Альона Долецька: Щастя - це як потужний вибух на сонці

Фото з особистого архіву

З У вашому житті багато яскравих поворотів в кар'єрі: робота в Cosmopolitan, запуск в Росії Vogue і Interview, а сьогодні ви - креативний консультант директора Третьяковської галереї і автор бестселера.

Це закономірні повороти. У багатьох людей ці повороти куди крутіші, яскраві і діаметрально протилежні тому, що було до того. Люди з академічних професій йдуть в бізнес або, навпаки, з бізнесу йдуть займатися кіно; ось це я називаю крутим поворотом долі. У моєму випадку випускника філологічного факультету з журналістським тренінгом те, чим я займалася і займаюся до сих пір, цілком закономірно.

З У своїй книзі ви торкаєтеся проблему дисморфофобии, в той час як російський глянець і раніше уникає цієї теми. Коли ви зрозуміли, що прийшов час говорити про болючою заклопотаності зовнішністю? І як про це правильно говорити?

В першу чергу, прищеплювати тверезе і розумне ставлення до тіла і зовнішності повинні батьки, коли виховують своїх дітей. У другу чергу, це повинні робити в школі, а далі - за списком впливу. Глянець куди пізніше починає впливати на людину. ЗМІ по-різному ставляться до проблеми дисморфофобии - думаю, говорити про це можна було б частіше. Якщо пам'ятаєте, в книзі я розповідаю історію своєї юності, про «Жирик» ( «Папа міг пройти повз мене, пограти моїми кучерями і проспівати:" Ммм, мій жирик, тра-ля-ля "- і піти далі»). Подібні речі відкладаються в пам'яті назавжди, тому чим раніше задати дитині розумне ставлення до зовнішності, тим краще. Говоріть своїй дитині про те, що все в ньому прекрасно, що голова в нього не квадратна, а кругла, і робіть критичні зауваження вкрай акуратно.

З Як ви можете визначити для особисто себе «щастя»? Якщо повернутися, припустимо, в 20, 30, 50 років, яким воно було для вас в різному віці?

Особисто для себе слово «щастя» я визначаю як потужний вибух світла на сонці. Це миттєве відчуття безмежної, іноді і не дуже обґрунтованою радості, що б не було приводом до неї: наприклад, розквітла квітка, який два тижні тому до цього був коричневого кольору, гнив і вмирав. І ти думав, що його треба давно викопати, викинути або щось з ним зробити, а він взяв і розцвів з ранку. Щастя - це дійсно дуже швидкоплинне стан, до якого дуже багато хто прагне, але не цілком зрозуміло, власне, навіщо. Я схильна, скоріше, говорити про радість, веселощі, задоволення, затребуваності і ще Про дуже довгому ряді синонімів. Цілком очевидно, що уявлення про радість, щастя, затребуваності людини в двадцять років принципово відрізняються від його уявлень про те ж в тридцять і п'ятдесят років. Тому давайте не будемо зараз говорити очевидні банальності. Краще обговоримо це докладно і з усіх боків на нашій зустрічі.

А якщо ви відчули критичний дискомфорт, потрібно бігти до фахівця і розбиратися в своєму стані за допомогою професіонала. Але головне - зізнатися собі, що дискомфорт є і в чому він.

З У Мережі популярні тести на визначення психологічного віку: можете назвати свій?

Мені здається, що мені років тридцять дев'ять - максимум. Навіть, напевно, тридцять п'ять - так я себе відчуваю.

З За словами психологів , Людина переживає кризу кожні десять років. Чи згодні ви з цим і якщо так, як ви проживали їх і які уроки винесли?

Я не психолог і про такі кризи не знаю нічого. Звичайно, в кожному віці свої складності, але, мабуть, мені щастило багато в чому, тому що мої батьки були лікарі і вони стежили за цим. Кожному етапу дорослішання відповідають певні уявлення про світ - вони, так би мовити, ростуть разом з людиною. Як вони змінювалися у мене, складно сказати.

Коли не виходить розібратися в собі самому, ніж, на мою думку, багатьом часто лінь зайнятися - адже ніхто не скасовує самостійну роботу за допомогою спеціальної літератури та спілкування з експертами - біжіть до того, хто це краще зробить за вас. На якомусь етапі в кризі можуть допомогти і друзі з батьками.

З Зараз всілякі курси «щасливого життя» добре продаються, багато лайф-коучі та гуру пропонують свої послуги і методики. Чи здається вам цікавою якась із них?

Я не проходила курсів щасливого життя і не знаю, хто цим займається. Не буду давати ніяких рекомендацій. Свого часу мені допомогла книга Ганса Сельє «Стрес без дистресу» - мої уявлення про те, що таке стрес, помінялися завдяки їй. Ще одна важлива книга - «Досліди» Монтеня. І найважливіша книга, яку я можу порекомендувати всім, - «Кінець епохи self-help» Свена Брінкмана. Ці книги здаються мені корисніше, ніж курси щасливого життя від різних коучів.

Курс на позитивне мислення - це непомірно роздута ідея, яка не підходить російській культурі і нашій самосвідомості

З У кого ви вчилися жити?

У батьків і у своїх університетських вчителів.

