Alan Wake: The Signal

Зазвичай завантажуються доповнення пригвинчують до сюжетної лінії основної гри як попало: в кращому разі нам розповідають історії, які слабо пов'язані з центральним розповіддю і вже точно не впливають на кінцівку. З Alan Wake все вийшло трохи інакше: фінал гри вийшов настільки відкритим і незрозумілим (навіть за мірками Remedy Entertainment), що продовження просто-таки напрошувалося. І воно було в першому завантаження додатку The Signal.

Чесно кажучи, закрадається крамольна думка, що цей аддон (а можливо, і наступні) спочатку був частиною оригінальної гри - так плавно він випливає з кінцівки Alan Wake. Врятував дружину, але влучив у Темряву Алан раптово матеріалізується у власному підсвідомості. Можете уявити, що твориться в голові у письменника, чия спеціальність - хоррор. Практично відразу ж з'ясовується, що є ще один Алан, реальний і потихеньку сходить з розуму в Темряві. Саме він і намагається вас убити по ходу розповіді, а вам не без допомоги Зейна (в водолазному костюмі, пам'ятаєте?) Необхідно вибратися назовні з шизофренічного мозку письменника.

) Необхідно вибратися назовні з шизофренічного мозку письменника

Сигнал Алану посилає Зейн, але допомоги від нього, чесно кажучи, майже ніякої.

Такий сюрреалістичний розклад розв'язує розробникам руки, і вони не посоромилися цим скористатися. За концентрації цікавих і незвичайних ситуацій аддон вийшов мало не кращий за оригінал. По-перше, отримала розвиток ідея підсвічених словами з кінцівки Alan Wake: варто навести промінь ліхтарика на висять в повітрі букви, і написане відразу ж матеріалізується. На цьому побудовано кілька епізодів, один кращий за інший. В одному, наприклад, ви пробираєтеся через що здається нескінченним ліс, який просто кишить ворогами (5-6 одночасно нападників тіней - нормальне явище). Перестріляти всіх не вийде, як не намагайтеся. Зате через кожні двадцять метрів трапляються красномовні написи «Бум!», Які і допомагають нам захищатися. В іншому епізоді автори підготували ціле мінне поле з слів на кшталт «Ворог», «Ворони» і того самого «Бум!». Якщо випадково підсвітити останнім, всі інші слова навколо матеріалізуються від яскравого спалаху, і вам доведеться несолодко. Тут-то вперше і шкодуєш про неможливість вимкнути ліхтарик Алана, промінь якого зрадницьки вихоплює з темряви «погані» фрази при найменшій спробі озирнутися.

Пішки проти позашляховика - не сама світла ідея. Особливо якщо поблизу в повітрі висить слово «Колеса», яке матеріалізується в джип з потужними фарами.

По-друге, якщо абстрагуватися від підсвічуються слів, то і без них цікавих ситуацій вистачає. Те з землі починають рости ліхтарні стовпи, то доводитися воювати з величезною оленячої головою ... Забавно, як Алан в такі моменти дивується: «Невже вся ця ахінея дійсно сидить в моїй голові?»

Правда, не варто чекати таких же одкровень від сюжету. Він хоч і продовжує історію оригіналу, але теж підлим чином закінчується на найцікавішому місці. Подача злегка змінилася: замість сторінок з рукописами ми в найнесподіваніших місцях натикаємося на телевізори, з яких божевільним нервовим голосом віщає справжній Алан. Ефект від таких зустрічей трохи інший, ніж від рукописів: якщо спочатку до того собаки в телевізорі ставишся поблажливо, то після десятої фрази про те, які страшні неприємності чекають нас попереду, хочеться синхронно з уявним Аланом вигукнути: «Як же ти дістав!» Ніколи не пробачимо цьому негідникові втрачених нервових клітин в першому ж епізоді в магазині, де він розповів, що «двері злетіла з петель, і Алану довелося боротися за своє життя». Не будемо псувати вам задоволення остаточно, скажемо лише, що з петель злетіла зовсім не та двері, від якої ми цього очікували.

Не будемо псувати вам задоволення остаточно, скажемо лише, що з петель злетіла зовсім не та двері, від якої ми цього очікували

Алан не перестає дружелюбно перелаюватися з Баррі навіть у власному підсвідомості.

Ми вже говорили, що в голові у Алана діється чорт знає що?

Зрозуміло, чому перше завантажувати додаток розробники зробили безкоштовним для всіх (крім, звісно ж, російських) покупців оригінальної гри. Після його проходження негайно хочеться добавки і продовження історії, які будуть уже платними. Чесно кажучи, якщо і наступні DLC вийдуть такими ж чудовими, розлучитися з грошима буде не шкода. Хочеться лише, щоб майбутні епізоди були достовірніше - The Signal проходиться всього за півтори години.

Оцінка: 8

В водолазному костюмі, пам'ятаєте?
Забавно, як Алан в такі моменти дивується: «Невже вся ця ахінея дійсно сидить в моїй голові?
Ми вже говорили, що в голові у Алана діється чорт знає що?

Новости