АЛТИНОРДАДастан Ельдесов. Чи потрібні сейсмічні полігони в Алмати?

«Імовірність майбутнього землетрусу вельми підвищена «Імовірність майбутнього землетрусу вельми підвищена. Я можу це сказати. Зараз йде міграція землетрусів з півдня, з боку Індостану », - заявив Танаткан Абакані, директор Інституту сейсмології восени 2015 року.

Світова сейсмологічна наука, накопичений досвід говорять про те, що запобігти землетрус в принципі неможливо, основним завданням сучасної сейсмології є прогнозування землетрусів, визначення місця, часу і сили виникнення підземних поштовхів. Після руйнівного землетрусу 12 січня 2010 року на Гаїті (загинуло 222 570 чоловік) почався черговий прогнозний бум сейсмологів.

Такі горе-прогнози вчених

Наприклад, Танаткан Абакані, директор Інституту сейсмології заявив: «Вся територія земної кулі вступила в смугу активізації глобальних сейсмічних процесів - до 2020 року. Пік припаде приблизно на 2013-2015 роки. (...) в місті (Алмати) можуть бути землетрусу інтенсивністю 8, 9 і 10 балів ». В інтерв'ю друге твердження директора Інституту сейсмології не йшла відразу за першим. Однак логічно вони взаємопов'язані: якщо пік сейсмічних процесів доведеться на 2013-2015 рр., А в Алмати можливі 8-10 балів, то вони можливі, насамперед, в зазначені терміни. В іншому випадку треба було вказати інший час.

Але в південному мегаполісі не було сильних землетрусів. І прогнозований пік активізації глобальних сейсмічних процесів в 2013-2015 рр. також не виявився: в 2013-2014 рр. було відносно спокійно. З 25 по 28 квітня 2015 року відбулося ряд землетрусів в Непалі (загинули 7000), 26 жовтня 2015 року - землетрус в Афганістані, Пакистані та Індії (загинуло понад 385), але вони не порівнянні з тим же землетрусом на Гаїті.

2013-2015 рр. як пік руйнівних землетрусів обрані невипадково: наші сейсмологи дотримуються періодичності катастрофічних землетрусів. «Імовірність виникнення сильних землетрусів в районі м.Алмати висока. Справа в тому, що в ході сейсмічного процесу існує періодичність чергуються етапів активізації і затишшя. Перший етап тривав з 1885 р по 1925 р Наприкінці ХХ - початку ХХI століття настав другий цикл активізації сейсмічних катастроф ... в тих же сейсмічних зонах, що і в першому циклі »(Нусіпов Е., Узбеков. Н., Абакані Т. , Інститут сейсмології. Свобода слова, 26.08.2010).

Якщо проаналізувати статистику найсильніших землетрусів за 150 років, то періодичність катастрофічних землетрусів не підтверджується.

Як відомо, в місті Вірний відбулися руйнівні землетруси в 1887, 1889 і 1911 рр. І на рубежі ХХ-ХХІ століть другий цикл активізації сейсмічних катастроф ніяк себе не проявив - триває цикл затишшя. Як сказав сам Танаткан Абакані в 2010 році: «Хіба ми винні в тому, що в даний час природа відпочиває?»

Землетруси мігрують в Алмати?

У вересні 2014 року директор Інституту сейсмології заявив: «Повинно відбутися 10 землетрусів з магнітудою 7, щоб не сталося одного з магнітудою 8. А невеликі 3-4-бальні землетруси до розрядки не призводять. Але це не привід для паніки. Ніхто не знає, скільки часу буде накопичуватися енергія. Може, процес триватиме ще сотні років ». З листопада 2014 року Танаткан Абакані став говорити, що протягом 5-7 років в регіоні можливі сильні землетруси. Це явні протиріччя, не кажучи про те, що невеликі (середні) землетрусу, на думку багатьох сейсмологів, знімають сейсмічне напругу.

А з 2015 року головний сейсмолог заговорив про зниження можливої ​​напруги в геологічній структурі північного Тянь-Шаню штучними поштовхами, про міграцію землетрусів з півдня в бік Алмати, про затишшя, яке змінюється сильним землетрусом і т.д.

Як заявив Абакані: «Імовірність майбутнього землетрусу вельми підвищена. Я можу це сказати. Зараз йде міграція землетрусів з півдня, з боку Індії. Ви бачили, в Індії стався землетрус, потім в Непалі, зараз Афганістан і так далі. І зараз, за ​​космічними даними, GPS-даними йде «насування» землетрусів в сторону Тянь-Шаню і Заилийского Алатау, на жаль, де розташоване місто Алмати. Але скільки це відсотків - це питання вимагає глибокого, детального вивчення »(Імовірність землетрусу в Алмати підвищена - директор Інституту сейсмології. Radiotochka.kz, 27.10.2015).