З У двадцятирічних є приказка: Росія - для сумних. Як ви думаєте, чому ідея позитивного мислення не приживається в Росії, як це прийнято, наприклад, в Америці?

Я не вважаю, що потрібно брати курс на позитивне мислення - це непомірно роздута ідея, яка не підходить російській культурі і нашій самосвідомості. Це не відповідає нашому культурному коду. Треба розуміти, що в Росії інші література і філософія, іншій історичній пристрій. Та й в Америці ідея позитивного мислення тріщить по швах - згаданий мій Бринкман в своїй книзі про це багато говорить. Європейська культура старше, і в європейській філософії більш зріло осмислюються проблеми людини.

З Зараз глянець активно експлуатує тему бодіпозітіва. Як вважаєте, чому це так популярно?

Бодіпозітів - нова назва старої ідеї про те, що людина повинна бути самим собою. Тому що він, в більшості випадків, народжується гармонійним істотою.

З У інтернет-спільнотах, присвячених бодіпозітіву, перед тим як поділитися історією з життя, прийнято писати попередження (так звані trigger warnings): мовляв, дорогі читачі, якщо вас може поранити згадка того, як когось соромили за зайву вагу або дефекти шкіри , не читайте далі, проведіть по екрані. Чи вважаєте ви такі попередження доцільними?

Якщо автор робить таке попередження, значить, у нього є для цього підстави. На мій погляд, в цій ситуації те, що відбувається у вас всередині. Це, знову ж таки, історія про стрес і дистрес. Якщо ви маєте намір подолати тривогу, треба над цим працювати.

З Чи має закон, який захищає від домашнього насильства, ставлення до фемінізму?

Не впевнена. Це, скоріше, відноситься до загальнолюдських норм поведінки.

З Фемінізм в тому вигляді, в якому його підносять сьогодні активісти і медіа, може змінити якість життя?

Фемінізм - річ складна і місцями неправильно зрозуміла, особливо в Росії. Є речі, про які треба говорити і з якими потрібно працювати - такі, як насильство над жінками в родині. Потрібні закони, які захищатимуть від домашнього насильства. Не тільки жінок, а кожної людини.

З заважає вам заздрість - в собі або до себе? Чи може заздрість бути конструктивною?

Коли я в дитинстві приходила до батьків і говорила, що у моєї подруги прекрасне те або інше, вони завжди пояснювали мені, що треба не переживати через це, а щиро порадіти за неї. З тих пір у мене є установка: щось хороше в житті іншого мене швидше радує, а не засмучує. Якщо я розумію, що радіти не виходить, я задаю собі питання: «Невже мене це і правда так турбує?» Як правило, в таких випадках допомагає почуття гумору.

З Ви боретеся з меланхолією?

Меланхолію я намагаюся проживати, спостерігаючи за самою собою і думаючи, яку користь я можу для себе витягти.

З У вас з часом змінилося ставлення до щастя?

Звичайно. Вік дає не тільки досвід, але і пам'ять, і можливість вибудувати правильні відносини з важливими тобі людьми. Страхов стає менше. Про те, як саме трансформувалося для мене поняття щастя з віком, я докладніше розповім на своїй лекції.

З Чи є щось в житті, що так чи інакше заважає вашому щастю зараз?

Ні, нічого немає. Те, що багато хто називає щастям, я називаю благополуччям, спокоєм, врівноваженістю, радістю - все це живе або не живе - в самій людині. І це відчуття належить тільки цій людині, а значить, робити замах на нього не може ніхто. З іншого боку, без зовнішніх подразників - ідіотів, брехунів, покидьків, божевільних - життя неможливе. Але у цієї людини в його світі, де існує і радість, і щастя, і благодать, є й інші механізми: здатність чинити опір, миритися, терпіти, бути воїном - вони включаються, щоб зберегти своє благополуччя і щастя.

З Чи є якась аксіома щастя, якої ви прямуєте все життя і яка працює для людей будь-якого віку?

Про рецепти і аксіоми, напевно, говорити сьогодні поки рано. Коли мені буде, наприклад, 95 років, я вам обов'язково викладу свою аксіому і рецепт щастя на все життя.

записала Юлія Гусарова .

26 квітня на майданчику Mercury Space Альона Долецька за підтримки Lancôme і проекту «Сноб» проведе лекцію «У щастя немає віку». Захід пройде в рамках серії лекцій «Щастя бути собою», присвячених пошуку гармонії і джерела натхнення на шляху до щастя. Дізнатися докладніше про захід та зареєструватися можна тут . Також буде доступна онлайн-трансляція лекції

Коли ви зрозуміли, що прийшов час говорити про болючою заклопотаності зовнішністю?
І як про це правильно говорити?
З Як ви можете визначити для особисто себе «щастя»?
Якщо повернутися, припустимо, в 20, 30, 50 років, яким воно було для вас в різному віці?
З У Мережі популярні тести на визначення психологічного віку: можете назвати свій?
Чи згодні ви з цим і якщо так, як ви проживали їх і які уроки винесли?
Чи здається вам цікавою якась із них?
Як ви думаєте, чому ідея позитивного мислення не приживається в Росії, як це прийнято, наприклад, в Америці?
Як вважаєте, чому це так популярно?
Чи вважаєте ви такі попередження доцільними?

Новости