Аналіз відновлювальних заходів платоспроможності виробничих підприємств регіонального комплексу

  1. бібліографічний список

Зубарєв Ілля Сергійович
к.е.н., доцент кафедри фінансів, кредиту і економічного аналізу. ФГБОУ ВО Пермська ГСХА, г. Пермь
Zubarev Ilya Sergeevich
Candidate of Economic Sciences, Associate Professor of the Department of Finance, Credit And economic analysis. FGBOU VO Perm State Agricultural Academy, Perm

Анотація: відновлення платоспроможності є середньострокову завдання, оскільки вона в основному зачіпає зміни, які впливають на показники фінансово-економічного стану. Стратегічні цілі розвитку організації орієнтовані, в першу чергу, на досягнення її конкурентних переваг в довгостроковій перспективі. Тому план відновлення платоспроможності повинен включати заходи стратегічного характеру, в яких відновлення платоспроможності розглядається як основна умова для досягнення стратегічних цілей. Використання пропозицій дозволить і надасть підприємствам можливість поліпшити інституційні, інвестиційні та фінансові умови для здійснення процесів пов'язаних з досягненням мети існування організації і ведення безперебійної діяльності підприємств-боржників. Впровадження практики ініціювання процедури визнання неспроможності перед підприємством настільки порушено фінансовою нестабільністю, що відновлення платоспроможності буде неможливо, а значить призведе до того, що органи управління організації будуть залучені в процедуру і як фактори прийняття управлінських рішень. У матеріалі представлені основні складові, що впливають на фінансово-економічний стан потенційного підприємства-банкрута. Результати, отримані на основі письмового матеріалу, можуть бути використані у професійній діяльності менеджерів і фахівців організацій, а також для вдосконалення діагностичного механізму ознак банкрутства, зокрема, експертів, арбітражних керуючих та кризових фахівців. Основним завданням є, провести відновлення фінансової стабільності в організації і не допустити банкрутства підприємства в цілому.
Abstract: the restoration of solvency is a medium-term task, since it mainly affects changes that affect the characteristics of the financial and economic situation . The strategic development goals of the organization are focused, first of all, on achieving its competitive advantages in the long term. Therefore, the solvency restoration plan should include measures of a strategic nature, in which the restoration of solvency is considered as the main condition for achieving strategic goals. The use of proposals will allow and will give enterprises the opportunity to improve institutional, investment and financial conditions for the implementation of processes related to the achievement of the purpose of the existence of the organization and the smooth operation of debtor enterprises. The introduction of the practice of initiating the procedure for recognizing an insolvency to an enterprise is so affected by financial instability that a restoration of solvency will be impossible, which means that the management bodies of the organization will be involved in the procedure and as factors in making managerial decisions. The material presents the main components that affect the financial and economic state of a potential bankrupt enterprise. The results obtained on the basis of written material can be used in professional activities of managers and specialists of organizations, as well as to improve the diagnostic mechanism of signs of bankruptcy, in particular, experts, arbitration managers and crisis specialists. The main task is to restore financial stability in the organization and prevent the bankruptcy of the enterprise as a whole.

Ключові слова: банкрутство, неспроможність, навмисне банкрутство, платоспроможність, відновлення платоспроможності, кредитор, боржник.
Keywords: bankruptcy, insolvency, deliberate bankruptcy, solvency, restoration of solvency, creditor, debtor.


Тактика відновлення платоспроможності не завжди в обов'язковому порядку передбачає виконання всіх можливих заходів, такі як - стратегічні і фінансово-економічні процедури. У більшості випадків основні заходи дозволяють залучити значні кошти, достатні для відновлення платоспроможності боржника. Дане зобразимо на рисунку 1.

Малюнок 1. Порядок реалізації заходів по відновленню платоспроможності

З огляду на малюнок 1, можна відзначити, що поточна економічна діяльність здійснюється протягом усього процесу відновлення банкрутства. Додаткові заходи здійснюються, коли виникає необхідність в усуненні дефіциту готівки на місцевому рівні або в кінці процедури. Основні заходи зазвичай проводяться після закінчення процедури, коли до кінця процедури банкрутства діючий бізнес перебуває на стабільному рівні отриманні прибутку, що призводить до високої ймовірності досягнення фінансової стабільності та збільшення ринкової вартості діючого бізнесу. Ці два підходи створюють можливість для повного погашення вимог кредиторів [1]. На нашу думку, можна виділити три групи факторів, які впливають на можливість успішного застосування реабілітаційних процедур:

  1. зовнішні фактори - сукупність умов для відновлення платоспроможності підприємства-боржника:

- можливість захисту майнових прав;

- незалежний суд;

- розумна державна політика;

- розроблене законодавство про банкрутство;

- здатність кредиторів приймати раціональні, обґрунтовані рішення на основі повноти інформації;

- інформаційна відкритість процедур банкрутства.