І для порятунку мегаполісу біля Алмати (70-80 км від міста) зі східною і західною боку Інститут сейсмології пропонує створити сейсмічні полігони для запобігання землетрусів. Проект знаходиться на розгляді в уряді. Кожен полігон займе приблизно 50 гектарів землі, на їх території створять штучні водойми і гідроспоруди зі спеціальними гарматами; ці ударні гідроустановки (виробництво США) зможуть спровокувати штучні підземні поштовхи силою 4-6 балів, до міста будуть доходити поштовхи в 1-2 бали. На думку фахівців, необхідно почати реалізацію методу зниження можливої ​​напруги в геологічній структурі північного Тянь-Шаню протягом найближчих 2 років, понад 500 таких середніх землетрусів зможуть дати це зниження.

Проект, що вимагає величезних коштів, в ЗМІ не був представлений докладним науковим обґрунтуванням - прогнози руйнівного землетрусу не аргументовані. Штучні землетрусу - це питання серйозне, що вимагає не тільки обґрунтування, а й широкого обговорення.

Справді, які зміни сейсмічної обстановки змусили сейсмологів звернутися до штучних землетрусів? Де гарантія, що штучні поштовхи не спровокують сильний землетрус?

Цікаво, що в 1999 році Інститут сейсмології прогнозував сильний землетрус в 2002-2004 рр. і пропонував шляхом вибухів знижувати сейсмічну небезпеку поблизу м.Алмати. Слава місцевої влади - тоді справа не дійшла до вибухів.

Штучні поштовхи можуть викликати землетрусу

Єдиною людиною, який виступив проти прогнозів про руйнівний землетрус в Алмати, про глобальні катаклізми в 2013-2015 рр., Була біоенергетик Галія Кажгаліевна Керей (за освітою геолог), що працює на основі інформації Небесних Сил. Зокрема, в 2010 році Галія Керей прогнозувала: «Ніякого руйнівного землетрусу в Алмати не буде. В останні роки в районі південної столиці було чимало дрібних землетрусів: це «зашивались» розломи, і їх картина змінилася на краще. Дрібна «брижі» поштовхів свідчить про нейтралізацію вогнищ, а не про стиснення землі. В цілому по Планеті кількість руйнівних землетрусів неухильно знижуватиметься »(Тим, хто прагне землетрусу. Galiya.kz, 19.10.2010).

Нині треба визнати, що прогноз Галії Керей, на відміну від прогнозів сейсмологів, збувся.

Ми попросили оцінити проект Інституту сейсмології, висловитися про міграцію землетрусів і т.д. Ось що сказала Галія Кажгаліевна: «Так, є явище міграції вогнищ землетрусів, але і як вищевказані цикли, не працюють в нашому регіоні. Наприклад, Афганістан за останні десятиліття часто стрясають сильні землетруси: в 1998 році (загинули 9500 осіб), в 2001 році, в березні 2002 року - двічі (загинули близько 1500), в 2015 - двічі (загинули 115) та ін. Ніякої міграції землетрусів не спостерігалося. Але нові шляхи міграції створюють вчені штучними землетрусами.

Найголовніше, немає напруги в геологічній структурі північного Тянь-Шаню - воно знімається «середніми» землетрусами, які час від часу відбуваються в регіоні, і немає потреби в штучних поштовхах - не можна запобігати тому, чого не існує. Штучні поштовхи через відсутність напруги в геологічній структурі, навпаки, погіршать сейсмічну картину і можуть спровокувати сильний землетрус. Кожен поштовх дає нові тріщини, розширює старі, посилює сейсмічну обстановку. Адже відбуватимуться зрушення пластів, розломів, і це пряме втручання в природні процеси, які загрожують непередбачуваними наслідками.

В ході штучних землетрусів утворюються тріщини, через які під тиском може йти сейсмічна енергія з інших регіонів, де відбувалися землетрусу. Часті землетруси останнім часом на Землі - це результат тих штучних підземних поштовхів за допомогою «водної» гармати США на Гаїті, коли сталося руйнівний землетрус в січні 2010 року. Іншими словами, це результат використання сейсмічного полігону. Тому США ввели на Гаїті війська. Штучні землетрусу мігрують на ті території, які мають однакову структуру земної кори з тією територією, де за допомогою гармати спровокували штучні поштовхи. Наприклад, Афганістан має однакову структуру земної кори з Гаїті, тому там зараз відбуваються часті руйнівні землетруси. А від Афганістану по тріщинах землетрусу йдуть в Індію.

Гаїті знаходиться на одній плиті з США, де зараз відбуваються часті руйнівні землетруси, які викликані з того полігону на Гаїті, створеного самими ж американськими вченими. Чому на Гаїті зараз земля в тихому стані? Тому що тріщина з того полігону дійшла до Афганістану, зараз ця тріщина досягає до землі Індії. І коли відбувалися землетрусу в США, пов'язані з цим полігоном, під тиском енергія, що утворилася на цій території, швидким «кроком» проникає назад по тим тріщинах, які проходять від полігону до Афганістану і далі до Індії.

Але Алмати знаходиться на «троні» всієї земної глибинки, Алмати - центр Землі, у нього «трон» набагато глибше, ніж території з сейсмонебезпечних районах - того ж Афганістану. Тому в Алмати не можуть виникати землетруси від тих територій, де в земній корі відбувається рух пласта через «водної» гармати США.

