Акумуляторна батарея ноутбука: як вибрати, використовувати і зберігати

  1. Які батареї застосовують в ноутбуках?
  2. Що ж потрібно знати про акумуляторну батарею?
  3. Чи варто довіряти цифрам?
  4. Що впливає на час роботи від батареї?

Ми допоможемо Вам зрозуміти:   якими характеристиками володіє батарея;   яким чином вони впливають на витривалість пристрої;   як потрібно працювати з   ноутбуком   , Щоб зберегти цінні відсотки заряду

Ми допоможемо Вам зрозуміти:

  • якими характеристиками володіє батарея;
  • яким чином вони впливають на витривалість пристрої;
  • як потрібно працювати з ноутбуком , Щоб зберегти цінні відсотки заряду.


Які батареї застосовують в ноутбуках?


Акумуляторна батарея в ноутбуці представлена ​​як невеликий елемент, в корпусі якого знаходяться з'єднані за певною схемою літій-іонні або літій-полімерні акумулятори. Батареї бувають знімного і вбудованого типу, що впливає на те чи зможе користувач самостійно замінити батарею в разі її виходу з ладу або закінчення терміну експлуатації.

Вбудовані батареї знаходяться всередині корпусу ноутбуків, тому фізичний доступ можна до них отримати тільки, втрутившись в начинку системи. Без необхідних професійних знань і інструментів зробити це, не пошкодивши пристрій, буде вкрай важко, тому власник ноутбука з вбудованим акумулятором буде змушений звертатися в сервісний центр . При наявності знімною батареї користувач може самостійно зняти, дізнатися всю необхідну інформацію і при необхідності здійснити заміну.

При наявності знімною батареї користувач може самостійно зняти, дізнатися всю необхідну інформацію і при необхідності здійснити заміну


Що ж потрібно знати про акумуляторну батарею?

Для заміни батареї або визначення її конкретних параметрів, користувачеві потрібно знати основні характеристики. Перше, на що потрібно звернути увагу - це ємність батареї. Ємність акумуляторної батареї визначає час, за яке вона повністю віддасть свій заряд ноутбуці при певному рівні навантаження. Ємність розраховують в ампер (Ah) або міліампер-годинах (mAh) і часто значення даного показника можна знайти на зворотній частині батареї. Ємність демонструє, як довго користувач зможе бути відключеним від мережі змінного струму і чим, відповідно, більше цей показник, тим більш витривалим є ноутбук. Виробники не єдині в тому, як визначати місткість батарей - одні компанії розраховують показник в ампер-годинах, інші в ват-годинах (Wh), а найчастіше користувач зустрічає інформацію про кількість годин роботи пристрою без прив'язки до інших параметрів. Якщо на батареї Вашого лептопа ємність вказана в Ват-годинах (Wh), то Ви можете легко визначити дані в міліампер-годинах (mAh), завдяки простому розрахунку. Щоб перевести значення ємності в інші фізичні величини, потрібно зняти батарею і перевернути, поклавши на зовнішню панель, як показано на малюнку.

У логотипу компанії виробником вказані основні параметри, серед яких rating, тобто потужність і capacity - місткість. Як видно з малюнка, ємність визначається в ват-годинах (Wh), а напруга в вольтах (V). Щоб перевести її в міліампер-годинник (mAh) потрібно використовувати просту формулу: ємність в ват-годинах (Wh) поділити на напругу (V) і отримане значення помножити на 1000. На прикладі цієї батареї: 48 Wh / 11.1V * 1000 = 4320 (mAh). Таким чином, можна легко перевести значення ємності в більш звичний вигляд, який використовується більшістю виробників ноутбуків і смартфонів .

Чи варто довіряти цифрам?

Зазначені виробником дані часто не збігаються з тим, що отримує людина в реальності. Наприклад, якщо на сайті компанії, розробниками стверджується, що ноутбук здатний працювати протягом 8-9 годин, потрібно звернути увагу на те, в якому режимі можливе використання пристрою. Найчастіше виробник говорить про автономному режимі, який означає невеликий рівень навантаження і виконання простих завдань - роботи з офісними програмами, читання при низькому рівні яскравості дисплея, а також відсутності підключення до мережі інтернет. Тобто, якщо Вам захочеться подивитися фільм онлайн у високій роздільній здатності, пристрій втратить дуже багато енергії, а навіть одна з найбільш ємних батарей "втомиться" за півтори години. Модулі бездротового зв'язку, кожне підключений до ноутбука периферійний пристрій і навіть підсвічування клавіатури - все, що вимагає хоча б мінімального харчування, буде забирати заряд батареї і скорочувати час відключення від мережі.

Якщо Ваша робота вимагає від пристрою високих навантажень і постійної мобільності, виробники знайшли рішення в вигляді спеціальних портативних акумуляторів для ноутбуків. Вони виглядають як звичайні павербанкі для мобільних гаджетів, але мають більш потужними параметрами для забезпечення живлення системи.

Вони виглядають як звичайні   павербанкі   для мобільних гаджетів, але мають більш потужними параметрами для забезпечення живлення системи

Що впливає на час роботи від батареї?

Якщо врахувати всі чинники, що впливають на роботу акумулятора, то потрібно починати з того, який апаратної і програмної конфігурації має ноутбук. Більш потужні, продуктивні компоненти системи вимагають набагато більше харчування, ніж аналогічні нового покоління або спеціально оптимізовані для мобільної роботи. Наприклад, при наявності двох однакових батарей, пара ноутбуків з інтегрованим і дискретним графічним ядром в роботі «на ходу» покажуть себе по-різному. І модель, оснащена інтегрованою відеокартою, продемонструє велику витривалість батареї, адже вбудована графіка не вимагає стільки харчування для роботи, як дискретна.

Варто відзначити, що навіть температура навколишнього середовища ноутбука може вплинути на його мобільність - хімічні речовини в акумуляторах є досить чутливими до перепадів температур, а значить якщо користувач буде працювати у джерел тепла або, навпаки, при дуже низьких градусах в приміщенні, батарея дуже швидко розрядиться , і навіть може втратити свої експлуатаційні характеристики. Не дивно тоді, що і те, як ви звикли працювати за ноутбуком пов'язано з витривалістю пристрої - поставивши свій лептоп на ковдру або диван, ви змусите активізуватися його систему охолодження, яка відводячи тепло від системи буде швидко "є" запаси заряду. Пасивне охолодження у вигляді підставок, а також дотримання правильних умов роботи значно поліпшить комфорт використання ноутбука і його здатність залишатися портативним пристроєм.

Пасивне охолодження у вигляді підставок, а також дотримання правильних умов роботи значно поліпшить комфорт використання ноутбука і його здатність залишатися портативним пристроєм

Ви можете скористатися всіма порадами, які приведені вище, але якщо сумніваєтеся у виборі, то наші продавці та менеджери магазинів швидко проконсультують з усіх питань, а інженери сервісного центру зроблять все можливе, щоб ваша техніка працювала без збоїв. Ознайомитися з каталогом доступних ноутбуків ви зможете тут .

Які батареї застосовують в ноутбуках?
Що ж потрібно знати про акумуляторну батарею?
Чи варто довіряти цифрам?
Що впливає на час роботи від батареї?
Які батареї застосовують в ноутбуках?
Що ж потрібно знати про акумуляторну батарею?
Чи варто довіряти цифрам?
Що впливає на час роботи від батареї?

Новости