняє вилов того чи іншого виду риб, існувати не може, адже це суто індивідуальне питання, пов'язаний з кліматичними особливостями місцевості і вимогами конкретних видів до умов нересту.

Рибна ловля в травні - досить цікава і результативна. Щоб визначитися, яку рибу і де можна ловити, слід вивчити календар рибалки, прив'язаний до конкретного водоймища. Як правило, в сонячні і теплі травневі дні жоден рибалка не повертається з порожніми руками. Протягом місяця повадки різних порід риб змінюються, раз на раз не доводиться, але в цілому травень вважається найвдалішим місяцем для лову риби.

Оцініть статтю: Поділіться з друзями!

Новости