До того ж тривале затишшя не обов'язково є передвісником землетрусу. Є точка зору, що припускає повільне накопичення потенційної енергії в масиві «зони підготовки» землетрусу, яка згодом вивільняється у вигляді катаклізму. Цей міф був розвіяний серією сильних землетрусів в Індонезії з 2000 року, які траплялися майже щороку на одному і тому ж місці без необхідного тривалого накопичення енергії.

Головний сейсмолог країни заявив, що пропонований їм аеро-гідро-динамічний метод немає ні у кого в світі. Через небезпеку аналогічні та інші методи офіційно не практикуються, хоча в збільшенні кількості землетрусів звинувачують у використанні сейсмічної зброї. І без нього погіршується сейсмічна обстановка, наприклад, вибух водневої бомби в Північній Кореї спровокував землетрус, в зв'язку з яким тепер і в Росії почастішали землетруси. Не кажучи про видобуток вугілля (наприклад, в Карагандинської області), нафти (в Каспійському регіоні), які викликають землетруси.

Танаткан Абакані також заявив: «У зоні вогнища сильного землетрусу біля міста Урумчі проводяться унікальні роботи по розрядці підземної енергії. Як це робиться? Створюються штучні сейсмічні коливання за допомогою гідроудару по басейну з водою. Ми розраховуємо створити подібний полігон поблизу Алмати ». Але за мінімальний термін неможливо говорити про результати. Не кажучи про те, що у нас інша сейсмічна ситуація, ніж в Китаї, який є лідером по сумній статистиці.

У Китаї сейсмічний полігон будувався і працює близько року. І протягом року замість затишшя в Синьцзян-Уйгурському автономному районі, навпаки, почастішали землетруси. Наприклад, 22 лютого 2015 року зафіксовано землетрус магнітудою 5,2, були сильні руйнування. 3 липня в результаті руйнівного землетрусу 3 людини загинули, 20 постраждали. Магнітуда підземних поштовхів склала 6,5. Землетрус магнітудою 5,7 зафіксовано 6 грудня 2015 року. 13 січня 2016 року - два землетруси магнітудою 5,0 і 5,3 бала.

У сейсмічних полігонах Інституту сейсмології немає ніякої потреби, бо сейсмічна обстановка в нашому регіоні поліпшується і не буде сильного землетрусу ні зараз, ні в майбутньому ».

Не буди лихо поки воно тихо

Є велика надія, що уряд відхилить проект Інституту сейсмології, тому що прогнози його керівника про руйнівний землетрус не обгрунтовані. Як заявив Танаткан Абакані телеканалу «Алмати» (02.12.2015), якщо ми введемо полігони, то не буде сильного землетрусу, якщо не введемо - буде. Але проблема, виявляється, стоїть навпаки, тому краще економити в пору кризи і відмовитися від сумнівного проекту з величезними витратами.

У відкритих джерелах російською мовою я не знайшов відомості про те, що зараз використовуються сейсмічні полігони для запобігання землетрусів, а ось про можливості використання сейсмічної зброї - багато інформації. Адже в даному випадку грань між сейсмічним зброєю і сейсмічних полігоном умовна - обидва викликають штучні землетрусу.

До того ж головний сейсмолог каже про ймовірність сильного землетрусу, можливості напруги в геологічній структурі - таке обгрунтування не є аргументом для вищевказаного проекту.

Ідея штучно викликаних землетрусів зараз актуальна. Хіба причиною землетрусів не є зрушення тектонічних плит? Важко повірити, що люди можуть вплинути на настільки непорушні властивості планети - адже це всім відома аксіома, але в наш час доказів зворотного стає все більше і більше.

Наприклад, сплеск землетрусів в останні роки. Геологічна служба США стверджує, що частота виникнення землетрусів магнітудою в 3 і більше балів з 2010 року зросла приблизно в 5 разів, у всякому разі, на території Америки. До речі, це збігається з часом землетрусу на Гаїті і підтверджує слова Галії Керей. Недарма багато діячів різних країн в січні 2010 року звинуватили США у використанні сейсмічної зброї на Гаїті, наприклад, Уго Чавес посилався на дані розвідки російського флоту. Європейські лідери висловили стурбованість з приводу введення американських військ.

Для яких цілей створювалася в США ударна гідроустановка для створення штучних коливань землі - питання відкрите, але вона більше схожа на сейсмічне зброю, здатне після використання мати непередбачувані наслідки. То який сенс в штучних землетрусах в Алматинському регіоні, де спокійно і не прогнозується сильний землетрус?

Як сказав сам Танаткан Абакані в 2010 році: «Хіба ми винні в тому, що в даний час природа відпочиває?
Справді, які зміни сейсмічної обстановки змусили сейсмологів звернутися до штучних землетрусів?
Де гарантія, що штучні поштовхи не спровокують сильний землетрус?
Чому на Гаїті зараз земля в тихому стані?
Як це робиться?
Хіба причиною землетрусів не є зрушення тектонічних плит?
То який сенс в штучних землетрусах в Алматинському регіоні, де спокійно і не прогнозується сильний землетрус?

Новости