  1. фактори внутрішнього середовища - здатність відновлювати платоспроможність:

- здатність генерувати достатній грошовий потік;

- стан і структура активів;

- наявність фінансових та інших ресурсів [2].

Співвідношення зовнішніх і внутрішніх факторів, які впливають на можливість успішного застосування реабілітаційних процедур, відображено на малюнку 2.

Співвідношення зовнішніх і внутрішніх факторів, які впливають на можливість успішного застосування реабілітаційних процедур, відображено на малюнку 2

Малюнок 2. Наслідки проведення процедур банкрутства при різних співвідношеннях інституційних та економічних чинників

Відновлення платоспроможності боржника можливо тільки в тому випадку, якщо боржник має необхідні ресурси і сприятливі фактори зовнішнього середовища (інституційні умови). Якщо одна з цих умов не виконана навіть за участю в процедурі банкрутства сумлінних власників, власників бізнесу, кредиторів та арбітражного керуючого, підприємство, швидше за все, буде оголошено банкрутом. Тому для збільшення частки реабілітаційних процедур в загальній кількості процедур банкрутства ключовими завданнями повинні бути створення необхідних умов для проведення оздоровчих процедур і збільшення частки життєздатних підприємств в загальній кількості підприємств, щодо яких проводяться процедури банкрутства [3].

Надійним виходом з ситуації, що склалася буде можливість визначення оптимального виробничого циклу на підприємстві, зокрема, відношення існуючої суми дебіторської заборгованості до кредиторської заборгованості. Уявімо цю структуру в вигляді рис. 3.

Оптимізуючи операційний цикл, компанія справляється з важливим завданням антикризового управління. Кризовий стан підприємства відбивається в уповільненні обороту виробничих запасів і дебіторської заборгованості. Накопичення резервів і дебіторської заборгованості понад потреби поточної діяльності негативно позначається на фінансовому становищі підприємства. У міру наростання кризи технічна неспроможність виникає і зростає, що в першу чергу буде покриватися за рахунок банківських кредитів, а з подальшим падінням продажів і зростанням простроченої дебіторської заборгованості призведе до утворення простроченої заборгованості по кредитах різним контрагентам і банкам, а в разі відсутності надзвичайних заходів, дане призведе до банкрутства підприємства [4].

Малюнок 3. Структура операційного циклу виробничого підприємства

Таким чином, для підвищення ефективності процедур фінансової реабілітації підприємств народного господарства доцільно забезпечити їх інформаційну відкритість, яка обмежить можливість недобросовісних дій учасників процедур, а також уточнити позицію державних органів, які беруть участь у справах за процедурами банкрутства, зміни порядку оподаткування боржників в процедурах банкрутства, арбітражних керуючих , вдосконалення процедур моніторингу фінансового стану підприємств [5]. Здійснення цих пропозицій дасть можливість поліпшити інституційні умови для здійснення процесів відновлення платоспроможності боржників, впровадити практику ініціювання процедури визнання неплатоспроможності до того моменту, поки підприємство не постраждає від кризи, що відновлення платоспроможності стане неможливим.

бібліографічний список

1. Гусєв А. Банкрутство. Посібник для підприємців. Ростов-н / Д .: Фенікс, 2012. 94 с.
2. Федорова Г.В. Облік і аналіз банкрутства: підручник. М .: Омега-Л, 2010. 284 с.
3. Кокорєв Н.А., Турчаева І.М. Облік і аналіз банкрутства: навч. посібник. М .: КноРус, 2010. 192 с.
4. Зубарєв І.С., Кузьміна О.В. Аналітичні процедури як метод виявлення недобросовісних дій при неспроможності (банкрутство) [Текст] / І.С. Зубарєв, О.В. Кузьміна // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції «Роль молодих вчених у вирішенні актуальних завдань АПК». - 2016. С. 292-294.
5. Антикризове управління / під ред. Г.К. Таля, М.А.Федотовой. - М .: Инфра-му, 2003.

Новости